Faktatjek: Hærværksramt butiksejer fra Tingbjerg fik tilbud om forsikring

SF foreslog lovændringer, fordi ejeren af en hærværksramt bagerforretning i Tingbjerg ikke kunne få en forsikring. Men bageren og de andre forretninger i Tingbjerg, kan sagtens blive forsikret, fortæller Detektor.

Kaj Bageri i Tingbjerg, som er ejet af Ali Parnian, er blevet udsat for hærværk. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © Berlingske / Sofie Mathiassen)

Politikerne var hurtige, da ejeren af en hærværksramt bagerbutik i Tingbjerg fortalte, at det er umuligt at få en forsikring i området. De konservatives gruppeformand Mette Abildgaard fik på få dage indsamlet næsten en halv million kroner og SF’s politiske ordfører Karsten Hønge krævede, at staten skulle træde til.

- Jeg forsøgte at kontakte næsten alle forsikringsselskaber, men blev afvist alle steder, udtalte den 19-årige ejer Ali Parnian til Ekstra Bladet i sidste uge.

Men alle de forsikringsselskaber, som DR2-programmet Detektor har spurgt, vil gerne forsikre den pågældende adresse i Tingbjerg, og et af selskaberne oplyser, at de har kontaktet Ali Parnian for netop at tilbyde ham en forsikring.

Andre butikker har forsikring

Detektor har også talt med flere af de andre forretningsdrivende på Ruten i Tingbjerg, hvor Ali Parnians bageri ligger, som ingen problemer har haft med at få en forsikring.

- Jeg har aldrig haft problemer med at tegne en forsikring, siger Bent Kristensen, der ejer SPAR Købmand lige ved siden af bageriet.

Fem store danske forsikringsselskaber – Codan, Tryg, Gjensidige, Topdanmark og Alm. Brand - bekræfter overfor Detektor, at de gerne vil forsikre den konkrete adresse, som Ali Parnians bageri ligger på. Et af selskaberne fortæller, at de har kontaktet Ali Parnian for at tilbyde ham en forsikring før hærværket. Men Ali Parnian vendte aldrig tilbage på forespørgslen.

Underdirektør i forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring & Pension Hans Reymann-Carlsen bekræfter, at der ikke er geografiske områder i Danmark, hvor forretningsdrivende ikke kan få en forsikring på grund af uroligheder:

- Jeg har ringet rundt til flere forsikringsselskaber i sidste uge og samstemmende siger de til mig, at der er ikke nogen områder, hvor de ikke tegner forsikringer, siger han, og uddyber:

- Der kan selvfølgelig være individuelle ting, hvor forsikringen bliver dyrere og hvis der er gentagne tilfælde af det ene eller det andet, så kan det være, at man siger, der skal en særlig selvrisiko til, men der er ikke nogen steder, hvor man ikke kan tegne en forsikring.

Abildgaard: Tingene er gået lidt stærkt

De konservatives gruppeformand Mette Abildgaard startede indsamlingen på næsten en halv million kroner samme aften, som billederne fra hærværket i Tingbjerg blev vist i medierne. På Facebook skrev hun, at:

- … han (Ali Parnian, red.) kunne ikke tegne forsikring pga. urolighederne i Tingbjerg.

Detektor har også spurgt Mette Abildgaard, om hun gerne ville have vidst, at man godt kan tegne forsikringer i Tingbjerg:

- Det forbehold, hvor jeg siger, hvis det er sandt, hvad Ali siger, at han ikke kunne tegne en forsikring - det skulle have været med på min Facebook, men tingene er gået lidt stærkt i de her dage. Den nuance den skulle have været med, svarer Mette Abildgaard.

Hvad der skal ske med pengene er endnu uvist:

- Jeg skal ikke stå her og fælde en dom. Det synes jeg, ville være unfair over for alle parter i denne her sag, der har noget i klemme. Der skal nok komme en melding fra indsamlingsnævnet. Det er indtil videre for tidligt for os at konkludere noget endnu, fastslår hun.

Hønge: Det var ikke godt nok

Kort tid efter hærværket mod bageriet fremsatte SF’s politiske ordfører Karsten Hønge et forslag om, at staten skal gribe ind:

- Hvis det er sådan, at forsikringsselskaberne er så tilbageholdende med at hjælpe erhvervsdrivende i de her områder, så mener jeg, at vi fra statens side skal gå ind og lave aftaler med forsikringsselskaberne om, at man spænder et net ud under de erhvervsdrivende, som tydeligvis er udsat for et pres fra banderne, sagde han til TV2 News.

Karsten Hønge (SF) erkender nu, at han var for hurtigt ude med sit forslag:

- Det skulle have været mere præcist, og det kunne det have været, hvis jeg havde ventet. At gå frem og foreslå det, vi gjorde, var en fejl, siger han til Detektor, og tilføjer:

- I sådanne situationer er det altså bedre ikke at svare på spørgsmålene fra journalisterne, men at sige, at vi bliver simpelthen nødt til lige at tænke det igennem, inden vi fremsætter forslaget, siger Karsten Hønge.

Se mere om hærværket i Detektor i aften kl. 21.00 på DR2

Facebook
Twitter