Seneste Nyt

Faktatjek: Kan regeringen tage æren for færre kontanthjælpsmodtagere?

Venstres Facebook-side kunne man for nylig læse følgende budskab: ”13.500 personer færre på kontanthjælp. Regeringens politik virker.”

Men ifølge Beskæftigelsesministeriet findes der ingen dokumentation for, at indførslen af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har indflydelses på det faldende antal kontanthjælpsmodtagere, og ifølge eksperter er det forventeligt med færre kontanthjælpsmodtagere på grund af gode økonomiske konjunkturer.

Venstre mener dog, at deres samlede politiske initiativer har indflydelse på udviklingen, fortæller DR’s Detektor.

Selvom Venstre i Facebook-annoncen giver deres politik æren for det faldende antal kontanthjælpsmodtagere, så har Beskæftigelsesministeriet ikke lavet nogle målinger af, hvor stor betydning kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har for udviklingen i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Det skriver de i et nyt svar til Beskæftigelsesudvalget. I svaret står der, at det ikke er muligt at identificere, hvor mange der er afgået fra kontanthjælpssystemet som en konsekvens af reformen, og at der ikke findes data for, hvordan udviklingen på området ville have været, hvis jobreformen ikke var blevet indført.

Venstre understreger dog, at de ikke kun peger på jobreformen som forklaring på udviklingen, men også på andre initiativer regeringen har gennemført.

- Selvfølgelig virker vores politik, og det er en lang række initiativer, som tæller med. Kontanthjælpsloftet er noget af det, men det er også de initiativer, vi har taget for at sikre virksomhederne en bedre konkurrenceevne, siger erhvervsordfører Torsten Schack (V) til Detektor.

Ifølge Anders Bruun Jonassen, der er forsker ved Rockwoolfonden, er det nødvendigt at lave en effektmåling, før man kan vurdere de politiske initiativers potentielle virkning. Det er nemlig forventeligt, at antallet af kontanthjælpsmodtagere ville være faldet under alle omstændigheder i den periode, regeringen omtaler.

- Om de her forskellige politiske tiltag har ændret udviklingen, det er ikke til at sige, men det er fuldt forventeligt at se både stigende beskæftigelse og færre kontanthjælpsmodtagere i den her periode.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere påvirkes nemlig først og fremmest af de økonomiske konjunkturer, og faldet i kontanthjælpsmodtagere er begyndt allerede tilbage i 2014.

- Vi har set en faldende tendens i antallet af kontanthjælpsmodtagere pga. de gode konjunkturer siden 2014. Dertil har der så været en flygtningekrise, som har givet en stigning i det samlede antal kontanthjælpsmodtagere, men den underlæggende udvikling har været en faldende tendens, forklarer Anders Bruun Jonassen.

Til trods for ekspertens udsagn og den manglende dokumentation, holder Venstre dog fast i, at deres samlede politik og politiske initiativer har medvirket til, at det går bedre med økonomien.

- Vi kan ikke sige detaljeret, at dét initiativ har dén effekt, og dét initiativ har dén effekt, og derfor siger vi, at vores politik virker, den trækker entydigt i den rigtige retning - nettoresultatet er det her, det er der forskellige faktorer, der påvirker. Det er heldigvis sådan, at det ikke er alt, hvad der sker i Danmark, der er 100 procent afhængigt af, hvad der sker på Christiansborg, siger Torsten Schack (V).

Nyheder

  1. Nato forbereder kæmpe militærøvelse i luften over Europa - skal afskrække Rusland

    Tyskland forbereder sig på at være vært for den største Nato-militærøvelse i luften nogensinde.

    Den skal vise både de allierede og eventuelle fjender, hvilken styrke, forsvarsalliancen har, lyder det fra tyske og amerikanske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AP.

    Øvelsen har navnet 'The Air Defender 23' og begynder i næste uge.

    Flere end 10.000 personer og 250 luftfartøjer fra 25 nationer er med i øvelsen. Alene USA sender 2.000 soldater fra landets flyvevåben og 100 luftfartøjer afsted.

    Forsvarsøvelsen har til formål at træne et Nato-svar på et angreb mod en allieret.

    - Det vil demonstrere uden for enhver tvivl, hvilken adræthed og hurtighed, de allierede i Nato har i reaktioner på angreb, siger den amerikanske ambassadør i Tyskland, Amy Gutmann.

