Seneste Nyt

Faktatjek: Eksperter modsiger Inger Støjberg

(Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

I 13 måneder har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) embedsværk forsømt at reagere på den såkaldte Paposhvili-dom fra Menneskerettighedsdomstolen.

En del af forklaringen på, hvorfor ministeriet var så længe om at reagere på dommen, kom på et samråd den 11. januar 2018. Her forklarede Inger Støjberg, at juraen i sagen ikke er så simpel, som oppositionen hævder, og at selv førende eksperter på området, er uenige om hvordan dommen skal tolkes.

- Nu nævnte jeg to højt faglige og respekterede mennesker, der har diskuteret det her - bare i avisspalter. Nemlig Louise Halleskov Storgaard og Peter Vedel Kessing, som tydeligvis ikke har været enige, så det er måske, fordi tingene er knap så simple, som man nogen gange kan prøve at udlægge det til, sagde Inger Støjberg på samrådet.

Eksperter: Vi er helt enige

DR2-programmet Detektor har spurgt de to eksperter Inger Støjberg henviser til, om de rent faktisk er uenige. Det afviser begge eksperter.

- Nej, det er vi ikke, siger Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder og forklarer:

- Og det er jo, fordi det er meget enkelt, hvis man kigger på, hvad der står i dommen. Der står det meget tydeligt, hvad stater skal undersøge.

Samme melding lyder fra Louise Storgaard Halleskov, der er lektor i Menneskerettigheder, EU-ret og udlændingeret ved Aarhus Universitet:

- Peter Vedel Kessing og jeg er helt enige om, hvordan den her dom skal fortolkes. Vi er ikke uenige på nogen punkter, siger Louise Storgaard til Detektor.

Ikke første gang eksperter modsiger Støjberg

Det er imidlertid ikke første gang Inger Støjbergs udsagn på et samråd modsiges af juridiske eksperter. Det skete også sidste år under den såkaldte ”barnebrudsag”, hvor det kom frem, at Støjbergs ministerium i 2016 havde udsendt en pressemeddelelse med ulovligt indhold. I pressemeddelelsen stod der, at ingen mindreårig asylansøger fremover ville blive indkvarteret sammen med sin ægtefælle eller samlever. Adskillelsen af parrene, og instruksen om ikke at foretage en individuel behandling, var ifølge Folketingets Ombudsmand ulovlig.

”Et ministerium vil naturligvis ofte kunne ændre praksis på et område, f.eks. efter politisk ønske. Men man skal holde sig inden for gældende ret. Det er grundlæggende i et retssamfund. Og det gjorde ministeriet ikke i denne sag”, skrev Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

På et samråd om ”barnebrudssagen” i 2017, forklarede Støjberg sig med at, ”… der var tale om, må jeg nok sige, en vanskelig juridisk vurdering".

Den forklaring var professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing lodret uenig i. Han vurderede overfor netmediet Altinget, at juraen i sagen var simpel.

Ingen kommentarer

Detektor har fremlagt kritikken for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, og gentagne gange efterspurgt et interview med ministeren, men hun afviser at stille op til et interview.

”Ministeriet vil indenfor de kommende uger give Folketinget en status om sagen og besvare de spørgsmål, der er stillet fra Folketinget som opfølgning på samrådet forleden. Indtil da har hverken ministeriet eller ministeren yderligere kommentarer,” skriver Inger Støjbergs kommunikationschef i en mail til Detektor.

Heller ikke da Inger Støjberg var i Tingbjerg i København, for at besøge bageren Ali Parnian, som har været i medierne med en sag om hærværk i hans butik, ville Inger Støjberg svare på Detektors spørgsmål om Paposhvili-dommen:

- Hele spørgsmålet om Paposhvili-dommen, den tager vi på et samråd, og ikke i dag. I dag der er vi her for at diskutere ghettoer, parallelsamfund, beskyttelsespenge, og alt muligt andet. Så kommer der et samråd lige om lidt, der er I velkomne til at stille op, siger Inger Støjberg til Detektor.

