Seneste Nyt

Elløbehjul: Døgnflue eller big business?

De fleste har efterhånden en holdning til de elektriske løbehjul - enten hader du dem, eller også elsker du dem.

I januar 2019 blev det nemlig lovligt at køre på elløbehjul på offentlig vej i Danmark, og nu har de motoriserede køretøjer indtaget flere større danske byer.

Udlejningsvirksomhederne startede med at sætte løbehjulene ud i København, men også Aarhus, Vejle og Odense er nu ramt af den nye dille.

Udbyderne slår sig op på at levere miljørigtig transport, men undersøgelser har vist, at både knallerten, elcyklen og endda bussen (opgjort pr. passager) udleder mindre CO2 på tilsvarende tilbagelagte strækninger.

Det er derudover kun en tredjedel af brugerne, der tager elløbehjulet i stedet for at køre i bil eller taxi. To tredjedele tager altså elløbehjulene i stedet for en mere klimavenlig transportform.

Bliv klogere på, hvad der er op og ned i forhold til den nye transportdille i videoen ovenfor, hvor vi følger 25-årige Jacques Iversen, der tjener penge på at indsamle løbehjulene og lade dem op.

Kilder: Region Hovedstaden, North Carolina State University, The Verge, Berlingske, Politiken, Breakit.se

Nyheder

  1. Chatbotten ChatGPT begrænses i Italien

    Hvis italienerne har brug for hjælp til at finde en lækker pastaret, få et nyt træningsprogram eller assistance til at analysere Dantes guddommelige komedie, så er der ingen hjælp at hente hos chatbotten ChatGPT.

    Italiens databeskyttelsesmyndigheder har midlertidigt begrænset OpenAI’s ChatGPT, fordi de mistænker den for at bryde Italiens regler for dataindsamling, skriver Reuters.

    De mener, at ChatGPT har fravær af ”ethvert juridisk grundlag, der retfærdiggør den massive indsamling og lagring af personlige data for at ”træne” de algoritmer, der ligger til grund for platformens drift”.

    Samtidig beskylder de italienske datamyndigheder ChatGPT for ikke at verificere brugernes alder, der kun må bruges af personer på 13 år eller ældre.

    Myndighederne har nu igangsat en undersøgelse af chatbotten.

    Siden ChatGPTs udgivelse sidst år, har der været fart på brugen af og udvikling af kunstig intelligens. Det har fået en række techfolk og eksperter på området til at underskrive et åbent brev, der har til hensigt at sætte udviklingen af kunstig intelligens på pause.

  2. Finanstilsynets direktør stopper i jobbet efter otte år

    Jesper Berg har i næsten otte år været direktør for Finanstilsynet, men nu er det slut.

    Finanstilsynet oplyser i en pressemeddelelse, at 63-årige Berg stopper som direktør i løbet af april.

    - Det har været en fantastisk oplevelse at være direktør for Finanstilsynets 400 medarbejdere i næsten 8 år. Men det er også et hårdt job, der stiller store krav og slider på en, siger Berg i pressemeddelelsen.

    - Den 6. april fylder jeg 64 år og jeg har heldigvis nogen, der vil passe på mig, og som jeg også gerne vil bruge mere tid sammen med.

    Finanstilsynets vicedirektør Kristian Vie Madsen vil fungere som direktør, indtil en ny er fundet.

  3. Danske forskere opdager fugle med nervegift i fjerene

    • En af de nye giftfugle er en rødnakket klokkefugl (Aleadryas rufinucha) (Foto: Knud Jønsson) (© Forskere ved Københavns Universitet)
    • Den giftigste af fuglene lever i Ny Guinea og hedder Pitohui. (Foto: © Foto: Knud Jønsson., Forskere ved Københavns Universitet)
    1 / 2

    Danske forskere står bag fundet af to nye arter af giftfugle, der er fundet på stillehavsøen Ny Guinea, skriver Københavns Universitet.

    Fuglearterne bærer rundt på en stærk nervegift, som genetiske forandringer har gjort dem i stand til at tåle.

    - Vi var selv ret overraskede over at finde gift i de her fugle. Særligt fordi de her to fuglearter er så almindelige i den her del af verden, siger biolog Knud Jønsson, der er en af forskerne bag fundet.