    - Jeg vil være ret overrasket, hvis der findes en verdensleder, som ikke noterer sig, hvad det her viser om alliancens ånd og styrke. Det inkluderer Hr. Putin, siger hun ifølge AP.

  2. Pave Frans skal på operationsbordet i dag

    Den argentinske pave Jorge Mario Bergoglio - kendt på dansk som pave Frans - skal opereres i dag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Operationen finder sted på et hospital i Rom, og der er tale om et ikke videre uddybet indgreb i underlivet.

    Det ventes, at den 86-årige pave vil være indlagt i nogle dage, mens han kommer til hægterne.

  3. OECD øger forventning til øget økonomisk vækst

    Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) har øget forventningerne til verdens økonomiske vækst en smule.

    Den mellemstatslige organisation forventer en global bnp-vækst på 2,7 procent i år. Sådan lyder den seneste prognose, som er offentliggjort i en rapport i dag.

    Det er et lille nøk op fra en vækst på 2,6, som var forventningen i marts.

    - Den globale økonomi viser tegn på forbedring, men opsvinget er fortsat svagt, og der er stadig markante risici, skriver OECD, der arbejder for at fremme økonomisk vækst og beskæftiglse.

    Det er blandt andet Kinas genåbning efter corona og et fald i inflationen, der bidrager positivt, lyder det.

    For Danmark forventer OECD en bnp-vækst på 0,7 procent i år. I marts var prognosen 0,6 procent.

    For næste år lyder forventningen, at bnp'en på globalt plan vækster med 2,9 procent.

    Bnp, der er forkortelsen for bruttonationalprodukt, er et udtryk for størrelsen af en økonomi og et af de mest brugte tal til at måle vækst.

  4. 37-årig tiltalt kræves livstid for drab på Mia Stevn

    Anklagemyndigheden har netop oplyst, at den ønsker, at den 37-årige mand, der er tiltalt for drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn, skal idømmes fængsel på livstid. Alternativt forvaring.

    Det er netop kommet frem i Retten i Aalborg, hvor retssagen i dag indledes.

    Den tiltalte nægter sig skyldig i de to forhold, der handler om voldtægt og drab. Han erkender usømmelig behandling af lig.

    Retssagen løber over ni dage.

    Drabet skete i februar 2022, efter Mia Skadhauge Stevn var forsvundet efter en bytur.

  5. Over 100 biler har fået piftet dæk på Frederiksberg

    Københavns Politi har fået en del anmeldelser om biler, der har fået lukket luft ud af dækkene.

    - Vi har pt. registreret over 100 biler. Vi efterforsker hærværket, og vi hører gerne fra borgere, der har set noget, skriver politiet på Twitter.

    Det drejer sig om biler parkeret på blandt andet Egernvej og Solsortvej på Frederiksberg.

  6. Trafikselskaber tvinges til at ændre byttepenge-praksis

    Det er ikke tilladt for en buschauffør at afvise en passager, der vil betale en billet kontant, fordi det ikke er muligt at give vedkommende byttepenge retur.

    Det er nemlig sket i flere tilfælde. Hvis en passager eksempelvis skulle betale 26 kroner for en rejse og kun havde en 200-kroneseddel, så har chaufførerne i nogle tilfælde afvist at tage imod betalingen. Dermed er der sket en forskelsbehandling af de kontantbetalende forbrugere, fastslår Forbrugerombudsmanden.

    Sådan en afvisning af betaling er i strid med kontantreglen i betalingsloven, og nu vil trafikselskaberne rette ind og ændre praksis.

    Buspassagerer skal dog naturligvis være opmærksomme på, at buschauffører ikke kan have ubegrænsede byttepenge i bussen, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.

  7. Folkedrabstiltalte Kabuga erklæres uegnet til rettergang

    Dommere ved FN's Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag har erklæret Felicien Kabuga for uegnet til at gennemgå og forsvare sig selv i en retssag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Kabuga er tiltalt for at have medvirket i folkemordet i Rwanda i 1994. Den nu 90-årige mand blev anholdt i 2020 efter flere årtier på flugt.

    - Retten finder, at Hr. Kabuga ikke længere er i stand til en meningsfuld deltagelse i sin retssag, lyder begrundelsen fra krigsforbryderdomstolen.

    Dog bliver hans sag gennemgået på en anden måde, skriver Reuters. Der vil være "en alternativ kendelsesprocedure", som ligner en retssag, men uden der er mulighed for at idømme Kabuga nogen straf.

