Et øde Utøya: Skuddene hænger i luften

Dr.dk's journalister har besøgt Utøya her næsten et år efter terrorangrebet. Der er fredeligt og stille på øen, men tragedien hænger stadig i luften.

 • Den lille ø Utøya ligger ude i Tyrifjorden 600 meter fra fastlandet. (Foto: Cecilie Kallestrup © DR)
 • Det var færgen M S Thorbjørn, der fragtede Anders Behring Breivik, forklædt som politibetjent, ud til øen d. 22. juli sidste år.
 • Det første man ser, når man ankommer til Utøyas brygge, er Hovedbygningen. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Det er det norske Arbejderpartis ungdomsorganisation AUF, der har øen. (Foto: Cecilie Kallestrup)
 • Denne lille buket er et af de få tegn på, at der har været sørgende på øen siden angrebet. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • De fredfyldte omgivelser røber ingen tegn på den massakre, der foregik for et år siden. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Der er fuldstændig vindstille, og AUF's rødhvide flag hænger slapt ned.
 • Der er flere knuste ruder i hovedbygningen. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Som en lille tidslomme hænger programmet for AUF's sommerlejr 2011 på siden af hovedbygningen. (Foto: Cecilie Kallestrup)
 • Her kan man læse, hvad der var på programmet, da Breivik ankom til øen kl. 17.20. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Bevæger man sig lidt længere ind på øen, kommer man til Cafébygningen. Breivik gik ind i bygningen via trapperne til venstre. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Inde i de mørklagte lokaler er det kun tre små prikker på væggen, der vidner om massakren. Det er skudhuller fra Breiviks automatvåben. (Foto: Cecilie Kallestrup)
 • "Utøya. Velkommen til øen. Det nordiske paradis." Sådan lyder øens indbydende slogan, der her hænger lamineret i ruden på Cafébygningen. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • De fleste af AUF'erne slog deres telt op på græsmarken foran cafébygningen. (Foto: Cecilie Kallestrup)
 • Hvis man bevæger sig ind igennem skoven, kommer man til Skolestuen. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Også her kom Breivik forbi. Han kom aldrig ind i den lille bjælkehytte, men han smadrede vinduet i døren, der i dag stadig har en spånplade i stedet for ruder. (Foto: Cecilie Kallestrup)
 • Kærlighedsstien bevæger sig langs øens kant. På visse dele af stien er der langt ned til den ene side. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • Kun ganske få steder på øen er der tegn på, at nogle har sørget. Her er der sat en lille kerte på Kærlighedsstien. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • På øens nordlige side finder man en brat klippeskrænt. Her var der flere, der forsøgte at gemme sig for Breivik. (Foto: Cecilie Kallestrup)
 • For foden af skrænten lige ud til havet finder man Pumpehuset. Her forsøgte mange forgæves at gemme sig. (Foto: Louise Damløv © DR)
 • På øens sydspids befinder man sig relativt tæt på land. Her forsøgte mange at svømme fra. (Foto: Louise Damløv © DR)
1 / 21

På Utøya er der umiddelbart intet, som vidner om det helvede, der brød løs, da Anders Behring Breivik gik i land den 22. juli 2011. Men tragedien hænger stadig i luften, da dr.dk's journalister tager ud til øen, hvor terroristen dræbte 69 mennesker.

På fastlandssiden - kun 500 meter fra øen - vugger MS Thorbjørn i det rolige vand ved kajen. I dag er det knapt et år siden den lille færge transporterede Anders Behring Breivik ud til Utøya, hvor han skulle begå det største massemord i Nordens moderne historie.

Midt i det blinkende fjordvand ligger den. Badet i orange aftenlys står den lille hjerteformede klippeø, som på få timer blev berømt over det meste af verden.

Vejen der løber langs landsiden kan ikke præstere mere end en bil hver halve time. Der er så fredeligt, at man uvilkårligt tænker på, hvor højt et skud ville lyde her 600 meter fra øen.

Højt nok til at vække den søvnige campingplads, der ind i mellem stadig sejler efterladte, pårørende og journalister ud til Utøya.

Programmet hænger der stadig

Den lille robåd lægger til øens kaj. Oppe over den hvide bjælkehytte, der udgør hovedbygningen på øen, vajer AUF's rødhvide flag.

Fuglene kvidrer. Græsset er slået. Der er fuldstændig mennesketomt. Umiddelbart er der ikke antydningen af den tragedie, der kostede 69 mennesker livet - heriblandt var flest teenagere.

På siden af hovedbygningen hænger et lamineret program over AUF's sommerlejr 2011. Øjnene drages uvilkårligt mod d. 22. juli. 15.30-16.30: Politiske værksteder. 17.00-18.00: Seminar. 18.00-21.00: Fodbold- og volleyballturnering…

Tre små huller fortæller historien

Længere oppe ad skråningen ligger cafébygningen, der har lagt lokaler til nogle af de allergrimmeste historier. Skygger man for den nedgående sol, kan man kigge ind gennem ruderne.

Tre små prikker på væggen er det sidste levn fra katastrofen. Hvis man ikke vidste det, ville man aldrig have troet, at det var skudhuller. Men det er det, og de stammer fra Breiviks tunge automatvåben.

Ellers er der kun få ting, der ikke er som det var inden d. 22. juli 2011 kl. ca. 17.20. Et enkelt sted møder man en udbrændt mudret kerte. Et andet sted ligger en lille vissen buket naturblomster.

Det nordiske Eden

Derudover er der intet andet end fredelig idyl. Idyl der drypper af bevidstheden om død. Alle de blodige billeder og historier, der gik verden rundt ligger stadig i frisk erindring. Skuddene hænger stadig i luften.

På siden af cafébygningen hænger der en lille seddel. Den viser et ovenfrabillede af øen, taget lang tid inden nogen andre end AUF'erne selv vidste hvad "Utøya" var.

Neden under billedet er en kort tekst. Et slags slogan. "Utøya. Welcome to the island. The nordic paradise", står der.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter