Nyheder

DR Nyheder som RSS-feed

Overblik

 1. DR Nyheder som RSS-feed
  (© Colourbox)

  Du kan få alle DRs nyheder som RSS-feed. Vi tilbyder mange forskellige feeds, som giver dig de 20 senest opdaterede nyheder fra DRs site.

  Brug dem frit i din RSS-læser eller på din blog.

  Et RSS-feed er en XML-fil, som distribueres af vores webserver til din RSS-læser.

  Her er oversigten over vores RSS-feeds. Du skal kopiere stien til RSS-feedet og sætte det ind i din RSS-læser.

  Nyheder:

  Alle nyheder https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/allenyheder

  Indland https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/indland

  Udland https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/udland

  Penge https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/penge

  Politik https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/politik

  Kultur https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/kultur

  Lev Nu https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/levnu

  Viden https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/viden

  Sporten https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/sporten

  Vejret https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/vejret

  Ligetil

  https://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/ligetil

  Nyheder fra DRs distrikter:

  DR Hovedstadsområdet https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/kbh/

  DR Bornholm https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/bornholm/

  DR Syd og Sønderjylland https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/syd/

  DR Fyn https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/fyn/

  DR Midt- og Vestjylland https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/vest/

  DR Nordjylland https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/nord/

  DR Trekantområdet https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/trekanten/

  DR Sjælland https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/sjaelland/

  DR Østjylland https://www.dr.dk/Nyheder/Service/feeds/regionale/oestjylland/

 2. Risikoråd i opråb til regeringen: Begræns afdragsfrihed for at afværge boligboble

  (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

  Alarmklokkerne ringer nu så kraftigt på boligmarkedet, at det er nødvendigt at gribe ind over for danskernes adgang til afdragsfrie lån.

  Det fremgår af en henstilling fra Det Systemiske Risikoråd, der er ansvarlig for at advare regeringen om trusler mod dansk økonomi.

  - Det Systemiske Risikoråd henstiller til regeringen, at den strammer danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom, står der i en ny henstilling fra risikorådet.

  Det vil helt konkret indebære, at danske boligejere ikke kan optage afdragsfrie realkreditlån eller realkreditlignende banklån mod pant i fast ejendom, hvis boligens belåningsgrad overstiger 60 procent.

  I 2020 var det lidt under halvdelen af realkreditinstitutternes nye lån til boligejere, der har en belåningsgrad på over 60 procent, som var uden afdrag.

  Regeringen er forpligtet til inden for tre måneder at gennemføre henstillingen eller afgive en redegørelse, hvor det forklares og begrundes, hvorfor henstillingen i så fald ikke gennemføres.

  Risikorådet lægger vægt på en risiko for, at de danske boligejere kan komme til at gældsætte sig meget hårdt i forhold til deres indkomst.

  Det skyldes lave renter i Danmark og Europa, og den fortsat store udbredelse af afdragsfrihed forstærker denne tendens, skriver rådet.

  - I praksis er afdraget på realkreditgælden den bindende begrænsning for, hvor højt potentielle boligkøbere kan byde en udbudt bolig op i pris. Krav om afdrag for de mest forgældede vil øge den samlede boligbyrde for disse boligejere og derigennem lægge et loft over, hvor hårdt de kan gældsætte sig, og derigennem også, hvor højt de kan byde boligpriserne op.

  Meningen med initiativet er at gøre boligejerne mere robuste, fordi flere vil spare op i deres bolig ved at betale afdrag.

  Desuden mener rådet, at det kan gøre det nemmere for førstegangskøbere og andre grupper med relativt lave indkomster at komme ind på boligmarkedet, hvis regeringen følger rådets henstilling.

  - Afdragsfrihed er populært på tværs af alle grupper af låntagere. Når mange boligkøbere vælger afdragsfrie lån, kan de byde boliger op i pris, hvormed det generelle boligprisniveau stiger, og førstegangskøbere og andre med lav indkomst derfor alligevel ikke kan være med, lyder det.

  Regeringen oplyser, at man forventer, at de store boligprisstigninger, vi har set det seneste år, nu dæmpes igen, og understreger, at der de seneste 5-6 år er sket en "betydelig" opstramning i lånereglerne.

  - Regeringen har ikke planer om indgreb på boligmarkedet. Regeringen vil i forlængelse heraf nøje overvåge udviklingen på boligmarkedet i den kommende tid og bruge de næste tre måneder, som lovgivningen på området muliggør, på at overveje risikorådets henstilling, står der i henstillingen.

  Risikorådet har afvist at stille op til interview.

  Anbefalingen kommer efter over et års optur på det danske boligmarked, hvor især København og andre store byer har oplevet store prisstigninger.

  Det har tidligere fået både Nationalbanken og Finanstilsynet til at advare mod situationen på især det københavnske boligmarked.

  Finanstilsynets direktør Jesper Berg, der også er medlem af risikorådet, sagde i foråret, at de stribevis af boliger, der bliver solgt til over udbudsprisen, ikke er udtryk for en normaltilstand.

  Og han mener, at indgreb er nødvendigt, hvis prisfesten fortsætter.

  - Hvis udviklingen fortsætter, som vi ser i øjeblikket, så er der nødt til at komme et indgreb. Man kan så vægte, hvornår man vil gøre det, men jo tidligere man gør det, jo mindre er der behov for at gøre, sagde han.

  Udover Finanstilsynet har også Nationalbanken tidligere udtryk stærk bekymring for udviklingen, men alligevel har regeringen indtil nu ikke planer om at lave et indgreb på boligmarkedet.

  I den seneste økonomiske redegørelse fra Finansministeriet blev det også slået fast, at priserne ikke kan fortsætte med at stige med "samme hastighed som i 2020, uden at der opstår betydelig risiko for en efterfølgende boligpriskorrektion."

  Op til anbefalingen i dag tirsdag har flere ejendomsmæglere og investorer advaret mod et indgreb i boligpriserne i blandt andet avisen Berlingske og på nyhedsbureauet Ritzau.

  Mæglerkæden EDC har talt for, at det ikke længere er nødvendigt med et indgreb, da man oplever, at markedet er på vej ned i et normalt niveau. Det sker blandt andet som følge af dalende interesse fra køberne.

  - Vi er på vej nedad igen i forhold til salget, og det kommer også til at sætte sig i priserne. Samtidig er renten steget en lille smule, og det lægger også altid et nedadgående pres på priserne, siger Jan Nordmand, der er kommunikationschef hos EDC til Ritzau.

  Jesper Rangvid, der er professor i finansiering på CBS og stod bag granskningen af årsagerne til finanskrisen, der hærgede landet op gennem slutnullerne, understreger, at der ikke er tale om prisstigninger som op til krisen.

  - Der er ingen tvivl om, at situationen op til finanskrisen var voldsommere. Priserne steg endnu mere og endnu voldsommere dengang, siger han.

  Han har foreslået et "nålestiksindgreb" på boligmarkedet, hvor man ser på muligheden for at begrænse afdragsfrihed for meget dyre boliger.

  Det Økonomiske Råd frarådede i vismandsrapporten fra starten af juni et akut indgreb på boligmarkedet.

  Ifølge formand Carl-Johan Dalgaard, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet, er det nemlig endnu for tidligt at konkludere, at der er tale om en decideret boligboble a la den, vi så under finanskrisen, og derfor skal man også være varsom med at blande sig i udviklingen.

  - Som tingene ser ud nu, kan vi ikke med sikkerhed sige, at der er tale om et spekulativt forløb. Det eneste lighedspunkt, der er med det, vi så tilbage under finanskrisen, er, at boligpriserne er steget. På stort set alle andre punkter, så ligner forløbet ikke det, vi så i midten af 00’erne.

  Bo Sandberg, der er bolig- og skatteøkonom i Dansk Industri, skriver i et skriftligt svar til DR, at man er uenig i Det Systemiske Risikoråds vurdering.

  - Vi anbefaler ikke et indgreb i boligmarkedet her og nu. Den voldsomme prisudvikling i det seneste år skyldes rationelle økonomiske forhold - blandt andet lav rente og stigende indkomst - kombineret med, at der har været stigende efterspørgsel under nedlukningen. Vi vurderer, at det vil klinge af i 2. halvår 2021. Derfor er det fornuftigt at se tiden an, siger han.

 3. Hårdt såret politimand ryster kollegerne: 'Det kunne lige så godt være mig selv'

  En 31-årig politibetjent er hårdt kvæstet, efter han fredag blev påkørt af en bilist på flugt fra politiet. Det har rystet hans kolleger, fortæller formanden for de østjyske politifolk, Anita Frank. (Foto: Presse-fotos.dk © Ritzau Scanpix)

  Når en politibetjent bliver alvorligt skadet på jobbet, så trækker det spor hos kollegerne, som måske både kender den tilskadekomne godt og kan have set ulykken.

  Situationen er lige nu aktuel for medarbejdere hos Østjyllands Politi, hvor en 31-årig politibetjent fredag aften blev påkørt af en formodet flugtbilist. Det skete i forbindelse med et alvorligt færdselsuheld i Aarhus.

  Hos Østjyllands Politiforening sidder formand Anita Frank, som har været i kontakt med flere af betjentene, som er påvirket efter deres kollegas tilskadekomst.

  - Det er tungt lige nu. Alle har nogle svære dage, når sådan noget sker. Det er jo en svær og uvirkelig situation, siger Anita Frank.

  Politifolk skal indstille sig på at opleve alvorlige situationer på deres arbejde.

  Det er tungt lige nu. Alle har nogle svære dage, når sådan noget sker. Det er jo en svær og uvirkelig situation.
  Anita Frank, formand, Østjyllands Politiforening

  - Men for kollegerne er det mere end en ’almindelig’ alvorlig hændelse, for de bliver følelsesmæssigt påvirket i en anden grad end vanligt, fordi det handler om en kollega og god ven, som de kender rigtigt godt, siger hun.

  Der går en masse tanker til den 31-årige politibetjent og hans familie, men noget af det, som også fylder i disse dage, er tankerne om, hvad der kan ske, når man går på arbejde som politibetjent, forklarer Anita Frank.

  - Pludseligt bliver de meget sårbare og får det helt tæt på: Risikoen for at miste livet eller at komme alvorligt til skade, når man går på arbejde. 'Det kunne lige så godt være mig selv', er en nærliggende tanke at få.

  Den bekymring gælder også de nærmeste.

  - Familien bliver også ramt. Konen, manden og børnene derhjemme frygter måske det værste, og må tåle at leve med tanken om, at det kan gå rigtigt voldsomt for sig, når hustruen, manden, mor eller far går på arbejde.

  Men samtidig oplever Anita Frank også, at betjentene står stærkt sammen i efterforskningsarbejdet efter påkørslen af deres kollega fredag aften. Også de betjente, som har fri, har et behov for at følge med i sagens udvikling.

  - Alle vil gerne gøre noget. At kunne handle er nok vigtigt for mennesker generelt, men især for politifolk. Og vi kan ikke alle sammen være herinde og gøre noget, så det er vigtigt, at man hele tiden får opdateringer på status. Hvor er vi henne? Hvordan har den tilskadekomne kollega det? Det er rigtigt vigtigt være fuldt opdateret, selvom man går derhjemme.

  Der er et meget stort fokus på, hvordan de kolleger, der har været tæt på, har det.
  Anita Frank, formand, Østjyllands Politiforening

  Behovet for at handle gør, at der er stort fokus på at få sagen opklaret, men også på hvordan ledelsen agerer.

  - Det er også meget vigtigt, at man som medarbejder og kollega får en opfattelse af, at vores ledelse gør alt, hvad de kan, for lave en kvalificeret efterforskning. Og det har jo også ført til, at vi har anholdt manden (den 20-årige sigtede i sagen blev varetægtsfængslet i går, red). Det betyder noget og er vigtigt for dem, siger Anita Frank.

  Efter påkørslen blev der så godt som muligt taget hånd om de involverede politibetjente. Først med en taktisk debriefing, hvor de involverede gennemgår hændelsen med en leder, og i dagene efter med en psykologisk debriefing med en af politiets psykologer.

  - Der er et meget stort fokus på, hvordan de kolleger, der har været tæt på, har det. Man kan også blive fritaget for tjeneste i dagene efter, hvis man er meget påvirket, forklarer Anita Frank.

  - Nogle kender den tilskadekomne kollega rigtigt godt. Det gør jo, at man er hårdt ramt, fordi det også er en god ven.

  Rigspolitiet fortalte i maj, at Politiets Psykologtjeneste skal udvides fra 14 til 21 psykologer. Det skal blandt andet give mulighed for flere psykologiske debriefinger og en landsdækkende døgnvagt med politiets egne psykologer.

  Det glæder fagforeningskvinden fra Østjyllands Politi.

  - Håbet er, at vi får tilknyttet en ekstra psykolog i Østjylland. Det synes jeg bestemt, vi har et behov for, siger Anita Frank.