    Krigsforbryderdomstolen tiltalte ham tilbage i 1997 for syv tilfælde af folkemord, medvirken til folkemord og for forfølgelse og udryddelse af personer fra folkegruppen tutsi under folkedrabet, hvor mindst 800.000 blev slået ihjel.

    Han er blandt andet anklaget for at have kontrolleret selskabet Radio Television Libre des Mille Collines, der udsendte propaganda og opfordrede til drab på tutsier.

  8. Dansk major efter UFO-påstande i USA: 'Jeg har brug for selv at se billeder'

    Der er brug for yderligere beviser, før man kan fastslå, at USA er i besiddelse af såkaldte udenjordiske faretøjer, som en whistleblower fra efterretningstjenesten påstår.

    Det mener Karsten Marrup, som er major og chef for Center for Luft og Rumoperationer ved Forsvarsakademiet.

    - Jeg vil ikke afvise, at det han siger, er sandt, siger han til Ritzau.

    - Men, fordi historien er så vild, som den er, har jeg brug for at få et billede eller en optagelse, så vi kan se, at de ting, han siger eksisterer, rent faktisk eksisterer.

    Der er ifølge Karsten Marrup ikke noget nyt i det, som den amerikanske whistleblower David Grusch påstår. Denne gang kommer det dog fra en mere troværdig kilde.

    - Det nye er, at det er en mand i den position, som udtaler sig under ed, og som siger, at det passer, siger Karsten Marrup.

    David Grusch har tidligere været ansvarlig for analyse af uidentificerbare fænomener i det amerikanske forsvar.

  9. Mindst syv personer savnet efter oversvømmelser ved dæmning i Ukraine

    Mindst syv personer er forsvundet, efter vandet i går brød ud og oversvømmede store områder omkring den sprængte Nova Kakhovka-dæmning i Ukraine.

    Det skriver Reuters på baggrund af det russiske nyhedsbureau Tass, der citerer en russisk-indsat borgmester i området. Rusland kontrollerer dele af regionen, hvor oversvømmelserne er sket.

    Der er ikke umiddelbart meldinger fra ukrainsk side om døde eller savnede.

    Myndighederne i Moskva har erklæret undtagelsestilstand i Kherson-regionen. Hvilket område, der præcis menes, er uklart, idet Rusland kun kontrollerer dele af regionen, hvor man har indsat en russisk-sindet administration, siden Rusland ulovligt annekterede regionen i fjor.

    DR Nyheder følger situationen omkring dækningen. Den kan følges i vores liveblog:

  10. Vrede parkeringskunder opgiver nu halvandet års kamp mod Europark

    En gruppe af vrede parkeringskunder har trukket deres stævning mod Europarks inkassoselskab, Euroinkasso, tilbage.

    Sådan lyder det fra gruppens talsmand.

    Facebookgruppen "Fælles Front mod Euroinkasso" havde over 600 medlemmer, hvor flere havde oplevet, at der pludselig lå en inkassoskrivelse i deres postkasse med et betragteligt rykkergebyr. De hævder dog hverken at have modtaget p-afgift eller rykkerskrivelse inden da.

    Efter politianmeldelser og klager til Forbrugerombudsmanden gik nogle af medlemmerne i januar videre med også at stævne Euroinkasso.

    Ifølge talsmand Palle Katring-Rasmussen oplever gruppen, at den har fået "resultater, som har bidraget til gruppens retfærdighedssans". Han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

    Europarks moderselskab Apcoa Parking har givet følgende skriftlige svar til DR:

    - En sag, der bliver opgivet af sagsøgeren, kan ikke tages til indtægt for, at der er indgået forlig.

  11. Danske Bank dropper dele af forretningen i Norge

    Danske Bank-koncernen har besluttet at forlade privatkundemarkedet i Norge. Det oplyser banken i dag i forbindelse med præsentationen af en ny virksomhedsstrategi.

    Ifølge NRK har Danske Bank efter en strategisk gennemgang besluttet udelukkende at fokusere på erhvervs- og storkundesegmentet.

    Der er derfor nu sat gang i en proces med at sælge privatkundedelen fra.

    I en pressemeddelelse skriver virksomheden, at den senest i forbindelse med fremlæggelsen af resultatet for 2. kvartal 2023 vil vende tilbage med yderligere information.