Se mere i Detektor i aften klokken 21 på DR2

Nyheder

 1. Svensk politi efterforsker, om eksplosioner og jordskred hænger sammen

  Jordskreddet natten til i lørdags fik dele af en hovedvej til at brække i stykker, og der åbnede sig et flere hundred meter bredt hul. (Foto: © 9200 Hanna Brunlöf Windell/TT, Ritzau Scanpix)

  Svensk politi har indledt en særlig efterforskning af omstændighederne omkring et jordskred ved Stenungsund i Sverige.

  Politiet siger, at sagen efterforskes som miljøkriminalitet uden dog at komme nærmere ind på, hvad det indebærer.

  - I øvrigt er der ingen ny information, der kan udleveres fra efterforskningen, skriver politiet i en kort meddelelse ifølge Ritzau.

  I dagene op til jordskredet var der ifølge Sveriges Nationale Seismiske Netværk, SNSN, som registrerer rystelser i jorden over hele Sverige, to eksplosioner i området. Skreddet medførte skader på bygninger, og at en hovedvej knækkede midt over.

  I går skrev SVT, at politiet var ved at undersøge aktiviteterne på en byggeplads i nærheden.

  Göteborgs-Posten, skriver, at det ikke er helt fastlagt, hvor sprængningerne fandt sted, men den ene menes at have været ved et klippefremspring to kilometer nord for skreddet, og den anden lige vest for.

 2. Hverken danske eller færøske myndigheder var orienteret om overflyvning fra amerikansk fly i færøsk luftrum. Det gør folk lidt utrygge, siger færøsk folketingsmedlem.

 3. Norsk Politi: Det svenske kriminelle netværk Foxtrot opererer også i Norge

  Det svenske kriminelle netværk Foxtrot har også været aktive i Norge.

  Det bekræfter Trond Bruen Olsen, sektionsleder for organiseret kriminalitet i Kripos, til det norske medie NRK.

  - Ja, der er registreret kriminelle aktiviteter i Norge, som vi kan spore tilbage til Foxtrot-netværket, siger han til NRK.

  Det kriminelle netværk Foxtrot er forbundet med en række drab i Sverige, som er ramt af en omfattende bandekriminalitet.

  I september var der ni banderelaterede drab i Sverige.

  Trond Bruen Olsen oplyser til NRK, at svenske kriminelle netværk generelt har været aktive over hele Norge, og at svenske bandekriminelles aktiviteter har været mere tydelige det seneste år på norsk jord.

 4. Sidste år overlevede 699 personer et hjertestop i det offentlige rum eller i hjemmet.

 5. Nu vil flere aftalepartier helt droppe muligheden for de såkaldte miniudbud. Men det vil Dansk Folkeparti ikke.

 6. Nogle af dem med mindst klimaaftryk oplever store konsekvenser af klimaforandringerne.

 7. Hollywood-skuespillere opfordrer til nye forhandlinger, efter manuskriptforfattere lander aftale

  Deres fagforening Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists vil gerne forhandle med arbejdsgiverne, "så snart de er parate til at engagere sig i vores forslag på en meningsfuld måde", skriver foreningen på X.

  Samtidig lykønsker foreningen manuskriptforfatterne og hylder deres indsats.

  - Vi bifalder jeres dedikation, flid og urokkelige solidaritet gennem de seneste fem måneder og er stolte af at stå skulder ved skulder med jer som kreative partnere i underholdningsindustrien, står der i et opslag på det sociale medie X.

  Da skuespillerne fortsat strejker, vil det være tv-shows uden skuespillere, som i første omgang vender tilbage. Det er ifølge BBC blandt andet shows med værter som Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon, Stephen Colbert og Seth Meyers.

