Seneste Nyt

Eks-spions forgiftede datter: Jeg bliver stærkere hver dag

Et udateret foto af Julia Skripal, der nu er i bedring efter at være udsat for et nervegiftangreb i Salisbury. (© Scanpix)

For hver dag, der går, skrider det helbredsmæssigt fremad for den 33-årige Julia Skripal, der i sidste måned blev udsat for et giftangreb i den sydengelske by Salisbury.

- Jeg vågnede for over en uge siden og er glad for at kunne fortælle, at jeg får det bedre for hver dag, der går. Jeg er taknemlig for den interesse, I viser mig, og de mange ønsker om god bedring, jeg har fået.

- Der er mange, jeg kan takke for, at jeg er i bedring og vil især gerne fremhæve borgerne i Salisbury, som hjalp mig og min far, da vi var svækkede, lyder det i beskeden.

Her takker hun også hospitalspersonalet på Salisbury District Hospital, og slutter af med at bede offentligheden om at respektere hende og familiens ønske om at få lidt fred.

- Jeg er sikker på, I forstår hvordan hele den her situation er en smule forvirrende, så jeg håber, at mens vi forsøger at komme os, vil I respektere respektere mig og min families privatliv.

Julia Skripal blev sammen med sin far, den tidligere russiske spion Sergej Skripal, fundet livløs på en bænk i den sydengelske by den 4. marts.

Sergej Skripal i 2006, inden han flyttede til London fra Moskva. Han har været indlagt siden giftangrebet 4. marts. (Foto: © YURI SENATOROV, Scanpix)

Scotland Yard efterforsker i øjeblikket giftangrebet på Sergej og Julia Skripal i det, de kalder en af de mest omfattende og komplicerede efterforskninger.

Politiet er af den opfattelse, at parret blev udsat for giften ved kontakt med deres hoveddør i hjemmet i Salisbury.

Den internationale organisation for bekæmpelse af kemiske våben, OPCW, er i øjeblikket ved at undersøge gifttypen, som den britiske regering mener, stammer fra gruppen Novichok, der blev udviklet af sovjetisk militær.

Ifølge den britiske regering er det mest sandsynligt, at Rusland står bag angrebet.

Russerne har dog nægtet enhver involvering i giftangrebet, som har kastet landene ud i en større diplomatisk krise.

Som reaktion har over 25 lande både i og udenfor EU samt Nato meddelt, at de er klar til at udvise mere end 150 russiske diplomater, mens Rusland vil sende et tilsvarende antal diplomater fra de respektive lande ud af Rusland.

Danmark udviser to russiske diplomater, og Rusland gør gengæld ved at udvise to danskere fra ambassaden i Moskva.

Nyheder

  1. Nu får danske eliteatleter en whistleblower-ordning

    For to år siden blev det fra politisk side pålagt Team Danmark at oprette en selvstændig funktion, hvor atleter og trænere kan henvende sig, hvis de oplever uacceptabel adfærd.

    I marts erkendte direktør Peter Fabrin, at arbejdet var forsinket, men nu er der sket noget, og fra dags dato, 1. juni 2023, er der søsat en whistleblower-ordning med navnet EliteSupport, som skal varetages af Anti Doping Danmark (ADD).

    Det glæder direktøren i ADD, Kim Højgaard Ravn, som ser frem til at skabe trygge rammer for atleterne og understøtte deres trivsel.

    - Vi er rigtig glade for, at vi med nu kan tilbyde Team Danmark-atleterne trygt at henvende sig og få en uvildig og uafhængig vurdering og undersøgelse fra vores allerede veletablerede efterforskningsenhed, hvis de oplever uacceptabel adfærd, som kan være i strid med konkurrenceidrættens etiske kodeks, siger Kim Højgaard Ravn

    Han understreger vigtigheden af, at henvendelsen foregår et "uafhængigt sted", fordi det er afgørende for atleternes tillid og lyst til at dele deres oplevelser, at der ikke kan opstå nogen som helst tvivl om potentielle interessekonflikter, lyder det.

    - Så vi ser frem til at bidrage med de erfaringer og kompetencer, vi har i Anti Doping Danmark, siger Kim Højgaard Ravn.

  2. Kræftens Bekæmpelse: Advarsel på cigaretter er 'spændende', men langsigtet effekt er usikker

    Fra 1. august vil der i Canada være en advarsel direkte på den enkelte cigaret og ikke kun på selve pakken, som det er nu.

    Og det er et spændende tiltag, mener Kræftens Bekæmpelse.