  12. 400 canadiske skovbrande sender røg ind over flere storbyer

    • Billedet her er fra Toronto i Canada og taget den 6. juni 2023. (Foto: © CARLOS OSORIO, Ritzau Scanpix)
    • Røgen fra Canada har lagt sig over New York. Her er et billede af Manhattan, hvor man kan se røgen skygge for de mange ikoniske højhuse. Billedet er taget i går. (Foto: © NDZ/STAR MAX/IPx, NDZ/STAR MAX/IPx)
    1 / 2

    Mens vi herhjemme går og drømmer om lidt vand til den svedne, gule græsplæne, er det helt andre problemer, de kæmper med i Canada.

    Her er lige nu mere end 400 aktive skovbrande, som sender røg ind over store områder og helt til New York, skriver blandt andre New York Times.

    Billeder fra New York viser en brunlig tåge af røg ligge over byen, ligesom det er tilfældet med blandt andet Toronto, Vermont og Ottawa.

    I flere af byerne er der udsendt luftkvalitetsalarmer for at advare folk om ikke at indånde røgen.

    New York Times skriver, at omkring 26.000 canadiere er blevet evakueret fra deres hjem som følge af brandene.

    Det skal siges, at skovbrande ikke er noget sjældent fænomen i Canada, hvor man ligefrem taler om sæson for dem, men den nuværende situation menes at være mere alvorlig end tidligere.

  13. Whistleblower opfordrer USA til at offentliggøre UFO-beviser

    USA bør offentliggøre de "intakte og delvist intakte" beviser, de har for udenjordiske UFO'er.

    Det mener en tidligere embedsmand i den amerikanske efterretningstjeneste, whistlebloweren David Grusch. Det skriver The Guardian.

    Grusch har tidligere været ansvarlig for analyse af uidentificerbare fænomener i det amerikanske forsvar. Ifølge ham er informationer om UFO-beviserne ulovligt tilbageholdt for Kongressen.

    David Grusch har ikke selv set de UFO-rester, han beskriver. Han ved heller ikke, hvor det skulle være opbevaret, men har fået objekterne beskrevet af en række nære kilder i efterretningstjenesten.

    Jonathan Grey, en nuværende embedsmand i USA's Nationale Luft- og Rumefterretningscenter (Nasic), bekræfter, at der er fundet "eksotisk materiale".

    - Fund af denne slags er ikke afgrænset til USA. Det er et globalt fænomen, siger han ifølge The Guardian.

    Nasa oplyser til The Guardian, at de indtil videre ikke har fundet beviser for udenjordisk liv, og at de heller ikke har fundet beviser for fremmedartede UFO'er.

    USA's forsvarsministerium, Pentagon, har tidligere udgivet en rapport om UFO'er. Heri fremgik det, at langt de fleste uidentificerbare objekter, forsvaret finder, ikke kan forklares.

  14. Amerikansk udenrigsminister drøftede menneskerettigheder med saudisk kronprins

    USA's udenrigsminister, Antony Blinken, og Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, under tirsdagens møde i Jeddah. (Foto: © Amer Hilabi, Associated Press)

    USA's udenrigsminister, Antony Blinken, mødtes i går med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, som også de facto er landets leder.

    De talte i lidt under to timer om blandt andet situationen i Israel, konflikten i Yemen, uroligheder i Sudan og menneskerettigheder. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Mødet fandt sted på trods af, at der hersker store uenigheder mellem landene.

    - Udenrigsministeren understregede, at vores bilaterale forhold er styrket som følge af fremskridt på området for menneskerettigheder, siger Matthew Miller, som er talsperson for Blinken ifølge Reuters.

    De to diskuterede også tættere økonomisk samarbejde. Særligt om grøn energi og teknologi.

  15. Pernille Weiss nægter at trække sig trods opfordring

    Pernille Weiss har ingen planer om at forlade sit job i Europa-Parlamentet som følge af den kritik, nogle tidligere medarbejdere har rejst af hende. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Berlingske)

    Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, er på det seneste blevet kritiseret for at have skabt "et stærkt belastet, psykisk arbejdsmiljø" for folk omkring sig.

    Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har direkte opfordret Weiss til at trække sig fra parlamentet, men det har hun ikke planer om, siger Pernille Weiss i TV2-programmet "Lippert".

    Det var en række tidligere medarbejdere fra politikernes kontor i Bruxelles, der i sidste uge rejste kritikken. Det kom blandt andet frem, at ni ansatte havde sagt op på fire år.