    Han slår fast, at der ikke blevet opdaget nye giftige fuglearter i mere end to årtier.

    Der er tale om fuglearterne gulnakket fløjter og rødnakket klokkefugl, og forskerne mener, at giften tjener som et form for forsvarsværk.

    Fuglene optager giften fra deres omgivelser, mener forskerne, men den endelige kilde til giften er dog ikke fastslået.

  4. Wimbledon åbner for tennisspillere fra Rusland og Belarus

    Russiske Daniil Medvedev spillede sin seneste kamp ved Wimbledon i 2021. (Foto: © adrian dennis, Scanpix Denmark)

    En af tennissportens største turneringer, Wimbledon, byder atter russiske og belarusiske spillere velkommen.

    Det skriver arrangørerne af den britiske grand slam-turnering, All England Club, på sin hjemmeside.

    Spillere fra de to nationer var ellers forment adgang til Wimbledon sidste år som følge af Ruslands invasion af Ukraine, men i 2023 kan tennisstjerner som Aryna Sabalenka fra Belarus og Daniil Medvedev fra Rusland atter stille op ved mesterskaberne i London.

    Det skyldes blandt andet, at Wimbledon mødte stor modstand fra tennisverdenen, da man sidste år udelukkede russiske og belarusiske spillere, og det ville sigt kunne skade sporten, fremgår det af pressemeddelelsen.

    Ian Hewitt, formand for All England Club, understreger, at man fortsat fordømmer Ruslands invasion af Ukraine, og at situationen var "meget svær" at navigere i.

    - Vi er taknemmelige for regeringens støtte, da vi og vores andre tennisinteressenter har navigeret i denne komplekse sag og aftalt betingelser, som vi mener er brugbare, siger Ian Hewitt.

    Spillere fra Rusland og Belarus skal stille op som neutrale deltagere og må hverken tilkendegive sympati med Rusland i krigen mod Ukraine eller modtage støtte fra staten eller virksomheder fra Rusland eller Belarus.

    Wimbledon afvikles fra den 3.-16 juli.

  5. Minister møder minkavlere med nedslående besked om erstatning

    Regeringen når ikke at præsentere en model for udbetaling af erstatninger til minkavlerne i årets første kvartal trods et skriftligt og mundtligt løfte om, at det vil ske i "begyndelsen af 2023".

    - Jeg er også frustreret over, at det er gået så langsomt, som det er, lige siden at det blev en sag for efterhånden et par år siden, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) på en generalforsamling for minkavlere i Herning, skriver Ritzau.

    I regeringsgrundlaget står der, at "regeringen vil i starten af 2023 præsentere en model, der giver minkavlerne deres erstatninger og acontoudbetalinger hurtigere".

    Regeringen er ikke parat. Det er ifølge ministeren juridisk "meget kompliceret".

    Der var ikke lovhjemmel, da statsminister Mette Frederiksen (S) den 4. november 2020 på et pressemøde sagde, at alle mink skulle aflives på grund af fare for coronamutationer.

    Omkring 150.000 mink blev aflivet ulovligt uden for risikozonerne, inden Fødevarestyrelsen i et brev skrev, at det ikke var et påbud, men en opfordring.

  6. Lukasjenko: Putins planer om taktiske atomvåben i Belarus er et forsvar mod Vesten

    Ruslands planer om at placere taktiske atomvåben i nabolandet Belarus sker for at beskytte sig mod vestlige trusler.

    Det siger Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, i en tale til befolkningen.

    Ifølge ham opbygger Vesten styrker i Polen, hvor landet har grænse til Belarus.

    - Mærk jer mine ord, jeg har aldrig svigtet jer. De forbereder at invadere Belarus, at ødelægge vores land, siger præsidenten ifølge Reuters.

    Rusland vil fortsat kontrollere atomvåbene, selvom de befinder sig i nabolandet.

    I forvejen har russerne 10 kampfly, der er i stand til at bære taktiske atomvåben, udstationeret i Belarus, fortalte præsident Putin 25. marts.