    - Jeg synes, at det er en spændende idé. Jeg tror, at det vil have en umiddelbar effekt - ligesom en kampagne, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, til Ritzau.

    Han er dog usikker på, hvor stor effekt det vil have på lang sigt.

    - Derfor har vi nogle andre ting, som, vi synes, er vigtigere at indføre først. For eksempel en pris over 100 kroner (per cigaretpakke, red.), flere røgfri miljøer og mere hjælp til rygestop, siger han.

    Ifølge Canadas minister for afhængighed, Carolyn Bennett, er det første gang i verden, at der indføres advarsler på selve cigaretterne.

  3. Analytiker om halvårsregnskab: 'SAS er stadig et selskab i overlevelseskamp'

    Flyselskabet SAS har i dag præsenteret halvårsregnskab, som viser et underskud på 1,525 millarder svenske kroner.

    Det var forventet og viser, ifølge Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, at selskabet stadig kæmper for at overleve.

    - SAS er stadig et selskab i overlevelseskamp. For hver dag, der går, kommer man et skridt tættere på at komme godt ud af den overlevelseskamp, siger han.

    Flyselskabets underskud er stort set på samme niveau som det tilsvarende kvartal sidste år. Det sker, selvom SAS faktisk øgede sin omsætning i kvartalet fra omkring syv milliarder svenske kroner sidste år til knap ni milliarder svenske kroner i år.

    - Regnskabet viser meget godt, at SAS står i en utrolig svær situation, men hvor man laver alle de rigtige indsatser. Tiden arbejder for SAS i forhold til at komme ud af konkursbeskyttelsen og blive et stærkere selvstændigt selskab, siger Jacob Pedersen.

  4. Zelenskyj er dukket op til topmøde i Moldova: Ukraine er klar til at blive medlem af Nato

    Den ukrainske præsident deltager i dagens topmøde i Det Europæiske Politiske Fællesskab sammen med knap 50 europæiske stats- og regeringschefer. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)

    Det kan godt være, at Ukraine lige nu befinder sig i en krig med Rusland. Men spørger man landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, bør det ikke være nogen hindring for, at landet kan blive en del af Nato.

    Det understregede han, da han her til formiddag dukkede op til topmødet i Det Europæiske Politiske Fællesskab, som denne gang bliver afholdt i Moldova, og hvor statsminister Mette Frederiksen (S) også deltager.

    Ifølge Zelenskyj er Ukraine klar til at blive en del af forsvarsalliancen, og nu venter han blot på, at Nato-landene også er klar til at lukke ukrainerne ind.

    Meldingen kommer, efter Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, her til morgen udtalte, at døren til et medlemskab er blevet åbnet for ukrainerne, men at han ikke kan love en konkret tidsplan for processen.

    Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, tilføjede, at man i Nato ikke kan acceptere nye medlemslande, som befinder sig midt i en krig.

  5. DR i Kyiv efter nye missilangreb: Folk er ved at være møre og skræmte

    Lokale i Kyiv ved siden af det boligområde, der i dag blev ramt i forbindelse med, at russiske missiler blev skudt ned. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)

    I nat har der været en ny byge af missiler hen over Kyiv.

    Selvom Ukraine hævder at have skudt alle missilerne ned, så blev tre personer dræbt og mindst 14 blev såret på grund af de skader, som flere bygninger fik som følge af de kraftige eksplosioner.

    DR's journalist i Kyiv, Louise Brodthagen, kunne høre eksplosionerne på tæt hold fra sin lejlighed.

    - Luftalarmen gik klokken 02 i nat dansk tid, og så gik der kun en håndfuld minutter, før jeg hørte de første meget høje eksplosioner, fortæller hun.

    I over en måned har Kyiv nu været ramt af næsten daglige angreb fra russiske droner og missiler. Selvom det ukrainske luftforsvarssystem forhindrer missilerne i at ramme flere steder, så er de mange angreb begyndt at plage indbyggerne i hovedstaden, fortæller Louise Brodthagen.

    - Folk er ved at være en smule møre og nok også skræmte, for selvom de her missiler bliver skudt ned, så ser vi jo, hvordan vinduer blandt andet bliver blæst ud af bygninger på grund af styrken af det her.

    - Nu har der i over en måned været 18 angreb, så de fleste er ved at være rigtig trætte og vil gerne have, at det her snart får en ende, fortæller hun.

  6. Flere kilometer lang kø på E20 mod Sjælland efter kartofler på vejen

    Det har skabt store trafikale problemer på E20 mod Sjælland, at der her til morgen blev tabt nogle kartofler på Storebæltsbroen.