 8. To abortklinikker i Skåne oplyser, at op mod 20 danske kvinder hvert år får udført sen abort hos dem.

 9. Tusindvis af armeniere flygter fra Nagorno-Karabakh af frygt for etnisk udrensning

  • Flygtninge fra Nagorno-Karabakh venter ved et modtagecenter efter at have krydset grænsen til Armenien. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  • Armeniens premierminister, Nikol Pashinyan, siger, at landet er parat til "kærligt at byde vores brødre og søstre velkommen". (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  • Mindst 200 armeniere og snesevis af aserbajdsjanske soldater blev dræbt, da Aserbajdsjans hær angreb enklaven i sidste uge. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  • Kun én nødhjælpsleverance på 70 tons mad er blevet tilladt ind i Nagorno-Karabakh, siden de armenske separatister accepterede en våbenhvile med Aserbajdsjan og indvilligede i at aflevere sine våben. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Aserbajdsjans regering vil integrere dem i den almindelige befolkning, men mange armeniere, som lever i regionen Nagorno-Karabakh, føler sig ikke sikre under aserbajdsjansk styre efter sidste uges uroligheder.

  Mere end 6.500 mennesker er indtil videre flygtet til Armenien, skriver BBC.

  Der bor omkring 120.000 mennesker med armensk ophav i Nagorno-Karabakh, der er internationalt anerkendt som en del af Aserbajdsjan, men som har egen præsident, egen valuta og eget flag.

  Den armenske regering har advaret indbyggerne om, at de kan blive udsat for etnisk udrensning, hvis de bliver, og sagt, at man ønsker at flytte de borgere, som er blevet hjemløse efter kampene i regionen.

  Armenien mener ifølge BBC, at en masseudvandring fra Nagorno-Karabak vil være de aserbajdsjanske myndigheders skyld.

 10. Fødevarestyrelsen laver kontrolbesøg hos avlere, der sælger varer fra stalddøren eller hønsehuse

  Der skal være ordentlige og hygiejniske forhold, når avlere sælger æg, mælk og kød fra stalddøren eller hønsehuset.

  Derfor kommer Fødevarestyrelsen i de kommende måneder på kontrolbesøg for at tjekke, at salget foregår uden risiko for, at forbrugerne bliver udsat for eksempelvis salmonella, listeria eller e-coli.

  Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

  - De fødevarer, der sælges, skal være sikre, og det betyder, at man skal slagte dyrene ordentligt, og at man skal have salmonellaprogrammer, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen til Ritzau.

  Der er et sted mellem 1000 og 1100 registrerede til stalddørssalg i Danmark. Det er et krav, at man skal være registreret hos styrelsen.

  Det omfatter også dem, der sælger fisk over ræling, men de er ikke med i denne rundes kontrolbesøg.

 11. Den syvdobbelte verdensmester er ikke imponeret over dommerne i Formel 1.

 12. Afbrudt topkamp skal spilles færdig bag lukkede døre - men Ajax klager over ny dato

  Sådan så det ud, da opgøret mellem ærkerivalerne Ajax og Feyenoord søndag blev afbrudt. (Foto: © Olaf Kraak)

  Søndagens rivalopgør mellem Ajax Amsterdam og Feyenoord, der blev afbrudt efter gentagende uroligheder, skal spilles færdig onsdag eftermiddag uden tilskuere.

  Det har det hollandske fodboldforbund, KNVB, meldt ud på forbundets hjemmeside.

  Kampens genoptagelse har dog ikke skabt glæde hos Ajax, der ikke ønsker at spille kampen videre på onsdag.

  Den hollandske topklub, der med blot fire point på fem kampe har fået en skrækkelig start på sæsonen, skulle oprindeligt spille mod FC Volendam på onsdag, men den kamp skal nu flyttes til en anden dato.

  Ajax har på deres hjemmeside appelleret til, at kampen mod Feyenoord i stedet skal spilles færdig senere i efteråret.

  - Grundet nationale og internationale kampe er den første uge i november det tidligste tidspunkt, at kampen kan spilles færdig efter vores mening, skriver klubben på dens hjemmeside.

  Ajax var bagud med 0-3 hjemme på Johan Cruijff Arena mod Feyenoord, og kampen blev afbrudt efter 55 minutter, efter Ajax-fans ad to gange havde kastet romerlys ind på banen. Du kan læse mere om urolighederne her.

 13. Det er kun lige blevet forår i Brasilien - men hedebølge gjorde stranden sort af mennesker

  Folk på stranden søndag i Rio de Janeiro. (Video: Associated Press)

  Selvom det kun lige er tippet over til forår i Brasilien, har en hedebølge i sidste uge fejet ind over en stor del af landet. Det skriver AP.

