Nyheder

DIN MENING: Hvad synes du om kampagnen for naturlige bryster?

 • DIN MENING: Hvad synes du om kampagnen for naturlige bryster?
  Kvinderådets postkort af naturlige bryster. (Foto: Kvinderådet)

  Under sloganet 'bryster made by nature' lægger Kvinderådet i dag postkort ud på caféer i København. På postkortene er der billeder af 17 kvinder fra slutningen af tyverne til 75 år, som viser deres forskellige bryster.

  Initiativtager Karen Nielsen fik idéen til kampagnen, fordi hun blev provokeret af en busreklame, som sælger nye bryster.

  Hvad synes du om kampagnen? Giv din mening?

  Seneste Nyt

 • Coronavirus affolker det offentlige rum i Lissabon

  • Stigningen udgør 75 procent af de nationale smittetilfælde, selv om kun 27 procent af Portugals befolkning bor i hovedstadsområdet. (Foto: Patricia de melo Moreira © Ritzau Scanpix)
  • Et ældre ægtepar er ude at gå en tur i den portugisiske hovedstad. (Foto: Patricia de melo Moreira © Ritzau Scanpix)
  • Politiet har indført checkpoints for at sikre, at de passerende har et anerkendelsesværdigt formål. (Foto: Pedro Nunes © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Et udbrud med coronavirus betyder, at rejser ind og ud af Lissabon bliver forbudt denne weekend, efter at den særligt smitsomme Delta-variant er begyndt at brede sig.

  Det gælder til og med mandag morgen klokken 06.00.

  Lissabon oplevede i går en stigning på 928 smittetilfælde på 24 timer. Det er det højeste siden februar.

 • England og Skotland leverer tam kamp: Nabobraget ender målløst

  Der var fuld knald på fra kampens første minut, da England og Skotland tørnede sammen i EM’s gruppe D.

  Det var skotterne, der tilspillede sig kampens første chance, da Che Adams fik afsluttet, men det engelske forsvar blokerede. Derfra tog englænderne teten for en stund, og de ramte blandt andet stolpen efter et hjørnespark.

  Skotterne kom dog fint tilbage i første halvleg, og efter en halv times spil tvang Stephen O’Donnell den engelske keeper, Jordan Pickford, til at diske op med en glimrende redning. Derfor forblev det målløst ved pausen.

  Anden halvleg begyndte som lyn og torden, men luften fisede hurtigt af ballonen, og derfra blev det en tam affære. Ingen af holdene voldte for alvor det andets målmand problemer, og så endte det hele som det begyndte – målløst 0-0.

 • Nordmænd smittet med Delta-varianten efter to koncerter

  Omkring 70 nordmænd er blevet smittet med corona efter to koncerter i Færder Kommune, der ligger syd for Oslo.

  Mange af disse er smittet med Delta–varianten, der først blev fundet i Indien.

  Det skriver NRK ifølge Ritzau.

  – Alle de positive prøver kontrolleres løbende for Delta–virusset. Vi har ikke fået svar på alle prøverne endnu, men baseret på de svar, vi hidtil har fået, antager vi, at alle i dette udbrud har Delta–varianten, siger Elin Jacobsen, der er kommuneoverlæge, til mediet.

 • Mand er i kritisk tilstand: Politiet leder efter flugtbilisten

  En mand er i kritisk tilstand, efter at han fredag aften blev påkørt af en bil på Silkeborgvej i Abyhøj ved Aarhus.

  Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Føreren af bilen flygtede efterfølgende fra stedet udadgående ad Silkeborgvej i retning mod Braband. Politiet leder fortsat efter ham.

  - Østjyllands Politi vil derfor meget gerne høre fra vidner til færdselsuheldet og fra vidner, der kan være med til at klarlægge, hvor flugtbilisten efterfølgende kørte hen, skriver politiet.

 • Merkel opfordrer til forsigtighed ved EM i fodbold

  Vær nu forsigtig.

  Sådan lyder rådet fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, der opfordrer til forsigtighed, når det kommer til at lukke fans ind på stadion ved EM i fodbold.

  Det siger hun fredag, hvor hun mødes med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skriver AFP ifølge Ritzau.

  Merkel understreger, at de fleste europæiske lande ikke har fået et flertal af deres befolkningen fuldt vaccineret. Derfor er det stadig nødvendigt at være forsigtig, mener hun.

  Fra Macron lyder det, at han er sikker på, at arrangørerne bag EM–turneringen er "meget opmærksomme".

 • Holland ophæver næsten alle restriktioner

  Man nærmer sig normale tilstande i Holland, hvor man fra 26. juni vil ophæve stort set alle coronarestriktioner.

  Det siger landets premierminister, Mark Rutte, på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet dpa, skriver Ritzau.

  Det betyder, at restauranter, museer og teatre kan lukke flere ind end tidligere uden restriktioner. Diskoteker og natklubber kan også genåbne.

  Det bliver muligt at afholde begivenheder såsom festivaler og sportsarrangementer, hvis deltagerne er vaccineret eller har fået en negativ coronatest.

 • Politikere langer ud efter myndighederne: Kræver håndtrykket tilbage nu

  Pernille Vermund er ikke færdigvaccineret. Alligevel giver hun selv hånd til andre. - Det er jo ikke ulovligt at give hånd, siger partilederen fra Nye Borgerlige. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Sundhedsmyndighederne anbefaler stadigvæk, at ikkevaccinerede afholder sig fra at give håndtryk til andre, der heller ikke er færdigvaccinerede.

  Men det skal være slut nu. Vi skal have håndtrykket tilbage, mener flere politikere, som dermed lægger pres på Sundhedsstyrelsen for at lempe den anbefaling og dermed give håndtrykket frit.

  - Den anbefaling skal pakkes væk. Vi er så langt nede i smitten i øjeblikket, og der er nu så mange vaccinerede, at det begynder at blive lidt skørt, at Sundhedsstyrelsen stadig tror, at danskerne ikke kan bruge deres sunde fornuft, siger partileder i Nye Boligerlige, Pernille Vermund.

  Men det er jo bare en anbefaling. Det er jo helt op til folk selv, hvad de vil gøre. Så hvorfor er det ikke okay, at Sundhedsstyrelsen anbefaler det?

  - Efterhånden begynder vi at få en kultur, hvor man tror, at danskerne ikke kan tænke selv, og hvor myndighederne blander sig. Jeg synes, at myndighederne går for langt, og statens rolle i forhold til det personlige ansvar bliver for mærkværdig, siger Pernille Vermund.

  Det begynder at blive lidt skørt, at Sundhedsstyrelsen stadig tror, at danskerne ikke kan bruge deres sunde fornuft
  Pernille Vermund, Nye Borgerlige

  Også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard kræver håndtrykket retur.

  - Det er jo ufatteligt svært at administrere, fordi nogen er vaccineret og andre er ikke vaccineret. Og der synes jeg, at vi skal tage spritten i brug. Giv hinanden det gode gammeldags håndtryk. Det savner vi. Og så lige sprit lidt af bagefter, siger Pia Kjærsgaard.

  Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, siger at han ikke vil blande sig i, om Sundhedsstyrelsen nu bør lempe anbefalingen om håndtryk for ikkevaccinerede - men han mener i den grad, at håndtrykket nu bør få comeback, og derfor kritiserer han anbefalingen.

  - For mig både som borger og politiker er det svært at se den sunde fornuft i det her. Det er for mig en uforståelig anbefaling, siger Karsten Lauritzen og erkender, at han ikke afstår fra at dele håndtryk ud, selv om han heller ikke er færdigvaccineret.

  - Jeg er begyndt at give hånd igen. Jeg har selv haft corona og er immun - og hvorfor må jeg ikke give hånd? Hvis man afspritter inden, hvorfor må man så ikke give hånd?

  Jeg er begyndt at give hånd igen.
  Karsten Lauritzen, Venstre

  Pernille Vermund er heller ikke færdigvaccineret. Alligevel giver hun også selv hånd til andre.

  - Det er jo ikke ulovligt at give hånd, siger partilederen.

  Bør I som politikere ikke gå forrest og følge de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsens udstikker?

  - Jeg synes, at man som politiker bør gå forrest og være klar i mælet om, at ens sundhed er et personligt ansvar. Og så længe vi ikke står i en situation, hvor sundhedsvæsenet risikerer at bryde sammen, så er det op til den enkelte at vurdere, om man har lyst til at give hånd eller ej, siger Pernille Vermund.

  Karsten Lauritzen håber, at der snart bliver kigget på anbefalingerne.

  - Særligt i lyset af de kraftigt faldende smittetal vi ser ind i. Jeg har svært ved at se, at den anbefaling er fornuftig. Jeg tror, anbefalingerne er udtryk for den ekstreme forsigtighedstilgang, man har haft tidligere, siger Karsten Lauritzen.

  Man bliver af Sundhedsstyrelsen betragtet som færdigvaccineret 14 dage efter den sidste vaccination. Først derefter bør man give hånd til andre, der ikke er færdigvaccinerede, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

  - Det er stadigvæk vores anbefaling, at man undlader at give hånd. Vi har jo fundet på andre måder at hilse på. Personligt kan jeg rigtig godt lide det med albuen, som jeg synes er en god måde at hilse på, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen,

  Vi har jo fundet på andre måder at hilse på. Personligt kan jeg rigtig godt lide det med albuen
  Helene Probst, Sundhedsstyrelsen

  Helene Probst.

  Ifølge anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen kan færdigvaccinerede personer godt have fysisk kontakt, i form af kys, kram og håndtryk med ikkevaccinerede familie og nære venner, hvis altså familie og nære venner ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet.

  - Hvis man er vaccineret, så kan man roligt give et håndtryk eller et kram til andre, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

  - Men skal man så spørge folk, om de er vaccineret, før man giver hånden?

  - De fleste vil nok vide, om deres nærmeste er vaccineret. Vi har ikke nogle retningslinjer, om man skal spørge først. Men hvis man er vaccineret, så kan man roligt give et kram eller et håndtryk til andre. Vi har vacciner, der beskytter godt, siger Helene Probst.

  Selvom man har fået det første stik, er man altså ikke helt klar til håndtrykket endnu, lyder det fra Helene Probst.

  - Vi anbefaler det kun til dem, der er færdigvaccinerede. Hvis man kommer til det alligevel, så skal man have en god håndhygiejne, siger Helene Probst, som ikke vil sige præcist, hvornår håndtrykket igen er frit for alle.

  - Jeg kan ikke sige, hvornår vi igen vil anbefale det, men jeg forventer det vil ske inden for den nærmeste fremtid.

  Herunde kan du se et kort klip med Helene Probst.

 • Ministre drages ind i sag om falsk læge: SF vil stoppe misbrug af læge-id

  Den falske læge har misbrugt en rigtig læges såkaldte autorisations-id. Alle lægers autorisations-id er offentligt tilgængelige på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside. (Foto: Grafik: Signe Heiredal)

  SF stiller nu spørgsmål til både sundhedsministeren og justitsministeren, efter DR i går kunne fortælle om en falsk læge, som i mere end et år var frivillig rådgiver i facebookgruppen "Spørg en læge om Coronavirus".

  - Det er vigtigt, at vi får stoppet den slags. Identitetstyveri er ulovligt, men det er kvaksalveri i høj grad også, siger SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

  Den falske læge er en tidligere sygeplejevikar fra Regionshospitalet Viborg. Hun har misbrugt en rigtig læges autorisations-id og navn for at få adgang til rådgiverteamet i facebookgruppen. Sagen er nu anmeldt til politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed.

  SF's sundhedsordfører i Folketinget, Kirsten Normann Andersen, vil dog også have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) til at se på, om lægers faglige identitet er godt nok beskyttet i det nuværende autorisationsregister.

  - Autorisationen har jo to formål. Både at beskytte faggruppen, men også beskytte borgeren. Så det er er ikke så ligetil at sige, hvad løsningen er. Men uanset hvad, er det kriminelt at misbruge sådan et id-nummer og optræde som læge over for borgere. Det skal vi gøre, hvad vi kan, for at få stoppet, siger Kirsten Normann Andersen.

  Lægeforeningen ønsker på baggrund af sagen her, at en læges autorisations-id ikke længere skal være frit tilgængelig på nettet.

  Men det er nok ikke den rigtige løsning at skjule det for offentligheden, siger Kirsten Normann Andersen.

  - For det er også en borgersikkerhed for, at den sundhedsperson, man er i hænderne på, har den fornødne viden til at foretage de ting, man foretager sig.

  Lægeforeningen står dog ikke alene med ønsket om at undgå misbrug af en læges faglige id. Både Psykologforeningen og PTO, Praktiserende Tandlægers Organisation, bakker op.

  - Patienterne har ikke brug for vores autorisations-id. Har man adgang til det, har man adgang til mange flere oplysninger, der gør, at man kan snyde, siger Poul Staal, formand for PTO.

  Ifølge Poul Staal har der været forsøg på snyd med recepter, som tandlægerne blandt andet bruger autorisations-id til.

  Ifølge registerforsker Bo Abrahamsen fra Syddansk Universitet, som selv er overlæge, er det muligt at søge langt mere detaljeret i det danske autorisationsregister sammenlignet med andre landes registre. Han kalder det et ’tag-selv-bord’ med hensyn til at finde en læge, som man kan udgive sig for.

  Bo Abrahamsen siger, at det fik ham til at advare myndighederne allerede, da autorisationsregistret blev indført.

  - Når jeg valgte at skrive til Sundhedsstyrelsen, var det, fordi jeg ikke kunne se, at det ville gøre det sikrere som patient, siger forskeren.

  Patienterne har ikke brug for vores autorisations-id. Har man adgang til det, har man adgang til mange flere oplysninger, der gør, at man kan snyde
  Paul Staal, formand PTO

  Ansvaret for autorisationsregistret ligger i dag hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

  DR har forelagt Bo Abrahamsens kritik for styrelsen, der ikke ønsker at kommentere.