    I skrivende stund er der mindst ti kilometer lang kø, beretter P4 Trafik på Twitter. Det betyder mere end en times forsinkelse i retningen mod Sjælland.

    - Du møder køen efter 46 Nyborg V og årsagen er tabte kartofler på Lavbroen. Kun et spor farbart og der kan være glat på lavbroen i begge retninger.

    - Ha' tålmodighed og vent evt. med at tage turen mod Sjælland. skriver P4 Trafik.

    Tidligere skrev vi også, at der var tabt kartofler på E45 mellem Kolding og Skærup, men der er nu blevet genåbnet i nordgående retning.

    Dog er der fortsat lang kø ved Kolding.

    Hverken Fyns Politi eller Sydøstjyllands Politi udelukker, at der kan være tale om en bevidst handling.

  7. Sydøstjyllands Politi om tabte kartofler på E45: 'Det er helt klart mistænkeligt'

    Motorvej E45 ved motorvejskryds Kolding og motorvejskryds Skærup har hele morgenen været fyldt - ikke af langsomme biler og tung trafik, men af kartofler.

    Klokken 04.34 tikkede en anmeldelse ind hos Sydøstjyllands Politi, hvor en anden lastbil bremsede op og alarmerede politiet på grund af de tabte kartofler på motorvejens nordgående spor.

    Et lignende syn kunne man møde på Lavbroen over Storebælt, og det virker påfaldende, mener vagtchef Rune Nielsen fra Sydøstjyllands Politi.

    - Det er helt klart mistænkeligt, og derfor undersøger vi det også mere, end vi ellers ville gøre, siger Rune Nielsen.

    Også Fyns politi sagde tidligere til DR Nyheder, at de arbejder ud fra en tese om, at kartoflerne bevidst kan være smidt på Storebæltsbroen.

    Lastbilen, der havde tabt kartoflerne på E45, havde allerede forladt stedet, da politiet nåede frem til stedet.

    Derfor afventer Sydøstjyllands Politi lige nu billeder fra Vejdirektoratets kameraer. Samtidig kigger de deres egne nummerpladekameraer igennem, der forhåbentligt kan hjælpe med at opklare morgenens kartoffeltab.

    - Vi skal nu koordination med de andre politikredse have undersøgt, om det kan være samme lastbil eller om der kan være tale om flere lastbiler. Så vi undersøger det som mistænkelige forhold, siger Rune Nielsen.

    Både Fyns Politi og Sydøstjyllands Politi søger vidner, der kan have set hændelserne i morges.

  8. Prinsesse Isabella har valgt samme gymnasium i Nordsjælland som sin far

    Prinsesse Isabella går i sin fars fodspor, når hun efter sommerferien skal begynde på samme gymnasium som kronprinsen i sin tid gik på.

    - Efter sommerferien fortsætter Prinsesse Isabella sin skolegang i 1.g på Øregård Gymnasium i Hellerup, oplyser kongehuset i en kortfattet pressemeddelelse.

    Lige nu går prinsessen i 9. klasse på Ingrid Jespersens Gymnasieskole i København og er færdig med folkeskolen om få uger.

    Prinsessens storebror, prins Christian, går på Ordrup Gymnasium i 2. g.

  9. Stoltenberg vil ikke love en tidsplan for Ukraines optagelse i Nato

    Nato-landene har åbnet døren for, at Ukraine kan blive medlem af Nato. Men indtil videre kan landet ikke få at vide, hvornår optagelsen kan ske.

    Jens Stoltenberg, generelsekretær i Nato, undlader nemlig at komme med en konkret tidsplan, skriver Ritzau.

    I dag skal Nato-landenes udenrigsministre diskutere Ukraines medlemskab på et møde i Oslo.

    - Alle allierede er enige om, at Natos dør er åben for nye medlemmer. Alle medlemmer af Nato er også enige om, at Ukraine bliver medlem af Nato, og at det er op til Nato og Nato-allierede at beslutte det. Det er ikke op til Moskva, siger Stoltenberg på vej ind til mødet.

    Spørgsmålet deler dog Nato-landene. USA og Tyskland er forsigtige med at sende signaler om et snarligt medlemskab, som måske vil føre Nato tættere på en egentlig krig med Rusland.

    Jens Stoltenberg har tidligere fastslået, at Ukraine ikke kan blive optaget, så længe landet er i krig med Rusland. Det ville betyde, at Nato-landene ville være forpligtet til at forsvare Ukraine direkte, og dermed ville Nato være i krig med Rusland.