  Ifølge nyhedsbureauet har det givet rekordtemperaturer, og i torsdags kæmpede brandmænd med flammerne i landets nordøstlige Bahia-stat.

  I går var strande i Rio de Janeiro pakket som følge af hedebølgen, og temperaturerne har allerede være unormalt høje for sæsonen.

  Brasiliens meteorologiske center, INMET, har udstedt en "en stor fare"-alarm på grund af temperaturer over gennemsnittet i 11 stater.

  Brasilien har ligesom en stor del af resten af verden været ramt af ekstremt vejr i år. Forskere peger på, at menneskeskabte klimaforandringer gør vejrfænomenerne mere ekstreme og mere hyppige.

  • Selvom foråret kun lige er gået i gang, har Brasilien allerede unormalt høje temperaturer for sæsonen, skriver AP. (Foto: © TERCIO TEIXEIRA, Ritzau Scanpix)
  • På billederne fra weekenden ses Macumba-strand i Rio de Janeiro. (Foto: © TERCIO TEIXEIRA, Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 14. El Nino og global opvarmning har været med til at give mere sensommer end efterår i denne måned.

 15. To Hells Angels-klubhuse lukker på Fyn

  Fyns Politi har valgt at lukke to rockerklubhuse, der ligger i Nyborg og Odense. Begge klubhuse tilhører Hells Angels.

  Årsagen er blandt andet den verserende bandekonflikt i hovedstadsområdet mellem Hells Angels og banden Loyal To Familia.

  - Vi har naturligvis fulgt situationen i København samtidigt med, at vi løbende har set på de efterretninger og mulige konfliktscenarier i forhold til de grupperinger, vi har her i politikredsen, siger politiinspektør ved Fyns Politi, Johnny Schou i pressemeddelelsen.

  - På baggrund af det samlede billede har vi besluttet at være på forkant med situationen og skabe tryghed og sikkerhed for borgerne, der færdes omkring de to nævnte ejendomme, ved at oprette opholdsforbud på de her to adresser, udtaler han videre.

  Opholdsforbuddet på de to adresser gælder fra i dag og foreløbig frem til den 6. oktober klokken 17 i år.

  I hovedstadsområdet er der indført opholdsforbud på tre Hells Angels-tilholdssteder. I Jylland er tre HA-klubhuset blevet lukket, og det gælder også brætspilscaféen "Spilloppen" i Kolding, hvor en rockergruppering ifølge politiet holdt til.

  Også i Nordsjælland har politiet haft indført opholdsforbud på to adresser.

 16. Hver tredje kommune overvejer at spare på rengøringen hos de ældre. Det er urimeligt og uværdigt, mener Ældre Sagen.

 17. Norge giver 76 militærkøretøjer til Nordmakedonien

  Nordmakedonien har doneret meget militært udstyr til Ukraine i løbet af krigen.

  Derfor har Norge besluttet at donere 76 militærkøretøjer til Nordmakedonien, herunder 40 lastbiler.

  Det siger Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, på et møde i Nordmakedonien med landets forsvarsminister, Slavjanka Petrovska.

  - Nordmakedonien er en god Nato-allieret, som Norge samarbejder godt med, siger den norske minister i en pressemeddelelse.

  - Norge kan nu støtte Nordmakedonien ved at genanskaffe materiel og udstyr til at hjælpe med at opretholde forsvarskapaciteten, står der i pressemeddelelsen.

  Nordmakedonien har været medlem af Nato siden 2020.

 18. De danske politikere er enige om, at en ny EU-lov mod luftforurening i Europa er blevet gevaldigt udvandet af de bilproducerende medlemslande.

 19. Livstidsdømt britisk sygeplejerske anklages for nyt drabsforsøg på baby

  Den britiske sygeplejerske, som i august fik fængsel på livstid for at have myrdet syv babyer på en neonatalafdeling, skal igennem en ny retssag.

  Denne gang er hun tiltalt for endnu et drabsforsøg på et spædbarn, skriver Sky News.

  Desuden er hun anklaget for forsøg på drab på yderligere fem babyer, men dette vil dog ikke være en del af den kommende retssag.

