Dronning i verdens bedste kongehus

Dronning Margrethe har haft succes som regent i snart fire årtier. Det danske monarki er et af verdens mest populære. Men for dronningen er det at være dronning et kald. Derfor forlader hun nok ikke tronen frivilligt.

Det danske monarki er et af verdens mest populære. Her ses dronning Margrethe ved regentparrets besøg i Sydkorea. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Dronning Margrethe tilhører de store årgange fra krigens tid.

Hun fødes kort efter den tyske besættelse, "far var umådeligt stolt af sin pige", husker hun i dag.

Alligevel må der en revision af tronfølgeloven til, før hun kan blive regent.

Sit livs udkårne

Tronfølgeren studerer bl.a. arkæologi på universitetet og får en uddannelse i Kvindeligt Flyverkorps, inden hun møder sit livs udkårne.

Hans navn er Henri Marie Jean André Greve de Laborde de Monpezat. Danskerne lærer ham at kende som "Prins Henrik".

Den 10. juni 1967 følger Kong Frederik sin datter ind i Holmens kirke. Bruden har selv tegnet brudekjolen i samarbejde med modeskaberen Jørgen Bender.

Og resten er historie: Parret får sønnerne Frederik og Joachim med et års mellemrum. I dag er de bedsteforældre til Prins Nikolai, Prins Felix, Prins Christian, prinsesse Isabella og lille-Prins Henrik.

Udenlandsk gift

Sønnerne har akkurat som Dronning Margrethe giftet sig udenlandsk. Det gjorde Kong Frederik i øvrigt også.

For en kongelig er det en fordel af gifte sig med en udlænding, der ikke kan vise sig af at have hængepartier i det danske.

Det var en stor ulykke for Dronningen, da Prins Joachim lod sig skille fra prinsesse Alexandra.

Men måden skilsmissen er foregået på, måden eks ægtefællerne formår at dele børnene på og den måde. hvorpå Prins Joachims nye familie med prinsesse Marie i dag fungerer, er en kilde til stor glæde for Dronning Margrethe.

Kritikken af Kronprins Frederiks engagement i den olympiske organisation (IOC), sårede Dronningen, men statsbesøget i Vietnam I 2009 viste, hvor tæt Dronningen i dag er knyttet til Kronprinsessen og hvor fint Kronprinsen og Prins Henrik går i spænd.

Verdens bedste kongehus

Dronning Margrethe har haft succes som regent i snart fire årtier. Det danske monarki er ikke bare verdens ældste, men også et af verdens mest populære.

Kongefamilierne i Norge og England har oplevet, at der er grænser for folkets opbakning, mens den danske kongefamilie synes rundet af den danske muld.

I Sverige håber man blot, at det kommende års bryllupper vil gøre den unge kongelige generation lige så populær som i Danmark.

Ikke konfliktsky

Det er ikke fordi, Dronning Margrethe er konfliktsky. Legendarisk er Dronningens bandbulle i nytårstalen fra 1984 om vores måde at modtage flygtninge og indvandrere på:

- Så møder vi dem med vores små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed. Så er der ikke langt til kølighed og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt.

Dronningen har holdt fast i sig selv og sine cigaretter. Hun elsker stadig arkæologi. Glæden ved at tegne, male og skabe collager har hun ligeledes holdt ved fra barnsben.

Og selv om mange længe så skævt til hendes kunst, så er det svært ikke at lade sig bevæge over hendes papirklippede scenografi til filmen "De vilde svaner", baseret på H.C. Andersens eventyr.

Et kald at være dronning

Dronning Margrethes ægteskab med Prins Henrik er baseret på en fælles kærlighed til familien, deres fælles glæde ved selskabelighed, kunst og den sanselige glæde ved mad og vin, som begge dele dyrkes ved og omkring Prins Henriks vinslot ved Cahors i det sydvestlige Frankrig.

For Dronning Margrethe er det ikke bare et job at være dronning. Det er et kald. Siden 1972 har hun udført opgaven som regent med værdighed, pomp og pragt.

Netop fordi hun er den første kvindelige regent i nyere tid, har Dronning Margrethe sat en ære i, at alt skulle være formelt i orden.

Hun er langt mere formel som regent end hendes fader, Kong Frederik var. Netop fordi regentværdigheden er et kald, der går i arv, er det udelukket, at Dronning forlader tronen frivilligt.

Man kan forestille sig, at hun fremover vil bruge mere tid med sin mand på vinslottet i Frankrig, men ikke at hun forlader tronen.

Facebook
Twitter