Energimærkning af huse er fuld af fejl

Når vi sælger vores hus skal det være forsynet med et energimærke, præcis som vi kender det fra for eksempel vaskemaskiner og fladskærme. Men næsten hver anden energimærkningsrapport har fejl og mangler. Det viser de seneste stikprøvekontroller af ordningen, som DR's forbrugermagasin Kontant har fået indsigt i.
I den nyeste kontrol fra 2012 er hver ottende energirapport så fuld af fejl, at mærket ifølge Energistyrelsen, er direkte misvisende.
- Det er uacceptabelt, at der er de her alvorlige fejl, for boligejerne skal kunne stole på energikonsulenternes rapporter, siger Energistyrelsens vicedirektør Dorthe Nøhr Andersen til Kontant. Hun understreger, at styrelsen nu har sat massivt ind for at forbedre kvaliteten.
Fejlagtige og upræcise mærker koster nemt flere hundrede tusinde kroner i en hushandel. Undersøgelser viser nemlig, at mærket får stadig større opmærksomhed fra huskøberne – og dermed indflydelse på den endelige salgspris.
Når næsten halvdelen af energimærkerne har fejl, så er det et problemTorben Kaas, direktør i Brancheforeningen for Byggesagkyndige og Energikonsulenter
Kontant har talt med direktør, Torben Kaas i Brancheforeningen for Byggesagkyndige og Energikonsulenter (BfBE). Han er bestemt ikke tilfreds med de mange fejl og mangler i rapporterne.
- Når næsten halvdelen af energimærkerne har fejl, så er det et problem. Et problem, der ikke alene skyldes sjusk. Jeg tror, at de retningslinjer konsulenterne får stukket i hånden er for upræcise, siger Torben Kaas.
Branchedirektøren mener desuden, at mere efteruddannelse vil gavne ordningen.
Viser ikke dit forbrugDet er energikonsulenter fra private firmaer, der for cirka 6.000 kroner vurderer, om et hus lander på topkarakteren A eller et andet sted på skalaen, der slutter med et G.
Karakteren afspejler husets "kvalitetsmæssige tilstand," – det betyder, at konsulenten bruger en håndbog med et sæt standardkriterier til at udregne energiforbruget – og altså ikke det faktiske forbrug. Idéen er, at man let skal kunne sammenligne boliger med hinanden.
Hvis energikonsulenten giver huset en forkert vurdering, kan en enkelt karakter op eller ned ad skalaen betyde en forskel på mellem 7 og 15 procent af husets salgspris. Det indikerer forskellige analyser fra henholdsvis HOME og Statens Byggeforskningsinstitut.
- Det afhænger meget af, hvor huset ligger. I København betyder energimærket mindre end i provinsen, forklarer Ole Michael Jensen, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.
Fra D til E
Kontant har besøgt Lis Aagaard Hansen, der købte et parcelhus i Viborg for fire år siden. Hun fandt senere en række fejl i energirapporten og klagede til den ansvarlige myndighed, Energistyrelsen.
I deres afgørelse hed det, at energikonsulenten ikke fulgte retningslinjerne og der forelå "andre væsentlige afvigelser fra retningslinjerne..". Energikonsulenten blev efterfølgende pålagt at lave et nyt energieftersyn, som sænkede karakteren fra D til det ringere mærke E. Lis Aagaard Hansen købte og betalte altså for et hus, der var i ringere stand end det der fremgik af energirapporten.
- Jeg har fået medhold i min klage, men der bliver dækket over klamphuggerne, der laver fejlene, fortæller hun.
Der bliver dækket over klamphuggerne, der laver fejleneLis Aagaard Hansen, husejer
Det er husets nuværende ejer, der hænger på energikonsulentens sjusk. Udover at huset kan være mindre værd på grund af energimærkets lavere karakter, er der ingen erstatning for de eventuelle fejl og mangler, som man efterfølgende finder i boligen.
- Jeg kan jo dokumentere, at jeg er blevet snydt. Det er mig, der kommer til at stå med regningen, fortæller Lis Aagaard Hansen.
Det er svært at bevise, hvor stort et tab hun præcist har måttet indkassere. Derfor er hun blevet frarådet af sin advokat at trække energikonsulenten i retten.
Hos Energistyrelsen medgiver vicedirektør Dorthe Nøhr Andersen, at fejlene fylder alt for meget.
- Stikprøven fra 2012 viser, at det er 13 procent af mærkerne, hvor boligejeren har fået et mærke, der er anderledes end det mærke, man ellers skulle have haft, siger vicedirektøren.
På trods af fejlene er det ifølge Energistyrelse og brancheforening aldrig sket, at en energikonsulent eller et firma har fået frataget tilladelsen til at lave energimærker. Derfor varsler Energistyrelsen nye sanktionsmuligheder overfor firmaer og konsulenter, som begår "gentagne" eller "alvorlige" fejl.
Se Energistyrelsens fulde svar i Kontant i aften kl. 21:00 på DR1.