  10. Stoltenberg vil rejse til Tyrkiet for at få Sverige med i Nato

    Om seks uger mødes Nato-landene til topmøde, og inden da håber mange medlemslande, at Sveriges optagelse er på plads.

    Derfor vil Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i "nærmeste fremtid" rejse til Tyrkiet for at tale med præsident Erdogan om Sveriges medlemskab af Nato.

    Det siger han på et pressemøde, skriver Ritzau.

    - Mit budskab er, at Sveriges medlemskab er godt for Sverige, Norden, den baltiske region og for hele Nato. Det er også godt for Tyrkiet, siger han.

    Den præcise tidsplan for besøget er endnu ikke fastlagt.

    Grunden til, at Tyrkiet ikke har givet grønt lys til Sverige endnu, er, fordi de kritiserer landet for at huse medlemmer af den kurdiske terrororganisation, PKK, som man i årevis har forsøgt at bekæmpe i Tyrkiet.

  11. SAS fortsætter med at tabe penge og har milliardunderskud

    Flyselskabet SAS har i sit andet kvartal et nettounderskud på 1,525 milliarder svenske kroner svarende til 980 millioner danske kroner.

    Det viser selskabets halvårsregnskab, der løber fra perioden november 2022 til april i år. Regnskabet er offentliggjort i dag.

    Selskabets underskud er stort set på samme niveau som det tilsvarende kvartal sidste år.

    Det sker, selvom SAS faktisk øgede sin omsætning i kvartalet fra omkring syv milliarder svenske kroner sidste år til knap ni milliarder svenske kroner i år.

    Flyselskabet noterer sig da også en stigning på 36 procent i antallet af passagerer sammenlignet med samme kvartal sidste år.

    - Vi er tilfredse med at se, at den generelle underliggende efterspørgsel på at rejse var sund i kvartalet på trods af økonomisk usikkerhed for samfundet som helhed, siger topchef Anko van der Werff i en skriftlig kommentar til Ritzau.

  12. Russisk guvernør: Ukraine har bombet russisk by hele natten

    I nat har der været angreb på den russiske by Sjebekino, nær grænsen til Ukraine.

    Det oplyser guvernøren i Belgorod, Vjatjeslav Gladkov, i et opslag på beskedtjenesten Telegram. Han skriver, at angrebene har været mod en privat boligbygning, som efterfølgende brød ud i brand.

    - Sjebekino er under uophørlig beskydning. Klokken 12 i nat, klokken 3.40 og klokken 5.15 skød Ukraines væbnede styrker Grad-missiler mod centrum og udkanten af byen, skriver guvernøren.

    Ifølge Gladkov er der indtil fem sårede efter nattens angreb, heriblandt en politibetjent. Guvernøren skriver, at tre personer er indlagt på hospitalet.

    - Vær så forsigtig som muligt!, skriver han i beskeden.

    Ukraine har ikke kommenteret angrebet endnu.

  13. Kartofler midt på Storebæltsbroen: Fyns politi mistænker bevidst handling og efterlyser vidner

    Her kan man se, hvordan der ligger kartofler i vejkanten på E45 mellem Kolding og Skærup. (Foto: © Thomas Gammeltoft Pedersen)

    En større mængde kartofler skaber lige nu køkørsel på Storebæltsbroen.

    Omkring klokken 06.30 kom de første meldinger om, at der var tabt kartofler i både øst- og vestgående retning på lavbroen.

    Det kom efter, at tabte kartofler tidligere på morgenen skabte kø på E45 mellem Kolding og Skærup, og det får politiet til at mistænke, at det ikke er et uheld, der er skyld i kartoffelkøerne.

    - Det kunne godt lyde koordineret eller planlagt på en eller anden måde, og det er selvfølgelig en tese, vi arbejder efter”, siger vagtchef ved Fyns Politi, Kenneth Tornkvist.

    Politiet har stoppet én af de lastbilchauffører, som har ‘tabt’ kartofler på vejen mod Sjælland.

    De efterlyser vidner, som har set noget mistænkeligt på Storebælt i retning mod Fyn.

    Politiet kan kontaktes på telefon 114.

  14. Hver tredje solgte bil i maj var en elbil

    Der er fortsat bedre gang i bilsalget i Danmark i forhold til sidste år, viser tal fra De Danske Bilimportører.

    I alt blev der nyregistreret 14.012 personbiler i maj, og det er en fremgang på 3,82 procent i forhold til samme måned sidste år.

    Af dem var de 4.446 elbiler, hvilket er over dobbelt så mange som samme måned sidste år. Dermed er cirka 32 procent af de solgte personbiler i maj elbiler.