    I sin tale opfordrede Lukasjenko også til en øjeblikkelig våbenhvile i Ukraine. Og han sagde ifølge Reuters, at at Rusland ville være nødt til det bruge "det mest forfærdelige våben", hvis det følte sig truet til det.

  7. Stoltenberg: Finlands flag bliver hejst ved Natos hovedkvarter 'en af de næste dage'

    Her ses medlemslandenes flag foran Nato-hovedkvarteret i Bruxelles. Her hænger Finlands flag om nogle dage, siger generalsekretær Stoltenberg. (Foto: © Olivier Matthys, Associated Press)

    Der går ikke længe, før Finlands blå og hvide farver toner frem foran Nato-bygningen i Bruxelles, hvor forsvarsalliancens hovedkvarter ligger.

    Ifølge Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, bliver Finlands flag hejst "en af de næste dage".

    - Alle 30 Nato-allierede har nu ratificeret tiltrædelsesprotokollen, siger Nato's generalsekretær

    I går stemte det tyrkiske parlament som det sidste af medlemslandene for en optagelse af Finland i Nato. I mandags gjorde det ungarske parlament det samme.

    Finland har allerede sagt, at man går med i Nato, selvom hverken Tyrkiet eller Ungarn har givet grønt lys til Sveriges optagelse.

    De to nordiske lande søgte ellers sammen, men svenskernes godkendelse lader vente på sig på grund knaster med Tyrkiet.

  8. Coop sælger ejendomme for en milliard til pensionsselskab

    Når en stor forretning står overfor kursskifte, så sker det, at millioner skifter hænder.

    Det er også tilfældet ved dagligvarekoncernen Coop, der nu sælger ejendomme for en milliard kroner til pensionsselskabet PensionDanmark, skriver parterne i en fælles pressemeddelelse.

    Pengene fra salget skal blandt andet bruges på den omtalte omstrukturering i koncernen, hvor blandt andet Kvickly, SuperBrugsen og Irma fremover skal samles i en kæde med navnet Coop.

    - Vores opsparing i mursten er vokset med et milliardbeløb gennem de seneste år, lyder det fra Kræn Østergård Nielsen, administrerende direktør i Coop.

    - Vi bruger en del af den opsparing til at gennemføre denne store transformation.

    Salget omfatter en række ejendomme i Brøndby, Albertslund og Hasselager ved Aarhus. Fremover skal Coop leje ejendommene af PensionDanmark.

  9. Michael Valgren er klar til comeback efter voldsomt styrt

    Michael Valgren vandt Amstel Gold Race i 2018. (Foto: © Marcel Van Hoorn, Ritzau Scanpix)

    Cykelrytteren Michael Valgren har ikke været i sadlen, siden han i et optaktsløb til Tour de France i 2022 styrtede voldsomt.

    Men nu sidder han der snart igen.

    Danskeren, som er på kontrakt hos EF, bekræfter over for TV 2 Sport, at han i næste uge er til start i franske Région Pays de la Loire Tour.

    - Det bliver skide spændende. Det kribler helt i benene, når jeg taler om det, siger Michael Valgren.

    Det var under etapeløbet Route d'Occitanie, at danskeren kørte ud over en skrænt. Hans hofte gik af led, hans knæ tog skade og han pådrog sig samtidig et bækkenbrud, men selv om træningen er gået godt, så nærmer det sig alvor.

    - En ting er, at træningen går godt, men en anden ting er at køre cykelløb, hvor man for alvor får gang i motoren, siger Michael Valgren.

    Endagsløbet Région Pays de la Loire Tour køres 4. april.

  10. Socialdemokratiets hovedbestyrelse vil have Christel Schaldemose som spidskandidat til europaparlamentsvalget

    Socialdemokratiets hovedbestyrelse ønsker, at det bliver partiets Christel Schaldemose som partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget næste år.

    Det skriver hun selv på Facebook.

    - Jeg er enormt glad for og stolt over den opbakning, som hovedbestyrelsen har givet mig, og jeg vil gøre mit for at leve op til den tillid og det ansvar, udtaler hun.

    Først på partiets årsmøde til september kan hun dog formelt blive valgt.

    - Nu ser jeg frem til vores årsmøde i september, hvor partiets medlemmer skal beslutte den endelige opstillingsliste.