  Styrelsen henviser til et tidligere svar, hvor vicedirektør Birgitte Drewes blandt andet sagde, at det nuværende system er strikket sammen, så man afvejer lægernes behov for personbeskyttelse og patienternes behov for gennemsigtighed.

  - Man kan altid gøre ting anderledes, men det nuværende system har været udtryk for en lang række overvejelser. Og hvis man skal kigge på, om det kan gøres anderledes, skal det tænkes rigtig godt igennem, for det vil være en meget stor opgave, og konsekvenserne kan være store, sagde Birgitte Drewes.

  FOAs sektorformand Torben Hollman siger til DR, at man skal passe på med at skabe store ændringer på baggrund af enkeltsager, men han hilser velkommen, at der bliver set på, hvordan autorisationsregistret er skruet sammen.

 • Golden Globe-skandale fortsætter: Medlemmer flygter og smækker med døren

  Igennem årene har de største af de største stjerner indtaget scenen for at modtage en Golden Globe, men prisen har de seneste måneder mistet meget af sin prestige, og flere stjerner tager afstand til prisfesten. Her ses skuespiller Brad Pitt modtage en Golden Globe i 2020. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Golden Globes, prisuddelingen, der ofte bliver kaldt "Oscars frække lillebror", har det seneste stykke tid været ramt af massivt stormvejr.

  For organisationen bag uddelingen, der hylder det bedste inden for film og tv, Hollywood Foreign Press Association (HFPA), er blandt andet ramt af beskyldninger om sexisme og manglende diversitet.

  Og nu er der ny ballade hos det skandaleramte HFPA.

  Det sker, efter to af organisationens medlemmer har meldt ud, at de smutter. Det skriver Hollywood Reporter.

  Der er tale om Diederik Van Hoogstraten and Wenting Xu, som kalder HFPA for "giftig" og erklærer, at de vil skabe en ny organisation af journalister, som skal være "transparent, professionel og inkluderende for de nuværende og kommende generationer af journalister, som ganske enkelt ønsker at arbejde sammen uden giftigheden".

  HFPA består af journalister og skribenter, som dækker den amerikanske filmbranche i USA, og organisationen har siden 1944 uddelt filmpriserne The Golden Globes.

  HFPA har været i unåde, siden det i februar kom frem, at der ingen sorte journalister var iblandt gruppens 87 medlemmer.

  Den manglende diversitet har blandt andet fået den konsekvens, at Netflix ikke længere vil have noget med HFPA at gøre. Desuden annoncerede tv-stationen NBC for nylig, at den ikke vil sende Golden Globes-showet fremover.

  Flere af de helt store Hollywood-stjerner har også vendt Golden Globes ryggen. Tom Cruise har for eksempel sendt sine gyldne priser retur, og Scarlett Johansson har beskyldt HFPA for sexisme. Desuden har skuespiller Mark Ruffalo og instruktør Ava DuVernay også taget afstand fra HFPA.

  • Scarlett Johansson har i et interview fortalt, at "man blev mødt med sexistiske spørgsmål og bemærkninger fra visse HFPA-medlemmer, der grænsede til seksuelle krænkelser." (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  • Tom Cruise har valgt at sende sine tre Golden Globe-statuetter tilbage i protest over den manglende diversitet i HFPA. (Foto: JASON LEE © Ritzau Scanpix)
  • Mark Ruffalo har takket tv-stationen NBC for at gøre "det rigtige" ved at boykotte Golden Globe-showet. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix Denmark)
  1 / 3

  Siden kritikken ramte HFPA, har organisationen lovet, at der skal andre boller på suppen. Derfor fremlagde HFPA i sidste måned en storstilet reformplan, der gør det muligt for organisationens bestyrelse at hyre et rekrutteringsbureau.

  Dét bureau skal ifølge Deadline blandt andet finde en ny administrerende direktør samt en direktør for diversitet, lighed og inklusion til HFPA.

  Desuden skal organisationen finde nye medlemmer.

  Men alle disse løfter klinger hult, lyder det nu fra Diederik Van Hoogstraten og Wenting Xu. De kalder situationen behind the scenes for mørk og ubehagelig og tilføjer ifølge Hollywood Reporter, at:

  - Størstedelen af medlemmerne afviser en stor forandring, selvom vores advokater og talspersoner har sagt noget andet offentligt (...) Mange medlemmer mener fortsat, at vi er ofre, og det er en attitude, som garanterer, at ingen selvrefleksion eller forandring kommer til at ske.

  Diederik Van Hoogstraten og Wenting Xu peger desuden på, at der foregår mobning internt blandt HFPA-medlemmerne, og at kritiske røster bliver ignoreret.

  - Vi ønsker ikke at blive associeret med en gruppe, der tilsyneladende er dedikeret til ærlig journalistik og fri tale, men som beror på konsulenter og advokater, som taler for dem i uklare, juridiske termer, lyder det blandt andet fra Diederik Van Hoogstraten og Wenting Xu.

  Hollywood Foreign Press Associations hovedkvarter i West Hollywood i Californien. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

  HFPA tager afstand fra Van Hoogstraten og Xus beskyldninger. I en udtalelse fra organisationen lyder det:

  - På et tidspunkt, hvor størstedelen af vores organisation har valgt at være en del af forandringen, er det skuffende, at nogle medlemmer har valgt at splitte organisationen og så adskillelse og tvivl.

  Ifølge HFPA har man som mål at "skabe de store forandringer, som vores organisation har brug for".

  I næste måned forventes det, at medlemmerne i HFPA skal stemme om organisationens nye vedtægter.

 • Palæstinensere siger nej til vaccine-byt med Israel

  Tidligere i dag annoncerede den israelske regering, at den ville sende en million doser af coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech til det palæstinensiske selvstyreVestbredden.

  Men det siger de palæstinensiske myndigheder nu nej til, skriver nyhedsbureaet AP.

  Der var tale om vacciner, der meget snart udløber, og som en del af aftalen ville Israel få et tilsvarende antal doser fra en Pfizer-forsendelse i efteråret, der var tiltænkt palæstinenserne på den besatte Vestbred.

  Vaccinerne er for tæt på udløbsdatoen, lyder meldingen fra Det Palæstinensiske Selvstyre.

  På Vestbredden og i Gaza - de palæstinensiske områder - har kun 440.000 ud af 5,5 millioner palæstinensere fået deres første stik med en coronavaccine, skriver Ritzau. (Foto: Abed Al Hashlamoun © Ritzau Scanpix)

  Blandt andet Amnesty International har beskyldt Israel for som besættelsesmagt at svigte palæstinenserne ved ikke at sørge for vacciner til dem.

 • Louise skal dosere smertemedicin til bedstemor under strejken: ’Jeg føler mig overhovedet ikke tryg ved det’

  Louise Vestenbæk er blevet bedt om at dosere sin kræftsyge bedstemors medicin under sygeplejerskestrejken: - Det føler jeg mig overhovedet ikke tryg ved. Jeg er rigtig bange for at gøre noget forkert, så jeg pludselig står i en situation, hvor min bedstemor ikke er smertedækket. (© PRIVATFOTO)

  Når sygeplejerskerne strejker fra på lørdag, bliver hjemmesygeplejen i 12 kommuner også ramt.

  Det betyder, at pårørende skal være ekstra opmærksomme på sårbare familiemedlemmers tilstand.

  Den opfordring kommer fra flere kommuner. I Aalborg kommune er pårørende blevet bedt om at hjælpe med at dosere medicin.

  Så handicaphjælper Louise Vestenbæk skal hjælpe sin 78-årige bedstemor, der har kræft, med sin smertestillende medicin.

  - Det tænker jeg, er et meget stort ansvar at give til os som pårørende. Nu skal jeg dosere piller, og det synes jeg slet ikke, jeg har kompetencerne til, siger hun.

  - Det føler jeg mig overhovedet ikke tryg ved. Jeg er rigtig bange for at gøre noget forkert, så jeg pludselig står i en situation, hvor min bedstemor ikke er smertedækket.

  Jeg er rigtig bange for at gøre noget forkert, så jeg pludselig står i en situation, hvor min bedstemor ikke er smertedækket.
  Louise Vestenbæk, der skal dosere medicin til sin bedstemor pga. konflikten

  26-årige Louise Vestenbæk har før oplevet, hvordan det påvirker bedstemoren, hvis hun ikke er ordentligt smertedækket.

  - Når hun har for mange smerter, får hun ingen søvn og har ingen appetit, så hun tabte sig otte-ni kilo på meget kort tid.

  Aalborg Kommunes ældre- og sundhedschef Carsten Møller Beck bekræfter, at kommunen har spurgt borgere, der plejer at få besøg af hjemmesygeplejen, om de har nære pårørende, der kan hjælpe.

  - Vi har ikke pålagt nogen at hjælpe, er det vigtigt for mig at sige. Hvis de har sagt, at de har en pårørende, der kan hjælpe, så har vi sagt, at det lyder godt. Men ellers finder vi en anden løsning, siger han.

  - Men hvis Louise er utryg ved at dosere medicin, så vil jeg anbefale, at hun ikke påtager sig den opgave. Så skal vi finde en anden løsning.

  For det er et stort ansvar, de pårørende tager på sig, erkender ældre- og sundhedschefen.

  - Hvis de pårørende påtager sig opgaven, så ér det deres ansvar at tælle pillerne rigtigt op. Derfor skal man også være tryg ved opgaven, før man påtager sig den, siger Carsten Møller Beck.

  Hvis de pårørende påtager sig opgaven, så ér det deres ansvar at tælle pillerne rigtigt op. Derfor skal man også være tryg ved opgaven, før man påtager sig den.
  Carsten Møller Beck, ældre- og sundhedschef, Aalborg Kommune

  I Silkeborg Kommune har de pårørende fået et brev fra kommunen om, hvad det betyder, når der bliver færre hænder end normalt.

  - Silkeborg Kommune opfordrer samtidig pårørende til at afbøde strejkens personlige konsekvenser ved at hjælpe deres ældre og sårbare familiemedlemmer ekstra i den kommende tid, hedder det i brevet.

  I Silkeborg Kommune går 98 sygeplejersker i strejke på lørdag. Normalt er der 14 på arbejde i hver gruppe under hjemmeplejen som her i Kjellerup. Under nødberedskabet bliver det fire, og det svarer nogenlunde til normal weekendbemanding (© Thomas Schmidt Nørgaard/DR Østjylland)

  Den strejkeramte hjemmesygepleje vil få konsekvenser, frygter formanden for Silkeborg Kommunes seniorråd, Erling Prang. Han forudser øget pres på de praktiserende læger under strejken, fordi de vil blive kontaktet meget mere.

  - Og pårørende vil formentligt føle sig forpligtet til at gøre ting, som de normalt ikke skal gøre i plejen af de ældre. Det er jeg sikker på, at mange vil gøre, fordi man føler en ansvarlighed overfor sine ældre pårørende, siger han.

  Pårørende vil formentlig føle sig forpligtet til at gøre ting, som de normalt ikke skal gøre i plejen af de ældre.
  Erling Prang, formand for seniorrådet, Silkeborg Kommune

  Men brevet er ment som både en information og en appel til borgere, der modtager hjemmesygepleje, og deres pårørende, forklarer konstitueret sundheds- og omsorgschef Steffen Brun.

  Familierne kan især hjælpe med at være opmærksomme på, hvordan de plejekrævende borgere har det.

  - Hvis der er behov for det, er det vigtigt, at de er med til at tage kontakt til os og forklare, at der er noget, der udvikler sig. Vi skal tage fat på opgaver, der er livstruende eller varigt førlighedstruende, og det er med i vores nødberedskab, siger Steffen Brun.

  Det kan betyde storm på telefonerne med henvendelser fra pårørende, erkender han.

  - Så tager vi en dialog med Dansk Sygeplejeråd, hvis vi kan se, at vi får mange flere opgaver, end vi kan løfte i vores nødberedskab. Vi har en aftale om, at vi løbende er i dialog for sammen at vurdere, hvordan beredskabet skal være skruet sammen, siger Steffen Brun.

  - Det kan være svært at sige på forhånd, hvornår en ting som sårbehandling bliver kritisk. Det kan man ikke lave en formel for, og sige, at det er først på dag fem, vi skal komme til dig.

  Men de pårørende i Silkeborg skal ikke påtage sig opgaver som at skifte forbinding eller dosere medicin, understreger han.

  Vi forventer ikke, at de pårørende er sygeplejersker, og vi vil ikke bede dem om at yde sundhedsfaglige indsatser. Det er ikke vores ærinde.
  Steffen Brun, konstitueret sundheds- og omsorgschef, Silkeborg Kommune

  - Bestemt ikke! Der er en grund til, at det er en visiteret sygeplejeindsats. Vi forventer ikke, at de pårørende er sygeplejersker, og vi vil ikke bede dem om at yde sundhedsfaglige indsatser. Det er ikke vores ærinde, siger sundhedschefen.

  Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant i Silkeborg Kommune Pia Medum Bennetsen erkender, at det er en udfordring.

  - Vi har et arbejde, der er vigtigt, og det har konsekvenser, hvis det ikke bliver udført. Men vi har også en tiltro til, at kommunen har givet god besked, siger sygeplejerskernes tillidsrepræsentant i Silkeborg Kommune Pia Medum Bennetsen. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard/DR Østjylland)

  - Vi står i et dilemma som sygeplejersker, for vores opgave er jo netop at tage os af vores borgere og sikre de er sunde og raske i det omfang, det er muligt. Og pludselig står vi og skal sortere borgere fra, som vi stadig synes, det er vigtigt at komme hos, siger hun.

  - Vi har et arbejde, der er vigtigt, og det har konsekvenser, hvis det ikke bliver udført. Men vi har også en tiltro til, at kommunen har givet god besked, og vores ledere ringer personligt rundt til de borgere, der ikke får besøg. Og de vil få at vide, at i akutte situationer kan de ringe til hjemmesygeplejen.

  Det bliver en løbende diskussion, om hvad der hører under nødberedskabet i konflikten.

  Fredag morgen måtte Silkeborg Kommune og DSR opgive at lave en lokal aftale om, hvad der skal udføres, oplyser Steffen Brun. Dermed blev afgørelsen sendt videre til forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og den centrale fagforening.

  Sygeplejerskernes varslede strejke går i gang ved midnat.

  - Det er jo egentligt fair nok. Det er bare så ærgerligt, at vi skal nå helt derud, hvor det får så mange konsekvenser for så mange mennesker, siger Louise Vestenbæk.

 • Mona Lisa-kopi solgt for 21,7 millioner kroner

  Mona Lisa-kopien blev købt af en europæisk samler til intet mindre end 19,3 millioner kroner over auktionshuset Christie's vurdering. En talskvinde for auktionshuset kalder det "vanvid". (Foto: LUCIEN LIBERT © Ritzau Scanpix)

  Kopivarer forbinder man ofte med sløj kvalitet på et billigt gademarked, men sådan behøver det ikke være.

  På en auktion i Paris er en kopi af Leonardo Da Vincis legendariske maleri blevet solgt for 2,9 millioner euro - omkring 21,7 millioner kroner - skriver Reuters.

  Men det er heller ikke hvilken som helst kopi.

  Maleriet har tidligere været ejet af Raymond Hekking, som i årevis forsøgte at overbevise verden om, at hans maleri var den ægte vare. I begyndelsen af det 20. århundrede blev Mona Lisa nemlig stjålet, og Hekking mente, at det originale maleri aldrig blev leveret tilbage, men at det tværtimod var det, han købte i Provence for tre britiske pund.

 • Kroatien og Tjekkiet kan ikke finde en vinder i underholdende kamp

  Kroatien og Tjekkiet spillede fredag aften 1-1 ved EM.

  Første halvleg var hverken rig på god fodbold eller mange chancer. Der blev derimod gået til makronerne på banen, og begge hold forsøgte at sætte sig igennem fysisk. En af spillets største chancer, straffesparket, tilfaldt dog Tjekkiet i første halvlegs afslutning.

  Patrik Schick var sikkerheden selv fra straffesparkspletten, og han bragte Tjekkiet på 1-0 med sin tredje scoring ved slutrunden, hvilket gør ham til øjeblikkelig topscorer ved EM.

  Anden halvleg skulle dog vise sig at være alt det, som første halvleg ikke var. Blot to minutter inde i anden halvleg scorede kroatiske Ivan Perisic et forrygende mål, da han trak ind i banen og kanonerede bolden i nettet bag en chanceløs tjekkisk målmand.

  Anden halvleg var generelt velspillet med godt offensivt fokus fra begge hold, men ingen af de to formåede at lave flere mål. Derfor sluttede kampen 1-1.

 • Øltørstige skotter varmer op til EM-brag i London

  • Skotterne giver den gas på Leicester Square i det centrale London. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  • Man kalder England-Skotland for det ældste rivalopgør i fodboldhistorien. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  • Det er vist godt, at det er lørdag i morgen. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  • Kampen sparkes i gang klokken 21 på Wembley. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  • Humøret er højt. Skotland tabte sin første EM-kamp til Tjekkiet med 0-2. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  • Den får ikke for lidt. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  Det er fredag, weekenden banker på, og der er EM i fodbold.

  Det kan man mærke over hele Europa og nok særligt i London i dag, hvor England spiller mod rivalerne fra Skotland.

  Få lidt festindtryk fra England her.

 • Storbritannien registrerer over 30.000 nye tilfælde af Delta-varianten

  I løbet af den seneste uge har de britiske sundhedsmyndigheder registreret nye 33.630 tilfælde af den mere smitsomme variant af coronavirus: Delta-varianten.

  Det oplyser de britiske sundhedsmyndigheder i dag.

  Dermed er der registreret 75.953 tilfælde af varianten, og ifølge den seneste data er hele 99 procent af de sekventerede britiske prøver af Delta-varianten.

  Tidligere på ugen udskød Storbritannien yderligere genåbning på grund af bekymringer omkring varianten.

  Ifølge chefen for Tysklands Robert Koch-institut er det et spørgsmål om tid, før varianten bliver dominerende i vores naboland, skriver Welt.

 • Ugens coronatal forklaret: Det er måske ikke nok at vaccinere 12-årige, hvis vi vil have flokimmunitet

  Pfizer er allerede i gang med at teste vaccinerne på børn helt ned til 6 måneder. (Foto: Grafik: Simone Cecilie Møller)

  Denne uges mest interessante coronatal er tallet syv.

  Det er formentlig så mange andre, der i gennemsnit kan smittes af en person med deltavarianten, hvis den meget smitsomme udgave af coronavirus får optimale vilkår.

  Tallet var at finde bagerst i et omfattende baggrundsnotat, som Sundhedsstyrelsen udgav denne uge, da man meldte ud, at de 12-15-årige også skal tilbydes vaccine.

  Det tilbud skal de have, fordi der er brug for mere immunitet, lød det fra direktør Søren Brostrøm.

  Og det er her, tallet syv kommer ind. For hvis deltavarianten er så smitsom, vil vi formentlig ikke have nok immunitet i samfundet på den anden side af sommeren til at undgå en epidemi. Heller ikke, hvis også de fleste mellem 12 og 15 år er vaccineret. Det vil nok kræve, at mindre børn bliver immune også.

  I denne uges gennemgang af coronatallene vil jeg vise hvorfor.

  Deltavarianten af corona er et meget dygtigt virus. Selv under forhold, hvor andre varianter bukker under, spreder den sig fint fra menneske til menneske. Det så vi tidligere på året i Indien, hvor den spredte sig så hurtigt, at man nogle steder måtte brænde lig på parkeringspladser, fordi krematorierne ikke kunne følge med.

  Den slags kaos behøver vi ikke frygte. Vi har været heldige, at den først banker på vores dør nu, hvor de mest sårbare er vaccinerede.

  Men vi bliver nødt til at forholde os til den alligevel. For selvom myndighederne kæmper for at inddæmme den, som vi så med skolelukning og smitteopsporing i Hillerød forleden, kan vi nok højst opnå at forsinke den.

  Prøv at tænke tilbage til vinteren. Her var det alfavarianten, der bankede på. Da den først kom indenfor, gik det stærkt. På et par måneder overtog den hele epidemien, som du kan se markeret med blåt i grafen nedenfor.

  Når alfavarianten kunne overtage på den måde, var det af den banale grund, at den er mere smitsom.

  Hvis du kniber øjnene sammen og kigger oppe i højre hjørne af diagrammet, kan du se lidt rødt. Det er deltavarianten, der banker på, ligesom alfa gjorde det omkring årsskiftet.

  Det er endnu kun et par procent af de smittede herhjemme, der har deltavarianten, men fordi den er endnu mere smitsom end alfa, kan den overtage.

  Det så vi i Storbritannien i det sene forår:

  Lige nu fraråder Udenrigsministeriet rejser til Storbritannien og Indien af netop den grund. Delta skal ikke slippes ind.

  Men selvom vi strammer rejsekravene til enkelte lande, hvor delta har overtaget epidemien, skal en strøm af friske smittekæder nok finde vej til Danmark alligevel.

  Selv den begrænsede rejseaktivitet, der har været, er en svaghed, som en dygtig virus selvfølgelig udnytter. Deltavarianten har allerede fundet vej til det meste af verden:

  Når vi i de næste måneder tager på sommerferie, skal der nok være en del, der ender med at tage delta med hjem som en ubuden souvenir.

  Sommeren og vaccinerne vil hjælpe os med at holde epidemien nede. Men på den anden side af ferien vil delta være til stede, og den vil få bedre og bedre vilkår i takt med at efteråret og vinteren sætter ind.

  Og det er her, beregningerne fra Sundhedsstyrelsen er interessante at hive frem. For de viser, at vi næppe har vaccineret os til flokimmunitet på det tidspunkt – også selvom de 12-15-årige nu også er med.

  Du har sikkert tirsdag efter tirsdag det seneste år hørt om kontakttallet. Så du har sikkert også fanget budskabet om, at det helst skal være under 1, hvis epidemien skal uddø. En smittet må altså ikke smitte mere end en anden person i gennemsnit.

  Gennem epidemien har vi holdt kontakttallet nede med retningslinjer, restriktioner og vacciner. Den seneste tid har vejret også holdt det nede, fordi det får os udenfor, hvor virus ikke smitter lige så godt.

  Men hvad man gav virus de bedste betingelser for at smitte? Altså, at vi opførte os helt som i de gode gamle dage, og vejret blev koldt. Hvad ville kontakttallet så kunne komme op på?

  Det har mange forskningsprojekter forsøgt at give et bud på. Selvom der er stor usikkerhed, er det stensikkert, at tallet vil være meget forskelligt for de forskellige virusvarianter. Her er Sundhedsstyrelsens udlægning af den viden, vi har i dag:

  Forskellene er vigtige. For jo højere, udgangspunktet er, jo mere skal der til for at få flokimmunitet.

  Hvis udgangspunktet for deltavarianten er, at en gennemsnitsperson kan smitte syv andre, får man teoretisk set flokimmunitet, når mindst seks af de andre gennemsnitspersoner er immune. Det kan være, at de er vaccinerede. Det kan være, at de allerede har været smittede.

  De tal kan man bruge til at finde ud af, hvor meget immunitet, der skal være i et samfund, for at få flokimmunitet:

  Deltavarianten kan altså ifølge Sundhedsstyrelsens beregninger kræve 86 procent immunitet i samfundet, hvis man helt skal forhindre den i at sprede sig.

  Med det nuværende vaccinationsprogram får vi ikke nok immunitet, viser styrelsens beregninger.

  Godt nok er det nu 88 procent af befolkningen (alle over 12 år), der vil blive tilbudt en vaccine. Men det er jo ikke alle, der siger ja tak.

  Nogle er aktive modstandere, andre får det ikke lige gjort. Derfor regner Sundhedsstyrelsen med, at det kun er 75 til 79 procent, der ender med at være færdigvaccinerede.

  At være vaccineret er dog ikke det samme som at være immun. Selvom vaccinerne lægger en kraftig dæmper på smittespredningen, vil der stadig være en lille risiko for, at en færdigvaccineret smittes. Der forskes stadig i det, og der er stor usikkerhed. Men ifølge styrelsen er bedste bud, at immuniteten som følge af vaccinerne vil lande på 64 til 68 procent.

  Men immunitet får man jo også ved at blive smittet, og det er der allerede en del, der har været. Også blandt dem, der ikke er vaccineret. Så de skal lægges oven i den samlede immunitet i samfundet. Dermed lander regnestykket på en immunitet på 65 til 69 procent.

  Og så er der et godt stykke op til den immunitet, som deltavarianten kan kræve:

  Det kan virke voldsomt, men det er ikke sikkert, at deltavarianten får helt optimale betingelser næste vinter.

  Det kan jo være, at vi aldrig helt vender tilbage til gamle dages vaner. For eksempel tror jeg, at det med at hoste i ærmet og vaske hænder oftere vil hænge ved i lang tid. Det er nok heller ikke så mange østrigske barer, der fremover vil udstyre deres tjenere med fløjter.

  Hvis det er tilfældet, skal der lidt mindre immunitet til for at holde en epidemi væk.

  Men tallene kan betyde, at vi må overveje, om vi skal vaccinere mindre børn.

  Det er et svært dilemma, for børn bliver meget sjældent alvorligt syge. Der har indtil nu kun været 231 indlæggelser med corona af børn under 10 år og et dødsfald.

  Omvendt vil der stadig være voksne, der har brug for beskyttelse, fordi de ikke er vaccinerede eller vaccinerne ikke virker nok på dem.

  Vaccinernes bivirkninger hos mindre børn?

  Dem bliver vi formentlig klogere på inden længe. Vaccineproducenten Pfizer er i gang med at teste vaccinen på børn helt ned til 6 måneder.

  Hvis den bliver godkendt, kan vi ende med at stå med valget mellem at stikke de mindre børn eller acceptere en epidemi.

 • Ny rejsevejledning farver græske og franske regioner gule, og Danmark åbner for amerikanerne

  De nye rejsevejledninger farver flere regioner i Frankrig og Grækenland gule. (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)

  Er du til baguette eller calamari, så er der godt nyt.

  Udenrigsministeriet Borgerservice har nemlig fredag opdateret rejsevejledningerne. Og det betyder blandt andet, at en række regioner i Frankrig og Grækenland går fra orange til gul i rejsevejledningerne.

  Derfor frarådes man fra i morgen ikke længere rejser, der involverer et glas hvidvin på havnen i Marseille eller en portion nyfanget fisk på turistøen Kreta.

  Der er ikke krav om isolation, når man kommer hjem fra "de gule lande".

  Foruden regionerne frarådes unødvendige rejser ikke længere til Albanien, Libanon, Nordmakedonien og Serbien.

  Mens danskerne ikke længere frarådes unødvendige rejser til de populære feriedestinationer i det sydfranske og på de græske øer, så åbnes der også for, at flere landes borgere nu kan rejse ind i Danmark.

  Det er næste skridt, inden vi åbner for rejser til hele Europa om en uge.
  Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

  Der åbnes nemlig for indrejse til Danmark fra Albanien, Libanon, Nordmakedonien, Serbien og nok mest bemærkelsesværdigt USA.

  - USA er nu faktisk med så lavt et smitteniveau, at de kan besøge os. Og det er i sig selv en stor ting, når man ser, hvordan situationen har været, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

  De amerikanske indrejserestriktioner gør dog, at landet fortsat er orange på rejsevejledningen.

  - Hvis det ikke var, fordi amerikanerne ikke vil have os, så ville vi også sige, at danskerne godt kunne rejse til USA, siger Erik Brøgger.