  - Det er simpelthen nødvendigt og meget vigtigt, at vi kan støtte op om kolleger, når der sker noget som dette. Der kan også være et behov ved andre alvorlige traumatiske hændelser, siger hun.

  Efter to døgns intens eftersøgning med blandt andet helikopter blev en 20-årig mand, der var efterlyst efter påkørslen af politibetjenten, anholdt søndag omkring midnat på en adresse i Brabrand. Han blev varetægtsfængslet i fire uger i går.

 4. Heunicke: Kontakttallet er i denne uge 0,8

  Kontakttallet er i denne uge beregnet til 0,8, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke.

  Det betyder, at epidemien er aftagende.

  - Det afspejler sig i smittetallene, der siden slutningen af sidste uge har ligget under 250 bekræftede tilfælde. Det er det laveste niveau siden september, skriver ministeren på Twitter.

  Kontakttallet var det samme i sidste uge.

 5. Rekordmange danskere til Touren

  Den dobbelte danske etapevinder fra Tour de France i 2020, Søren Kragh Andersen, er for fjerde år i træk udtaget til Tour de France.

  Det oplyser Team DSM i en pressemeddelelse og tilføjer, at 25-årige Casper Pedersen også er med på holdet. Det er Pedersens andet Tour de France i karrieren.

  Med udtagelsen af de to danskere hos Team DSM er rekorden for flest danskere i Tour de France dermed også tangeret.

  Ligesom i 2019 er ni danskere officielt udtaget, men rekorden kommer med al sandsynlighed til at falde.

  EF har således ikke udtaget sit hold endnu, og her er både Michael Valgren og Magnus Cort mere end varme på bud på en udtagelse.

  Tidligere er Jakob Fuglsang (Astana), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Christopher Juul-Jensen (BikeExchange), Michael Mørkøv (Quick-Step) og Kasper Asgreen (Quick-Step) også officielt skrevet på startlisten.

 6. Danmarks største landboforening ser dagens lys

  Tre store foreninger - LandboThy, Landboforeningen Limfjord og Lemvigegnens Landboforening - har nu sagt ja til at fusionere. Til sammen har de godt 2.000 medlemmer.

  Den nye landboforening får navnet Fjordland – og mere end 200 ansatte, der kan hjælpe landmændene med viden og vejledning. Blandt andet i forhold til den grønne omstilling.

  - Ingen kan møde fremtidens udfordringer alene. Samarbejde og fællesskab er det, der flytter både holdning og handling. Derfor kigger vi ind i en fusion, siger Henrik Galsgaard fra LandboThy, der bliver direktør den nye landboforening.

  Fusionen blev forsinket, da et flertal på Landboforeningen Limfjords generalforsamling stemte nej. Men på en ekstraordinær generalforsamling i aftes stemte 89 for, mens 83 stemte imod. To sedler var blanke.

 7. Risikoråd til regeringen: Grib ind over for afdragsfrie lån

  Der er tegn på risikoopbygning på boligmarkedet, og derfor bør regeringen stramme adgangen til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

  Det fremgår af en henstilling fra Det Systemiske Risikoråd, der er ansvarlig for at advare regeringen om trusler mod dansk økonomi.

  Helt konkret vil det betyde, at danske boligejere ikke kan optage afdragsfrie realkreditlån eller realkreditlignende banklån mod pant i fast ejendom, såfremt boligens belåningsgrad overstiger 60 procent.

  I 2020 var det lidt under halvdelen af realkreditinstitutternes nye lån til boligejere, der har en belåningsgrad på over 60 procent, som var uden afdrag.

 8. OVERBLIK: Det sagde myndighederne om corona-sommeren

  Myndighederne holdt i dag pressemøde, om coronasituationen. (Foto: Ida Marie Odgaard)

  I dag holdt en række myndigheder pressemøde om coronasituationen i Danmark.

  For det går godt med at holde smitten under kontrol.

  - Vi er i en situation, hvor det mest går den rigtige vej. Vi har god epidemikontrol, og de daglige smittetal er lave, sagde direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

  Alligevel er der en række ting, som danskerne skal være opmærksom på henover sommeren.

  DR Nyheder har samlet et overblik over, hvad myndighederne sagde på pressemødet.

  (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Fordi flere danskere har fået første stik med vaccinen, så er der ikke lige i lige så høj grad brug for hurtigtest henover sommeren.

  Derfor vil man nedskalere testkapaciteten, sagde direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns, på dagens pressemøde.

  Der er dog kun tale om nedskalering af hurtigtest, hvor man får en pind i næsen.

  - Langt færre har behov for at blive testet, og derfor ser vi også en lavere efterspørgsel efter test. Tesktaktivteten toppede for tre til fire uger siden, sagde hun.

  Fra i dag går man ned til at kunne foretage 400.000 daglige test. Det sker efter, at man den seneste uge kun har oplevet en efterspørgsel på under 300.000 daglige test.

  I løbet af sommeren vil der blive nedskaleret yderligere, når efterspørgslen falder. Der vil stadig være max 20 kilometer til et testcenter. Men der vil være kortere åbningstid og færre podere de enkelte steder.

  - Og i alle kommuner vil det være muligt at få en pcr- og en hurtigtest, sagde hun.

  Fra på lørdag bliver det nemmere at rejse ind og ud af Danmark, hvis man gerne vil på ferie.

  Coronapasset betyder, at borgere i EU- og Schengenlande lettere kan rejse rundt.

  - Ferien er reddet. Der er ingen isolationskrav fra på lørdag klokken 16. Man kan højst blive bedt om at tage en test, sagde direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen.

  Og derfor forventer politiet, at der kommer til at være en væsentlig stigning i rejseaktiviteten.

  - Den forenklede model for EU's coronapas vil gøre det lettere at rejse. På den anden side vil der komme en øget rejseaktivitet, som vil kunne medføre kø ved grænsen, sagde direktør i Københavns Politi, Anne Tønnes.

  - Man skal tage højde for det, når man planlægger sin rejse ind og ud af Danmark.

  Der er fortsat lande, som danskerne direkte frarådes at rejse til, for eksempel 'røde lande' som Indien og Brasilien.

  - Der er godt gang i smitteudviklingen i en række lande længere væk, hvor hospitals- og sundhedssystemerne er under pres, sagde Erik Brøgger Rasmussen.

  Der tre krav til danske fans, hvis de vil se kampen i Amsterdam på lørdag. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Og hvis man drømmer om at komme til Holland og se Danmark spille mod Wales på lørdag, så er der lidt flere udfordringer, end dem Rusland stod for under gårsdagens landskamp.

  Man kan nemlig ikke benytte sit coronapas i Nederlandene.

  - I øjeblikket er det sådan, at Nederlandene betragter Danmark som et højrisikoland. Derfor er der tre krav, sagde Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

  - Det første er: Man skal komme med en pcr-test, der er mindre end 72 timer gammel.

  - Nummer to er: Gå i Isolation i ti dage, hvor man kan teste sig ud af isolationen på dag fem.

  - Nummer tre er: Medbring en karantæne-attest, der viser, hvor man vil opholde sig i isolation.

  Der er dog en undtagelse, hvor man kan undgå at skulle gå i karantæne, hvis man tager ind og ud af landet indenfor 12 timer.

  - Det burde teknisk være muligt, men man skal planlægge det ret omhyggeligt. For de fleste vil det nok være være bedre at blive hjemme, sagde direktøren.

  Og Danmark kommer ikke til at tage kontakt til hollandske myndigheder for at bede om en undtagelse for danske fodboldfans, så de kan se det danske landshold gå på banen.

  - Vi kommer ikke til at blande os i de regler, de har, sagde Erik Brøgger Rasmussen.

  Det var gang i byen, da Danmark vandt 4-1 over Rusland. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  De seneste 10 dage har der været fodboldfest i Danmark, og det har kunne mærkes i gaderne.

  Der har været flere arrangementer med storskærm, og barerne har været fyldte med danske fodboldfans.

  - Aktuelt er der i alt rapporteret om 29 smittetilfælde, hvor personen har været smittet under kampen eller er blevet smittet under kampen.

  - I teorien kan der være flere smittede, sagde Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

  Anette Lykke Petri gjorde opmærksom på, at myndighederne nøje følger fodboldarrangementerne.

  Men selvom det går godt, så er myndighederne bekymret for den såkaldte Delta-variant.

  - Delta udgør 5,5 procent af samtlige sekventerede prøver i Danmark. Der er tale om 235 tilfælde på nuværende tidspunkt, sagde Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

  - Delta-varianten er mere smitsom end Alfa-varianten, den der tidligere blev kaldt den britiske variant, og vi forventer derfor, at den på sigt vil blive den domminerende variant i Danmark.

  - Den proces skal vi have forsinket, så flest muligt kan blive vaccineret, inden varianten tager over.

  Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed vil der realistisk set komme flere udbrud med Delta-varianten henover sommeren.

 9. Politiet advarer om kø ved grænsen, når det bliver lettere at rejse ind og ud af Danmark

  Når det fra på lørdag bliver lettere at rejse til og fra Danmark, vil der kunne opstå kødannelse ved grænsen.

  Det siger direktør i Københavns Politi, Anne Tønnes, på et pressemøde.

  - Politiet forventer en væsentlig rejseaktivitet ved grænsen. Den forenklede model for EU's coronapas vil gøre det lettere. På den anden side vil der komme en øget rejseaktivitet, som vil kunne medføre kø på grænsen.

  - Man skal tage højde for det, når man planlægger sin rejse ind og ud af Danmark, siger hun.

 10. Borgerservice: Tre krav til fodboldfans, der vil til Holland

  Der er skidt nyt til de danske fodboldfans, der drømmer om en weekend i Amsterdam, hvor Danmark lørdag spiller ottendedelsfinale ved EM i fodbold.

  Holland betragter Danmark som højrisikoland. Derfor er coronapasset ikke gældende.

  I stedet gælder tre regler for danske rejsende:

  - Man skal have en negativ PCR–test, der er maksimalt 72 timer gammel.

  - Man skal gå i isolation i op mod ti dage ved indrejse, men man kan testes fra dag fem. - Man skal udfylde en karantæneattest, hvor der står, hvor man isoleres.

  Er man kun i Holland i 12 timer, er man undtaget karantænekrav. Tidligere har 4700 danske fodboldfans haft billet til en mulig ottendedelsfinale.

 11. Uefas regnbueafvisning mødt med hovedrysten i EU

  Sådan ser det ud, når Allianz Arena i München er oplyst i regnbuens farver. (Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON © Verwendung weltweit)

  Der bliver ikke nogen markering af LGBT+-rettigheder, når Tyskland i morgen aften tørner sammen med Ungarn på Allianz Arena i den sydtyske by München.

  Byrådet havde ellers spurgt Uefa om lov til at oplyse stadion i LGBT+-flagets regnbuefarver i protest mod ny ungarsk lovgivning, som får kritik for at være diskriminerende.

  Men det blev et nej tak fra Uefa.

  Den beslutning møder hovedrysten fra EU's kommissær for værdier, Vera Jourová, og flere EU-landes ministre, heriblandt udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det skriver Ritzau.

  - Jeg synes, at det er helt på sin plads at markere al kamp imod diskrimination. Også i forhold til LGBTI-dagsordenen, siger Kofod.

 12. 29 smittede i forbindelse med fodbold-EM i Danmark

  Der er fundet relativt få smittede efter Danmarks tre landskampe i København.

  Det fortæller direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

  - Aktuelt er der i alt rapporteret om 29 smittetilfælde, hvor personen har været smittet under kampen, eller er blevet smittet under kampen, siger hun.

  Det gælder både arrangementer i Parken og storskærmsarrangementer.

 13. Tidligere dansk verdensmester kører Tour de France

  Den tidligere verdensmester Mads Pedersen kører Tour de France for Trek-Segafredo for andet år i træk.

  Det bekræfter holdet tirsdag, hvor det også slår fast, at hollænderen Bauke Mollema i første omgang kører for klassementet.

  25-årige Mads Pedersen skal sammen med belgiske Jasper Stuyven jagte etapesejre.

  - Mads og Jasper har vist, at de har evnerne til at vinde de største løb, og vi har et etableret hold omkring dem, der kan være medvirkende til, at det sker i Touren, siger holdets general manager, Luca Guercilena i en pressemeddelelse.

  Ud over Pedersen, Mollema og Stuyven kører italieneren Vincenzo Nibali for Trek-Segafredo sit niende Tour de France.

  26-årige Niklas Eg var en del af Tour-holdet i sidste sæson, hvor han sluttede som nummer 51 i det samlede klassement, men han er som forventet ikke en del af holdet i år. Løbet begynder på lørdag.

  Mads Pedersen kører Tour de France fra på lørdag - dog uden regnbuestriber. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)
 14. Praktiserende Læger og Regionerne indgår ny overenskomst

  Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) er ifølge en pressemeddelelse nået til enighed om en ny overenskomst for de praktiserende læger.