    - Elbilsalget er kommet forrygende ind i 2023. Prisfald har drevet noget af det højere salg, men elbilerne har over tid vundet mere genklang hos danskerne, siger privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer i en skriftlig kommentar til Ritzau.

    Ser man på det overordnede salg af personbiler, har der generelt været tendenser til fremgang i år. Men 2022 var et meget dårligt år for bilsalget, så derfor skal der heller ikke så meget til, påpeger Brian Friis Helmer.

  15. Grønlandsk folketingsmedlem vil have undskyldning fra Danmark i spiralsag

    Den danske regering bør undskylde over for de tusinder af grønlandske piger og kvinder, som fik opsat spiraler i 1960'erne og 1970'erne uden at have givet samtykke til det.

    Det siger Aaja Chemnitz, folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, under Folketingets afslutningsdebat i går.

    - Jeg mener, at en undskyldning hører sammen med en erstatning, siger hun.

    Indenrigs- og Sundhedsministeriet meddelte tirsdag, at en udredning af sagen nu sættes i gang. Udredningen blev lovet sidste år, men en undskyldning har ikke været på tale.

    Aaja Chemnitz mener, at man godt kan beslutte, at Danmark skal undskylde over for kvinderne, før udredningen er færdig.

    Det skyldes, at 140 kvinder indtil videre har valgt at stævne den danske stat og kræve erstatning.

    - Den her gruppe kvinder har valgt at stævne staten. Det støtter jeg op omkring, og jeg støtter op om, at man ikke venter på, at den udredning falder på plads, siger Aaja Chemnitz under debatten.

    Hør podcastserien 'Spiralkampagnen', hvor DR dykker ned i sagen.

  16. 60 børn er døde af sult og feber på et børnehjem i Sudan

    Mindst 60 babyer, småbørn og ældre børn er døde i løbet af de seneste seks uger på et børnehjem i Sudans krigshærgede hovedstad, Khartoum.

    Det skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af interviews med mere end 12 læger, frivillige, sundhedsansatte og ansatte på børnehjemmet. Nyhedsbureauet har også fremskaffet dokumenter, billeder og videoer, der viser forholdene på børnehjemmet.

    Størstedelen af børnene er døde på grund af mangel på mad eller af feber. Hele 26 børn døde i løbet af to dage i den forgangne weekend, lyder det.

    - Det er en katastrofal situation, siger Afkar Omar Moustafa, der er frivillig på børnehjemmet, i et telefoninterview med AP.

    Ifølge dødscertifikater, fire ansatte og nødhjælpsarbejdere på børnehjemmet, er nogle af de døde børn ned til tre måneder gamle.

    Siden april har der været voldsomme kampe mellem Sudans hær og den paramilitære gruppe RSF.

  17. Politiet advarer bilister om tabte kartofler på Storebæltsbroen

    Bilister på Storebæltsbroen bliver her til morgen opfordret til at køre forsigtigt, fordi en lastbil har tabt nogle kartofler på vejbanen.

    Derfor er der risiko for glat føre, meddeler Fyns politi på Twitter. Hastigheden er sat ned til 50 km, og derfor må bilister regne med lidt kø.

    - Større mængde tabte kartofter på Lavbroen over Storebælt. Kør meget forsigtigt - glat, skriver politiet på Twitter.

    Kartoflerne ligger i både vestlig og østlig retning på Lavbroen på Storebælt.

    Det er uvist, hvad tidshorisonten for oprydningsarbejdet er.

    Fyns Politi vil gerne tale med vidner, som har set en lastbil tabe kartoflerne.

    - I den forbindelse efterlyser vi vidner, som har set en lastbil tabe/læsse kartofler af. Ring 114. Oprydning pågår på broen, hvor der er nedsat hastighed til 50 km/t. Let kø må påregnes, lyder det fra politiet.

    Et andet sted i landet er der også tabt kartofler på vejbanen. Der er tale om E45 fra motorvejskryds Kolding mod motorvejskryds Skærup.

    - Kartoffel gate! Tabte kartofler giver problemer to steder i landet. På Storbæltsbroen er der tabt kartofler på Lavbroen og på E45 i nordgående retning er motorvejen stadigvæk spærret mellem mtv. kryds Kolding og mtv. Skærup. Der fjernes kartofler fra kørebanen, skriver P4 Trafik på Twitter.