  Danmark åbnes også for indrejse fra Taiwan og regionerne Hongkong og Macau. De har dog også så voldsomme restriktioner overfor danskere, der vil rejse til de lande, at Udenrigsministeriet Borgerservice holder dem som orange.

  Fra i morgen kan amerikanske turister igen rejse til Nyhavn og nyde den historiske bydel. Den nationale covid-19 taskforce har vurderet EU-listen og besluttet, at der åbnes der op for indrejse til Danmark fra Albanien, Libanon, Nordmakedonien, Serbien og USA. (Foto: Jonathan Nackstrand © Ritzau Scanpix)

  Samtidig frarådes ikke nødvendige rejser til Estland, Finland, Island, Norge, Tjekkiet og Ungarn på grund af landenes indrejserestriktioner for danskerne.

  Tidligere på dagen kunne Justitsministeriet oplyse, at danske rejsende fra den 26. juni kan rejse til alle EU-lande uden at skulle i isolation, når man kommer tilbage til Danmark. Og man skal heller ikke længere testes, inden man sætter sig i flyet tilbage til Danmark.

  Det eneste, der kræves, er et gyldigt EU-coronapas. Derfor kalder Erik Brøgger Rasmussen også dagens opdateringer for det sidste skridt, inden gækken for alvor slippes løs.

  - Det er næste skridt, inden vi åbner for rejser til hele Europa om en uge.

  Aftalen, der er en del af fjerde fase af genåbningen, betyder, at alle EU-lande skifter fra orange til gul på kortet. De lande, der allerede er gule, skifter til at være grønne. Det sker som følge af den aftale, som EU's medlemslande tidligere har indgået omkring fælles rejserestriktioner og et fælles EU-coronapas.

  Derfor er den europæiske bilferie snart sikret. Erik Brøgger Rasmussen har dog et godt rejseråd.

  - Hvis man skal igennem mange lande, skal man sætte sig ind i de forskellige landes restriktioner. Der kan for eksempel være tale om, at man ved indrejse skal vise en negativ coronatest. Så skal man planlægge lidt, hvis man er længe undervejs, siger han.

 • Dansk museum åbner utraditionel udstilling: 'Vi kan snyde hjernen'

  Idéen til udstillingen "Mærk dig selv" har været undervejs et stykke tid. - Vi vidste, at vi ville lave en udstilling, der tog det meget alvorligt at vise folk ud til ture i landskabet omkring Faaborg, og der, hvor de selv bor, fortæller museumsinspektør Mette Broch Jacobsen.

  Ofte må du hverken røre eller kravle op på udstillinger, når du er på museum.

  Men nu åbner en særudstilling, hvor du faktisk helst skal røre, føle, mærke og opleve med alle dine sanser.

  For naturen er flyttet ind på Øhavsmusset i Faaborg med særudstillingen 'Mærk dig selv'.

  - Vi giver folk mulighed for at komme ud i naturen - indenfor - for simpelthen at få de her ubevidste reaktioner, som vi helt automatisk har på naturen. Vi har bygget landskaber op for på den måde at få en bro tilbage i tid, fortæller museumsinspektør Mette Broch Jakobsen.

  Det er tilladt at gå eller kravle rundt i udstillingen og føle på de udstillede genstande. (Foto: Øhavsmuseet / Ard Jongsma / Grafik: Signe Heiredal)

  Meningen med det hele er, at man skal mærke naturens magi på sin egen krop.

  - Min store forhåbning er, at vores gæster får en oplevelse af, at naturen påvirker dem helt ubevidst. Hvis de så også får med, at den måde, de bliver påvirket på, svarer til den måde nogle af deres ældste forfædre også mærkede naturen på deres krop og sind, så er vi nået langt, fortæller museumsinspektør Mette Broch Jacobsen.

  På udstillingen kan man både gå på (kunst-)græs med bare tæer, sætte fingeren på en stor sten, som også et barn i Middelalderen har rørt ved, eller lægge sig ved bålpladsen i et fåreskind og kigge ind i en grøn skov, mens fuglene kvidrer, og en skuespillerstemme formidler historier og viden til dig.

  - Vi arbejder med en samling af tre vigtige ingredienser, som er kulturhistorie, natur/landskab og sansning/psykologi, fortæller Mette Broch Jacobsen.

  Simon Høegmark, som forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet, har undersøgt naturens påvirkning på mennesker, og han er ikke i tvivl om, at naturen har en helbredende effekt.

  - Det, at man kommer ud i naturen, får vores grundfølelser til at falde på plads, siger han.

  Og om det er ægte natur eller efterligninger, som for eksempel visualiseringer eller kunstigt græs betyder ikke så meget for effekten, forklarer Simon Høegmark.

  - Vi kan snyde hjernen ved at efterligne naturens former, farver og strukturer, siger han og fortsætter:

  - Det, som forskningen også viser, er, at når vi ser på natur, så går det ind og aktiverer det parasympatiske nervesystem, og vi restituerer, fortæller Simon Høegmark.

  Simon Høegmark har været rådgivende konsulent i forhold til udvælgelse af landskaber til særudstillingen 'Mærk dig selv', og han mener, at der er nogle grundlæggende steder i naturen, som universelt er gode for os.

  - For eksempel hvis vi går op på en bakketop, så føler man sig i kontrol. Lyden af rindende vand beroliger os, fordi så ved vi, at vi kan få noget at drikke. En tunneldal kan vi også godt lide af at være i, fordi menneskestøj forsvinder. De her miljøer går lige i hjertekulen på os, siger han.

  I det moderne samfund er vores grundfølelser blevet forvirrede på grund af de mange indtryk fra blandt andte de digitale medier, forklarer Simon Høegmark.

  - Vi er så meget oppe i hovedet og ikke nede i kroppen. Så det her med at genskabe kontakten til naturen, vil være helende for os, fordi vi sidder indenfor i 95 procent af tiden, siger han.

  Han forklarer, at vi i langt størstedelen af tiden befinder os i den "direkte opmærksomhed", som kræver meget af os og kan være medvirkende årsag til angst, stress og depression.

  - Vi skal ned i det, man kalder, den spontane opmærksomhed, som er den restituerende opmærksomhed, som du oplever, når du kommer ud i trygge naturmiljøer, siger Simon Høegmark.

  Se et lille glimt af udstillingen fra Øhavsmuseet her:

  Udstillingen på Øhavsmuseet er bygget op som landskaber, der findes i virkeligheden indenfor 10 kilometers radius af museet i Faaborg, så man efterfølgende kan gå ud i den ægte natur. På den måde bygger udstillingen bro mellem blandt andet Stenalderen og Det Sydfynske Øhav.

  Men ud over at blive klogere på kulturhistorien, har det også været vigtigt for Mette Broch Jacobsen, at man som moderne menneske bliver klogere på sig selv.

  - Vores arbejde gik ud på at skabe en bro tilbage i naturen, men vi har haft super meget fokus på at have det moderne menneske med, så de kan mærke sig selv i det, siger hun.

  Udstillingens landskaber er en blanding af ægte bakker, man kan gå op ad, og træer, man kan gå imellem, og så visualiseringer af for eksempel havet eller skoven.

  Undervejs i udstillingen bliver man via lyd guidet til, hvad man kan gøre, for at mærke sig selv med naturens kræfter. (Foto: Øhavsmuseet /Ard Jongsma / Grafik: Signe Heiredal)

  Men der er også placeret en rund boks, hvor man kan komme ind på en opvågningsstue på Odense Universitetshospital (OUH), og hvor hospiatalslyde og beroligende musik blander sig med hinanden.

  - Vi reagerer positivt på naturen. Det bruger man positivt på opvågningsstuen på OUH, og det bruger vi i udstillingen.

  Hør, hvordan det opleves, når hospitalslyd blander sig med skuespiller Charotte Munks stemme i den digitale fortælling på udstillingen.

  Siden 2019 har OUH brugt lyd fra naturen på hospitalets opvågningsafsnit, og Mette Broch Jacobsen oplevede også selv, da hendes søn på et tidspunkt var indlagt, hvad det betød at bruge naturen som rekreation.

  Hvorfor er det vigtigt at forene kultur og sundhedsvæsen?

  - Det er jo noget, som vi lige så stille begynder at få øjnene op for. For det første udsteder man kultur på recept, men hospitalet kan ikke sende folk ud, så de må invitere naturen ind.

  - Her på museet har vi godt nok taget naturen ind, men vi er også lige så meget udenfor, så vi har lavet en masse aktiviteter ude i landskabet, hvor vi møder folk og fortæller om kulturen, siger hun.

  Man har mulighed for både at føle og dufte til sansetesten på udstillingen. (Foto: Øhavsmuseet /Ard Jongsma / Grafik: Signe Heiredal)

  I udstillingen kan man bruge sine sanser til at dufte, lytte og føle med og på den måde mærke sig selv, men man kan også blive klogere på forskningen.

  - Forskningen viser, at alle de mønstre, der er i naturen, dem genkender vi instinktivt og holder af, siger Mette Broch Jacobsen.

  - Det, jeg elsker ved naturen, er, at du ikke skal gøre alt muligt. Der er ikke et program for dig, hvis du går ud i skoven. Du skal bare gå derud, så er det godt for dig, siger Mette Broch Jacobsen.

 • Christian Eriksen udskrevet fra Rigshospitalet: 'Jeg har det efter omstændighederne fint'

  Christian Eriksen er blevet udskrevet fra Rigshospitalet efter han fik hjertestop i landskampen mod Finland.

  Det meddeler Dansk Boldspils-Union (DBU) på Twitter.

  DBU skriver, at han har været igennem en vellykket operation og i dag har besøgt landsholdslejren i Helsingør.

  - Tak for de utroligt mange hilsner - det har været fantastisk at mærke. Operationen er gået godt, og jeg har det efter omstændighederne fint. Det har været fedt at se gutterne efter den flotte kamp i aftes.

  - Jeg hepper på dem til kampen mod Rusland, lyder det fra Eriksen i meddelelsen fra DBU.

 • LÆS SVARENE: ’Støj har det med at være et element, som kan starte og eskalere en nabokonflikt’

 • Hjulmand: 'Det er sjældent, jeg har haft så mange følelser med i en kamp'

  Der kan ikke herske tvivl om, at stemningen og opbakingen til det danske landshold i gårsdagens EM-kampen mod Belgien i Parken var enorm. Og selvom den danske landstræner Kasper Hjulmand efterhånden har prøvet lidt af hvert, så var det svært ikke at blive rørt, da der skulle synges nationalmelodi:

  - Det er sjældent, jeg har haft så mange følelser med i en kamp, siger Kasper Hjulmand til DR Sporten dagen efter opgøret mod Belgien.

  Du kan se interviewet med Kasper Hjulmand i videoen herunder:

  Det danske landshold endte med at tabe med 2-1 til Belgien. Højdepunkterne fra kampen kan du se lige her.

 • To østjyske børnehaver ramt af den smitsomme Delta-variant

  Der er blevet konstateret smitte med den særligt smitsomme Delta-variant i to daginstitutioner i Tilst nær Aarhus.

  Det skriver TV2 Østjylland ifølge Ritzau.

  Det drejer sig om børnehaverne Æsken og Spilloppen.

  Børnene i børnehaverne har været opdelt i grupper. I begge børnehaver er der en gruppe, hvor der er registreret smitte med coronavarianten, som først blev opdaget i Indien.

  Myndighederne holder særligt øje med Delta-varianten, der betegnes som mere smitsom end de gængse coronavarianter. Den ser også ud til at øge risiko for indlæggelse.

  Ved fund af coronavarianten er det ikke kun nære kontakter, men også nære kontakters nære kontakter, der skal isoleres og testes.

 • Vestergaard hylder kaptajnen Kjær: 'En ære at spille på hold med'

  I gårsdagens EM-kamp mellem Danmark og Belgien skiftede Kasper Hjulmand formation, så der i stedet for fire forsvarsspillere, nu var blevet plads til fem. Det betød, at Jannik Vestergaard indtog en position i det centrale forsvar ved siden af landsholdets anfører, Simon Kjær.

  Til trods for nederlaget til belgierne har den høje forsvarsspiller dagen efter opgøret ikke andet end ros til overs for kaptajnen:

  - Det var en god kamp i går, men det synes jeg altid, han leverer. Det er en ære for os alle sammen at spille på hold med ham og kalde ham vores ven, siger Jannik Vestergaard.

  Du kan se hele interviewet med Jannik Vestergaard her:

  Det danske landshold endte med at tabe med 2-1 til Belgien. Højdepunkterne fra kampen kan du se lige her.

 • Sverige stryger til tops i gruppe E med sejr mod Slovakiet

  Sverige vandt fredagens tidlige EM-kamp 1-0 over Slovakiet.

  Kampen var længe en såkaldt taktisk affære – fodboldjargon for småkedelig. Men i anden halvleg kom der lidt mere underholdning, og begge hold begyndte at række ud efter sejren.

  Det var dog svenskerne, der var mest succesfulde med det, og med et kvarter tilbage af kampen kom forløsningen for svenskerne så.

  Flot svensk kombinationsspil omkring det slovakiske felt endte med, at Robin Quaison blev spillet alene igennem med Slovakiets målmand, som begik straffespark. Kantspilleren Emil Forsberg eksekverede sikkert straffesparket og bragte svenskerne på sejrskurs.

  Den kurs blev holdt kampen ud, og med sejren bringer svenskerne sig på fire point i gruppe E, hvilket lige nu rækker til en førsteplads.

 • Smittetallet stiger kraftigt i Moskva

  I Rusland er der det seneste døgn registreret det højest antal smittede med corona siden februar.

  Det skriver Reuters ifølge Ritzau.

  17.262 er fredag blevet registreret smittet i hele landet - over halvdelen af tilfældene er i Moskva.