  Sagen ventes at begynde til juni næste år og vare to til tre uger.

  Derudover venter der hende en appelsag, da hun valgte at anke sin livstidsdom, men der er endnu ingen dato fastlagt.

 20. Også flere skal gå fra deltid til fuldtid, lyder det i regeringens udspil.

 21. Fire mennesker er dræbt efter sammenstød i det nordlige Kosovo søndag.

 22. Flere tusind elevers personfølsomme oplysninger kan være lækket.

 23. Politiet undskylder at have bortvist borgere ved omstridt stutteri

  Midt- og Vestjyllands Politi beklager, at man i søndags bortviste otte borgere fra området omkring stutteri Viegård nord for Viborg.

  Bortvisningen skete efter en forkert bestemmelse og var derfor ikke berettiget, siger politiet i en pressemeddelelse.

  - Vi har i øjeblikket en opgave i at sørge for, at der ikke opstår farlige situationer på vejene og omkring stutteriet. Men det er klart, at politiet skal have hjemmel i lovgivningen, til de ting vi gør, siger chefpolitiinspektøren, siger chefpolitiinspektør, Claus Hilborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

  Stutteriet er omdrejningspunkt i en større sag, hvor anklager fra dyreaktivister om dyremishandling er ved at blive undersøgt. Myndighederne har blandt andet fundet 50 døde heste gravet ned.

  Dyreaktivister og borgere har gennem længere tid demonstreret ved stutteriet.

 24. Kreml-talsmand kalder hyldest af naziveteran i canadanisk parlament for 'skandaløs'

  Kreml-talsmand Dmitry Peskov kalder det 'skandaløst', at en ukrainsk krigsveteran fra anden verdenskrig er blevet hyldet i det canadiske parlament.

  98-årige Jaroslavu Hunke, som flygtede til Canada, blev kaldt en "ukrainsk helt" af Anthony Rota, formanden for Underhuset i det canadiske parlament, men sidenhen måtte formanden undskylde på grund af ukrainerens tilknytning til nazisterne.

  Dmitry Peskov siger, at fejringen i en ukrainsk mand, der tjente i en nazistisk enhed, illustrerer en skødesløs tilsidesættelse af den historiske sandhed.

  - Mange vestlige lande, inklusive Canada, har opdraget en ung generation, der ikke ved, hvem der kæmpede med hvem, eller hvad der skete under anden verdenskrig. Og de ved intet om truslen fra fascismen, siger Peskov.

 25. Gasjagt i Nordsøen er droppet: Norsk firma trækker sig

  Det norske firma BlueNord vil alligevel ikke bore efter ny olie og gas i den danske del af Nordsøen.

  Det oplyser Energistyrelsen, som tidligere i år åbnede en miniudbudsrunde for selskaber, der ville byde på retten til at lede efter flere fossile brændsler op fra undergrunden i området.

  Så sent som i sidste uge blev regeringen kritiseret af flere partier i oppositionen og Klimarådet for at tillade mere gasjagt, da det går imod Danmarks klimaambitioner.

  Det var netop BlueNords ansøgning, der førte til miniudbudsrunden for området.

  Efter at nordmændene har trukket sig, lægger regeringen op til at lukke for miniudbuddet. Det skriver klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) på det sociale medie X.

  Udbudsrunden stod til at lukke 15. oktober, og ingen andre ansøgere har meldt sig.

 26. Landsholdsstjerne sidder over, når Danmarks håndboldkvinder spiller EM-kvalifikation

  "Sandra Toft har allerede fået besked på, at hun er med til VM såfremt hun selvfølgelig holder sit niveau og ellers holder sig skadefri," siger landstræner Jesper Jensen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

  Truppen med Danmarks bedste håndboldkvinder ligner sig selv, men landstræner Jesper Jensen vil bruge de kommende EM-kvalifikationskampe mod Kosovo på at eksperimentere.

  Det fortæller han i forbindelse med landsholdsudtagelsen af 19 spillere mandag eftermiddag. Blandt andre kommer målvogterprofilen Sandra Toft ikke til at spille de to kampe den 12. og 14. oktober, selvom hun er udtaget.

