Dronning med styr på design

For ti år siden stod designer Uffe Frank for dronning Margrethes 60 års gallakjole. Han var imponeret over dronningens sans for detaljer.

Uffe Frank har designet fantastiske rober til både dronning Margrethe og kronprinsesse Mary. Han fandt dronningen modig i sit kjolevalg. (Foto: Helle Thomsen © Scanpix)

Da dronning Margrethe fyldte 60 år, bar hun en fantastisk gallakjole i midnatsblå tyl til sin store gallamiddag på Christiansborg.

Den var designet af Uffe Frank, som senere blev landskendt for at stå bag den absolut vigtigste kjole i kronprinsesse Marys liv - hendes fantastiske bryllupskjole.Modig modeUffe Frank husker tydeligt, da han fik til opgave at kreere dronningens gallakjole for ti år siden. Dronningen designer selv kostumer og scenografi til den kongelige ballet, og til deres første møde var det tydeligt, at Uffe Frank havde med en kvinde at gøre, som var vant til at tænke i design og detaljer.

- Hun havde meget styr på det hele og havde selv stof med. Til den fødselsdag fik dronningen jo nye, farverige gobeliner til ophængning, så hun ville gerne holde sin kjole mørk, fortæller Uffe Frank.

Han har arbejdet sammen med mange berømtheder med hver deres krav. Men dronning Margrethe er ikke en krævende kunde.

- Slet ikke. Hun var meget samarbejdsvillig, understreger han og forklarer, at det var dronningens ønske at gøre kjolen lidt 'vild'. Et modigt valg for en 60 årig fødselar.

- Det var hendes eget forslag at gøre den plisseret, så det arbejdede jeg videre med, siger Uffe Frank.

Syer ikke selv

Efter mødet med dronning Margrethe, gik designeren straks i gang med at kreere et par forskellige designs ud fra dronningens ønsker og stofvalg. Det er en proces, som godt kan tage en hel uge. Dernæst var hans arbejdde gjort.

- Jeg sidder ikke selv og syr kjolen, men sender den videre til syersker, siger han.

I lære hos Bender

Hele sit liv har modeskaberen Uffe Frank haft en imponerende karriere. Som blot 17-årig startede han i lære hos den meget anerkendte hofskrædder Jørgen Bender, som var fast leverandør til kongehuset samt vores nordiske nabokongehuse.

Især stod han for store dele af dronning Ingrids og Margrethes garderober, inklusiv dronning Margrethes bryllupskjole i 1967.

- Det var jo noget helt andet håndværk, man lærte hos Jørgen Bender, som Uffe Frank fortæller.

Royal eller ej

Uffe Frank blev senere uddannet på Danmarks Designskole og Royal College of Art i London, er nu 51 år og bosat i Milano med eget tøjmærke og har arbejdet for Karl Lagerfeld, Armani, Valentino samt danske Birger Christensen. Så han var et åbenlyst valg, da dronningen skulle finde en galladesigner til sin 60 års fødselsdagsfest, og senere da kronprinsessen skulle have designet sin brudekjole.

Men om det er dronningens gallakjole og kronprinsesse Marys brudekjole eller rober til 'almindelige' kvinder, gør ingen forskel for designeren.

- Alle kvinder skal gøres glade. Uanset hvem det drejer sig om har de fortjent det bedste, som han siger.

Facebook
Twitter