  Ifølge borgmesteren, Sergej Sobjanin, er 90 procent af de smittede indbyggere i Moskva smittet med den ekstra smitsomme Delta-variant.

  Kremls talsmand, Dimitrij Peskov, langer ud efter den russiske befolkning og siger, at risikoen for en tredje bølge i Rusland skyldes en "total nihilisme og et lavt vaccinationsniveau", skriver Ritzau. De seneste tal fra den 2. juni viser, at kun omkring en ud af otte russere har taget imod en coronavaccine.

 • Ellemann kan 'sådan set godt' se sig selv som minister under Pape

  Efter Jakob Ellemann-Jensens (V) tale i dag på Folkemødet i Allinge svarede han ja til, at han godt kan se sig selv som minister i en regering med Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i spidsen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Det er et meget uvant scenarie: En borgerlig regering med en konservativ statsminister og Radikale Venstre som parlamentarisk grundlag.

  Men det er ifølge Venstres formand og blå bloks nuværende statsministerkandidat ikke et utænkeligt scenarie.

  Som svar på spørgsmålet, om Jakob Ellemann-Jensen kan se sig selv som minister i en regering med den konservative formand Søren Pape Poulsen som statsminister, lød det i dag:

  - Ja, det kan jeg sådan set godt.

  Jakob Ellemann-Jensen glæder sig samtidig over de politiske tilnærmelser fra Radikale Venstre.

  - Jeg synes det er nogle meget spændende tanker, Sofie Carsten Nielsen gør sig, og jeg forstår godt, at hun er træt af den siddende regering - det undrer mig faktisk, at hun har holdt hånden under den så længe, sagde han.

  Ordene faldt efter Jakob Ellemann-Jensens tale på Folkemødet i Allinge, hvor også statsminister Mette Frederiksen i dag har talt.

 • Udenrigsministeriet: Nu kan du rejse til Sydfrankrig og Kreta

  Nu kan du igen rejse til blandt andet Kreta. (Foto: Ernst van norde © Scanpix Danmark)

  Udenrigsministeriet ændrer rejsevejledningerne til blandt andet Sydfrankrig og Kreta fra orange til gul.

  Det oplyser Udenrigsministeriet i sine opdaterede vejledningerne.

  For en uge siden løftede ministeriet vejledningerne for flere af de store græske turistøer, og nu er Kreta så også kommet med.

  I Frankrig drejer det sig om regionerne Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie og Provence-Alpes-Côte d’Azur.

  Særligt Provence-Alpes-Côte d’Azur er interessant for mange, for det er blandt andet der, at Nice, Cannes og Marseille ligger, som er populære rejsemål.

  Derudover den selvstyrende spanske by på den nordafrikanske kyst Melilla også blevet gule.

  Estland bliver gul i forhold til indrejse i Danmark. Dog forventes Estland at fastholde sine indrejserestriktioner overfor rejsende fra Danmark på grund af smittetallet i herhjemme.

  De opdaterede rejsevejledninger gælder fra i morgen klokken 16.

  I en tidligere version fremgik det, at Esland var blevet farvet gul. Det er ikke korrekt.

 • Angreb på tech-giganter og flirt med borgerligt rollebyt: Partiledere indtog scenen på Folkemødet

  Blandt andre formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, holdt partiledertale fra Hovedscenen på Folkemødet i Allinge. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  I en noget amputeret udgave er Folkemødet på Bornholm i gang.

  Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er den seneste, der har indtaget scenen i Allinge, hvor publikum er noget mindre end normalt.

  Hans mest opsigtsvækkende udtalelse var dog ikke en del af den forberedte tale. Den faldt i stedet i det efterfølgende interview med TV2's Søren Lippert, som svar på spørgsmålet, om Jakob Ellemann-Jensen kan se sig selv som minister i en regering med den konservative formand Søren Pape Poulsen som statsminister.

  - Ja, det kan jeg sådan set godt, sagde Venstres formand.

  Jakob Ellemann-Jensen glæder sig samtidig over de politiske tilnærmelser fra Radikale Venstre, der ellers lige nu er regeringens støtteparti. Han mener ikke, at det er utænkeligt, at samarbejde om et blå regeringsgrundlag.

  - Jeg synes det er nogle meget spændende tanker, Sofie Carsten Nielsen gør sig, og jeg forstår godt, at hun er træt af den siddende regering - det undrer mig faktisk, at hun har holdt hånden under den så længe, siger han.

  Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, taler på Hovedscenen på Folkemødet 2021 i Allinge. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Med en slet skjult henvisning til regeringens udspil om at flytte uddannelser fra de store byer ud i en større del af landet, slog Jakob Ellemann også et slag for ungdommens frie valg, når det gælder deres fremtid.

  De kan ikke sættes på formel eller presses ind i et excel-ark, lød det fra Jakob Ellemann, der samtidig peger på, at unges uddannelsesvalg hænger uløseligt sammen med et andet problem: manglen på faglært arbejdskraft.

  - Vi mangler kvikke hoveder og dygtige hænder på vores erhvervsskoler, samtidig med at der er kamp om at komme ind på de mest eftertragtede gymnasier, sagde Venstre-formanden.

  - Når vi samtidig ved, at vi inden for ti år risikerer at mangle i omegnen af 100.000 faglærte, og at flere brancher skriger efter arbejdskraft. Ja, så er der noget, der ikke hænger sammen i vores samfund, sagde han.

  Svaret er at gøre det attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse og at sikre, at flere indvandrere begynder på en uddannelse eller tager et arbejde, mener Jakob Ellemann-Jensen.

  Tidligere på dagen var statsminister Mette Frederiksen (S) på scenen med en tale, hvor hun rettede skytset mod de internationale techvirksomheder som Google og Facebook.

  De har et ansvar for den offentlige samtale, der er så afgørende for vores demokrati, og det skal de løfte i langt højere grad, lød det.

  - I stedet for at lade meningerne brydes, så dyrkes forskellene. Dynamikken forsvinder til fordel for retorikken, og de simple svar tillægges den største værdi, sagde Mette Frederiksen.

  - Det bidrager til polarisering i vores samfund. Og udfordrer vores demokrati.

  Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, taler på Hovedscenen på Folkemødet 2021 i Allinge. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Den næste taler er SF's formand, Pia Olsen Dyhr, som skal på scenen kl. 18.00.

  Dag nummer to blev i formiddag skudt i gang af Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde.

  Det var hendes første optræden som partileder på scenen i Allinge - kun i nogle måneder har hun stået i spidsten for Alternativet, men patiets politik er den samme som før, lød hendes budskab.

  - Alternativet opstod som et modsvar og som en kærlig protest. Det er vi stadig, sagde hun.

  Det handler især om den måde vores levevis påvirker planeten på - og den grønne omstilling må og skal være udgangspunktet for alt andet.

  Franciska Rosenkilde, Alternativets politiske leder, taler på Hovedscenen på Folkemødet 2021 i Allinge. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  - Alting starter med klimakrisen. Derfor taler vi meget om klima i Alternativet, for som samfund lever vi stadig ikke op til vores ansvar, sagde Franciska Rosenkilde.

  - Vi skal væk fra et tankesæt om forbug, vækst og konkurrence - der er brug for en omstilling af vores måde at leve på.

  Folkemødet er reduceret kraftigt på grund af coronahensyn. Normalt gæster op mod 65.000 politikglade og debatlystne danskere Allinge, men i år er der kun plads til omkring 15.000 besøgende i fire separate sektioner, og arrangementet er beskåret med en hel dag.

 • Nu graves de sidste døde mink op

  I alt skal 7.000 ton døde mink op og transporteres til forbrændingsanlæg rundt i hele landet. (Foto: Steen Færgemand - DR)

  Siden solopgang har gravemaskinerne været i gang ved minkgravene i Kølvrå lige syd for Karup.

  Det er minkgrav nummer to, der nu skal tømmes. I alt skal 7.000 ton døde mink op og transporteres til forbrændingsanlæg rundt i hele landet.

  I forgårs blev opgravningen af døde mink ved Nr. Felding afsluttet.

  Indtil videre går opgravningen af de døde dyr efter planen, siger indsatschef Kasper Klintø fra Fødevarestyrelsen.

  Men sommervarmen er en ukendt spiller.

  - Jeg kan ikke udelukke, at der kommer lugtgener her i varmen, men vi åbner kun det stykke, der transporteres væk.

  Opgravningen ved Kølvrå vil vare frem til midten af juli.

 • Norge lemper restriktionerne og giver færdigvaccinerede danskere adgang

  På søndag klokken 12 går Norge ind i landets tredje genåbningsfase.

  Det oplyser statsminister Erna Solberg ved en pressekonference.

  - Norge er på rette spor, og vi er klar til tredje fase, siger hun ifølge Reuters.

  Det indebærer blandt andet lempelser i nattelivet, inden for sport og i forhold til private arrangementer.

  Der er også godt nyt for rejselystne danskere, som er færdigvaccinerede. Fra i morgen klokken 12 kan danskere med digitalt coronapas nemlig rejse frit ind i Norge uden at skulle i karantæne, beretter VG.

  - Det er en fantastisk god nyhed. Den vil komme over 1,5 millioner fuldt vaccinerede danskere til gode, siger den danske ambassadør, Jarl Frijs-Madsen, til det norske medie.

 • 'Helt klart den største kamp, jeg har spillet': Damsgaard beæret over opbakningen i Parken

  En generelt flot dansk indsats i EM-kampen mod Belgien i går blev krydret af en blot 20-årig Mikkel Damsgaard, der ad flere omgange drev gæk med de belgiske forsvarsspillere.

  Opgøret mod belgierne var kanstpillerens allerførste landskamp fra start, og modtagelsen, han sammen med holdet fik i den stemningsfyldte danske nationalarena, var noget, der gjorde indtryk:

  - Det er helt klart den største kamp, jeg har spillet, siger Mikkel Damsgaard til DR Sporten dagen efter opgøret.

  Du kan se interviewet med den unge dansker i videoen herunder.

  Det danske landshold endte med at tabe med 2-1 til Belgien. Højdepunkterne fra kampen kan du se lige her.

 • Mette FrederiksenFolkemødet: Techgiganter skal tage ansvar

  Det er først og fremmest vores eget ansvar, hvad vi skriver til hinanden på sociale medier. Men techgiganterne har også et ansvar.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin partiledertale fredag ved Folkemødet på Bornholm.

  - I dag udgiver regeringen sin første hvidbog. Om netop techgiganterne. Hvor vi beskriver de nye udfordringer, der er fulgt med techgiganternes udvikling. Og tager hul på de svære spørgsmål, vi som samfund er nødt til at forholde os til, siger hun i talen.

  - Det er et forsøg på at starte en samtale. Nuanceret. På en måde, hvor dilemmaerne er med. Men hvor vi samtidig tager et ansvar på os som samfund.

  - Hvor vi tør stille krav. Og regulere de nye økonomier. I erkendelse af, at techgiganternes betydning for vores hverdag næppe kan undervurderes, siger Mette Frederiksen blandt andet.

 • 203 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  Siden i går er 203 testet positive med covid-19. Ingen personer er døde.

  Det viser den seneste opgørelse over smittede fra Statens Serum Institut.

  Der er nu 84 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er samme antal som i går. Af de indlagte er 20 på intensiv afdeling, og 15 er i respirator.

  I går blev 331 testet positive for corona.

  Dagens smittetal er baseret på 91.175 pcr-test. Det svarer til, at 0,22 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Alle kommuner har nu under 100 i incidens pr. 100.000 indbyggere. Og ingen sogne er nedlukkede.

  Der er indtil videre vaccineret 2.941.171 personer, hvilket svarer til 50,3 procent af befolkningen. 1.589.896 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 27,2 procent af befolkningen.

 • Politiet har fundet jordiske rester af Maria From: Drabstiltalt præst udpegede findestedet

  Politiet ransagede præstens hjem igen den 4. juni 2021. Her bærer en af politiets medarbejdere end skovl ud fra hjemmet. (Foto: Steven Knap © Steven Knap)

  Nordsjællands Politi har fundet jordiske rester af Maria From Jakobsen.

  Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

  Maria From Jakobsen har været forsvundet i over syv måneder.

  Politiet har tiltalt hendes mand - præst Thomas Gotthard - for drabet, og det er den drabstiltalte præst, der selv har udpeget findestedet for politiet.

  Det skete ifølge DR Nyheders oplysninger på en tur i et sommerhusområde tæt på parrets hjem i Frederikssund på Sjælland, hvor præsten var med.

  Det samme var hans forsvarer Jesper Storm Thygesen.

  Ud fra fundet kan vi endegyldigt konkludere, at hun ikke længere er i live.
  Jakob Rahbek, efterforskningsleder

  - Dna-analyser har nu bekræftet vores formodning om, at de stammede fra den savnede kvinde. Ud fra fundet kan vi endegyldigt konkludere, at hun ikke længere er i live, lyder det fra efterforskningsleder Jakob Rahbek.

  Derfor har politiet indstillet efterlysningen af den 43-årige kvinde.

  Maria From Jakobsen havde ifølge politiet sidste gang kontakt til sine pårørende den 26. oktober 2020.

  Her havde hun forladt sit hjem med en mindre taske med lidt tøj og nogle kontanter, men havde efterladt sin telefon, computer og betalingskort.

  Hun skulle angiveligt have lagt en seddel til sin familie om, at de ville ses dagen efter.

  Nogle dage senere blev Maria From Jakobsens bil fundet af en hundelufter ved på Rødkildevej ved Bellahøj i København. Både kørekort og bilnøgler var i bilen.

  Derfor efterlyste politiet den forsvundne kvinde og bad offentligheden om hjælp.

  Den 15. november om eftermiddagen ændrede sagen dog karakter for offentligheden. Her blev Maria From Jakobsens mand, der arbejder som præst, anholdt og sigtet for drab.

  Thomas Gotthard har siden siddet varetægtsfængslet i sagen, hvor han indtil for nylig har nægtet sig skyldig.

  Politiet ledte tidligt i efterforskningen efter personer, som havde set Thomas Gotthard i dagene op til og efter hustruens forsvinden. Her ses præsten på et overvågningskamera. Kilde: politi.dk

  Ifølge DR Nyheders oplysninger erkendte præsten dog for nylig, at han havde slået sin kone ihjel og efterfølgende bortskaffet liget.

  Samtidig har han fortalt politiet, hvor nogle af de jordiske rester af Maria From Jakobsen skulle findes.

  Thomas Gotthard blev allerede i april tiltalt i sagen, selvom man altså på det tidspunkt fortsat ikke havde fundet Maria From Jakobsen.

  Politi og anklagemyndigheden mente, at der var beviser nok i sagen til at få ham dømt for drabet.

  Politiet fattede efter Maria From Jakobsens forsvinden mistanke til Thomas Gotthard, fordi han havde søgt på internettet på ord som 'havdybde', 'olietønder' og 'rensemidler'.

  I retsbogen fra grundlovsforhøret fremgår der også, at der i præstens hjem blev fundet kaustisk soda og saltsyre i 'ikke ubetydelige mængder'.

  Præstens forsvarer, Jesper Storm Thygesen, siger til DR Nyheder:

  - Det ligger i kortene, at når han af egen drift udpeger findestedet, så er der en form for erkendelse i det. Yderligere kan jeg ikke kommentere på nuværende tidspunkt.

  Retssagen mod Thomas Gotthard er sat til at begynde i oktober.

  Det er endnu uvist, om hans tilståelse over for politiet vil føre til, at sagen omberammes eller skal køre som en tilståelsessag med færre retsdage.

  Ifølge Jesper Storm Thygesen er det dog sandsynligt, at sagen ender som en tilståelsessag.

  Artiklen er opdateret med kommentarer fra Jesper Storm Thygesen.

  Politiet har i over syv måneder ledt efter Maira From. Her med hunde og dykkere i vandet i Roskilde Fjord. (Foto: Claus bech © Scanpix)
 • Frederikshavn opkaldte vej efter korleder: Nu kan vejnavnet blive ændret efter seksuelle anklager mod dirigenten

  Det var tilbage i 2011, at Frederikshavn Kommune opkaldte vejen efter bysbarnet. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

  Skal Tage Mortensens Vej i Frederikshavn ændre navn?

  Det er blevet spørgsmålet lige nu i den nordjyske kommune, efter flere kvinder i denne uge stod frem i Ekstra Bladet og beskrev tiden under den nu afdøde Tage Mortensen, der var leder af DR's pigekor i 35 år.

  Vejen blev opkaldt efter bysbarnet efter hans død i 2001.

  - Når man får opkaldt en vej efter sig, er det i respekt for de gerninger, bysbarnet har gjort, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).

  - Men når man så – selvom det er 20 år efter vedkommendes død – sætter fokus på, at der har været nogle ting, som langt fra har været i orden, så giver det anledning til, at vi stopper op og taler med beboerne på vejen, siger borgmesteren.

  Kenny Gottlieb Christiansen er præst og bor på vejen med sin familie.

  I forbindelse med sit arbejde har han tit mødt mennesker, der har oplevelser med Tage Mortensen og har haft med pigekoret at gøre. Ofte har fortællingerne været positive.

  - Det kommer lidt bag på mig med de her historier, som vælter frem. Det er jo ikke særligt godt, for det bringer et andet lys over det, når man bor her på Tage Mortensens Vej, siger Kenny Gottlieb Christiansen.

  - Det er jo gerne sådan med vejnavne og statuer, at de bringer historie med sig. Og der klæber sig noget til navnet – i det her tilfælde Tage Mortensen. Spørgsmålet er, om det skal ryddes af vejen og kastes i søen.

  Hvordan udfaldet af diskussionen på vejen bliver ved han ikke, men tror på, at det bliver ændret, hvis stemningen på vejen peger i den retning.

  - Jeg tænker, at vi får lov at ændre navnet. Særligt efter de uhyrligheder, der har fundet sted.

  Kenny Gottlieb Christiansen bor med sin familie på Tage Mortensens Vej. Han tror, at beboerne får lov at ændre navnet, hvis de ønsker det. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

  Længere nede ad vejen er der også stemning for en ændring af vejnavnet.

  - Herhjemme tror jeg, at vi ville krydse ja tak til en navneændring. Nu må vi se, hvad flertallet siger og rette os efter det, siger Helle Monica Krog Bach.

  Før Ekstra Bladets afsløringer vidste hun ikke, hvem Tage Mortensen var.

  - For os er det bare en vej. Tage Mortensens Vej var jo egentlig bare et navn, der kom op, efter vi købte grunden her.

  Før Ekstra Bladets historier om Tage Mortensen, vidste Helle Monica Krog Bach ikke, hvem der havde lagt navn til den vej, hun bor på. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

  Det er Frederikshavn Kommune, der er vejmyndighed og kan bestemme vejens navn, fortæller Birgit S. Hansen.

  Det går ikke væk ved at hive skiltet ned. Det går heller ikke væk ved, at vi ikke taler om det.
  Birgit S. Hansen (S), borgmester Frederikshavn Kommune

  Men alligevel er beslutningen om at ændre navnet ikke bare lige til ifølge borgmesteren.

  - På den ene side har vi jo at gøre med et vældigt musikalsk menneske, der har skabt fantastiske resultater som dirigent og jo også har fået en titel af æresdirigent i Danmarks Radio. Og vi har at gøre med en frederikshavner, vi gerne til hylde for de bedrifter.

  - Nu viser det sig, at der kommer nogle fortællinger og oplevelser frem, som vi også skal tage alvorligt. Og det går ikke væk ved at hive skiltet ned. Det går heller ikke væk ved, at vi ikke taler om det, siger Birgit S. Hansen.

  Hun understreger, at hun og kommunen tager kvindernes fortællinger og oplevelser meget alvorligt.

  - Lige nu er vi i en proces, hvor vi skal tale med hinanden om, hvad der er op og ned, og om vi kan have en vej, der er opkaldt efter på den ene side et dygtigt menneske, et stort talent og en dygtig dirigent, og på den anden side et menneske, der har foretaget nogle ting, som på ingen måde er glorværdig.

  Kan man samtidig godt sige, at man tror på kvinderne, og samtidig synes, at det er en svær diskussion?

  - Det mener jeg godt, man kan. På den ene side har vi en frederikshavner, vi er stolte af, der har drevet det vidt som dygtigt musikalsk menneske og dygtig dirigent. På den anden side har det menneske - som jeg læser mig til – haft en brist i forhold til grænser og udøvelse af sit lederskab, som jeg på ingen måder synes er værd at ære. Noget, som jeg endda synes er under al kritik og forfærdeligt, og noget vi skal slå ned på og blive klogere af, siger Birgit S. Hansen.

  Situationen i Frederikshavn peger ifølge borgmesteren ind i den større diskussion, som har foregået flere steder i udlandet og herhjemme.

  Her er statuer og navngivning af blandt andet veje og pladser flere steder blevet diskuteret voldsomt.

  Det er rimeligt lige at høre dem, der bor på vejen, hvad de tænker om det her? Der kan være rigtig mange meninger om det.
  Birgit S. Hansen (S), borgmester Frederikshavn Kommune

  Og nu har Frederikshavn fået sin egen sag, der skal diskuteres grundigt, fortæller Birgit S. Hansen.

  - Jeg synes, det er en fair diskussion, og den står vi midt i. Det er en diskussion vi skal have med hinanden, og det er på ingen måder udtryk for, at vi ikke tager det alvorligt, at der er mennesker, der har været udsat for krænkelser.

  Nu kommer naboerne med på råd, fortæller borgmesteren.

  - Det er rimeligt lige at høre dem, der bor på vejen, hvad de tænker om det her. Der kan være rigtig mange meninger om det, og når man skal træffe sådan nogle beslutninger, er det godt lige at komme rundt.

  I sidste ende bliver det dog Frederikshavn Kommune, som tager beslutningen om vejens navn.

  - Nu forholder vi os til det, og om vi stadig har en Tage Mortensens Vej i Frederikshavn Kommune om et stykke tid, det kan jeg ikke sige endnu, siger Birgit S. Hansen.

 • 29-årig mand skal et år i fængsel for hærværk mod jødisk begravelsesplads

  Et års ubetinget fængsel.

  Sådan lyder straffen til en 29-årig mand, som ved Retten i Aalborg i dag blev dømt for at have begået hærværk mod den jødiske begravelsesplads i den nordjyske by.

  Manden er dømt for at have smurt rød maling på en mur, lagt dukker indsmurt i rød farve og uddelt løbesedler med antisemitisk tekst. Det hele blev foreviget på billeder, som senere blev offentliggjort på en hjemmeside.

  Hærværket foregik søndag den 4. april.

  I dommen afsagt af Retten i Aalborg indgår også reststraf fra en tidligere sag, oplyses det i en pressemeddelelse.

 • 'De handler med vores tid, engagement og data': Mette Frederiksen kalder til kamp mod Facebook og Google

  Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, taler på Hovedscenen på Folkemødet 2021 i Allinge med budskabet om, at det er nødvendigt med nogle retningslinjer for de store techgiganter. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  De store techgiganter som Google og Facebook har en skyggeside, der bidrager til polarisering i vores samfund, og som udfordrer vores demokrati.

  Sådan siger statsminister Mette Frederiksen, der i forbindelse med det årlige Folkemøde på Bornholm kalder til kamp for at genoprette den offentlige samtale.

  - I stedet for at lade meningerne brydes. Så dyrkes forskellene. Dynamikken forsvinder til fordel for retorikken. Og de simple svar tillægges den største værdi, lyder det fra Mette Frederiksen.

  I stedet for at lade meningerne brydes. Så dyrkes forskellene.
  Statsminister Mette Frederiksen (S)

  Techgiganternes betydning for vores hverdag kan næppe undervurderes, mener hun. Og derfor skal der stilles krav til dem.

  Det handler om dét feed, som lige netop du scroller ned ad på Facebook eller Instagram i frokostpausen. Og om de Google-resultater, der ændrer sig fra person til person på jagt efter fakta, inspiration eller gode råd.

  - De handler med vores tid, engagement og data. Det har sådan set skabt en stor del af den vækst, vi alle nyder godt af. Men som samfund har vi altid insisteret på en kontrakt, siger statsministeren og hentyder til, at virksomheder bidrager til det samfund, de er en del af.

  Problemerne er for eksempel fake news - tilsyneladende troværdige men i virkeligheden urigtige oplysninger, som lynhurtigt spredes til millioner af mennesker, der tager dem for gode varer og lader dem påvirke deres beslutninger. Eller de såkaldte ekko-kamre, hvor man kun bliver bekræftet i det, man selv synes er rigtigt, og kun støder på virkeligheder, der ligner ens egen.

  På festivallen for politisk debatlystne danskere præsenterer regeringen noget nyt: en såkaldt hvidbog, som peger på problematikkerne frem for at levere løsningerne. Det skal sætte gang i debatten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Den politiske løsning kender Mette Frederiksen ikke endnu. Hun har ikke et konkret lovforslag på trapperne. Men, siger hun.

  - Blandt andet skal vi kræve, at tech-giganterne betaler mere i skat. I modsætning til mange andre virksomheder kan de operere i et land uden så at sige at være fysisk tilstede. De har bedre mulighed for at placere deres aktiver i lande, hvor skatteforholdene er gunstige.

  - Det er uholdbart. For det underminerer finansieringen af vores samfund, siger Mette Frederiksen.

  Derudover lancerer regeringen ni principper, der skal sætte retningen for det videre arbejde med at sætte nogle rammer for tech-giganterne.

  Tanken er ikke ny. Flere partier på tværs af Folketinget har flirtet med idéen om at stramme tøjlerne overfor de store, internationale techvirksomheder i forskellig grad.

  Blandt andet skal vi kræve, at tech-giganterne betaler mere i skat.
  Statsminister Mette Frederiksen (S)

  Hos hele regeringens parlamentariske grundlag er der derfor også opbakning til statsministerens kurs. Politiken kan i dag fortælle, hvordan der hersker en fælles forståelse mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF om udfordringen, og partierne deler ambitionen om at gøre 'noget'.

  Statsminister Mette Frederiksens klare hensigtserklæring fører da også kun styrke til en bølge, der i øjeblikket skyller ind over techgiganterne.

  Facebook-stifter Mark Zuckeberg har siddet i en varm stol foran både den amerikanske kongress og EU-parlamentet for at forklare, hvorfor virksomheden egentlig ikke har ansvar for indholdet på sine platforme.

  Indsamlingen af informationer om brugerne - og anvendelsen af den viden, kom frem under Cambridge Analytica-skandalen for nogle år siden. Sidste år oprettede Facebook et såkaldt Tilsynsråd, der siden har ekskluderet den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, fra både Facebook og Twitter.

  Senest har en australsk beslutning om, at for eksempel Facebook skal betale for nyhedsindhold ført til, at det sociale medie gjorde det umuligt at dele nyhedsartikler i en periode.

  - Alt det, der burde være en demokratisering af vores debat, ender med at være en begrænsning, siger Mette Frederiksen.

  - Vi kommer til at regulere mere, og techgiganterne skal begynde at tage mere ansvar, lover hun.

  Men derudover vil hun ikke love noget konkret, for der er behov for eftertanke og for at give sig tid til at finde de rigtige løsninger. Ifølge statsministeren er der frem for alt behov for at tale sammen - og det understreger, hvor vigtig netop opgaven med at regulere Youtube, Instagram, Facebook, Google og alle de andre er.