  Den nye aftale har fokus på ulighed i sundhed, nye tilgængelighedsformer for patienterne og fastholdelse af ældre læger.

  Som en del af aftalen bliver honorarstrukturen i lægevagten ændret, så der kommer en mere balanceret honorering.

  Det betyder, at den visiterende læge får samme ydelse, uanset om patienter afsluttes i telefonen eller henvises til yderligere undersøgelser. DR har tidligere sat fokus på, at vagtlæger har kunnet tjene endog meget høje honorarer.

  Aftalen er indgået med forbehold for godkendelse hos begge parter. Hvis den godkendes, træder den i kraft 1. januar 2022.

 15. Der bliver skåret ned i antallet af daglige lyntest hen over sommeren

  Hen over sommeren bliver der skåret ned i antallet af lyntest landet over.

  Det sker, fordi der ikke er er så mange, der har brug for lyntest, når de er blevet færdigvaccineret.

  Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

  I øjeblikket kan der foretages 500.000 daglige lyntest. Det skæres i første omgang ned til 400.000.

  Kapaciteten for PCR-test vil stadig blive opretholdt på nuværende niveau.

 16. ’Økseterroristen’ taler ud om sit angreb på Muhammed-tegner

  Arkivfoto af Kurt Westergaard, som Mohammed Geele brød ind hos i 2010. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

  Det var nytårsdag i 2010.

  I stuen sad Muhammed-tegneren Kurt Westergaards femårige barnebarn og så fjernsyn.

  Mohammed Geele var kommet med tog og taxa til tegnerens hjem. Nu stod han foran huset med en økse og en dolk på sig.

  - Det var ikke en ganske almindelig overvejelse over, hvad der er rigtigt og forkert, siger Mohammed Geele nu til DR.

  Tegneren Kurt Westergaard flygtede ind på det sikrede badeværelse. Her hamrede han øksen i døren. Da politiet ankom blev Mohammed Geele skudt og anholdt. Han har siden afsonet 10 år for terror og drabsforsøg.

  Mohammed Geele er i dag bedre kendt under kaldenavnet ’Øksemanden’ og ’Økseterroristen’. I en ny podcastserieDR fortæller han for første gang selv om angrebet.

  Mohammed Geele fastholder, at han ville true og ikke dræbe tegneren.

  - Det var for at vise, at det kun er, når vi opfører os ordentligt over for hinanden, at vi kan have fredelig sameksistens.

  Mohammed Geele mener stadig, at Muhammed-tegningerne er hånende og udtryk for ”psykisk vold mod et mindretal,” som han siger.

  Men han mener i dag, at skolelærere bør kunne vise tegningerne i undervisningen.

  Hør hele interviewet som en del af serien "Din nye nabo?" på P1.

  Mohammed Geele fortæller modvilligt om detaljerne i angrebet. Flere gange kalder han det "irrelevant," fordi han hellere vil tale om motivet for angrebet. Han omtaler kniven og øksen som "skarpe redskaber".

  - Jeg kan faktisk ikke huske det meste af det. Det var et ret følelsesmæssigt tidspunkt, siger han.

  Jeg fordømmer ikke, og jeg fortryder ikke, at jeg har sagt fra. Men jeg skulle ikke have brugt vold.
  Mohammed Geele

  Du siger flere gange, at det handlede om at vise anstændighed. Hvordan når du frem til, at du ved at bryde ind hos Kurt Westergaard kan vise ham det?

  - Det er følelsens rationale.

  Hvordan beviser du, at man skal tale ordentligt ved at bryde ind og true ham?

  - Nu gentager jeg: Følelsens rationale. Det er ikke sådan, man sidder og tænker over det.

  Angrebet på Kurt Westergaard skete, fire år efter at Jyllands-Posten i 2005 havde trykt 12 tegninger af profeten Muhammed.

  Nu vil han gerne understrege, at han tager afstand til voldelige angreb – også sit eget.

  - Lige så snart jeg vågnede på sygehuset kunne jeg klart se, at jeg kunne have udtrykt min modstand og protest på en anden måde end at bryde ind i et andet menneskes hjem, siger han til DR.

  Fordømmer du det, du har gjort?

  - Jeg fordømmer ikke på nogen måde, og ej heller fortryder, som jeg også sagde til TV2, at jeg har sagt fra, så hårdt som jeg kunne. Men jeg skulle ikke have brugt vold, siger han.

  Hvordan kan du sige, at du ikke burde have gjort, det du gjorde, men du fortryder det ikke?

  - At sige fra over for det vanvid, som det hele var udtryk for, og så at bruge vold til at sige fra, er to forskelle ting. Jeg skulle ikke have brugt vold.

  Hvad mener du?

  - At fortryde indebærer at sige, at det er i orden at begå psykisk vold mod et mindretal. Det mener jeg ikke er rigtigt. Det kalder jeg ikke ytringsfrihed.

  Jeg vil sige til de her unge muslimske mennesker, at nu har jeg jo erfaringen, nu har jeg redskaberne, og nu ved jeg, at man sagtens kan sige fra på en klokkeklar måde uden at bruge vold.
  Mohammed Geele

  Nu hvor du har en mulighed for at tale ud, har du så lyst til at bruge den stemme til at fortælle andre, at de – når de bliver vrede – ikke skal bruge vold?

  - Jeg vil sige til de her unge muslimske mennesker, at nu har jeg jo erfaringen, nu har jeg redskaberne, og nu ved jeg, at man sagtens kan sige fra på en klokkeklar måde uden at bruge vold.

  Da DR flere gange spørger Mohammed Geele, hvorfor han selv tyede til vold, svarer han igen, at angrebet ikke var velovervejet.

  - Jeg var selv overrasket over, at jeg lod mine følelser tage over, siger han.

  Muslimer i bøn på Rådhuspladsen i København i 2006. Mange muslimer var mødt op til demonstration, da der havde gået sms-rygter om, at højreekstremister ville afbrænde Koranen på Rådhuspladsen i kølvandet på debatten om Jyllandspostens Muhammed-tegninger. (Foto: søren bidstrup © Scanpix Danmark)

  Muhammed-tegningerne udløste det, der er blevet kaldt nyere tids største og værste udenrigspolitiske og diplomatiske krise.

  Ved angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo mistede 13 mennesker livet. Også andre angreb og mord er sket med henvisning til tegninger af den muslimske profet.

  Synes du, de reaktioner, angreb og protester, som tegningerne har affødt, er rimelige?

  - De var mere end rimelige, siger Mohammed Geele først.

  Så tilføjer han:

  - Jeg vil aldrig sige, at det er rimeligt at tage et menneskeliv, men jeg vil sige, at jeg klokkeklart kan forstå reaktionen.

  Så du trækker stregen ved mord – hvad med afbrænding af ambassader og dannebrog?

  - Jeg kan da godt forstå, at folk er vrede. Men afbrænding af ambassader er aldrig rimeligt.

  Hvilket ansvar har de mennesker, der protesterede og angreb, for at trykke på PYT-knappen?

  - Jeg synes, alle har et ansvar.

  Debatten om Muhammed-tegningerne er blusset op igen. En gymnasielærer har fortalt DR, at hun har modtaget trusler efter, at hun på sin Facebook skrev, at hun ville vise tegningerne i sin undervisning.

  At vise dem er ikke krænkende, det er årsagen til, at man viser dem, der er vigtig.
  Mohammed Geele

  Bør man som skolelærer kunne vise tegningerne?

  - Det kommer an på konteksten. Hvis jeg – Mohammed – vil forklare mine børn eller andre børn historien, så skal jeg jo kunne sige, at der var de her tegninger, der skildrede profeten som terrorist.

  - At vise dem er ikke krænkende, det er årsagen til, at man viser dem, der er vigtig.

  Mohammed Geele mener, at en skolelærer sammen med eleverne kan finde den rette måde at inddrage tegningerne i sin undervisning på.

  - Vi kan jo ikke snakke om noget, uden at vi ved, hvad det er.

  Jeg har tegningen med. Må jeg tage den frem?

  - Hvis det bare er for, at jeg skal tilkendegive, at det er i orden den eksisterer og har en plads i historien, så nej.

  - Jeg synes, det er hånende og sårende over for muslimer. Jeg har set den, og du har set den, så i den her sammenhæng kan jeg ikke se, hvorfor den skal ud.

  Jeg vil gerne tale om, hvordan den ser ud.

  - Jeg har ikke behov for at se den. Jeg har set den rigeligt gange. Det var ikke satire, det var vold.

  Mohammed Geele mener, at de mange genoptrykninger af tegningerne er udtryk for hån og latterliggørelse af et muslimsk mindretal. På billedet ses genoptrykninger fra 2008. (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix)

  Mohammed Geele kalder flere gange Muhammed-tegningerne for psykisk vold på det muslimske mindretal i Danmark.

  Tegningerne er satire og kan derfor også ses som islamkritik. Må man kritisere islam?

  - Det må man meget gerne.

  - Islamkritik er helt på sin plan, når det ikke handler om fjendtlige angreb. De her ytringer var fra et muslimsk perspektiv rent angreb, som ikke havde andet formål end at sige: Vi er stærke, vi må kritisere dig, som vi vil.

  Man kunne også sige, at tegningerne zoomer ind på dele af islam, som man i et nutidigt vestligt perspektiv finder forkert, og at de derfor er udtryk for islamkritik.

  - Det er de ikke.

  - Islam er ikke kvindeundertrykkende. Tegningerne siger, at muslimer er sådan.

  Satire er at sætte ting på spidsen.

  - Rigtig fint. Jeg elsker kritik.

  - Men tegningerne har ikke noget med kritik at gøre.

  Hundredevis af syrere demonstrerede i februar 2006 foran den danske ambassade i Damaskus i protest mod de danske Muhammed-tegninger. Ambassaden blev sat i brand og demonstranter afbrændte det danske flag. (Foto: Khaled Al-Hariri © Scanpix Danmark)

  I dag er Mohammed Geele udvisningsdømt til Somalia. Han bor på Udrejsecenter Kærshovedgård, men er hver dag på Sjælland for at besøge sin familie.

  Er du farlig?

  - Selvfølgelig er jeg ikke farlig. Jeg færdes blandt folk hver dag.

  - I øvrigt skal folk huske, at det eneste menneske, der kom til skade under hele det forhold, det var mig selv. Det glemmer folk.

  Fysisk i hvert fald.

  - Fysisk, ja. Så farlig? Nej. Overhovedet ikke.

 17. München ville støtte LGBT+-rettigheder i landskamp mod Ungarn - men Uefa siger nej tak til regnbuestadion

  Sådan ser det ud, når Allianz Arena i München er lyst op i regnbuens farver. (Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON © Verwendung weltweit)

  Et armbind i regnbuens farver er upolitisk og "for et godt formål" - men et helt stadion?

  Det er i lige i overkanten.

  I hvert fald hvis man spørger Uefa, som i dag har afvist et forslag fra den tyske by München om at lade byens stadium oplyse i regnbuefarver til støtte for LGBT+-rettigheder, når Tysklands landshold onsdag aften tørner sammen med Ungarns.

  - Grundet den politiske kontekst af den her specifikke anmodning - et budskab, som er rettet mod Ungarns nationale parlament - må Uefa afvise anmodningen, skriver organisationen i en mail til DR Nyheder med henvisning til, at Uefa er en "politisk og religiøst neutral organisation".

  I stedet opfordres byen til at tænde regnbuelysene den 28. juni eller mellem den 3. og 9. juli, hvor der ikke er planlagt en kamp på stadion.

  Uefas beslutning møder hovedrysten fra EU's kommissær for værdier, Vera Jourová, og flere EU-landes ministre, heriblandt udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det skriver Ritzau.

  - Jeg synes, at det er helt på sin plads at markere al kamp imod diskrimination. Også i forhold til LGBTI-dagsordenen, siger Kofod før et EU-møde i Luxembourg tirsdag.

  Det var da også et klart signal til den ungarske regering, der var hensigten bag anmodningen fra et enigt byråd i München.

  Ungarns regering vedtog nemlig i sidste uge ny lovgivning rettet specifikt mod LGBT+-personer - lovgivning som har fået skarp kritik for at være diskrimerende og skadeligt, og som byrådet kalder "homofobisk og transfobisk".

  - München støtter diversitet, tolerance og oprigtig lighed i sporten og i samfundet. I anledning af kampen mellem Tyskland og Ungarn ønsker byrådet at sende et tydeligt signal om solidaritet til Ungarns LGBT+-fællesskab, som lider under den homofobiske og transfobiske lovgivning, der er blevet godkendt af det ungarske parlament.

  Lovgivningen udgør ifølge Münchens byråd et nyt lavpunkt i Ungarns ”systematiske begrænsning af grundlæggende rettigheder” for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede personer.

  Tidligere på ugen droppede Uefa ellers en undersøgelse af den tyske landsholdsmålmand, Manuel Neuer, for at have båret et armbind i regnbuens farver til støtte for LGBT+-personer under Tysklands to første EM-kampe. Det skete få timer, efter undersøgelsen blev sat i gang.