    Christel Schaldemose har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2006. Hun er i dag partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet.

  11. Guvernør: Vi vil ikke hjælpe med at udlevere Trump

    Beslutningen om at tiltale Donald Trump er både "uamerikansk" og et misbrug af det juridiske system.

    Sådan lyder meldingen fra Floridas guvernør, Ron DeSantis, som siger, at hans delstat ikke vil assistere i forbindelse med en eventuel anmodning om en udlevering af Donald Trump.

    Ekspræsidenten har nemlig adresse i Florida, men tiltales på Manhattan i delstaten New York, hvor han forventes at skulle møde op på tirsdag.

    DeSantis anses af bookmakere og iagttagere for at være Trumps største rival til posten som partiets præsidentkandidat i 2024, selv om han endnu ikke officielt har meddelt sit kandidatur.

  12. Tivoli betaler bøde, efter gæst fik metalbor i hovedet fra 60 meter høj forlystelse

    Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod det som om, at Tivoli havde indgået et forlig med gæsten. Dette er ikke korrekt. Tivoli har indvilget i at betale bøden, som anklagemyndigheden krævede af forlystelsesparken. Det oplyser gæsten til DR Nyheder.

    Et efterspil i kølvandet på en ulykke i Tivoli i 2019 har nu nået sin afslutning, idet forlystelsesparken har betalt en bøde, efter en gæst fik et metalbor i hovedet.

    Tivoli skulle ellers have været i retten, hvor anklageren krævede forlystelsesparken idømt en bøde på 140.000 samt en erstatning til gæsten. Det skriver B.T..

    - Det er korrekt, at der en var sag tilbage fra 2019, som beklageligvis ikke havde fundet sin afslutning. Vi har besluttet at betale. Vi har i øvrigt efterfølgende iværksat en række stramninger og ser med stor alvor på hændelsen, som vi gerne ville have været foruden, siger Tivolis pressechef, Torben Plank, til B.T..

    Ulykken fandt sted i juni 2019, da et 12 centimeter langt bor landede i hovedet på gæsten fra omkring 60 meters højde.

    En håndværker tabte to bor fra sin lomme, mens han var ved at udføre noget arbejde i forlystelsen Det Gyldne Tårn, har lokalmediet KøbenhavnLIV, beskrevet.

  13. Piraterne har forladt danskejet tankskib i Guineabugten: Har taget dele af besætningen med sig

    Her ses et billede af skibet Monjasa Reformer, som blev angrebet af pirater i lørdags. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

    Piraterne har forladt det danskejede tankskib, som blev angrebet i Guineabugten den 25. marts.

    Det oplyser det danske olie- og shippingselskab Monjasa i en pressemeddelelse.

    Skibet sejler under liberisk flag og besætningen er ikke dansk.

    En del af skibets besætningsmedlemmer er blevet befriet og har det ifølge Monjasa godt, men piraterne har samtidig "taget dele af besætningen med sig", lyder det.

    - Vores tanker går til besætningsmedlemmerne, der fortsat er savnet, og deres familier i denne stressende periode, skriver selskabet i pressemeddelelsen.

    Angrebet fandt sted vest for Pointe-Noire i Congo.

    Kommunikationssignalerne fra skibet forsvandt lørdag den 25. marts, og på det tidspunkt var der 16 besætningsmedlemmer på skibet.

    Den 30. marts blev skibet fundet af den franske flåde nær Sao Tomé og Principe, der ligger ud for Gabons kyst, nord for Pointe-Noire.

  14. I dag lukker coronatestcentrene: Rammer krisen igen, skal selvtest være våbnet

    En tur i coronatestcenter var hverdag for mange, da coronapandemien var på sit højeste.

    Men i dag er den sidste dag, hvor man kan komme ind i de offentlige testcentre og få foretaget en PCR-test for coronavirus på statens regning.

    Fra april kan man kun blive testet på det offentliges regning, hvis en læge vurderer, at det er nødvendigt.

    Men rammer krisen hårdt igen, vil selvtest blive våbnet, siger Statens Serum Institut (SSI).

    - Planen er ikke, at vi vil opsætte egentlige testcentre senere, selvom der skulle blive behov for et større antal test, siger Anne-Marie Vangsted, faglig direktør i SSI, til Ritzau.

    - Planen er, at vi vil opsætte et selvtestsystem.

    Systemet skal i så fald fungere ved, at borgere med symptomer får udleveret et testkit, registrerer sig med MitID på en app, tester sig selv derhjemme, afleverer testen og modtager testsvaret.

    Det er muligt at købe selvtest fra private udbydere.

  15. Endnu en dag med grå skyer og regn

    Vi kan få op til 6-7 millimeter vand i dag. Her er det grå himmel ved Hirtshals. Foto: Birger Josephsen (Foto: © Picasa)

    Morgenen har været særdeles regnvåd og især på sjællandske egne.

    Det bliver da også endnu en dag uden plads til, at solen får mulighed for at bryde gennem skyerne, og i perioder i løbet af dagen vil det også regne i det meste af landet.

    I eftermiddag trækker et nyt regnvejr op fra syd, og det giver vand i aften- og nattetimerne.

    Temperaturen ligger mellem 4 og 10 grader, længst mod syd dog op til 12 grader, mens det i Vendsyssel kun bliver omkring 1-3 grader.

    Vinden er svag til jævn fra sydvest.

  16. Magnussen langsomst under kaotisk træning i Melbourne

    Kevin Magnussen kom ikke flyvende fra start under træningen til det australske Formel 1 grand prix.

    Af alle racernes hurtigste omgangstider satte den 30-årige dansker den langsomste. Det blev således til en tid på 1 minut og 21,147 sekunder.

    Den hurtigste omgang blev sat af Aston Martins Fernando Alonso på 1 minut og 18,887 sekunder.

    Magnussen fik problemer efter banens nye DRS-zone og kørte en tur i sandet, inden han kom tilbage på banen. Også Sergio Perez måtte en tur i sandet.

    Forklaringen kom dog, antageligvis, kort efter, da det viste sig, at Albert Park banens GPS-system var brudt sammen.

    Magnussen og resten af feltet blev sat ned i fart og instrueret til at finde sig på plads i pitten, mens GPS-problemerne blev løst.

    Små ti minutter senere fik kørerne lov til at komme på banen igen.

    Lørdag er der kvalifikation, mens det officielle løb skydes i gang klokken søndag morgen dansk tid.

  17. Korrespondent om tiltale mod Trump: Mange detaljer i sagen får vi først i næste uge

    Alene en tiltale mod en forhenværende præsident er historisk, siger DR's korrespondent i USA Lillian Gjerulf Kretz.

    Hvad tiltalen handler om vides for eksempel ikke med sikkerhed.

    - Der er mange uklarheder, fordi tiltalen er forseglet. Måske kommer vi først til at kende omfanget og detaljegraden på tirsdag, forklarer hun.

    Den dag skal den tidligere præsident stilles for en dommer i New York, hvor han skal have taget fingeraftryk og have taget sit foto til politiets arkiv.

    Det er også her, han skal forklare, hvordan han forholder sig til tiltalen, om han vil erklære sig skyldig eller ikke skyldig.

    - Lige nu og her er der meget, vi ikke ved. I amerikanske medier forlyder det dog, at der kan være over 30 tilfælde af forretningssvindel om, hvordan betalinger for eksempel er blevet bogført i Trump-organisationen, og hvorvidt det kan dække over en anden forbrydelse; at det er blevet brugt som kampagnebidrag til en politisk kampagne i 2016.

    - Det kan være nogle af de anklagepunkter vi taler om i denne tiltale, siger Lillian Gjerulf Kretz.

    Du kan følge med i reaktionerne på tiltalen mod Trump i vores liveblog.

  18. Politiet søger vidner til skyderi på Frederiksberg i går aftes

    Sent i går blev der affyret skud ved Solbjerg Have 28 på Frederiksberg - og nu efterlyser politiet vidner i sagen.

    Det oplyser Henrik Svejstrup, der er vagtchef ved Københavns Politi til Ritzau.

    Ingen blev ramt af skud, siger vagtchefen.

    Politiet søger vidner, der har været i området omkring klokken 23.51 torsdag, som også er det tidspunkt, hvor politiet modtog en anmeldelse om skyderiet.