  Statsminister Mette Frederiksens udmelding om, at der skal stilles højere krav til de store tech-virksomheder kommer samtidig med, at den internationale opmærksomhed omkring dem også vokser. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
 • Det skal du vide om Delta-varianten: Symptomerne er ligesom forkølelse og høfeber

  Den nye Delta-variant har andre symptomer end de tidligere covid-19-varianter. Det kan betyde, at du bør tage forbi et testcenter hyppigere. (Foto: Brittany Colette © Unsplash)

  Vi har i løbet af de seneste uger stiftet bekendtskab med endnu en covid-19-variant: Delta-varianten, der første gang blev opdaget i Indien.

  Den har forsinket genåbningen i England, hvor den spreder sig, og lige nu er det den mest dominerende virusvariant i omløb.

  Den er også kommet inden for døren her i Danmark, hvor Statens Serum Institut den 17. juni kortlagde, at der har været 189 smittetilfælde.

  - Varianten ser ud til at være meget smitsom. Det er stadig estimater, men jeg har set, at den kan være op til 60 procent mere smitsom end Alfa-varianten (den britiske variant, kaldet B1. 1.7, red.) siger Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet.

  (...) indledende data har vist, at man er i større risiko for at blive indlagt med delta-varianten
  Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet.

  Udover at Delta-varianten smitter mere end tidligere varianter, skiller den sig også ud på andre måder.

  Symptomerne på tidligere covid-19-varianter har været mange.

  De hyppigste er tør hoste, feber og træthed. Også nedsat smags-og lugtesans har været et tegn på virusset.

  Men med Delta-varianten er symptomerne lidt anderledes. Det kan betyde, at du skal forbi et testcenter hyppigere, end du plejer.

  - Symptomerne minder i mange tilfælde om en slem forkølelse eller høfeber. Hvis din næse løber, er det en god idé at blive testet, da det kan være tegn på smitte med Delta-varianten, siger Allan Randrup Thomsen.

  Det særlige ved Delta-varianten er, at den både er mere smitsom og potentielt mere farlig end tidligere varianter i Danmark.

  - Vi har ikke meget data på området, men indledende data har vist, at man er i større risiko for at blive indlagt med Delta-varianten, siger Allan Randrup Thomsen.

  Hvis du kun har fået et stik, kan vi se, at vaccinerne ikke står lige så godt imod Delta-varianten som mod andre varianter.
  Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet.

  Samtidig kan Delta-varianten give et lidt mildere sygdomsforløb. Sygdomsforløbet kan minde mere om en slem forkølelse end et covid-19-forløb.

  - Det er et blandet billede, i forhold til hvor farlig den nye variant er. Vi må derfor afvente flere data fra eksempelvis England eller Kina, hvor varianten er mere udbredt, siger han.

  Hvis du allerede er færdigvaccineret, viser foreløbige data, at du er godt rustet mod Delta-varianten.

  Det viser opgørelser fra England på AstraZeneca-vaccinen og vaccinen fra Pfizer-BioNTech.

  - Hvis du kun har fået et stik, tyder nogle data på, at vaccinerne ikke står lige så godt imod symptomgivende infektion med Delta-varianten som Alfa-varianten, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

  - Men hvis du er færdigvaccineret, kan vi se, at vaccinen beskytter godt mod alvorlig sygdom og indlæggelse.

  Han fortæller, at mange forskere skønner, at Delta-varianten kommer til at være den mest dominerende i mange lande, ligesom vi ser det i England nu.

  - Det er nok kun et spørgsmål om tid, før det også vil være billedet i Danmark, siger han og fortsætter:

  - Fordi varianten er så smitsom, er det derfor vigtigt, at vi får holdt Delta-varianten på afstand så længe som muligt, indtil endnu flere er færdigvaccinerede herhjemme. Hvis vi kan det, burde Delta-varianten ikke blive et større problem end andre varianter.

  Du har måske hørt før, at et virus ofte bliver mere smitsomt, men mindre farligt over tid.

  Det har vi set før eksempelvis med forkølelsesvirus, der engang var meget mere dødelig end i dag.

  Om fem år vil vi nok se, at virusset er blevet mere smitsomt, men mindre farligt.
  Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet.

  Men hvorfor ser vi så en coronavirus-variant nu, der både er mere smitsom og potentielt mere farlig?

  - Her er forklaringen, at det vil ske over længere tid, end vi har haft coronavirusset indtil videre. Virusset er stadig i en situation, hvor den er ved at tilpasse sig mennesket, siger Allan Randrup Thomsen.

  Et virus er ikke 'interesseret' i, at værten (mennesket, den smitter) bliver alvorligt syg eller dør, for så har virusset ikke en vært.

  Virusset vil gerne smitte så mange som muligt, og det er nemmere, hvis værten er i live og bevæger sig ud blandt andre mennesker.

  - Men virusset skal lige finde det rigtige leje mellem smitsom og farlig. Om fem år vil vi nok se, at virusset er blevet mere smitsomt, men mindre farligt. Men lige nu vil vi se varianter, der kan være både mere smitsomme og mere farlige, siger han.

 • Gæstedagplejer anholdt og sigtet for grov vold med døden til følge mod etårig pige

  Ved et grundlovsforhør for lukkede døre i Herning i dag er en dagplejer blevet sigtet for vold med døden til følge. Det fortæller TV MidtVest.

  For halvandet år siden døde en etårig pige på Århus Universitetshospital. Pigen havde været i gæstedagpleje hos den sigtede dagplejer.

  Ifølge sigtelsen er pigen blevet rusket, slået med en stump genstand og har muligvis også fået slået hovedet mod en overflade.

  En obduktion viste efterfølgende knoglebrud i nakken, flere kraniebrud og blødninger i hjernen.

  Sigtede nægter sig skyldig, og politiet efterforsker stadig sagen, oplyser tv-stationen.

 • Nye varianter rykker målet for den forjættede flokimmunitet: Vaccine til børn gør formentlig ikke stor forskel

  I Danmark har vi lige nu vaccineret cirka 27 procent af befolkningen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Skal børn mellem 12 og 15 år tage en for holdet og få en coronavaccine, når de formentlig får den tilbudt i efteråret?

  Langt de fleste af dem risikerer ikke at blive syge, selv om de smittes, men skal vi som samfund komme i nærheden af flokimmunitet, hvor virus bør forsvinde af sig selv, er det nok nødvendigt.

  For fremkomsten af de nye varianter af coronavirus, senest Delta-varianten med oprindelse i Indien, rykker hele tiden målet for, hvornår vi kan opnå flokimmunitet.

  I øjeblikket er knap 27 procent af den danske befolkning færdigvaccineret.

  Virus muterer bare fra tid til anden. Hvis vi får et lavt, men håndterbart niveau af smitte i samfundet, vil det stadig øge risikoen for, at der opstår noget ubehageligt.
  Bjarke Frost Nielsen

  Ifølge eksperter kunne vi med den originale coronavirus nøjes med, at 60 procent af befolkningen var immune, med den britiske variant blev det rykket til omkring 70-75 procent - og nu er vi over 80 procent med den meget smitsomme Delta-variant.

  Tærsklen for flokimmunitet er en slags nedre grænse, som altså gælder, hvis vaccinerne er fuldstændig effektive i forhold til at forhindre at smitte videre, forklarer Bjarke Frost Nielsen, der er ph.d. i biokompleksitet og forsker i blandt andet flokimmunitet.

  - Flokimmunitetstærsklen er den andel af befolkningen, der skal være immune for at forhindre smittespredning - hvis vaccinen ikke giver fuldstændig immunitet, vil andelen, som det er nødvendigt at vaccinere, være lidt højere end selve flokimmunitetstærsklen.

  Derfor er det heller ikke sikkert, at det er nok, selv om vi også vaccinerer de 12 til 15-årige, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet.

  - Vi har svært ved at nå en passende høj flokimmunitet uden at inddrage den her aldersgruppe fra 12 til 15 år. Og det kan endda være svært med inddragelsen af dem. For vi skal hele tiden tænke i de baner, at der kommer endnu mere smitsomme varianter, siger Allan Randrup Thomsen.

  På gårsdagens pressemøde lagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ikke skjul på, at hovedargumentet for at tilbyde de 12 til 15-årige en vaccine er bestræbelserne på at opnå flokimmunitet.

  Den primære grund er altså ikke at forebygge sygdom hos børnene.

  - Vi har brug for ekstra befolkningsimmunitet. Ved at tilbyde vaccination til børn kan vi få cirka fire procent ekstra befolkningsimmunitet.

  - Det har vi brug for. Det er vores vurdering i forhold til at sikre, at vi stadig kan beholde epidemikontrollen ind i vintersæsonen, sagde Søren Brostrøm.

  Briterne måtte for nylig udsætte deres længe ventede genåbning af samfundet, fordi Delta-varianten er skyld i en opblomstring af smitten, på trods af at mange allerede er vaccineret.

  Ifølge Bjarke Frost Nielsen er en af årsagerne til briternes problemer, at de har gjort noget, vi overvejede herhjemme, nemlig at give den første dosis vaccine til mange mennesker og så vente med anden dosis.

  - Vi ser, at både Pfizer og AstraZeneca dækker ret dårligt i forhold til Delta-varianten efter én dosis. Helt ned til 33 procent. Det er ikke specielt godt. Det var et noget andet billede med den originale variant, hvor første dosis dækkede betydeligt bedre. Det er blandt andet derfor, at briterne ikke står i så god en situation lige nu, siger forskeren.

  Genåbningen af det britiske samfund er udskudt i flere uger på grund af Delta-varianten. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

  Hans bekymring lige nu går mest på de nye varianter og risikoen for, at de tropper op på et tidspunkt, hvor vi ikke har formået at vaccinere nok og holde sygdomme nede.

  - Hyppigheden hvormed der opstår nye varianter er proportional med, hvor meget virus der er i omløb. Virus muterer bare fra tid til anden. Hvis vi får et lavt, men håndterbart niveau af smitte i samfundet, vil det stadig øge risikoen for, at der opstår noget ubehageligt, siger Bjarke Frost Nielsen.

  En anden god grund til at opnå flokimmunitet så hurtigt som muligt er, at nogle af dem, der først blev vaccineret, risikerer at miste store dele af deres immunitet, bemærker Allan Randrup Thomsen.

  - Jo længere vi kommer væk fra dette forår, desto større er risikoen for, at nogle af dem, der blev først vaccineret, har svindende immunitet. For vi ved stadig ikke, hvor lang tid immuniteten varer, og der er formodentlig nogle af de gamle, der har et relativt dårligt immunforsvar, hvor immuniteten kan frygtes at falde hurtigere, siger han:

  - Så kommer vi i en situation, hvor vi meget gerne vil have en form for livrem- og seleprincip, hvor vi ikke alene har vaccineret de sårbare, men også sørger for at virus får så svært som muligt ved at nå frem til de sårbare. Det er det, flokimmuniteten gør, siger professoren.

  I forsøget på at holde de nye varianter væk fra vores himmelstrøg er det dog slet ikke nok kun at fokusere på os selv, påpeger Bjarke Frost Nielsen.

  - Det her understreger også, hvor vigtigt det er at få udbredt vaccinerne på verdensplan. Vi risikerer, at der kan opstå sig ’udviklingslaboratorier’ for nye varianter rundt omkring, som så kan sprede sig til resten af verden, siger han.

 • Politiet bekræfter: Har fundet jordiske rester af forsvundne Maria From Jakobsen

  Politiet ransager Maria From Jakobsen og Thomas Gotthards hjem den 4. juni 2021. (Foto: Steven Knap © Steven Knap)

  Nordsjællands Politi har fundet jordiske rester af Maria From Jakobsen.

  Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

  Maria From Jakobsen har været forsvundet i over syv måneder.

  Politiet har tiltalt hendes mand - præsten Thomas Gotthard - for drabet.

  - Da det nu er slået fast, at den 43-årig kvinde er afgået ved døden, indstiller Nordsjællands Politi efterlysningen af hende, lyder det fra Nordsjællands Politi.

  Det er den drabstiltalte præst, der ifølge DR Nyheders oplysninger selv har udpeget findestedet for politiet.

  Det skete på en tur i et sommerhusområde tæt på parrets hjem i Frederikssund på Sjælland, hvor præsten var med.

  Ifølge DR Nyheders oplysninger Thomas Gotthard over for politiet erkendt at have slået sin hustru ihjel og efterfølgende bortskaffet liget.

  Præsten har siddet varetægtsfængslet i sagen siden 15. november 2020.

  Politiet fattede mistanke til ham, fordi han havde søgt på internettet på ord som 'havdybe' og 'forsvinden' og var i besiddelse af store mængder stærkt ætsende midler.

 • Halvdelen af danskerne har fået vaccine mod corona

  Der er fart på vaccineringen her i landet.

  Halvdelen af danskerne har fået mindst ét vaccinestik mod corona, og mere end hver fjerde er færdigvaccineret.

  Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  - Det svarer til over 2,9 millioner danskere.

  - Indsatsen fortsætter med de sidste målgrupper, som snart inviteres til vaccination, skriver sundhedsministeren.

  Han tilføjer, at 27 procent af danskerne er færdigvaccineret.

 • Slut med botox og restylane: Norsk regering ønsker at gøre op med usunde skønhedsidealer

  Mange børn og unge er utilfredse med deres egen krop og udseende, mener den norske regering. Derfor foreslår de at stramme lovgivningen for at modvirke kropspresset.

  - For mange børn og unge udsættes for skønhedsidealer, der får dem til at ændre sunde og smukke kroppe, enten ved at blive opereret eller tabe sig. Nu sætter vi foden ned og strammer lovgivningen, siger sundhedsminister Bent Høie i pressemeddelesen.

  Som det ser ud nu, kan personer, som er under 18 år, få foretaget injektioner eller kosmetiske procedurer, hvis de har deres forældres godkendelse.

  Hvis det nye lovforslag får flertal på Stortinget, fjernes denne mulighed.

  Aldersgrænsen gælder dog ikke for dem, som får foretaget injektioner eller kosmetiske producerer grundet medicinske eller odontologiske årsager.