  - Sandra Toft har allerede fået besked på, at hun er med til VM, såfremt hun holder sit niveau og holder sig skadefri. Men derudover ser vi Althea Reinhardt og Anna Kristensen som helt lige på nuværende tidspunkt, siger Jesper Jensen i en pressemeddelelse.

  - Vi ønsker ikke at forfordele nogen af dem under den kommende samling, men vil forsøge at give dem lige gode betingelser, og derfor sidder Sandra over i de to kampe.

  Du kan se hele truppen, der også tæller profiler som Anne Mette Hansen, Kristina Jørgensen og Mie Højlund, ved at klikke på dette link.

  Danmark deltager i VM i håndbold fra den 30. november til den 17. december.

 27. Fodboldspilleren Sofie Svava er glad for Danmarks nye landstræner Andrée Jeglertz, som modsat forgængeren giver hende selvtillid.

 28. Rusland udsteder arrestordre på præsidenten for Den Internationale Straffedomstol

  Piotr Hofmański, præsidenten for Den Internationale Straffedomstol, ICC, er kommet på Ruslands liste over personer, som myndighederne eftersøger med henblik på at anholde dem.

  Det fremgår af en meddelelse fra det russiske indenrigsministerium, som The Guardian citerer.

  Ministeriet oplyser ikke nogen detaljer om anklagerne mod Hofmański.

  ICC-præsidenten udstedte i marts en arrestordre på præsident Putin på grund af anklager om krigsforbrydelser.

 29. Forsikringsselskab skal punge ud med millioner for at vildlede kunder

  Et selskab kan ikke hævde én ting i en reklame, når der står i papirerne, at de kan gøre det præcis modsatte.

  Det må forsikringsselskabet Alka sande, og de bliver nu straffet med en bøde på 16,9 millioner kroner for at vildlede forbrugerne med en reklamefilm om bilforsikring.

  I filmen, der blev vist på tv og på YouTube tilbage i 2016 og 2017, lød det "Hvis du får en skade, sætter vi ikke prisen op".

  Men i forsikringsbestemmelserne kunne man blandt andet læse, at selskabet kunne hæve prisen på forsikringen i tilfælde af en skade, og at en skade medførte en forhøjelse af forsikringens selvrisiko.

  Derfor mener Højesteret, at Alka har overtrådt markedsføringsloven.

  Byretten kom frem til samme resultat, mens landsretten frifandt forsikringsselskabet.

  Frifindelsen skyldtes blandt andet, at Alka i perioden ikke havde gennemført en prisstigning efter en skade.

 30. For tre år siden blev jordskredsramt svensk kommune advaret om risikoen

  • Her ses hovedvejen ved Stenungsund, som kollapsede i jordskredet. (Foto: © 9200 Hanna Brunlöf Windell/TT, Ritzau Scanpix)
  • Sveriges kong Carl Gustaf besøgte i dag området. - Det er ekstremt heldigt, at det ikke er sket et andet sted, som for eksempel et tæt bebygget område, men det er slemt nok. Heldigvis omkom ingen, sagde han. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  For tre år siden lød det fra Länsstyrelsen i Sverige, at et område ramt af jordskred i den svenske kommune Stenungsund ikke var egnet til bebyggelse.

  Det skriver Ritzau, som citerer flere svenske medier.

  "Bebyggelse er uhensigtsmæssigt af hensyn til beboernes og andres sundhed eller sikkerhed", udtalte styrelsen.

  Den anbefalede også, at kommunen skulle lave yderligere beregninger af jorden stabilitet.

  Jordskredet natten til i lørdags fik dele af en hovedvej til at brække i stykker, og der åbnede sig et flere hundred meter bredt hul.

  Flere bygninger fik desuden skader, og nu står kommunen over for en potentiel milliardregning i genopbygning af området.

 31. 37-årig idømt 14 års fængsel for modtagelse af 98 kilo amfetamin

  En mand fra Jyllinge er blevet idømt 14 års fængsel for at have modtaget sammenlagt 98 kilo amfetamin over to omgange tilbage i 2020.