    Den formodede gerningsmand beskrives som en mand på 18 til 20 år, der er mellem 160 og 170 centimeter høj. Han skulle være løbet fra stedet.

    Vagtchefen fortæller, at den formodede gerningsmand beskrives som mellemøstlig af udseende og med et kort fuldskæg, og som ved gerningstidspunktet var iført en sort jakke med hætte, mørke jeans og hvide sko.

    Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4.

  19. Dødstallet stiger voldsomt efter hinduistisk tempel kollapsede

    • Bedende var samlet ved et tempel i Indore i det centrale Indien torsdag for at fejre den hinduistiske festival Ram Navami, da ulykken skete. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
    • Folk er stimlet sammen omkring brønden, hvor flere personer er faldet ned i i forbindelse med kollapset. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
    1 / 2

    35 personer har mistet livet, og mindst 16 andre er kommet til skade i et hinduistisk tempel, der i går kollapsede i Indore i det centrale Indien.

    Det oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    - Vi har reddet 18 mennesker, siger en lokal embedsmand ved navn Ilayaraja T.

    Det er uklart, hvordan ulykken kunne ske, og der er både meldinger om, at taget på templet kollapsede, og at det var gulvet, som kollapsede.

    Ulykken skete, da bedende var samlet i Indore for at fejre den hinduistiske festival Ram Navami.

    Redningsarbejdet er fortsat i gang, idet flere personer er faldet ned i en brønd ved templet. Mindst 75 redningsarbejdere og soldater arbejder arbejder på at få dem op, skriver Reuters.

  20. E-Boks har stadig tekniske problemer - borgere kan ikke logge ind

    Hvis du higer efter at finkæmme lønsedlen før fredagsbaren senere i dag, så må du væbne dig med tålmodighed.

    E-Boks er nemlig stadig nede.

    - Vi oplever i øjeblikket tekniske problemer, som kan medføre, at du ikke kan logge på, står der på hjemmesiden.

    De henviser til, at man i mellemtiden kan få vist post fra det offentlige på Borger.dk og Virk.dk.

    - Vi arbejder på en løsning og beklager ulejligheden, lyder det slutteligt.

  21. Fem personer er anholdt for deres rolle i dødelig brand på migrantcenter

    Fem personer er blevet anholdt for deres rolle i en af de mest dødelige i Mexico i årevis.

    Det oplyser mexicanske myndigheder ifølge Ritzau.

    Ifølge Mexicos sikkerhedsminister, Rosa Icela Rodriguez, efterforsker man otte personer, der kan være medvirkende til, at branden overhovedet kunne ske, og at disse tæller både statslige og føderale ansatte.

    Myndighederne mener, at migranterne selv startede branden, da de satte ild til en madras som en protest mod, at de skulle sendes tilbage til deres hjemland.

  22. Gwyneth Paltrow frikendt i sag om skiulykke

    • Gwyneth Paltrow ses her smile sammen med sin advokat, Steve Owens efter dommen. (Foto: © Rick Bowmer, Ritzau Scanpix)
    • Gwyneth Paltrow henvendte sig kort til Terry Sanderson, før hun forlod retten. Ifølge ham sagde hun 'Jeg ønsker dig alt godt'. (Foto: © Rick Bowmer, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Skuespilleren Gwyneth Paltrow er ikke er ansvarlig for en skiulykke i delstaten Utah i 2016.

    Det har et nævningeting afgjort.

    En 76-årig pensioneret optiker ved navn Terry Sanderson havde sagsøgt hende for 300.000 dollar for de skader, han pådrog sig under ulykken.

    Omvendt hævdede Paltrow, at manden stødte ind i hende bagfra, og det har hun nu fået medhold i.

    Paltrow havde indgivet et modsøgsmål mod Terry Sanderson, hvor hun søgte om erstatning på én dollar som et symbolsk beløb.

    Ifølge skuespillerens advokat ønsker hun ikke at kommentere afgørelsen.

  23. Alle New Yorks betjente beordres på job efter Trump-tiltale

    Alle uniformerede betjente i New York City skal fredag være i tjeneste fra klokken syv om morgenen.