    Den 30. maj skrev Pernille Weiss på Twitter, at hun ikke kunne genkende kritikken.

    Flere af hendes nuværende ansatte har desuden berettet, at de ikke genkender billedet. Og at de ikke fik mulighed for at deltage i den interne undersøgelse, der ligger til grund for Papes udmelding.

  16. Vollsmose rammes af besparelser: Ingen nye altaner, gulve og vvs- og elinstallationer

    Den store omdannelsesplan for Odense-bydelen Vollsmose bliver dyrere end ventet.

    En aktuel status viser, at alene renoveringen af Bøgeparken bliver 124 millioner kroner dyrere end antaget for to år siden.

    Årsagerne er ifølge Odenses byråd og boligselskabet Civica primært inflationen, men også byggetekniske løsninger, som bliver dyrere.

    En del af stigningen hentes ved lån, og byrådet skal i dag tage stilling til, om det vil forhøje bankgarantien for større lån.

    Men beboerne bliver også ramt. Der er barberet for 47 millioner kroner af det oprindelige projekt, og det betyder, at der ikke kommer nye altaner, nye gulve eller nye vvs- og elinstallationer.

    Både politikere og boligselskabet Civica forudser, at renovering af andre afdelinger også kan risikere at blive dyrere end forventet.

  17. Onsdag starter skyet, men solen tager over

    Havvandet er stadig omkring de 15 grader, men igen i dag vil temperaturen i luften kunne nå op på 25 grader. Her er det ved Aalbæk Strand. (Foto: © Inger Nielsen)

    Det er gråt og diset i store dele af landet onsdag morgen, hvor kun Sjælland og Sydhavsøerne kan klare en start med blå himmel over sig.

    I løbet af formiddagen breder den udsigt sig dog til resten af landet, og vi får endnu en solrig og tør dag.

    Temperaturen ligger mellem 18 grader ved kysterne og op til 25 grader, måske lidt varmere lokalt i hovedstadsområdet.

    Vinden er svag til let fra hovedsagelig vestlig retning.

  18. Billeder viser huse stå under vand til taget efter sprængning af dæmning

    Enorme vandmasser har i løbet af tirsdag opslugt dele af Kherson-regionen i Ukraine, hvor satellitbilleder natten til onsdag viser både huse og havnefaciliteter stå under vand i et område på 2.500 kvadratkilometer.

    Det skriver Ritzau.

    Billederne kommer fra den amerikanske virksomhed Maxar Technologies, der under krigen har leveret satellitbilleder fra især slagmarken.

    Området er oversvømmet, efter at dæmningen Nova Kakhovka tirsdag morgen blev sprængt i stykker, så vandet fra det 18 kubikkilometer store bassin bag dæmningen er fosset ud.

    Satellitbillederne viser huse og andre bygninger under vand. Mange af dem står i så højt vand, at kun deres tage titter frem over vandspejlet.

    Flere parker, landområder og infrastruktur er desuden blevet helt oversvømmet.

    Ukraine giver Rusland skylden og kalder sprængningen en krigsforbrydelse, mens Rusland afviser at have noget med sagen at gøre og omvendt beskylder Ukraine for selv at stå bag.

    • This handout satellite image courtesy of Maxar technologies shows port facilities and an industrial area in Kherson on May 15, 2023. An attack on a major Russian-held dam in southern Ukraine on June 6, 2023 unleashed a torrent of water that flooded two dozen villages and forced the evacuation of 17, 000 people, sparking fears of a humanitarian disaster. (Photo by Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    • This handout satellite image courtesy of Maxar technologies shows port facilities and an industrial area on June 6, 2023, after it was flooded following an attack on a major Russian-held dam in southern Ukraine which unleashed a torrent of water that flooded two dozen villages and forced the evacuation of 17, 000 people, sparking fears of a humanitarian disaster. (Photo by Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    • This handout satellite image courtesy of Maxar technologies shows a town along the Dnipro river in Kherson on June 6, 2023, after it was flooded following an attack on a major Russian-held dam in southern Ukraine which unleashed a torrent of water that flooded two dozen villages and forced the evacuation of 17, 000 people, sparking fears of a humanitarian disaster. (Photo by Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    • This handout satellite image courtesy of Maxar technologies shows a town along the Dnipro river in Kherson on May 15, 2023. An attack on a major Russian-held dam in southern Ukraine on June 6, 2023 unleashed a torrent of water that flooded two dozen villages and forced the evacuation of 17, 000 people, sparking fears of a humanitarian disaster. (Photo by Satellite image ©2023 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2023 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    1 / 4
  19. Mindst to dræbt i masseskyderi efter dimissionsfest

    To mænd har mistet livet, og adskillige personer er blevet såret, efter at en person udførte et masseskyderi på et universitetsområde i den amerikanske delstat Virginias hovedstad, Richmond, tirsdag.