  Armbindet er nemlig et ”symbol på diversitet og derfor til støtte for en god sag”. Dermed krænker det ikke Uefas regler om politiske symboler, som ikke er tilladt og kan udløse en bødestraf for den nationale fodboldunion.

  Tysklands målmand, Manuel Neuer, har båret regnbuearmbindet i Tysklands to første EM-kampe. (Foto: Matthias Schrader / POOL © Ritzau Scanpix)

  Selvom UEFA har afvist forslaget, så kan man alligevel forvente, at der på onsdag finder en eller anden for protest sted - både i München og andre steder.

  Det fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

  - Det her er noget, der motiverer og bevæger mange tyskere til det punkt, at hvis Uefa beslutter at forbyde den her aktion på onsdag, så er der en række andre stadioner, der har sagt, at de så vil lyse op i regnbuefarver, blandt andet det olympiske stadion i München, FC Köln og flere andre, siger han.

  Også på sociale medier er der ifølge Tyskland-korrespondenten meldinger om at lave en form for protestaktion. Også fra byrådet i München lyder det, at man uanset vil flage med regnbueflaget på blandt andet byens rådhus for at ”sende et klart signal på dagen”.

  - Stolt af, at EURO 2020 bliver en turnering for alle, skrev Uefa i dette tweet fra august 2019, efterfulgt af en regnbue-emoji.

  Der har også været stor opbakning til forslaget om at lade stadion lyse regnbuefarvet på kampdagen, blandt andet fra det tyske landshold.

  - Vi i fodboldverdenen vil gerne modarbejde racisme og homofobi med diversitet, siger den tyske midtbanespiller Leon Goretzka ifølge Bild.

  Også en talsmand for den tyske regering, Steffen Seibert, støttede op om regnbuelyset:

  Jeg vil meget gerne se Allianz Arena lyse op i regnbuefarver under kampen. Jeg synes, det vil være et godt signal på frihed.
  Markus Söder, Bayerns delstatspræsident

  - Hvad står regnbuen for? Den står for den måde, vi gerne vil leve på. For respekt for hinanden, uden den diskrimination, som alt for længe har udelukket minoriteter, lød det fra Steffen Seibert på et pressemøde i går.

  Bayerns delstatspræsident og formand for det konservative parti CSU, Markus Söder, har også udtalt sin støtte til Münchens forslag:

  - Jeg vil meget gerne se, Allianz Arena lyse op i regnbuefarver under kampen. Jeg synes, det vil være et godt signal på frihed, siger han ifølge RND.

  Tidligere i dag lød også meldingen fra Tysklands Europa-minister, Michael Roth, at omverdenen bør sende et klart signal til Ungarn om, at seksuelle minoriteters rettigheder skal respekteres. Det siger han til Reuters.

  Den nye ungarske lovgivning betyder blandt andet, at virksomheder ikke længere må vise LQBT+-personer i reklamer, og at børn og unge under 18 år ikke må få undervisning eller oplysning, der bliver betragtet som ”promovering af homoseksualitet eller ikkebinære kønsidentiteter”.

  Loven blev vedtaget i sidste uge med et stort flertal af det ungarske parlament, blandt andet fordi den blev føjet til en lov, der skal forebygge seksuelt misbrug af børn.

  Ideen om, at det at være homoseksuel udgør en risiko for personer under 18 år er så frygteligt og ondskabsfuldt koncept.
  Andras Lederer, Hungary Helsinki Committee Europe

  Den nye lov har fået skarp kritik fra menneskerettighedsgrupper og ungarske oppositionsgrupper. Amnesty Internationals ungarske afdeling har kaldt vedtagelsen af loven for ”en mørk dag for LGBT-rettigheder og for Ungarn”.

  - At sætte denne lov i forbindelse med et lovforslag, der har til formål at slå ned på seksuelle overgreb på børn, ligner et bevidst forsøg fra den ungarske regerings side på at sætte pædofili i forbindelse med LGBT-personer, lyder det fra Amnesty Internationals chef i Ungarn, David Vig, ifølge The Guardian.

  Ifølge Andras Lederer fra menneskerettighedsorganisatione Hungary Helsinki Commitee Europe giver loven grønt lys til frit at behandle Ungarns LGBT+-befolkning ”med diskrimination og had”.

  - Ideen om, at det at være homoseksuel udgør en risiko for personer under 18 år er så frygteligt og ondskabsfuldt koncept. Det vil have tragiske konsekvenser for unge LGBT-personer psykiske velbefindende, siger han.

  Demonstranter på gaden foran præsidentpaladset i Budapest, Ungarn, efter parlamentet i sidste uge vedtog den nye lov. (Foto: Marton Monus © Ritzau Scanpix)

  I Ungarn afviser man kritikken af den seneste lovgivning og kritiserer samtidig det tyske forslag om at vise regnbueflagets farver på stadion onsdag.

  Politik og sport bør ikke blandes sammen, lyder det fra Ungarns udenrigsminister, Peter Szijjarto:

  - Jeg betragter det som meget skadeligt og farligt, når nogen forsøger at blande politik og sport. Der har været en del forsøg på det igennem verdenshistorien og de er alle endt meget dårligt, udtalte han til Reuters tidligere på ugen.

  Szijjarto takkede efter dagens beslutning Uefa for ikke at "spille med på den politiske provokation mod Ungarn":

  - Gud ske tak og lov for at der i dele af det europæiske fodboldlederskab stadig findes sund fornuft, siger han ifølge Reuters og roser Uefa for at træffe "den rigtige beslutning".

  Uefa er lige nu i gang med undersøge ”mulige diskriminerende hændelser” under Ungarns kampe mod Frankrig og Portugal i Puskas Arena i Ungarn. Det meddelte organisationen søndag.

  Her skulle ungarske fans have medbragt bannere med teksten ”Anti-LMBTQ” – den ungarske betegnelse for LGBT – på lægterne, både under kampen mod Portugal den 15. juni og mod Frankrig den 19.

  Ungarske fodboldfans i Puskas Arena i Budapest, Ungarn, under kampen mod Portugal den 15. juni. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)
 18. EU-Domstol: Youtube er ikke ansvarlig for brugeres ulovlige videoer

  Når brugere på hjemmesider som YouTube uploader videoer, der krænker ophavsretten, kan hjemmesiderne som udgangspunkt ikke stilles til ansvar.

  Sådan lyder det i en afgørelse fra EU-Domstolen.

  Domstolen vurderer, at det indhold, som brugere ulovligt stiller til rådighed online, i princippet ikke bliver overført af operatørerne af onlineplatformene.

  Det lyder dog samtidig, at platforme som YouTube i særlige tilfælde - hvor hjemmesiderne aktivt bidrager til at give offentligheden adgang til videoerne - godt kan stilles til ansvar for at udbrede det ulovlige indhold, skriver Ritzau.

 19. MINUT FOR MINUT: Myndighederne gav aktuel coronastatus og EM-rejseråd

  Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns, direktør i Københavns Politi, Anne Tønnes og direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen deltog i dagens corona-briefing. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Her kan du følge dr.dk's live-dækning af myndighedernes briefing om den aktuelle coronasituation forud for sommerferien, EM i fodbold og den fjerde fase af genåbningen af rejseaktiviteter.

 20. Politiet advarer efter millionsvindel: Pas på snyd med kryptovaluta

  Politiet har fundet frem til svindel på cirka 20 millioner kroner i løbet af det seneste år i Danmark. (Foto: Anne Bæk © Ritzau Scanpix)

  Flere danskere er i løbet af det seneste år blevet narret for store beløb af it-kriminelle, der fik dem til at tro, at de investerede i kryptovaluta.

  Politiet har fået anmeldelser om svindel på samlet cirka 20 millioner kroner siden september 2020.

  Og tallet kan være større end det, da der typisk går lang tid, før offeret opdager svindlen.

  Det bedste råd, vi kan give, er at være kritisk.
  Jesper Kracht, centerchef, LCIK

  - Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med, at man vil hæve investeringen, og så er det for sent, siger Jesper Kracht, der er centerchef for Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK).

  Det er LCIK, der modtager anmeldelserne fra danskerne, og Jesper Kracht understreger, at der ikke er tale om en ny form for kriminalitet.

  Men det er alligevel nødvendigt at advare danskerne.

  - Grunden til, at vi går ud og advarer nu, er, at vi i den seneste tid har set nogle anmeldelser på store beløb i millionstørrelsen, siger han.

  Ifølge LCIK kan krypto-svindlen foregå på flere forskellige måder. Men typisk skaber svindlerne kontakt gennem annoncer på sociale medier eller andre steder på internettet eller ved direkte henvendelse på e-mail eller telefon.

  Flere af ofrene for den type af kriminalitet fortæller, at kendte danskere eller navne på flere danske medier er blevet misbrugt som blikfang for at få en annonce til at virke troværdig.

  Når "investeringen" så er gennemført, fortæller svindlerne løbende, at den vokser, og de forsøger at lokke flere penge ud af ofrene.

  Hvis man så ønsker at hæve sin investering, vil man blive mødt med krav om at betale endnu mere.

  - Der går noget tid, før de finder ud af, at de er blevet snydt, og det kan typisk gøre, at svindleren vil have noget ekstra, før de vil give folk adgang til deres penge, siger Jesper Kracht.

  Politiet regner med, at de fleste af anmeldelserne - hvis ikke alle - faktisk slet ikke skal behandles af dansk politi.

  - De indledende spor fører til udlandet, og derfor skal den videre efterforskning faktisk foretages i udlandet, siger Jesper Kracht.

  Han opfordrer til, at man undersøger området og virksomheden grundigt, inden man overfører penge til nogen, der tilbyder at hjælpe med at investere i kryptovaluta.

  - Det bedste råd, vi kan give, er at være kritisk og undersøge den virksomhed, man tænker at investere igennem, grundigt. Tal med nogen, du stoler på, om dine planer, og involvér eksempelvis din bankrådgiver eller andre sagkyndige i beslutningen, siger Jesper Kracht.

 21. Få et skud vaccine og vind en stor sæk ris

  I et fattigt område i udkanten af Filippinernes hovedstad Manilla havde myndighederne svært ved at få indbyggerne til at vælge at blive vaccineret.

  Men siden slutningen af maj er udviklingen vendt, efter at man i Sucat-området har lavet et lotteri og udtrækker 20 ugentlige vindere af en sæk med 25 kilogram ris blandt dem, der lader sig vaccinere.

  Initiativet har ført til, at man nu dagligt får stukket omkring 2.000 personer i armen mod kun 400 tidligere.

  I Filippinerne har man foreløbigt kun vaccineret omkring to millioner fuldt ud af en befolkning på omkring 110 millioner indbyggere, primært med den kinesiske Sinovac-vaccine.

  Præsident Rodrigo Duerte truede mandag med fængselsstraf til filippinere, som nægter at lade sig vaccinere.

 22. Historisk: Amerikansk fodboldspiller står frem som homoseksuel

  Som den første aktive spiller i NFL står Carl Nassib fra Las Vegas Raiders offentligt frem og fortæller, at han er homoseksuel.

  - Jeg ønsker bare at tage et øjeblik (af jeres tid, red.) for at sige, at jeg er homoseksuel, lyder det fra den 28-årige Nassib i en video på Instagram.

  Han udtrykker samtidig lettelse over at informere offentligheden om det.

  - Jeg har tænkt over det i et stykke tid nu, men føler mig endelig tryg ved at få det ud. Jeg har et godt liv og den bedste familie, venner og job, nogen kan ønske sig, siger han videre.

  Ikke mange spillere i de fem store professionelle sportsligaer i Nordamerika, amerikansk fodbold (NFL), baseball (MLB), ishockey (NHL), basketball (NBA) og fodbold (MLS), har åbent erklæret sig som homoseksuelle.

  En af de få er Collin Martin, der i 2018 som aktiv spiller for MLS-holdet Minnesota United gjorde det.

  /ritzau/Reuters

  Carl Nassib er stået frem som homoseksuel. (Foto: USA TODAY SPORTS © Ritzau Scanpix)
 23. Sensorer i skraldespande har formindsket tømninger i med op til 70 procent

  I Albertslund har sensorer i skraldespandene formindsket kommunens tømninger med op til 70 procent.

  Sensoren fortæller, hvor meget affald der er i containeren, og hvornår der er behov for at tømme den.

  Dermed kan renovationsbilerne nøjes med kun at rulle ud, når containerne er fyldte - modsat før, hvor man kørte ud på faste ruter og tømte containere for luft.

  Det fortæller Kim Wagner, der er administrerende direktør i Ressourceindsamling A/S.

  Sensorerne har været en del af et projekt, hvor omkring 50 kommunale institutioner har haft sensorer på 250 containere.

 24. WHO: Flere lande stopper vaccinationsprogram - der er ikke flere doser tilbage

  En lang række lande er tvunget til at stoppe deres vaccinationsprogram, da der ikke er flere doser tilbage, oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO.

