Faktatjek: Alternativet undervurderer omkostninger ved asyl

Alternativet mener, at deres flygtningeudspil er meget mere realistisk end Socialdemokratiets. Men Alternativet glemmer udgifter til blandt andet familiesammenføringer i deres regnestykke.

Alternativet på Christiansborg. Uffe Elbæk og Josephine Fock. (Foto: Jens Dresling)

Det skabte stor debat, da Socialdemokratiet i sidste måned fremlagde deres bud på en fremtidig asyl- og udlændingereform.

Blandt kritikerne er Alternativets politiske leder Uffe Elbæk. I et nyhedsbrev til partiets medlemmer tager han klart afstand fra Socialdemokratiets flygtningepolitik og skriver samtidig, at Alternativets eget flygtningeudspil Fra Syrien til Samsø er ”meget mere realistisk”.

DR2-programmet Detektor, der også tidligere har undersøgt Socialdemokratiets udspil, har set nærmere på Alternativets flygtningeudspil, og det viser sig, at der er udeladt væsentlige omkostninger i et af udspillets centrale beregninger.

Familiesammenføringer ikke med

Alternativet skriver i deres udspil, at ”selv hvis der i år bliver givet asyl til 25.000 mennesker, vil det i gennemsnit koste 560 millioner kroner om året i den tid, de er i Danmark”.

Den årlige omkostning har Alternativet selv regnet sig frem til på baggrund af tal, der fremgår af en rapport udgivet af Rockwool Fonden i 2014.

Men ifølge forskningsdirektør i VIVE Torben Tranæs, der dengang stod bag Rockwool Fondens beregninger, så viser tallene ikke det fulde billede af, hvad det faktisk vil koste det danske samfund at give asyl til 25.000 personer:

- Hvis det kun er de 25.000 mennesker, som kommer og bliver i landet i hele perioden, og de i øvrigt ikke får børn, så er det et meget godt bud på, hvad det vil koste. Men hvis de får familiesammenføringer hertil, og de i øvrigt selv får flere børn og de selv og deres familie bliver i landet i lang tid osv., så kan man ikke regne det ud på den måde. Så vil det blive et noget større beløb, siger Torben Tranæs.

Ekspertens bud: Tallet vil fordobles

Alternativet tager altså ikke tilstrækkeligt højde for den ekstra-indvandring, som følger med, når man giver en person asyl.

- Det, der er udfordringen, hvis man taler om at give opholdstilladelse til nogle konkrete personer, det er, at der vil være en medfølgende ekstra indvandring, og det vil man skulle lave et skøn over, siger Torben Tranæs til Detektor og uddyber:

- Som et slag på tasken vil familiesammenføringer cirka fordoble antallet, der får asyl. Der er nogen asylmodtagere, der ikke får familiesammenføringer - unge mænd f.eks. - og der er nogen, der får både ægtefælle og børn hertil, så i gennemsnit vil det cirka være en fordobling. Så hvis man giver asyl til 25.000 personer, så vil det tal i hvert fald fordobles, og typisk indenfor en 5-årig periode.

Alternativet: Vi har ikke formuleret os præcist nok

Overfor Detektor erkender Alternativets udlændingeordfører Josephine Fock, at det er en fejl, når partiet skriver, at det koster 560 millioner kroner om året at give asyl til 25.000 mennesker:

- Det har eksperterne fuldstændig ret i, at der har vi ikke formuleret os præcist nok, siger hun til Detektors vært Kristoffer Eriksen, og tilføjer:

- Der, hvor vi ikke har gjort det tydeligt nok, det er, at vi har skrevet, at der er 25.000 mennesker, der får asyl. Vi burde have skrevet, at der er 10.000-15.000 mennesker, der får asyl og så er der de folk, der fx følger med som familiesammenføring.

Der er immervæk en forskel på 10.000-15.000 mennesker og 25.000 mennesker?

- Men det, der har været vores hovedfokus for os, det er at sige: "Hvad ville det koste, at 25.000 mennesker kom til Danmark? Hvad ville det cirka koste om året?". Selvom der kommer så mange mennesker, og selvom det koster det her beløb, så vil vi have råd til det som Danmark, forklarer Josephine Fock.

Se mere fra interviewet i aften kl. 21.00 på DR2

Facebook
Twitter