    Det oplyser politiet i New York torsdag i en meddelelse til betjentene ifølge det amerikanske medie NBC News.

    Meddelelsen blev udsendt klokken 17.33 lokal tid, ganske kort tid efter nyheden om at en storjury på Manhattan havde stemt for at rejse tiltale mod tidligere præsident Donald Trump.

    Politibetjente af enhver rang skal være klar til tjeneste, og de skal forberede sig på at blive udkommanderet, lyder det i meddelelsen.

    Meddelelsen minder også betjentene om, at de skal være bekendte med politiets regler for identifikation og deres pligter under "usædvanlig uorden".

    Følg med i situationen efter Trumps tiltale i vores liveblog.

  24. Korrespondent om tiltale mod Trump: Det her er uden fortilfælde i USA’s historie

    Det her er uden fortilfælde i USA’s historie. En tidligere amerikansk præsident - tilmed en kandidat til næste præsidentvalg - er blevet tiltalt.

    Det er på alle måder ukendt farvand. Alle er lige for loven. Men en anklage mod en tidligere præsident, den måske mest polariserende præsident i nyere amerikansk historie, vil på alle måder blive et opgør også uden for retssalen i New York.

    Det ser vi allerede. Inden nogen kender anklagerne til fulde, før offentligheden er blevet præsenteret for vidner, fakta eller beviser, så hagler det ned med beskyldninger om politisk forfølgelse på højrefløjen.

    Det er en dag for historiebøgerne. For USA er nu på vej ned ad en vej, som er ukendt terræn. I mere end 200 år er ingen amerikansk præsident blevet retsforfulgt. Og det er svært at forudse, hvor betændt situationen kan blive frem mod en afgørelse i sagen, og ikke mindst hvilke konsekvenser, den kan få. Der venter et nyt kapitel i USA’s historie.

    Følg reaktionerne i kølvandet på Trumps tiltalte i vores liveblog.

  25. Lars Løkke Rasmussen: Finsk Nato-medlemskab styrker vores fælles sikkerhed

    Finland kan efter alt at dømme meget snart kalde sig det 31. medlem af forsvarsalliancen Nato, efter Tyrkiets parlament har givet grønt lys til finsk medlemskab.

    Det glæder Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M).

    - Det er meget positivt, at alle 30 Nato-allierede nu har ratificeret Finlands medlemskab af Nato, lyder det fra udenrigsministeren i en skriftlig kommentar.

    - Finsk medlemskab styrker alliancen og vores fælles sikkerhed. Nu gælder det om at få Sverige med ind over målstregen hurtigst muligt.

    Sverige afventer stadig svar på deres ansøgning til forsvarsalliancen, som mangler godkendelse af Tyrkiet og Ungarn.

  26. Tyrkiets parlament har godkendt Finlands ansøgning til Nato

    Det tyrkiske parlament vender tommelfingeren opad til Finland som medlem af Nato.

    Det viser en afstemning i Tyrkiet her til aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Samtlige af Natos 30 medlemslande har således sagt ja til finsk medlemskab, og dermed er det kun formaliteter, der skal klares, før Finland er medlem af forsvarsalliancen, skriver NRK.

    Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan skal officielt godkende beslutningen.

    Finland ansøgte om optagelse i Nato efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år. Det samme gjorde Sverige, der dog endnu afventer grønt lys fra Ungarn og Tyrkiet.

  27. Flere fagforbund er positivt stemte over arbejdsmiljøaftale

    Regeringen og resten af Folketingets partier får overordnet set varme ord med på vejen fra fagforbundene for den arbejdsmiljøaftale, de har indgået i dag.

    Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) kalder de det en "stor sejr for danskernes arbejdsmiljø".

    - I fagbevægelsen har vi efterlyst en stabil bevilling til Arbejdstilsynet i mange år, og jeg er først og fremmest glad på vegne af de danske lønmodtagere over, at det nu er blevet en realitet, udtaler Morten Skov Christiansen, næstformand i FH, i en pressemeddelelse.

    Dansk Magisterforenings (DM) formand, Camilla Gregersen, glæder sig over, "at forligspartierne har valgt at rette et tiltrængt fokus på det psykiske arbejdsmiljø", mens også HK Handel ser flere positive elementer ved aftalen, som du kan læse mere om her.