  Det drejer sig om en del af de 80 fattigere lande, der får vaccinedoser gennem det internationale Covax-samarbejde, som skal sikre vacciner til lav- og mellemindkomstlande.

  Uganda, Zimbabwe, Bangladesh samt Trinidad og Tobago er blot nogle af de lande, som de seneste dage har oplyst, at de er løbet tør for vacciner, skriver BBC.

 25. Region Sjælland overtager ansvaret for lægevagten

  Region Sjælland har ifølge Ritzau indgået en aftale med de praktiserende læger, der står for lægevagten i dag, om at overtage ansvaret frem mod 2022.

  Aftalen kommer, efter at Praktiserende Lægers Organisation Sjælland i foråret opsagde den nuværende aftale.

  - Vi vil nu bruge det næste år på at tilrettelægge, hvordan vi helt konkret vil drive lægevagten på den længere bane, når vi overtager ledelsen i oktober 2022, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i en pressemeddelelse.

  Til september begynder den gradvise overdragelse, når regionen overtager bemandingen af lægevagten i Vordingborg, Ringsted, Nakskov, Kalundborg og Nykøbing Sjælland.

  Fra oktober 2022 vil regionen have overtaget den samlede ledelse af lægevagten og stå for ansvaret for at bemande lægevagten.

 26. Italien dropper mundbindet udendørs

  Fra mandag den 28. juni vil det ikke længere være obligatorisk at bære mundbind udendørs i Italien.

  Det oplyser den italienske sundhedsminister, Roberto Speranza, på Facebook.

  Ophævelsen af mundbindskravet gælder i alle de italienske regioner på nær den lille region Valle d'Aosta i den nordvestlige del af landet.

 27. Tirsdag bliver en typisk dansk sommerdag

  Der kommer til at være skyer på himlen i dag, men en del sol i eftermiddag, mest i landets østlige egne. Her er det Korsør. (Foto: Frits Jensen)

  Vi ligger lige nu med en højtryksryg vest for Danmark, og det giver os mere traditionelt sommervejr.

  Det vil sige, at vi i dag har temperaturer mellem 17 og 22 grader og en overvejende tør dag.

  Vi får lidt eller nogen sol, mest i eftermiddag, og en svag til jævn vind fra vest og nordlig retning. Ved kysterne dog op til en frisk vind.

  Bygerne vil primært være over Østjylland i aftentimerne.

 28. Natklubber vil genåbne nu: 'Festen er derude. De unge fester nu bare ukontrolleret'

  Der er så få coronasmittede lige nu, at vi med ro i sindet kan åbne for natklubberne.

  Efter planerne kan natklubberne først åbne igen til september. Men det mener Peter Prip er alt for sent.

  For de unge holder ikke op med at feste, bare fordi natklubberne er lukket.

  - Festen er derude. De unge fester nu bare på ukontrolleret vis i lejligheder og på gader og stræder. Derfor mener jeg, at det eneste rigtige er at åbne op for de professionelle, så det sker under ordnede forhold, siger han.

 29. Storbritannien på vej ind i frihandelsaftale med 11 lande i Asien og stillehavsregionen

  Storbritannien indleder i dag forhandlinger om at blive optaget i den multinationale frihandelsaftale CPTPP, der omfatter 11 lande i Asien og stillehavsregionen.

  Den britiske handelsminister Liz Truss siger, at Storbritanniens største muligheder ligger i den del af verden.

  - Vi forlod EU med løftet om at uddybe forbindelserne med gamle allierede og hurtigt voksende forbrugermarkeder uden for Europa, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

 30. 'Lad for helvede være med at joke med det': Dansk filminstruktør vil have dig til at droppe OCD-jokes

  (Foto: Hanna Marie Biørnstad)

  "Jeg er sådan lidt OCD-agtig, når det kommer til at have orden i mine ting…"

  Har du selv sagt den sætning? Eller kender du nogen, der kunne finde på det?

  Jeg må erklære mig skyldig. Det med at bruge OCD som et adjektiv har for længst sneget sig ind i mit sprog, når jeg for eksempel skal forklare folk, hvorfor jeg helst selv vil fylde opvaskeren, eller hvorfor tæppet skal ligge på en helt bestemt måde i sofaen.

  Men det er faktisk ikke i orden, hvis man spørger den nyudklækkede filminstruktør Tone Ottilie, der har lavet afgangsfilmen 'Katastrofer'.

  Jeg er rigtig, rigtig træt af den måde, vi bruger OCD som et adjektiv på, når vi for eksempel siger: "Jeg er lidt OCD-agtig."
  Tone Ottilie, filminstruktør

  Filmen, som Tone Ottilie netop er dimitteret fra Den Danske Filmskole med, handler om Liv, der skal starte i 1.g. og har svær OCD.

  Når Liv udsættes for bakterier og snavs, begynder maddiker at infiltrere hendes krop. De kravler rundt inden i hende og spiser af hende. Men maddikerne er ikke virkelige. Det hele foregår i hendes hoved.

  Det ved Liv godt, men hun kan ikke slippe de tvangstanker, der er ét af sygdommens særlige kendetegn.

  Maddikerne repræsenterer den følelse, Liv har af bakterier, der er over det hele. (Foto: Emil Hougaard)

  Tone Ottilie forklarer det sådan her:

  - Det er jo nok ikke OCD, hvis du godt kan lide, at dit billede på væggen hænger helt lige. Det kan til gengæld muligvis være OCD, hvis du tror, alle dør, fordi dit billede på væggen hænger skævt. Der er faktisk rigtig mange mennesker med OCD, der bor enormt kaotisk og ulækkert, fordi man bare har det enormt dårligt.

  Så følger hun op med de sætninger, der med ét har fået mig til at tænke mig om, når jeg kaster om mig med hverdagsgloser:

  - Jeg er rigtig, rigtig træt af den måde, vi bruger OCD som et adjektiv på, når vi for eksempel siger: "Jeg er lidt OCD-agtig." For det er en rigtig alvorlig sygdom, som ødelægger mange menneskers liv, og der er forbundet så meget skam med den, at mange aldrig lukker folk ind i deres tanker.

  Og Tone Ottilie ved, hvad hun taler om. Hun har nemlig selv OCD, "men har fået det rigtig meget bedre" i dag, fortæller hun:

  - 'Katastrofer' er ikke en selvbiografisk film, men en fiktionsfilm, der er inspireret af noget, jeg selv har oplevet. Der er meget af filmen, der er meget personlig.

  - Inden jeg lavede filmen, havde jeg svært ved bare at sige ordene: "Jeg har OCD," men nu sidder jeg og fortæller det til dig.

  Det gør hun, fordi hun vil have os alle sammen til at blive bedre til at tale om OCD – og tage sygdommen alvorligt.

  - Vi har udviklet filmen i samarbejde med et panel af unge, hvor mange har erfaring med psykisk sårbarhed og OCD. Det kan være enormt smertefuldt at gå rundt med noget inde i ens hoved, som ingen kan se eller forstå, siger hun og uddyber:

  - Der er mange mennesker med OCD, der aldrig går til lægen, fordi det er så skamfuldt for dem.

  Tone Ottilie valgte dog at gå til lægen. Hun har med egne ord gået til "rigtig meget behandling" – blandt andet har hun gået til eksponeringsterapi, hvor man langsomt begynder at gøre de ting, man har svært ved.

  - Min OCD mindede om Livs i filmen. Det var de samme ting med bakterier, skidt og snavs, der nærmest overtog min hjerne i flere år, og virkelig gjorde mit liv svært, siger hun og uddyber:

  - Med filmen vil jeg gerne lukke folk ind i mit hoved, og jeg håber, at jeg ved at gøre det, kan vise folk, at det ikke behøver være skamfuldt at have OCD.

  Boy Ewald i rollen som Liv, der kæmper med svær OCD i 'Katastrofer'. (Foto: Emil Hougaard)

  Det er det for Liv i 'Katastrofer'. For selvom hun gerne vil ses som andet og mere end sin sygdom, så stikker OCD'en alligevel sit grimme ansigt frem, da hun møder pigen Anna, som hun bliver forelsket i.

  Det er svært for Anna at komme ind under huden på Liv, fordi Liv hele tiden kæmper med sit hoved, som Tone Ottilie forklarer.

  Undervejs i 'Katastrofer' øver Liv sig – ikke ulig Tone Ottilie – i at udsætte sig selv for eksponeringer. For eksempel når der bliver inviteret til at holde i hånd. Eller til at kysse.

  Tone Ottilie har haft en bog, hvor hun gav sig selv point, hver gang hun udsatte sig selv for en eksponering.

  - Det kunne for eksempel være, hvis jeg slikkede mig om munden. Min gave til mig selv efter eksponering nummer 500 var en tatovering, men den har jeg ikke fået lavet endnu.

  Anna Zerbib Streitz (til venstre) og Boy Ewald spiller rollerne som henholdsvis Anna og Liv i 'Katastrofer'. Anna Zerbib Streitz medvirkede også i Tone Ottilies 'Babylebbe'. (Foto: Emil Hougaard)

  Noget, Tone Ottilie til gengæld har fået masser af, er anerkendelse.

  Allerede inden sin afgang fra Den Danske Filmskole er hun nemlig blevet hyldet som et "stortalent" for filmen 'Babylebbe', der blev vist som en del af Berlinalens ungdomsprogram sidste år.

  Ja, faktisk vandt hun allerede som 16-årig en pris på ungdomsfestivalen Oregon for sin første kortfilm 'Cherrybombs', mens hun senere scorede sig en Robert-nominering for kortfilmen 'Lulus første gang'.

  Både 'Cherrybombs' og 'Lulus første gang' så dagens lys, inden Tone Ottilie kom ind på Den Danske Filmskole, som hun i dag er fuld af taknemmelighed over at have gået på:

  - Jeg er blevet voksen, mens jeg har gået der, og jeg har dealet med alle de her ting, mens jeg har gået der. Jeg føler mig privilegeret over at have fået lov til at lave 'Katastrofer' og fortælle om den. Jeg føler, jeg er et bevis på, at man godt kan få det bedre med den rette støtte og hjælp, siger hun og slutter så med en opfordring:

  - Man skal lade være med at tro, at man ved, hvordan folk med OCD har det. Der er lige så mange slags OCD, som der er mennesker. Spørg ind i stedet, og vær ikke bange for at tale om det. Og lad så for helvede være med at joke med det, for det er ikke morsomt.

 31. Minkavlere skal vedligeholde tomme minkhaller i flere år endnu: 'Det er fuldstændig tåbeligt'

  Jens Friis Jørgensen skal vedligeholde 3,5 hektar med tomme minkhaller, indtil han kan få vurderet sin erstatning. (Foto: José Ramanamihantatsoaran © Jose Ramanamihantatsoaran)

  Græsset når op til knæene.

  Den lange række af bure er blevet røde af rust.

  Fuglene er flyttet ind, og malingen skaller af gavlen på Jens Friis Jørgensens tomme minkhaller i Holstebro.

  Indtil november 2020 var vedligeholdelsen en del af den daglige gang på gården. Og det skal den nu blive ved med – også selvom de 50.000 mink, der var burenes tidligere beboere, for længst er aflivet.

  Vedligeholdelsen er vigtig, for den har stor betydning for hvor mange penge, minkavlerne kan få i erstatning.

  Men der er endnu ikke nedsat den taksationskommission, der skal vurdere erstatningen, og det efterlader de tidligere minkavlere med en følelse af at være bundet til deres gabende tomme minkfarm.

  Der skal nemlig bruges tid og ressourcer på vedligeholdelse, så den kan fremstå som ny den dag, den skal vurderes.

  - Det er klart, at vi skal passe farmen, for vi har en forpligtigelse til, at den skal fremstå bedst muligt, når den skal takseres. Jeg kan ikke bare gå ud og tage noget andet fast arbejde, så på den måde er jeg låst til farmen, siger Jens Friis Jørgensen, der er tidligere minkavler fra Holstebro.

  Og det bakkes op af Tage Pedersen, som er forhenværende minkavler og formand for Danske Minkavlere.

  - Grunden til at man skal vedligeholde, er nøjagtigt den samme, som hvis man skal sælge sit hus, så skal det stå knivskarpt den dag, køberne kommer forbi, så får man den bedste pris.

  Ifølge Fødevarestyrelsen vil det tage minimum tre år at vurdere de tomme minkfarme, fra den dag kommissionen er dannet. Og det er for lang tid, vurderer Tage Pedersen, forhenværende minkavler og formand for Danske Minkavlere.

  - Jeg synes, det er dybt urimeligt. Jeg vidste godt, at det ville tage lang tid at ekspropriere et helt erhverv, men det tager alt for lang tid. At vi ser ind i, at det tager en fire til fem år endnu, det er helt urimeligt for de 1000 familier, som er ramt.

  Og på farmen i Holstebro er Jens Friis Jørgensen også meget uforstående over for dén tidshorisont.

  - Det giver ingen mening. Det er spild af vores ressourcer og samfundets ressourcer, at vi skal vedligeholde noget, der skal fjernes, siger Jens Friis Jørgensen.

  Jens Friis Jørgensen besøger hver dag minkfarmen, der ligger bag hans hjem, selvom det ikke længere er et sted, han nyder at opholde sig. (Foto: José Ramanamihantatsoaran © Jose Ramanamihantatsoaran)

  At vurderingen kommer til at vare flere år, kan få store økonomiske konsekvenser for de tidligere minkavlere. Det vurderer Håkun Djurhuus, som er partner i et advokatfirma og tidligere formand for regeringens ekspropriationsudvalg.

  - Minkene er fjernet, men avlernes udgifter ligger der stadig – de har stadig lån med renter, og det bliver hurtigt rigtig mange penge. Hvis det varer 3-4 år endnu, er det svært at forestille sig, at man kan overleve med almindelig gæld uden indtægt.

  Men selvom udsigterne til at skulle vedligeholde de tomme minkfarme flere år endnu, får mundvigene til at vende nedad på de fleste minkavlere, kan det altså ikke gøres hurtigere. Det mener fødevareminister, Rasmus Prehn.

  - Det er desværre vilkårene, når vi gerne vil have en ordentlig taksationskommission, der arbejder i et tempo, der er realistisk. Men vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at det bliver nemmere for den enkelte minkavler.

  Hvis det står til minkavlerne, skal der findes en løsning på den langsommelige proces hurtigst muligt. Og løsningen på hvordan Jens Friis Jørgensen hurtigere kan få erstatning og rive sine fem kilometer tomme minkhaller ned, kan findes i et nyt system.

  Lige nu foregår ekspropriation nemlig som en sidebeskæftigelse for medlemmerne af taksationskommissioner, og derfor kan arbejdet nemt trække ud.

  - Man skal gøre det mere moderne ekspropriationsmæssigt. Man er nødt til at nedsætte en gruppe mennesker, som har forstand på at vurdere minkfarmene og have det som fuldtidsbeskæftigelse, så vi kan få det afsluttet i en fart, vurderer Tage Pedersen.

  I videoen kan du se, hvordan Jens Friis Jørgensens tomme minkfarm ser ud.

  At det kan gøres hurtigere, er Håkun Djurhuus, partner i et advokatfirma og tidligere formand for regeringens ekspropriationsudvalg, enig i. Han mener nemlig, at tid er lig med retssikkerhed.

  - Man kan udlicitere besigtigelserne til nogle sagkyndige, som har forstand på minkfarme, som optager foto og video, for så sparer man, at hele taksationskommissionen skal ud til hver enkelt farm. Alternativt kan man lave flere taksationskommissioner, så det går hurtigere.

  Men fødevareminister, Rasmus Prehn, vurderer ikke, at der er hænder nok til at udføre opgaven.

  - Vi er åbne over for kreative løsninger som foto- og videodokumentation, men det handler om, at der ikke er de medarbejdere, der skal til for at gøre det hurtigere.

  Det ærgrer Jens Friis Jørgensen, at der er lange udsigter til, at fuglerederne kan flytte ud af de mange tomme minkhaller.

  - Det er jo urimeligt. Vi kunne ordne det på ti dage. Selvfølgelig vil det her tage længere tid, men fire år er for lang tid.

 32. Danske natklubber ønsker genåbning: Når Frankrig kan, kan vi vel også?

  Disktoteker og natklubber står til at genåbne til september, men i Frankrig åbner de allerede 9. juli. (arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix Danmark)

  I Frankrig kan diskokuglen fra 9. juli snurre igen.

  Her kan landets natklubber genåbne, selvom Frankrig har været igennem en skrap nedlukning, hvor der flere gange har været indført udgangsforbud og krav om mundbind udendørs i de fleste regioner.

  Herhjemme må vi ifølge genåbningsplanen vente til 1. september på igen at indtage dansegulvet.

  Det mener natklubejer Peter Prip, ejer af de københavnske natklubber Rumors og Sukkerbageren, er alt for sent.

  - Med den udvikling, der er i coronapandemien og de tal, vi ser, så synes jeg ikke, at der er belæg for, at vi stadig skal være lukkede, siger han.

  - Festen er derude. Unge mennesker er ikke stoppet med at feste, fordi der er corona. De fester nu bare på ukontrolleret vis i lejligheder og på gader og stræder. Derfor mener jeg, at det eneste rigtige er at åbne op for de professionelle, så det sker under ordnede forhold, siger Peter Prip.

  I går var der 149 nye smittetilfælde, og virolog Allan Randrup Thomsen kaldte smittetallene "dejligt lave".

  Derfor mener man i brancheforeningen Horesta, at det snart er tid til at starte røgmaskinen.

  Hvis smittetallene kommer helt i bund her i juli måned, så synes jeg godt at man kan åbne til august.
  Per Larsen (K(, sundhedordfører

  - Jeg mener, at det er ansvarligt, når vi om lidt går på sommerferie, at åbne op for de diskoteker, barer og klubber, som har været lukket nu i halvandet år, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta.

  Hun mener, at man passende kunne genåbne natklubberne, når barer og restauranter 15. juli får lov til at holde åbent til klokken 02:00.

  - Så er nattelivet allerede i gang i de rammer, og der mener vi, at vi ligeså godt kan få åbnet resten af nattelivet, sådan at tingene hænger sammen, så vi ikke ser de unge og festglade strømme ud på vejene klokken 02:00 og fortsætte festen ved piratfester til stor gene for beboere og andre, siger Annette Hyldebrandt.

  I nattelivskoncernen Rekom, der ejer en lang række barer og natklubber i Danmark, ønsker man også en fremrykning af genåbningen. Man mener dog, at en eventuel fremrykning ikke skal være på bekostning af en fuld og hel genåbning.

  - Der er flere ting i det, siger Lars Børsting, politisk chef i Rekom.

  - Vi er klar til at åbne. Vi vil rigtigt gerne have vores medarbejdere tilbage, og vi vil rigtigt gerne tjene vores egne penge igen. Men jeg bliver nødt til at sige, at vi holder fast i, at det skal være en genåbning uden restriktioner, siger Lars Børsting.

  Coronapasset kan koncernen godt håndtere, men åbningstiden er afgørende.

  - Det skal være en genåbning, hvor vi får lov til at holde åbent til klokken 5 om morgenen. Vi kan ikke drive vores forretninger på et finansielt bæredygtigt grundlag ved kun at holde åben til klokken 02:00, siger han.

  Det Konservative Folkeparti er klar til at genåbne genåbningsaftalen, hvis smittetallene er lave henover sommeren.

  - Hvis smittetallene kommer helt i bund her i juli måned, så synes jeg godt man kan åbne til august, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

  Lignende toner lyder fra og Dansk Folkeparti.

  - Hvis den udvikling, vi ser nu, fortsætter, så mener jeg helt bestemt, at vi kan åbne en gang i august i stedet for at vente til 1. september, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

  Hans Jørn Kolmos, professor ved forskningsenheden for klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, advarer dog politikerne.

  - Vi har jo lige lavet plan for genåbning af landet. Den er lavet efter nøje politiske forhandlinger på Christiansborg, og den bygger på nogle meget omfattende vurderinger af risikoen ved at åbne op i det tempo, vi gør nu, siger han.

  - Der er lagt en plan nu, og den synes jeg er rimeligt afbalanceret. Den synes jeg vi skal følge og ikke begynde at eksperimentere i den her ret følsomme fase, hvor den indiske variant (Delta-varianten, red.), som er meget mere smitsom end de varianter, vi har haft hidtil, er på vej ind i Danmark, og hvor vi endu ikke har opnået flokimmunitet ved vaccination.

 33. Tak for dansen, Danmark: Se de bedste billeder fra EM-festen på hjemmebane

  • Det røde hav. Lige midt i København. (Foto: Friedemann Vogel)
  • Det røde hav. Lige midt i København. (Foto: Friedemann Vogel)
  • Publikum har undervejs dannet en fantastisk ramme om Danmarks kampe på trods af, at Christian Eriksens hjertestop rystede en hel fodboldnation i den første kamp mod Finland. (Foto: Friedemann Vogel / POOL)
  • Undervejs har mange af de danske spillere rost det danske publikum. Efter mandagens sejr sagde Kasper Schmeichel: 'Parken bliver ved at overgå sig selv. Jeg er så stolt af at spille herinde. Jeg elsker det. Det er blevet taget til et helt nyt niveau under slutrunden'. (Foto: STUART FRANKLIN)
  • Også i den danske fanzone på Ofelia Beach er der blevet sunget. Grædt. Jublet. Og danset. (Foto: Ida Marie Odgaard)
  • Alle følelserne kulminerede mandag aften, da Danmark spillede sig videre til 1/8-finalen med en sejr på 4-1 over Rusland. Avancementet kom efter en uge, der har budt på en følelsesmæssig rutsjebanetur, som aldrig tidligere er mærket i dansk landsholdshistorie. Her skriger Daniel Wass og Jens Stryger Larsen deres jubel ud. (Foto: Wolfgang Rattay / POOL)
  • Andreas Christensen også i jubel. Mere behøver vi ikke skrive her. (Foto: Wolfgang Rattay / POOL)
  • Efter Christian Eriksen måtte forlade landsholdstruppen, trådte unge Mikkel Damsgaard ind på den store scene. Den unge knøs blev mandag den yngste mandlige slutrundemålscorer i dansk fodboldhistorie, da han scorede til 1-0 mod Rusland. Meget symbolsk blev der kastet en studenterhue ind til 'Damsinho - Dams, den lille'. Jonas Lössl var hurtig til at sætte hatten på hovedet. (Foto: Wolfgang Rattay)
  • Og nej. Det er ikke Mikkel Damsgaards studenterhue, som landstræneren jubler over. Det er derimod et sprudlende dansk hold, der mod de fleste forventninger har spillet sig videre til 1/16-finalen ved EM. (Foto: Friedemann Vogel / POOL)
  • Manden, lederen, taktikkeren og chefen for det hele, Kasper Hjulmand, siger tak for festen. Lørdag fortsætter vi i Amsterdam. (Foto: Hannah McKay / POOL)
  1 / 10

  Danmark er videre til 1/8-finalen EM, men allerede nu står det klart, at der ikke kommer flere hjemmekampe under slutrunden for Danmarks vedkommende.

  Men de danske fans kunne ikke have ønsket sig en bedre afskedsfest, end den de fik mod Rusland mandag aften, hvor Danmark vandt med 4-1 i en fantastisk kulisse.

  Efterfølgende sagde en rørt Yussuf Poulsen.

  - Det er fantastisk at opleve den her på hjemmebane. Det er noget af det største som fodboldspiller.

  Her har DR Sporten samlet nogle af de bedste billeder fra de tre hjemmekampe, som Danmark har spillet under slutrunden.

 34. FN: Great Barrier Reef bør på liste over truet verdensarv

  Verdens største koralrev, Great Barrier Reef, bør komme på en liste over verdensarvsområder, der er "i fare".

  Det mener FN-organisationen Unesco, der administrerer det internationale verdensarvsprogram, ifølge en ny rapport.

  Hvis koralrevet, der ligger ud for det nordøstlige Australien, bliver føjet til listen vil det være første gang, at et verdensområde kommer på 'farelisten' på grund af klimaforandringer, skriver The Guardian.

 35. WHO: Fattige lande er tvunget til at stoppe vaccinering

  En sundhedsarbejder i Kenya giver en AstraZeneca-vaccine til en kvinde i Siaya-området, der ligger langt fra sundhedsklinikker og hospitaler. (Arkivfoto) (Foto: Brian Ongoro © Ritzau Scanpix)

  En stor del af de 80 fattigere lande, der får vaccinedoser gennem det internationale Covax-samarbejde, har ikke nok doser til at fortsætte med at vaccinere deres befolkninger.

  Det tvinger dem til at stoppe indsatsen, siger seniorrådgiver i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) Bruce Aylward.

  Manglen på vaccinedoser betyder, at de mennesker, der har fået første dosis coronavaccine, bliver nødt til at vente længe, før de kan få dosis nummer to.

  - Vi har et stort antal lande, som er blevet nødt til at indstille udrulningen af deres anden vaccinedosis, siger Aylward.

  - Hvis jeg husker ret, er det over 30 eller 40 lande, der kunne have fået dosis nummer to af for eksempel AstraZenecas vacciner, men som ikke får det.

  Nogle af landene er helt løbet tør for vacciner, tilføjer han.

  Manglen på vacciner er til dels forårsaget af forsinkelser i produktionen og i manglende leverancer fra Indien.

  De lande, der får vacciner fra WHO's Covax-samarbejde, ligger i Afrika syd for Sahara, Latinamerika, Mellemøsten og det indiske subkontinent.

  Sidstnævnte region omfatter lande som Indien, Nepal og Sri Lanka, der er særligt hårdt ramt, siger Bruce Aylward.

  Indiens seruminstitut fremstiller AstraZenecas vacciner og skulle have været den primære leverandør til Covax.

  Men Indien har begrænset eksporten for at kunne tage sig af den store stigning i antal smittede og døde, som landet har oplevet i de seneste måneder.

  En landsbyboer modtager en dose af COVISHIELD-vaccinen, som er lavet på Indiens serum-institut, i Utta Batora-øen i Indien. (Foto: RUPAK DE CHOWDHURI © Ritzau Scanpix)

  Også flere lande i Afrika har netop nu en periode med mange smittede og døde som følge af en tredje bølge af pandemien.

  I hele Afrika er det kun omkring 1 ud af 100 indbyggere, der er færdigvaccineret, viser tal fra WHO.

  Covax-samarbejdet har foreløbig resulteret i, at 88 millioner vaccinedoser er fordelt til 131 lande. Det er langt færre doser end ventet.

  USA har lovet at donere 55 millioner doser, hvoraf tre fjerdedele går til Covax. Men det bliver forsinket.

  - Vi har fundet ud af, at den største udfordring faktisk ikke er forsyningerne, for vi har masser af doser at dele med verden, men det er en herkulisk logistisk udfordring, siger Det Hvide Hus' talskvinde Jen Psaki mandag.

  /ritzau/AFP

 36. Taliban tager kontrol med yderligere otte distrikter i Afghanistan

  Taliban fortsætter med at indtage terræn, efter at de vestlige styrker har trukket sig ud af Afghanistan.

  Lokale embedsmænd fortæller, at otte distrikter på tværs af provinserne Baghlan, Balkh og Takhar er blevet indtaget af den islamistiske milits i løbet af de seneste 24 timer.

  Hvis rapporterne er korrekte, vil det betyde, at Taliban-oprørere har taget kontrol over 50 distrikter i Afghanistan siden den 1. maj, skriver Ritzau.

  Afghanistan er opdelt i 34 provinser, som derefter er opdelt i omkring 400 distrikter.

 37. Hjulmand: Jeg var fuldstændig med hele vejen

  Kasper Hjulmand har altid en plan.

  Mandag aften var ingen undtagelse, da Danmark med 20 minutter tilbage af kampen stadig stod til at ende på gruppens tredjeplads.

  Derfor var der også en verden til forskel på en sejr på 2-1 fremfor 4-1 for de danske drenge, der skulle bruge alle de mål, de kunne få, hvis ottendedelsfinalen skulle i hus.

  Det scenarie havde landstræneren luret inden kampen, og derfor var det ikke noget tilfælde at Andreas Christensen og siden Joakim Mæhle kunne sende Danmark på tre og fire mål, afslørede Hjulmand på pressemødet efter kampen.

  Hør Hjulmands plan for kampen her:

  Heldigvis kom målscoren aldrig i spil, da Belgien samtidig vandt over Finland og Danmark er dermed klar til ottendedelsfinalen mod Wales på lørdag.

 38. Damsgaard tog rekord fra Povlsen: 'Han kommer til at lave mange flere'

  Mikkel Damsgaard blev med sin scoring i 4-1-sejren over Rusland den yngste danske målscorer ved en slutrunde. Rekorden tilhørte før den tidligere danske landsholdsangriber Flemming Povlsen.

  Men den tidligere danske målræv giver gladeligt rekorden videre til blot 20-årige Mikkel Damsgaard:

  - Jeg giver den gerne videre til Damsgaard. Han kommer til at score mange flere, siger Flemming Povlsen, da han i TV-studiet efter kampen bliver spurgt ind til rekorden.

  Du kan se Flemming Povlsens reaktion på rekorden i videoen herunder:

  Højdepunkterne fra kampem mellem Danmark og Rusland kan du se lige her.

 39. Fillipinernes præsident truer borgere med fængsel, hvis de nægter vaccination

  Fængsel eller vaccine. Det valg står filippinske borgere overfor.

  Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, truer borgere, der nægter at lade sig vaccinere, med fængsel. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Du træffer valget. Bliv vaccineret eller jeg får dig fængslet, sagde Duterte i en tv-tale tidligere i dag.

  Udmeldingen kommer, efter meldinger om lavt fremmøde ved vaccinationscentre i hovedstaden Manila.

  Dutertes kommentar står i kontrast til det, hans embedsmænd ellers tidligere har sagt. Selvom det er frivilligt at blive vaccineret, så opfordrer de til det.

  - Misforstå mig ikke, der er en krise i dette land, sagde Duterte, og tilføjede

  - Jeg er bare oprørt over filippinere, der ikke følger regeringen.

  Frem til 20. juni er 2,1 million fuldt vaccineret i landet med 110 millioner indbyggere. Regeringen har et mål om, at 70 millioner skal være vaccineret inden årets udgang.

 40. Schmeichel om vild opbakning: 'Parken bliver ved med at overgå sig selv'

  Efter den forløsende EM-sejr over Rusland, blev det danske landshold hyldet af 25.000 jublende danskere i Parken. Og den opbakning og hyldest, som landsholdet har fået i dag og de seneste dage, er noget, der gør indtryk hos landsholdets målvogter Kasper Schmeichel:

  - Parken bliver ved at overgå sig selv. Jeg er så stolt af at spille herinde. Jeg elsker det. Det er blevet taget til et helt nyt niveau. Hele byen er ude at vinke os farvel i Helsingør. Det er det, et landshold kan og skal. Det skal samle nationen, give os håb og stolthed, og det har vi gjort i aften, siger Kasper Schmeichel.

  Du kan se hele interviewet med Kasper Schmeichel i videoen herunder.

  Højdepunkterne fra kampem mellem Danmark og Rusland kan du se lige her.

 41. Stolt dansk målscorer: 'Det er en mandfolkepræstation'

  Den danske back Joakim Mæhle spillede en blændende kamp og scorede det sidste mål, da Danmark i dag besejrede Rusland med 4-1 ved EM i fodbold. Ganske forståeligt er han derfor også stolt af den indsats, det danske landshold leverede i dag:

  - Det er en mandfolkepræstation. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, det bliver overgået hver eneste gang, vi er i Parken. Det er fantastisk, siger Joakim Mæhle.

  Du kan se hele interviewet med den danske målscorer her.

  Højdepunkterne fra den flotte 4-1-sejr kan du se her.

 42. Danmark banker Rusland i EM-kamp: Se de fire flotte mål

  Det danske fodboldlandshold er endegyldigt klar til EM-ottendedelsfinalen, og spillerne kan sende en varm tanke til Belgien, når de puster ud oven på sejren over Rusland i Parken. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)

  EM-festen er for alvor skudt i gang her til aften, hvor det danske fodboldlandshold bankede det russiske landshold i Parken, der var malet i rødt og hvidt.

  De danske drenge er nu klar til EM-ottendedelsfinalen i Amsterdam på lørdag mod Wales.

  Det står helt klart, efter at Belgien også besejrede Finland med 2-0 i Sankt Petersborg.

  Det blev til fire flotte mål under kampen. Du kan få et gensyn med dem her:

  1-0: 38minutter inde i kampen, nummer 14 Mikkel Damsgaard

  2-0: 59 minutter inde i kampen, nummer 20 Yussuf Poulsen

  3-1: 79 minutter inde i kampen, nummer 6 Andreas Christensen

  4-1: 81 minutter inde i kampen, nummer 5 Joakim Mæhle

 43. Danmark er videre til ottendedelsfinalen ved EM

  Det danske landshold er klar til ottendedelsfinalen ved EM.

  Danmark vandt 4-1 mod Rusland.

  Opgaven var på forhånd simpel, hvis Danmark ville gå videre fra gruppen. Kun en sejr talte.

  Efter en periode med hakkende dansk spil dukkede Mikkel Damsgaard op, og med et forrygende langskudsmål gjorde han det til 1-0 til Danmark.

  Efter pausen fordoblede Yussuf Poulsen føringen, da han opsnappede en russisk tilbagelægning og trillede bolden forbi den sagesløse russisk målmand.

  Efterfølgende reducerede Artem Dzyuba for Rusland på et straffespark. Andreas Christensen og Joakim Mæhle scorede siden for Danmark.

  Samtidig slog Belgien Finland med 2-0, og derfor tager Danmark andenpladsen i gruppen.

 44. For første gang nogensinde dominerer kvinder bestyrelsen, der uddeler Oscar-prisen

  For første gang nogensinde kommer der til at sidde flest kvinder i bestyrelsen for The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), der uddeler Oscar-statuetterne.

  Det skriver flere amerikanske medier blandt andet The Hollywood Reporter.

  Foreningen, med over 9.000 medlemmer, er stiftet i 1927 med det formål at fremme filmkunst og -videnskab.

  I bestyrelsen for AMPAS er der 54 pladser og i næste periode, fra 2021 til 2022, er 31 af de 54 stole besat af kvinder. Fra 2020 til 2021 er tallet 26.

  En af de spritnye i bestyrelsen er skuespiller Rita Wilson, der i privaten er gift med skuespiller Tom Hanks. Danske instruktør Susanne Bier tager endnu en periode, og hun er dermed også at finde i bestyrelsen næste år.

  The Hollywood Reporter skriver desuden, at antallet af underrepræsenterede minoriteter er steget med 25 procent. Det betyder, at der kommer til at sidde 15 personer med minoritetsbaggrund i bestyrelsen det næste år. Første møde bliver afholdt i juli.

 45. Damsgaard bringer Danmark foran: Se 1-0 målet her

  Danmark er foran mod Rusland!

  Efter 37 minutters spil af den altafgørende EM-gruppekamp lagde blot 20-årige Mikkel Damsgaard an til skud og sendte en følt afslutning op i krogen af det russiske mål.

  Se det flotte 1-0mål i videoen herunder:

  Scoringen satte også gang i festen på Ofelia Beach. Bare se med i videoen herunder:

  Kampen mellem Danmark og Rusland kan følges på DR1, DRTV og i Liga på P3.

 46. På under én måned er fem præsidentkandidater tilbageholdt i Nicaragua

  I juni måned har det nicaraguanske politi tilbageholdt fem kandidater til præsidentvalget, der finder sted i det mellemamerikanske land i november.

  Det betyder, at det samlede antal oppositionspolitikere, der er blevet tilbageholdt i landet, er oppe på 15. Det skriver CNN.

  I går blev Miguel Mora Barberena fra oppositionspartiet PRD anholdt. Ifølge politiet er han sigtet for handlinger, der truer den nationale suverænitet.

  De 15 oppositionspolitikere er blevet anholdt og anklaget for flere lidt uklare overtrædelser, der skulle true den nationale sikkerhed.

  Flere menneskerettighedsgrupper har ifølge CNN erklæret, at det er et tydeligt tegn på, at landets nuværende præsident, Daniel Ortega, forsøger at eliminere fjerne enhver form for modstand.

  Hvis Ortega vinder valget, der finder sted 7. november, bliver det hans fjerde periode i træk som præsident.

 47. Danmarks kamp mod Rusland er begyndt

  Danmark spiller lige nu en altafgørende EM-kamp mod Rusland.

  Kampen er netop begyndt og kan følges på DR1, DRTV eller i LIGA på P3 i radioen.

  Danmark skal vinde kampen for at have muligheden for at sikre avancement til ottendedelsfinalerne ved EM.

  Hvis Danmark vinder skal vi også håbe på et finsk nederlag mod Belgien. Få helt styr på scenarierne her.

 48. Korrespondent: Löfven befinder sig i 'en møgsituation'

  Stefan Löfven blev i dag - som den første svenske statsminister nogensinde - væltet ved en mistillidsafstemning. (Foto: ANDERS Wiklund © Ritzau Scanpix)

  - Vi har gjort noget, der anses for at være atypisk i politik: Holdt vores ord.

  Sådan lød det fra talerstolen her til formiddag, da Nooshi Dadgostar tog ordet inden en historisk afstemning i det svenske parlament, Rigsdagen.

  Hun er formand for Venstrepartiet, som er Sveriges pendant til Enhedslisten. Hidtil har partiet været støtteparti for regeringen, men i dag trak de gulvtæppet væk under den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, på grund af en strid om en fastsættelse af de svenske huslejepriser.

  - Vores udstrakte hånd er gang på gang blevet afvist af Stefan Löfven og støttepartierne, som i to og et halvt år har vidst, at de ikke kan komme med et forslag om markedsleje, lød det ved et efterfølgende pressemøde fra venstrefløjspolitikeren ifølge SVT.

  - Derfor gik det som det gik.

  Nu har Stefan Löfven en uge til at beslutte, om han skal træde tilbage som statsminister og bede Rigsdagens formand om at finde en ny statsministerkandidat, eller om han skal udskrive et såkaldt ekstravalg.

  Han satser på det første. Svenskerne har ikke tradition for valg i utide, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

  - Han forsøger ihærdigt at genstarte det samarbejde, der her til formiddag blev blæst til atomer, siger korrespondenten, som peger på, at der venter Stefan Löfven en enorm opgave.