  18. Årets første sommerdag bliver tør og solrig

    Først på dagen vil det fortsat være mest blæsende ved Vestkysten som her ved Vorupør havn, men senere går vinden i nord. Foto: Aase Hansen

    Det stabile vejr fortsætter på sommerens første dag, selvom man mod sydvest og sydøst vil opleve en mere skyet start på dagen.

    Fra middag vil det klare op og være næsten skyfrit i hele landet.

    Temperaturen når et niveau mellem 16 og 20 grader. Det bliver fortsat køligst mod vestvendte kyster, da det er fra det verdenshjørne, vinden kommer fra først på dagen.

    Senere skifter vinden mod nord, og dagen igennem vil det være med en svag til jævn styrke. Ved kysterne op til hård vind.

  19. Tre meldes døde efter angreb i det østlige Kyiv - to børn blandt ofrene

    Tre personer meldes døde og syv såret i angreb, der har ramt det østlige Kyiv i Ukraine i nat. Det oplyser byens myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Ifølge Kyivs militære administration er to af de døde børn, skriver de på beskedtjenesten Telegram.

    Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, skriver på Telegram, at redningshold har slukket ild som følge af angrebene. Ifølge ham er en klinik blevet ramt.

    Luftalarmerne var i gang i omkring én time.

    Angrebet er nummer 18 rettet mod Kyiv på en måned.

  20. Voldsomme naturbrande i Canada står ikke til at slukke - forventes at brede sig yderligere

    • Der er stadig ikke kontrol over de voldsomme naturbrande, der siden weekenden har hærget i det østlige Canada. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    • Hundredvis af brandmænd har i dagevis kæmpet for at slukke ilden. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    En række naturbrande i det sydøstlige Canada, der siden weekenden har sendt tusindvis af canadiere ud af deres hjem, forventes i de kommende dage at brede sig yderligere.

    Det skriver The Guardian. Ilden fra de tilsammen 13 naturbrande har allerede tilbagelagt mere end 20.000 hektar land forkullet i Nova Scotia. Flere end 18.000 indbyggere er evakueret fra provinsen.

    Ilden har fået gode forhold af tørt vejr, høje temperaturer og varme vinde. Det forventes at fortsætte resten af ugen, hvor temperaturerne kan komme op på 30 grader, og dermed får ilden optimale forhold.

    Brandmænd har brugt mange kræfter i forsøget på at slukke branden siden søndag, og de har blandt andet fået hjælp af helikoptorer, men gennem fire dage har det ikke været tilstrækkeligt.

    Den provinsielle minister for naturressourcer i Nova Scotia, Tory Rushton, understreger, at situationen ser ud til kun at blive værre.

    - Alt det, der skal til for at få den perfekte storm, er der, siger han ifølge The Guardian.

  21. For tre uger siden talte hun grønlandsk på talerstolen: 'Hold da op, sikke en krænkelse'

    Det er næsten tre uger siden, det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam skabte stor debat ved at insistere på at tale grønlandsk fra Folketingets talerstol.

    I dag kommenterede hun så selv episoden, da hun under Folketingets afslutningsdebat holdt et indlæg om manglen på diskussioner om netop Grønland under debatten.

    - Der bliver diskuteret grundvand, vindmøller, ældrepleje, sygeplejersker, vandkraft, arbejdskraft, kunstig intelligens, frihed, forsvar og meget mere.

    - Men midt i disse afgørende debatemner er der en alarmerende stilhed i forhold til emnet Grønland, sagde hun.

    Derefter remsede hun en række ting op, der ifølge hende ikke fungerer godt nok i Grønland og i forholdet mellem Danmark og Grønland.

    - Trods åbne høringer i grønlandsudvalget, undersøgelser og større debatter har vi endnu ikke hørt mere om dette til dagens folketingsdebat.

    - Men hold da op, sikke en krænkelse, at jeg talte noget andet end dansk fra talerstolen, lød det lettere sarkastisk.

  22. Nasa-panel har fået 800 UFO-henvendelser: Kun få er svære at forklare

    Spørgsmålet om udenjordisk liv er et felt indhyllet i mystik og mange teorier.

    Men ifølge det Nasa-panel, der sidste år sommer blev sat til at studere såkaldte uidentificerede luftfænomener, så er der altså ikke nogle konkrete beviser endnu, skriver BBC.

    Det er til trods for, at de har fået omkring 800 henvendelser. Kun 2-5 procent af dem havde dog elementer, der kunne beskrives som "anormale", fortalte panelmedlem Sean Kirkpatrick.

    Panelet rummer 16 eksperter, der i dag fortalte om deres arbejde hidtil, før de udgiver deres resultater i slutningen af juli. Det fortalte panelets formand, David Spergel, på mødet i Nasas hovedsæde i Washington DC.