  Det oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

  Politiet mistænker, at det skete i forening med en 41-årig horsensianer, der har tilknytning til en rockergruppering.

  De blev begge anholdt og sigtet for handel med store mængder narkotika i slutningen af august.

  Manden, der er 37 år gammel, er desuden dømt for at have modtaget og videresolgt fem kilo kokain i juli på en adresse i Hvidovre.

 32. Visitationszoner og lukningen af rockerklubhuse forlænges i København

  Københavns Politi har besluttet at forlænge perioden for de to visitationszoner, der blev etableret efter et skuddrab på Christiania i august.

  Den ene zone dækker Christiania og et område af Amager, mens den anden dækker et område af Nørrebro og Nordvest-kvarteret i København. Zonerne kan ses her, og de er nu forlænget frem til 9. oktober klokken 18.00:

  I en pressemeddelelse oplyser Københavns Politi, at de siden har visiteret cirka 650 personer, beslaglagt 28 stikvåben og otte andre våben.

  Derudover forlænger politikredsen lukningen af de tre tilholdssteder for Hells Angels, hvorfor det fortsat er forbudt at opholde sig på tre adresser frem til foreløbigt den 9. oktober klokken 19.00. Adresserne kan ses her:

  Begrundelsen for forlængelserne er, at det er forebyggende i konflikten mellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal to Familia.

 33. Landsretten mener, at alle optagelser, som denne hemmelige agent har optaget i fængslet med en drabstiltalt, må bruges.

 34. Nu går forhandlinger om mere løn til udvalgte faggrupper i gang.

 35. Mand sigtet for Emilie Meng-drab bliver frivilligt i fængsel

  Den 32-årige mand, der blandt andet er sigtet for drabet på Emilie Meng, accepterer igen at forblive varetægtsfængslet i yderligere fire uger.

  Det oplyser mandens forsvarer, Karina Skou, til Ritzau.

  Han har siddet bag tremmer siden april.

  Der er intet usædvanligt i, at sigtede fra tid til anden frivilligt lader deres varetægtsfængsling forlænge.

  Manden nægter sig skyldig i forbindelse med Emilie Meng-sagen og sagen fra Sorø, hvor han er sigtet for at have forsøgt at bortføre og voldtage en 15-årig pige.

  Han erkender sig delvist skyldig i bortførelse og voldtægt af en 13-årig pige fra Vestsjælland.

  Den 32-årige er beskyttet af et navneforbud.

 36. Senator Robert Menendez' kollegaer vil have ham til at trække sig fra politik.

 37. Fra januar er der lagt op til gedigne prisstigninger de fleste steder.

 38. Clara Tauson fik revanche mod russisk tennisspiller

  Clara Tauson vandt sin første kamp i Ningbo Open i Kina med 6-4, 6-1 over russeren Elina Avanesyan. (Foto: © Mary Altaffer, Associated Press)

  I juni led Clara Tauson et smertefuldt nederlag til russiske Elina Avanesyan ved French Open. Tre måneder senere fik den danske tennisspiller revanche.

  Hun vandt således sin første kamp ved Ningbo Open i Kina med 6-4, 6-1. Det er Clara Tausons første kamp, siden hun i sidste uge måtte udgå af et opgør i en anden WTA-turnering som følge af et hedeslag.

  Clara Tauson var den første til at tilspille sig breakbold og vandt første sæt, som blev servet hjem. I andet sæt blev det danske spil blot bedre, og Clara Tauson slog blandt andet et par forrygende baghåndsvindere.

  Danskeren kender endnu ikke sin modstander i anden runde. I kvartfinalen kan hun møde den topseedede tuneser, Ons Jabeur, der har været i tre grand slam-finaler de seneste to sæsoner.

 39. Weekendens hollandske opgør mellem Ajax og Feyenoord blev afbrudt og senere aflyst på grund af ballade blandt tilskuerne.

 40. Tommy Ahlers: Landmænd bør betale klimaafgift - ikke forbrugere

  Hvem skal betale for en klimaafgift?

  I Venstre er debatten brudt ud i lys lue, og på forsiden af dagens Politiken melder den tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) sig ind i debatten - og går i rette med en række partifæller.