  - Det ligger et sted mellem umuligt og virkelig, virkelig svært.

  Stefan Löfven har indtil tirsdag i næste uge til at træffe sin afgørelse. Vælger han at udskrive et såkaldt ekstravalg, bliver regeringen siddende og kan fungere normalt frem til valget, der skal afholdes om senest tre måneder.

  Hvis han i stedet vælger at bede formanden for Rigsdagen om at forsøge at finde en ny statsministerkandidat, bliver regeringen siddende, indtil der er fundet en afløser. Men der bliver tale om en regering, der er forpligtet til kun "at holde butikken kørende", og som derfor ikke må indføre nye politiske tiltag.

  Sådan så det ud, da Stefan Löfven tabte dagens mistillidsafstemning:

  Löfven har meldt ud, at han vil bruge i hvert fald noget af den afsatte betænkningstid, inden han giver sin melding til Rigsdagens formand.

  Hans store opgave med at sikre sig flertal blev her til eftermiddag endnu sværere, efter formanden for støttepartiet De Liberale, Nyamko Sabuni, meldte ud, at de er klar til at pege på en borgerlig statsminister.

  De Liberales Nyamko Sabuni kom i dag i fokus. (Foto: 62260 Nils Petter Nilsson / TT © Ritzau Scanpix)

  Efter valget i 2018 pegede de på Löfven efter fire måneders forhandlinger for sørge for at holde det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne uden for indflydelse. Men nu er de klar til at skifte lejr.

  - Så nu står det 175-174 i de rødes favør. Det er ikke voldsomt sikkert, siger Anna Gaarslev.

  Dermed står Löfven tilbage med Miljøpartiet og Centerpartiet samt Venstrepartiet, der altså i dag var med til at vælte ham. Og det bliver værre endnu.

  - Centerpartiet har som erklæret mål at holde Venstrepartiet uden for indflydelse. Det er ikke just opskriften på respektfuld og frugtbar dialog, siger Anna Gaarslev.

  Hun peger på, at den oprindelige regeringsaftale i praksis er revet i stykker, og nu skal Löfven forsøge at få Centerpartiet til at sige ja til en ny aftale, som de kan leve med, hvor Venstrepartiet samtidig kan komme ud med værdigheden i behold.

  - Nu ligger nøglen hos Centerpartiet. Spørgsmålet er, om de vil give sig, siger korrespondenten.

  Det er for tidligt til at dømme Löfven ude, fordi han tidligere har vist sig som en dygtig forhandler og politisk håndværker, understreger Anna Gaarslev.

  - Men det her er altså noget, der trækker tænder ud.

  På et pressemøde i eftermiddag slog Venstrepartiets Nooshi Dadgostar fast, at man ikke har smækket døren, selv om man har trukket gulvtæppet væk under statsministeren.

  Partilederen siger nemlig, at hendes parti aldrig vil støtte en højrenationalistisk regering, men nu er det op til Stefan Löfven at byde ind med en løsning, der ikke indbefatter markedsleje på boligmarkedet.

  - Der er nu en helt ny situation, hvor alle parter skal tage et stort ansvar, så Sverige kan styres. Venstrepartiet er åbne over for samtaler, diskussioner og forhandlinger, lød det fra partiformanden beretter SVT.

  Men mens Venstrepartiet er klar til igen at støtte Löfven, så kræver de nu større indflydelse, påpeger Anna Gaarslev.

  - Venstrepartiet har grundlæggende ændret præmissen for det politiske samvær i Rigsdagen med denne manøvre, siger hun.

  - Nu består Löfvens opgave i at forsøge at overbevise Centerpartiet om at være fleksible, selv om de vil holde fløjpartier som Venstrepartiet uden for indflydelse, forklarer Anna Gaarslev, som kalder det "en møgsituation" for statsministeren.

  - På den ene side har han nogle særdeles besværlige samarbejdspartnere, der ikke kan holde ud at være i stue sammen. På den anden side har han en blodtørstig opposition, der går efter struben.

  Hun peger på, at den svenske regerings-samarbejde var en politisk kolos på lerfødder i den forstand, at fire af partierne i koalitionen åbent blev enige om at holde Venstrepartiet ude, selv om de leverede de afgørende mandater.

  - Det er jo en ydmygelse. Den ydmygelse har de slugt, fordi alternativet var værre. Deres had til de borgerlige og især Sverigedemokraterne var større end deres egen trang til politisk indflydelse.

  Men når der ikke blev lyttet til deres veto mod et enkelt punkt i den 73 punkt lange regeringsaftale, flød bægeret altså over.

  Det indvandringskritiske oppositionsparti Sverigedemokraterne stod bag dagens mistillidsafstemning, der blev bakket op af De Moderate, Kristendemokraterne og altså Venstrepartiet.

  Samarbejdet mellem de højrekonservative partier og Venstrepartiet er "den mest unaturlige alliance, man kunne forestille sig", siger Anna Gaarslev.

  - I runde tal er de ikke enige om noget som helst. Og i dag har de stemt ud fra vidt forskellige motiver. Venstrepartiets motiver er jo ikke at få en borgerlig regering, selv om de ved, at det er det, de risikerer. Deres mål er at få indflydelse i en socialdemokratisk regering og at blive inddraget og lyttet til.

  Den usædvanlige alliance blev i dag kritisereret af Stefan Löfven, der på et pressemøde efter afstemningen sagde, at Sverige nu befinder sig et svært sted rent politisk og samtidig kritiserede alliancen for ikke at byde ind andre løsninger.

  - Det er et meget midlertidigt flertal, som bare har stemt regeringen ud, og som ikke har fremlagt noget alternativ, lød det fra socialdemokraten.

 49. EU strammer sanktionsskruen: 'Lukasjenkos regime skal løbe tør for penge'

  Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, bliver nu ramt af en række nye sanktioner, efter at et Ryanair-fly i sidste uge blev tvunget til at lande i Minsk. (Foto: TUT.BY © Ritzau Scanpix)

  Det kommer nu til at gøre ondt på en række hviderussere, at et Ryanair-fly, der var på vej fra Grækenland til Litauen, i sidste måned blev tvunget til at lande i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

  EU-landenes udenrigsministre har i dag vedtaget sanktioner mod 78 personer samt otte virksomheder og organisationer, der har forbindelser til det hviderussiske regime og dets præsident, Aleksandr Lukasjenko, som efter alt at dømme stod bag flykapringen.

  Det er rigtig vigtigt, at det gør ondt på dem, og at det kan afskrække andre i regimet fra at støtte Lukasjenko, hvis de kan se, at det faktisk har konsekvenser for dem selv.
  Jeppe Kofod (S), udenrigsminister

  Med ombord var journalist og systemkritiker Roman Pratasevitj og hans kæreste, Sofija Sapega. De blev begge anholdt, da de ufrivilligt satte deres fødder på hviderussisk jord, og den manøvre mødte massiv fordømmelse fra EU's side.

  Men blandt medlemslandene er der også en vrede over de mange alvorlige menneskerettighedskrænkelser, der fortsat finder sted i Hviderusland - eller Belarus, som det også bliver kaldt.

  Derfor har de nu besluttet at straffe de i alt 86 personer, virksomheder og organisationer – heriblandt syv personer og en såkaldt enhed, der var direkte involveret i den ulovlige Ryanair-landing – med indrejseforbud og indefrysning af midler, de har i EU.

  I forvejen er 88 personer, heriblandt præsidenten selv, og syv enheder allerede på sanktionslisten.

  - Det er rigtig vigtigt, at det gør ondt på dem, og at det kan afskrække andre i regimet fra at støtte Lukasjenko, hvis de kan se, at det faktisk har konsekvenser for dem selv, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Ritzau.

  Derudover er ministrene klar til at stramme skruen yderligere over for Lukasjenko-regimet og for første gang indføre hårde sanktioner mod hele sektorer i den forhenværende sovjetrepublik, der grænser op til EU-landene Polen, Letland og Litauen.

  - Vi vil ikke længere kun sanktionere mennesker, men også dele af økonomien, der er vigtige for regimet, lyder det fra Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas.

  Vi ønsker, at Lukasjenkos regime skal løbe tør for penge.
  Heiko Maas, Tysklands udenrigsminister

  Ifølge flere nyhedsbureauer lægger de blandt andet op til forbyde eksport af aflytningsudstyr, sportsvåben og komponenter, som bliver brugt i tobaksindustrien.

  Derudover vil de forbyde import af blandt andet olie og potaske, der bliver brugt til gødning, samt indføre sanktioner mod landets finanssektor – heriblandt forbud mod at udstede nye lån til Hviderusland.

  EU er Hvideruslands næststørste eksportmarked efter Rusland, og ifølge nyhedsbureauet Reuters eksporterede Hviderusland sidste år kemikalier til EU-landene for knap ni milliarder kroner. Ved siden af det blev der eksporteret råolie til en værdi af mere end 7,5 milliarder kroner, og Hviderusland er stærkt afhængig af lån fra europæiske banker.

  - Vi ønsker, at Lukasjenkos regime skal løbe tør for penge, understreger Heiko Maas.

  De nye målrettede sektorsanktioner vil kunne blive vedtaget senere på ugen.

  Hviderusland er ikke det eneste land, EU har indført sanktioner mod. Her kan du læse om de lande, der er blevet ramt:

  Det er den fjerde pakke af sanktioner, som EU-landene indfører mod Hviderusland siden det omstridte præsidentvalg i august sidste år.

  Her erklærede Aleksandr Lukasjenko, der har siddet på magten i landet siden 1994, sig som vinder med hele 80 procent af stemmerne.

  Vi står sammen, når det kommer til vores dybe bekymring over Lukasjenkos fortsatte angreb på menneskerettigheder, de grundlæggende friheder og international lov.
  EU, USA, Storbritannien og Canada

  Der blev dog efterfølgende sået alvorlig tvivl om den påståede valgsejr. Og præsidenten blev fra flere sider beskyldt for at have begået omfattende valgsvindel for at kunne fastholde sit jerngreb om landet, der ofte bliver betegnet som ’Europas sidste diktatur’.

  Det førte til enorme folkeprotester, og myndighederne slog efterfølgende hårdt ned de på hundredtusindvis af hviderussere, der var gået på gaden for at vise deres utilfredshed.

  Fra EU’s side anerkender man ikke Aleksander Lukasjenko som landets præsident. Og den hårdhændede fremfærd over for demonstranterne og den politiske opposition er løbende blevet mødt med hård kritik og en række sanktioner.

  Ifølge Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, var der flere medlemslande, der for blot en måned siden troede, at det fortsat var muligt at tale sig til rette med den hviderussiske præsident. Men nu har "stemningen ændret sig", sagde han inden dagens møde.

  Det er dog ikke kun EU, der i dag har indført nye sanktioner mod Hviderusland. Regeringerne i USA, Canada og Storbritannien har ligeledes indført sanktioner.

  - Vi står sammen, når det kommer til vores dybe bekymring over Lukasjenkos fortsatte angreb på menneskerettigheder, de grundlæggende friheder og international lov, lyder det i en fælles udtalelse.

  Europa-Kommissionen har forberedt en hjælpepakke på 22 milliarder danske kroner til Hviderusland, som ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen vil blive taget i brug, så snart landet er "demokratisk".

  I maj mødtes præsident Lukasjenko med den russiske præsident, Vladimir Putin, i Rusland. Trods kritikken fra EU og resten af den vestlige verden er de to fortsat allieret. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
 50. Statsministeren er klar til landskamp: 'Selvfølgelig kan Danmark slå Rusland'

  Cirka 25.000 danskere er mødt op i Parken for at bakke det danske landshold op til den længe ventede EM-kamp mod Rusland. En af dem er statsminister Mette Frederiksen (S). Iklædt et rødt halstørklæde er hun klar til støtte de danske drenge, når de om lidt skal kæmpe for en plads i ottendedelsfinalen.

  - Den skal nok komme i hus (ottendedelsfinalen red.). Selvfølgelig kan Danmark slå Rusland, siger Mette Frederiksen.

  Se det fulde interview med den danske statsminister i videoen herunder:

  Kampen mellem Danmark og Rusland begynder klokken 21 og kan følges på DR1, DRTV og i Liga på P3.

 51. Et parti pasta og økologisk mayonnaise tilbagekaldes

  Fødevarestyrelsen er ude med to pressemeddelelser om madevare, der tilbagekaldes.

  Vi starter med et parti speltmel fuldkornspasta fra Solhjulet, der tilbagekaldes, da det har et for højt indhold af meldrøjealkaoider. En risikovurdering foretaget af DTU kan ikke udelukke, at det kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

  Scandic Food A/S tilbagekalder REMA 1000 Økologisk Mayonnaise, da der er risiko for skimmelvækst i produktet. Skimmelvækst gør, at produktet er vurderet uegnet som fødevare.

  Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det.

Mere fra dr.dk