    Nasa-undersøgelsen er ikke den samme som den undersøgelse fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, af uidentificerede luftfænomener dokumenteret i de seneste år af militære fly og analyseret af amerikanske forsvars- og efterretningsofficerer, skriver Reuters.

  23. Færge til Bornholm forventer markante prisstigninger næste år

    Næste år kan folk, der skal til og fra ferieøen med Bornholmslinjen, forvente at skulle grave en del dybere i lommen, end de har skullet hidtil.

    Næste år forventer færgeovergangen nemlig at hæve priserne med 27 procent. Det fremgår af dagsorden for et møde i Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm i morgen, skriver Ritzau.

    Prisstigningen skyldes blandt andet inflationen og en "eksplosiv stigning i oliepriser". Det fortæller kommunikationschef og kontaktperson for Bornholmslinjen Jesper Maack.

    I morgen skal Molslinjen - selskabet bag - præsentere sejlplaner og priser for 2024.

    Kontaktrådet for Trafikbetjening af Bornholm skal derefter tage stilling til, om planerne for Bornholmslinjen kan anbefales til Transportministeriet.

    Prisstigningen forventes ikke at komme til udtryk på den enkelte billetpris som sådan. I stedet bliver andelen af billigere og dyre billetter reguleret, så der kommer færre af førstnævnte, siger Jesper Maack.

    Bornholmslinjen har ruter mellem Rønne og Ystad, Rønne og Køge, Rønne og Sassnitz.

  24. Det Hvide Hus annoncerer ny våbenstøtte til Ukraine på milliarder

    USA er klar med mere våbenstøtte til Ukraine.

    Det Hvide Hus har annonceret en ny hjælpepakke til det ukrainske forsvar på en værdi af 300 millioner dollar - over to milliarder kroner, skriver Reuters.

    Pakken indeholder blandt andet luftforsvarssystemer til Ukraines militær. Herunder antiluftskyts og ammunition til kampvogne, oplyser Pentagon.

    USA har af mange omgange sendt militær hjælp afsted. Det beløber sig nu til samlet 37,6 milliarder dollar siden Ruslands invasion af Ukraine, skriver Reuters.

  25. Nu skal der også være advarsler om kræft på de enkelte cigaretter i Canada

    Det er ikke nok med at fylde cigaretpakkerne med store advarsler om, at rygning kan give kræft. Nu skal der også advarsler på de enkelte cigaretter i Canada.

    På cigaretterne vil der fra 1. august stå enten "poison in every puff" (gift i hvert et sug), "tobaksrøg skader børn" eller "cigaretter forårsager kræft."

    Det siger Carolyn Bennett, som er 'Addictions Minister' (afhængighedsminister, red.).

    Ifølge ministeren er det første gang i verden, at der indføres sådanne advarsler på selve cigaretterne, skriver AFP.

    - Dette modige skridt vil gøre sundhedsadvarsler praktisk talt uundgåelige, siger Carolyn Bennett.

    Ifølge den canadiske regering begynder nogle unge mennesker at ryge, når de får givet en enkelt cigaret, men uden at de ser advarslerne på cigaretpakken.

  26. Sudans militær suspenderer dialog med rival efter påståede brud på våbenhviler

    Kontakten mellem Sudans militær og den paramilitære organisation RSF lå i forvejen et meget lille sted. Nu bliver den helt sat på pause.

    Sudans militær har nemlig suspenderet dialogen med den rivaliserende part i konflikten. Det fortæller en talsperson til AP.

    Nabil Abdalla fra hæren siger til nyhedsbureauet, at det skyldes, at RSF gentagne gange har brudt humanitære våbenhviler. Han anklager desuden RSF for at have overtaget hospitaler og andet civil infrastruktur.

    De stridende parter har løbende, siden konflikten for alvor tog fart i midten af april, holdt samtaler med USA og Saudi-Arabien som mægler. Det er primært sket med henblik på våbenhviler, så civile kunne flygte fra landet.

    Efter den nye udmelding svarer den paramilitære gruppe RSF ifølge AP, at den "støtter det saudi-amerikanske initiativ betingelsesløst".

    Der har ikke været nogen reaktion på militærets udmelding fra hverken Saudi-Arabien eller USA, skriver AP.

  27. De Radikale vil have en 'grøn grundlov'

    Den grønne omstilling og reduktionen af CO2-udledningen går alt for langsomt, mener De Radikale.

    Derfor foreslår partiets leder, Martin Lidegaard, i dag under Folketingets afslutningsdebat at indføre en slags "grøn grundlov".

    - Det kan ikke fortsætte. Klokken er ti sekunder i tolv. Tiden kalder på en helt ny og anderledes tilgang til den grønne omstilling, hvor vi systematisk skal sætte kommende generationers ret til at kunne leve et godt liv lige så højt som vores egen ret til det samme.

    Derfor vil han have Folketingets partier til at diskutere en ny grøn grundlov, der "grundfæster nuværende og kommende borgeres ret til ren luft, rent drikkevand, ren mad og statens pligt til at beskytte naturen og bidrage til sikkert klima," siger han.

  28. Indiens økonomi giver Kina og Vesten baghjul

    Indisk økonomi voksede i årets første kvartal med 6,1 procent i forhold til året før.

    - Indisk økonomi stormer frem, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri (DI), til Ritzau.

    - Inderne kan prale af en vækst på mere end seks procent over det seneste år. Det er væsentlig højere vækst end på vores breddegrader, og det er også betydeligt højere vækst end i Kina, siger han.

    Det er især tjenesteydelser og forbrug, der er med til at sætte fut i den indiske økonomi.

    Indien er verdens femtestørste økonomi efter USA, Kina, Japan og Tyskland.

  29. Chokolademandler trækkes tilbage efter fund af insekter

    Selvom insekter er en proteinrig og populær spise rundt omkring i verden, er det nok ikke lige noget, man drømmer om at sætte sine tænder sine tænder i, når man åbner en pose chokolademandler.

    Det er da heller ikke med i produktbeskrivelsen, undestreger en chokoladeproducent, som har tilbagekaldt chokolademandler efter fund af møl i råvarer, skriver Ritzau.

    Der er tale om produktet Stærk Lakrids - Chokolademandler af mærket Premieur af 130 gram, som er solgt i Netto-butikker landet over.

    Produktet er lavet af Eliza Chokolade ApS. Producenten opfordrer til, at man smider mandlerne ud eller leverer produktet tilbage til butikken, man har købt det i.

    Pakkerne, der tilbagekaldes, har en bedst før-dato den 17. april 2024 og følgende stregkodenummer: 5710534020102.

    Derudover tilbagekalder producenten ELIZA Gavekurv til 200 kroner, som er bedst før 10. januar 2024 med stregkodenummer: 5710534012992.

    Gavekurvene er solgt i Bilka og Føtex, skriver producenten.

  30. Minister fastholder bistand til Uganda trods lov om dødsstraf for 'homoseksuelle handlinger'

    Danmark kommer ikke til at trække sin udviklingsbistand til Uganda.

    Det siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, selvom Uganda i mandags vedtog en lov, der kan give dødsstraf for "homoseksuelle handlinger".

    Dan Jørgensen peger på, at kun ti procent af de 400 millioner kroner, som Danmark årligt sender til det østafrikanske land, går til ugandiske myndigheder.

    - De ti procent går til en antikorruptionsenhed, som er med til at kontrollere myndighederne. Det er altså ikke politikerne, der får pengene. Så det vil næppe være formålstjenstligt eller klogt at trække i den støtte, siger Dan Jørgensen.

    I forvejen går en stor del af de 400 millioner til civilsamfundsorganisationer, som hjælper LGBT+-personer, understreger ministeren ifølge Ritzau.

  31. Tidligere drabschef efter dagens frifindelse: 'Det var svært at forlade politiet med den mistanke hængende over hovedet'

    Det var med lettelse, at den tidligere drabschef i Københavns Politi Jens Møller i formiddags kunne læse i sin eboks, at han var blevet frifundet af landsretten i en sag om brud på tavshedspligten.

    - Så begynder man at ryste. Og jeg skal skynde mig at få fat i min kone og mine børn og fortælle dem om det. Det er selvfølgelig nogle følelsesladede minutter, siger han.

    Jens Møller blev i Københavns Byret i 2021 idømt dagbøder for at for at have været for detaljeret i sin omtale af en konkret drabssag i bogen 'Opklaret - Drabschefens erindringer' fra 2018.

    Men nu er han altså frifundet - også i en sag om embedsmisbrug i forbindelse med opslag i politiets interne sagssystem.

    - Det var svært at forlade politiet med sådan en mistanke hængende over hovedet, og derfor har det været fire og et halvt år på godt og ondt, siger Jens Møller.

    Han fortæller, at han tager erfaring fra sagen med sig, hvis han i fremtiden skal skrive en ny bog.

Mere fra dr.dk