  Han mener, at Venstre bør gå fuldtonet ind for en klimaafgift på landbruget, så det bliver landmændene og ikke forbrugerne, som skal pålægges afgift.

  Dele af partiet ser ellers helst, at regningen skal ligge ved forbrugerne.

  - For mig at se er en CO2-afgift en helt central del af Venstres klimapolitik, og den bliver der så sat spørgsmålstegn ved nu, siger Tommy Ahlers til avisen.

  Blandt modstanderne er det mangeårige og indflydelsesrige Venstre-medlem Peter Gæmelke samt folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) og medlem af EU-Parlamentet Asger Christensen (V).

  Ahlers er stadig medlem af Venstre, men forlod politik, da Venstre kom i opposition.

 41. Berygtet siciliansk mafiaboss er død efter kræftforløb

  Sicilianske Matteo Messina Denaro, der i årtier har været en af Italiens mest berygtede mafiabosser, er død.

  Det bekræfter borgmesteren i den italienske by, hvor Denaro var fængslet, skriver BBC. Borgmesteren, som hedder Pierluigi Biondi, siger, at Denaros død "afslutter en historie om vold og blod".

  Den 61-årige sicilianer havde kræft og søgte tidligere på året lægehjælp ved en klinik i Palermo, mens han var på flugt fra politiet. Den beslutning satte ham i myndighedernes søgelys og førte til hans anholdelse i januar efter tre årtier på flugt.

  Sidste måned blev han overflyttet til hospitalet. Borgmesteren siger, at mafialederen døde, efter hans "sygdom var forværret".

  Messina Denaro var en af de mest koldblodige gangsterledere i Cosa Nostra, der er den sicilianske mafia, som gav inspiration til de succesfulde 'Godfather'-film.

  Her er det mug shot - eller på dansk forbryderfoto - af Matteo Messina Denar, der blev taget efter anholdelsen i januar. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
 42. Motorvejsuheld skaber lang kø på Sjælland

  09:20: Opdateret efter genåbning

  Har du skullet på tværs af Sjælland for at komme på arbejde her til morgen, så ender du nok med at møde ind til direktørtid.

  Som følge af et uheld ved afkørsel 37 ved Sorø er der mandag morgen en forlænget rejsetid på op mod 60 minutter for trafikanter i østgående retning, skriver Vejdirektoratet.

  P4 Trafik meddeler omkring 09.15, at der igen er farbart i sporene i retning mod København, men at der fortsat er kilometervis af kø, der skal afvikles.

  Der er ingen meldinger om personskade ved uheldet, der blandt andet involverede en slamsluger, som er blevet bugseret væk af en særvogn, oplyser P4 Trafik.

 43. For at sikre mere tid til pleje og omsorg skal robotter hjælpe sygeplejersker med praktiske ting.

 44. Kommunalt kaos på Langeland: Røde partier vil nedlægge udvalg med blå formænd

  Der er mildest talt dårlig stemning på rådhuset i Langeland Kommune.

  Under budgetforhandlingerne i weekenden foreslog SF og Socialdemokratiet at nedlægge to ud af syv udvalg i kommunen for at spare penge.

  Udvalg hvor Konservative og Radikale sidder som formænd, som samtidig mister deres plads i det magtfulde økonomiudvalg.

  Det har fået Venstre, Konservative og Radikale til at forlade forhandlingerne. De mener, der er tale om en udrensning af de blå partier.

  - Det handler rent og klart om at begrænse vores indflydelse mest muligt, siger Søren Ramsing (RV).

  SF og Socialdemokratiet afviser, at forslaget handler om at holde de blå partier udenfor indflydelse.

  - Det er en besparelse og vores tilgang er, at ingen er fredet, heller ikke politikere, siger gruppeformand for Socialdemokratiet, René Hansen.

 45. En amerikanske golfstjerne foreslår, at man i Solheim Cup bør indføre omspil i tilfælde af pointlighed.

 46. Bioanalytikere frygter for deres fremtid, hvis de ikke får del i de ekstra lønkroner til velfærdsmedarbejdere.

Mere fra dr.dk