 • Mediechefer i Hongkong sigtes for at true national sikkerhed

  Dagen efter en stor razzia mod Hongkong-avisen Apple Daily sigtes chefredaktøren og en direktør nu for at stå i ledtog med et fremmed land til fare for den nationale sikkerhed.

  Det drejer sig om chefredaktør Ryan Law og direktøren Cheung Kim-hung, oplyser avisen, der torsdag blev ransaget af politiet, ifølge Ritzau.

  Kritikere siger, at det viser, hvordan det kinesiske regime med en ny sikkerhedslov vil kvæle frie medier i Hongkong.

  Over 500 politifolk deltog i ransagningen af Apple Dailys nyhedsredaktion.

  Myndighederne i Hongkong sagde, at aktionen var sat i gang, efter at avisen - hævdede de - i artikler havde opfordret til sanktioner mod Kina. Det skriver AFP, oplyser Ritzau.

  Det er første gang i Hongkong, at konkrete artikler fører til anholdelser under den nye sikkerhedslov, som Kina har gennemtvunget.

 • Kronprins Frederik på hjortejagt i nyt DR-program

  Sidste år kunne de danske tv-seere opleve Danmarks kommende konge i TV2-programmet 'Kurs mod danske kyster', og nu skal kronprins Frederik så være med i endnu et tv-program.

  Denne gang på DR.

  Kronprinsen har nemlig inviteret Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk fra 'Nak & Æd' med på jagt i Gribskov, hvor de skal på jagt efter en dansk sikahjort.

  Kronprins Frederik medvirker i andet afsnit af den nye sæson af 'Nak & Æd', som kan ses på DR1 torsdag den 1. juli.

  FOTO: DR
 • Frostpizza, scoretrick og doggystyle: Den Danske Ordbog er opdateret med 500 nye ord

  Frostpizza, vaccineskeptiker, doggystyle, woke og samfundsansvar. Los i røven, åbent forhold og på beløbet.

  Den Danske Ordbog er i dag blevet opdateret med 500 nye opslagsord og en lang række nye faste udtryk.

  Ordbogen er også blevet opdateret med nye betydninger af allerede eksisterende ord.

  Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) er et dansk litterært videnskabeligt selskab, stiftet i 1911, som dokumenterer dansk sprog og kultur fra de ældste tider til i dag.

  Den Danske Ordbog sigter efter at beskrive sproget, som det bliver skrevet og talt. Ordbogen er baseret på en stadig voksende tekstsamling bestående af mere end en milliard ord, står der i pressemeddelelsen.

 • Bjørn skudt og dræbt efter at have hærget japansk provinsby

  Jægere har skudt og dræbt en brun bjørn i den nordlige japanske by Sapporo, efter den har såret fire mennesker, mens den hærgede rundt i byen, skriver The Guardian.

  - Samlet set er fire personer, herunder én soldat, blevet angrebet og såret af den brune bjørn. Vi sender vores dybtfølte sympati deres vej, siger regeringstalsperson Katsunoby Kato ifølge The Guardian.

  • Her er bjørnen, mens den løb rundt inde i byen Sapporo. Byens indbyggere blev opfordret til at blive indendøre, før den blev skudt. Bjørnen nåede at skade fire personer. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • Både politi og en jægergruppe var på jagt efter brunbjørnen. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • Medlemmerne af jægergruppen skulle være årvågne i deres jagt på bjørnen, der ikke var bange for at gå til angreb på mennesker. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 • Soundboks-stifter vil have festerne ud af beboelsesområder – men kommunerne skal også give plads til fest

  Grafik: Katrine Holst Nielsen.

  Politiet kommer til at slå hårdt ned, hvis du hen over weekenden bruger de varme sommernætter til at spille høj musik fra en soundboks i nærheden af andre folks lejligheder.

  Det kan nemlig koste en bøde på 1.000 kroner flere steder, og i værste fald tager politiet soundboksen med.

  - Det starter måske med lyden fra din soundboks, men kan ende med lyden af os, der skriver en bøde og snupper boksen, lyder det fra Fyns Politi.

  I Aarhus har man udpeget flere områder, hvor musik fra højttalere vil være forbudt fra klokken 20 til klokken 10, og også Københavns Politi vil i weekenden være på dupperne for at undgå, at folks nattesøvn bliver forstyrret af høj musik.

  Men det er ikke nok bare at slå hårdt ned på dem, der spiller for højt i et beboelsesområde.

  Hvis man kun strammer, så flytter man jo bare problemet til andre områder eller hjem i folks egne lejligheder. Det hjælper ingen.
  Jesper Theil Thomsen, stifter af Soundboks

  Det siger stifteren af firmaet bag de populære soundbokse, der så let som ingenting kan få din musik til at brage ud i natten med 126 decibel.

  - Hvis man kun regulerer, så flytter man bare problemet til andre områder eller hjem i folks egne lejligheder. Og så er vi lige vidt, siger Jesper Theil Thomsen.

  Så mens man slår hårdere ned på dem, der skruer for hårdt op for soundboksen, bør man samtidig give plads til, at man kan feste et andet sted. Med høj musik.

  - Vi er for regulering de steder, hvor der er udfordringer med støj til gene. Ingen har fortjent at være tvangsindlagt til fest.

  - Men det er vigtigt at huske, at hvis man reelt vil løse problemet, må man også se på nogle andre tilbud til unge. For eksempel genåbne nattelivet hurtigere og anvise et sted til de unge, hvor de kan være og feste uden at genere., siger Jesper Theil Thomsen.

  Et af de steder, hvor beboere klager over støj, er på Islands Brygge i København. Her var der også gang i soundboksene i går:

  Debatten om de effektive højttalere raser i mange beboelsesområder, hvor en del beboere er trætte af larm om natten. En debat, som Jesper Theil Thomsen også selv har mærket.

  - Jeg har fået dødstrusler, fordi nogle mener, det er min skyld som opfinder af Soundboks, at nogle ikke kan finde ud af at bruge produktet, og derfor forstyrrer andre.

  Han er helt enig i, at der er problemer nogle steder.

  Vi ser det som misbrug, når der skrues op på 11 på Islands Brygge.
  Jesper Theil Thomsen, stifter, Soundboks

  For det har aldrig været meningen med firmaets højttalere, at de skulle banke løs midt om natten i et område, hvor mange mennesker bor.

  - Vi ser det som misbrug, når der skrues op på 11 på Islands Brygge. Det er vigtigt, at man husker at tage hensyn. Det er ikke alle fester, der har behov for, at der er skruet helt op.

  - Der er en god måde at bruge produktet på og en skidt måde at bruge den på. Det er det samme med eksempelvis biler; de kan køre 130 kilometer i timen, fordi det skal de kunne på en motorvej. Men det betyder ikke, at man skal køre 130 inde i byen.

  Allerede sidste år steg antallet af klager over støj markant. Se tallene i grafen her:

  Men ifølge Jesper Theil Nielsen er det ikke på grund af soundboksene, at så mange flere bliver generet af larm.

  Jesper Theil Thomsen er en af tre opfindere af Soundboks-højttalerne.

  - Vi så en tredobling i klagerne mellem 2019 og 2020. Men der kom jo ikke tre gange så mange soundbokse i samme periode - det var fordi, nattelivet blev lukket ned. Unge mennesker har søgt andre steder hen for at få et frirum, og det har de brugt soundboksen til.

  Selvom mange giver udtryk for, at soundboksene har ødelagt deres nattesøvn, så fortryder Jesper Theil Thomsn ikke, at han har skabt en højttaler, der kan spille helt vildt højt og er nem at transportere rundt.

  - Jeg er enormt stolt at have bygget den her virksomhed og et produkt, der skaber et fællesskab for unge mennesker i en tid, hvor så mange fællesskaber er taget fra dem, siger han.

 • Tjener en sygeplejerske 25.000 eller 42.000 kroner? Her er, hvad der er op og ned i den rasende løndebat

  Hvor meget tjener en sygeplejerske?

  Det er et spørgsmål, som optager rigtig mange, efter at sygeplejerskerne har meldt ud, at de vil strejke fra på lørdag, fordi de er utilfredse med deres løn.

  Og så til spørgsmålet. For det burde jo egentligt være relativt simpelt at besvare.

  Sygeplejerskernes egen fagforening skilter åbent med lønnen. Det samme gør deres arbejdsgiver i kommuner og regioner, og til sidst er det også muligt at finde tal på Danmarks Statistik.

  Alligevel er emnet dybt ømtåleligt.

  Den liberale tænketank Cepos har sat sindene i kog ved at skrive, at sygeplejersker i gennemsnit tjener 42.800 kroner om måneden.

  Et interview med mediet 'Den Uafhængige', der behandler sygeplejerskernes lønspørgsmål har også spredt sig heftigt den seneste uge, hvor Dansk Sygeplejerråds formand, Grete Christensen, ikke ville anfægte, at den gennemsnitlige månedslån er på 42.784.

  Alligevel er mange sygeplejersker dybt uenige i, at det er den rigtige gennemsnitsløn.

  På Facebook meldte Dansk Sygeplejeråd ud, at lønnen hedder 25.115 kroner om måneden plus 13,55 procent i pension. Samme tal har gået igen i flere andre medier - blandt andet i magasinet Femina.

  Begge tal er korrekte, så hvad er egentligt op og ned?

  I dette eksempel tager vi udgangspunkt i de sygeplejersker, som er ansat i landets regioner. Det er dem, du eksempelvis møder på sygehusene.

  En anden stor arbejdsplads er kommunerne. Lønningerne ligner hinanden, men der kan være forskelle.

  Når mange sygeplejersker taler om deres løn, så fokuserer de på deres grundløn, mens de offentlige statistikker gør hele deres løn op - inklusiv forskellige tillæg og pension.

  Tillæggene bliver givet for blandt andet at arbejde om natten, men der er også kvalifikationstillæg. Derudover er der ting som særlig feriegodtgørelse og pension.

  Tallene herunder stammer fra Kommunerne- og Regionernes løndatakontor og er tal, som både lønmodtagerorganisationer og arbejdsgivere står inde for.

  Kigger man altså kun på grundlønnen, så er en løn på de omkring 25.000 kroner korrekt.

  En stor del af sygeplejerskers løn består af tillæg for skæve vagter om aftenen og natten og i weekenden.

  Mange sygeplejersker mener ikke, at tillæggene skal regnes med, fordi de er ekstrabetaling for at arbejde på særlige tidspunkter, fordi de kan svinge med tiden og fordi mange andre faggrupper ikke har ligeså store tillæg.

  Men tillæggene udgør samtidig en meget store del - op mod en tredjedel - af sygeplejerskernes løn og de skæve vagter anses af mange som en fast del af arbejdet, og derfor skal tillæggene med.

  Samlet set udbetaler regionerne i år 19 milliarder kroner i løn til sygeplejerskerne.

  Som mange andre steder på arbejdsmarkedet er det de sygeplejersker, der har været ansat i længst tid, der får mest i lønningsposen. Samtidig skal sygeplejerskerne være ansat i syv år, før lønnen stiger betragteligt.

  For op mod halvdelen af alle sygeplejersker er lønnen dog en del lavere. I 2021 er næsten halvdelen af alle sygeplejersker ansat i regionerne på deltid. Den andel har ligget stabilt omkring de 50 procent de seneste ti år.

  Og så er der jo lige det med ancienniteten. I regionerne arbejder der cirka 34.000 sygeplejersker. Mere end to tredjedele har været ansat i ti år eller derover og tilhører altså den gruppe, som tjener mest.

  Mange sygeplejersker har svært ved at genkende deres lønseddel i de gennemsnitlige tal. Det skyldes ikke mindst, at der er en relativ høj lønspredning på gennemsnittet, som det kan ses nedenfor.

  Ifølge sygeplejerskerne står deres løn ikke mål med uddannelsesniveau, opgaver og ansvar.

  I følge Dansk Sygeplejeråd, så tjener sygeplejersker 15-20 procent mindre end traditionelt mandsdominerede fag med samme uddannelseslængde.

  Og forskningen på området viser da også, at der rent faktisk er et lønefterslæb i de kvindedominerede fag.

  - Sygeplejerskerne, som er et kvindedomineret fag, har en lavere løn end mandsdominerede fag som eksempelvis politiet. De har også en lavere løn end de mere blandede fag som eksempelvis folkeskolelærerne, har Mona Larsen fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) tidligere fortalt DR Nyheder.

  Men hvor langt efter andre faggrupper er sygeplejerskerne egentligt?

  DR har foretaget en sammenligning af lønningerne blandt en række faggrupper.

  I forbindelse med lønkommissionens arbejde blev beregningsmetoden for den standardberegnede timefortjeneste opfundet.

  Det er denne opgørelse, som DR Nyheder tager udgangspunkt i.

  Mens sygeplejerskerne hænger efter lærerne i lønstatistikken, så er de væsentligt foran pædagogerne. Alle tre har stort set samme uddannelseslængde, men de fleste lærere og pædagoger arbejder eksempelvis ikke om natten.

 • Danskernes rejselyst giver travlhed hos pas-producent

  Hvis nogen skulle være i tvivl om, at verden igen er ved at åbne, er der særligt ét sted, man kan rette blikket hen.

  Svaret er rødbedefarvet og passer perfekt i baglommen.

  Der er nemlig i dén grad kommet gang i produktionen af de danske, grønlandske og færøske nationalitetspas, oplyser Rigspolitiets færdselscenter til DR Nyheder, som har spurgt ind til produktionen.

  Fra 2015 til 2019 blev der hvert år i maj udstedt mellem 68.000-89.000 pas. I maj 2020 var tallet nede på 4.966. I år er vi så igen oppe på et normalt niveau med 73.717 udstedte pas.

  I april 2020, da coronaepidemien lukkede hele verden ned, blev der kun udstedt 1.379 nationalitetspas herhjemme, mens tallet for januar 2021 hed 7.396. Januar plejer at ligge på cirka 55.000.

Mere fra dr.dk