    Formanden for Blik&Rør, der blandt andet har kæmpet for autorisationsordning på asbest-området, er også glad for, at en sådan ordning med aftalen ser ud til at blive en realitet, skriver arbejderforbundet på deres hjemmeside.

    Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er også "meget tilfreds med balancerne i aftalen".

    - Den bygger videre på de mange spor, som allerede er lagt ud i de seneste år blandt andet på baggrund af indspil fra arbejdsmarkedets parter, siger viceadminstrerende direktør i DA Pernille Knudsen.

  28. Video: Voldsom skovbrand omslutter bjerg i Thailand

    Brandfolk forsøger at få kontrol med en voldsom skovbrand, som er brudt ud på to bjerge i Thailand onsdag aften lokal tid.

    Brandmænd har dog haft svært ved at nå frem og bekæmpe ilden, da bjergene er meget stejle, så i stedet er der indsat helikoptere, som sprøjter vand på flammerne.

    Skovbranden er brudt ud i provinsen Nakhon Nayok, som ligger 114 kilometer nordøst for Bangkok, skriver nyhedsbureauet AP.

  29. Det Hvide Hus: Rusland vil tilbyde mad til Nordkorea i bytte for våben

    Rusland forsøger at skaffe våben og ammunition fra Nordkorea. I stedet vil russerne tilbyde mad, som der er mangel på i Nordkorea.

    Det siger talsmand i Det Hvide Hus, John Kirby, ifølge BBC.

    Nordkorea har tidligere afvist at levere våben, men John Kirby siger på en pressekonference, at USA har fået nye informationer om våbenhandlen.

    - Ifølge vores informationer vil Rusland sende en delegation til Nordkorea og tilbyde mad i bytte for våben, siger talsmanden.

  30. Det største kokain-fund i Norge nogensinde

    I Norge har politiet beslaglagt den største mængde kokain nogensinde.

    I alt fik politiet i Oslo fat i 800 kilo kokain, og værdien er flere hundrede millioner kroner, skriver NRK.

    Beslaglæggelsen kommer i forbindelse med, at tysk politi i tirsdags beslaglagde 1.200 kilo kokain i nogle banankasser i Potsdam. Derefter tippede de norsk politi.

    - Vi har et godt internationalt samarbejde, og med den information vi fik, kunne toldere spore kokainen, siger Tim Gurrik fra de norske toldmyndigheder.

  31. USA's udenrigsminister er 'dybt bekymret over anholdelsen af amerikansk journalist'

    USA er dybt bekymret over Ruslands anholdelse af en amerikansk journalist fra Wall Street Journal.

    Det siger USA's udenrigsminister, Antony Blinken, ifølge The Guardian.

    Journalisten Evan Gershkovich blev anholdt i byen Jekaterinburg i Ural og er anklaget for at arbejde for den amerikanske regering.

    - Vi fordømmer på det kraftigste Kremls fortsatte forsøg på at intimidere, undertrykke og straffe journalister og det civile samfunds stemmer, lyder det i en erklæring fra Blinken.

    Udenrigsministeriet gentager samtidig en opfordring til alle amerikanere, som bor eller arbejder i Rusland, om at forlade landet hurtigst muligt.

    Ifølge Det Hvide Hus, så har man været i kontakt med de russiske myndigheder, men har ikke talt med den anholdte journalist endnu.

  32. Pave Frans i bedring efter infektion

    Helbredet har det bedre hos Pave Frans end i går.

    Her blev han indlagt på Gemeli-hospitalet i den italienske hovedstad Rom med en luftvejsinfektion.

    - Hans Hellighed Pave Frans hvilede godt i løbet af natten. Hans kliniske billede bliver gradvist bedre, og han fortsætter sin planlagte behandling, siger Vatikanets talsmand, Matteo Bruni, i en erklæring i dag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Meldingen lyder på, at Pave Frans trods sin indlæggelse arbejder videre, og han skriver på Twitter, at han er rørt af de mange beskeder, han har modtaget som følge af indlæggelsen.

Mere fra dr.dk