    Det skriver Ritzau.

    En 19-årig formodet gerningsmand er blevet anholdt. Han befandt sig uden for et teater, hvor der blev afholdt dimissionsfest for en masse unge mennesker, som han af uvisse årsager begyndte at skyde på, hvilket kostede en 18-årig og en 36-årig mand livet.

    Desuden er en 31-årig mand hårdt såret og i livsfare, mens andre er mindre sårede.

    Blandt de tilskadekomne er også en ni-årig pige, der blev kørt ned af en bil, fordi skyderiet skabte kaotiske tilstande på stedet.

  20. Myndighed peger på for stort brug af Novo Nordisks diabetesmedicin

    En afdeling under Sundhedsstyrelsen mener, at for mange med type 2-diabetes får lægemidlet Ozempic fra Novo Nordisk uden at have prøvet andre lægemidler først.

    Det siger Simon Tarp, som er farmaceut hos Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), til Politiken.

    - Vi kan se, at mange af de personer, som i dag bliver startet i behandling med en GLP-1 (Ozempic, red.) ikke har forsøgt billigere og ligeværdige alternativer inden, siger han.

    IRF er del af Sundhedsstyrelsen, og deres opgave er at holde øje med, om brugen af lægemidler er rationel. Han siger, at det ikke er rationelt.

    Flere burde ifølge ham have prøvet mildere og billigere medicin først.

    Af de 25.000, som sidste år kom på behandlingen og fik tilskud til behandlingen fra det offentlige, var Ozempic den første medicin, som en fjerdedel af dem havde fået mod diabetes.

    56 procent sprang flere behandlingsskridt over, skriver Politiken.

    Diabetesforeningen er skeptisk over for udmeldingen og forskningschef Tanja Thybo peger på, at det kan "blive dyrere i både livskvalitet og for sundhedsvæsenet", hvis man skal prøve flere lægemidler af i tilfælde, hvor Ozempic er det optimale lægemiddel.

  21. 100-årig tidligere kommandosoldat og prins Joachim var med til at markere D-dag

    D-dag, hvor de allierede styrker stormede Normandiets strande, bliver hvert år markeret i Frankrig den 6. juni.

    Og i år var blandt andre 100-årige Leon Gautie - det sidste overlevede medlem af de franske kommandosoldater - til stede til en af markeringerne, skriver Reuters.

    Han var 21 år, da han gik i land på den af de fem landgangsstrande, der havde fået kodenavnet Sword Beach.

    • Han var 21 år, da han gik i land på den af de fem landgangsstrande, der havde fået kodenavnet Sword Beach. (Foto: © LUDOVIC MARIN / POOL, Ritzau Scanpix)
    • Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den franske veteran Leon Gautier bydes velkommen til en ceremoni af et medlem af den franske flådes specialenhed Marine Nationales. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Operation Overlord, som det blev kendt, var en kombineret land-, luft- og søoffensiv, der blev udført med det formål at befri Europa fra nazistisk kontrol.

    I år er det 79 år siden den skæbnesvangre dag kostede tusindvis soldater livet på begge sider.

    Til stede til dagens ceremoni ved monumentet for britiske soldater i Ver-sur-Mer var også dansk repræsentation i form af prins Joachim. Han var der i sin rolle som forsvarsattaché. Han berørte blandt andet krigen i Ukraine i sin tale.

    - Vi hylder ikke kun dem, der betalte den ultimative pris for vores frihed. Vi mindes om, hvorfor de gjorde det.

    - Fordi fred og frihed i Europa endnu engang er truet.

    Prins Joachim talte til ceremonien iført sin militæruniform. (Foto: © APTN DIRECT)
  22. Hård Trump-kritiker melder sig ind i republikansk præsidentkamp

    60-årige Chris Christie vil forsøge at blive republikanernes præsidentkandidat. (Foto: © WADE VANDERVORT, Ritzau Scanpix)

    Endnu en republikaner har meldt sig ind i kampen om at blive partiets præsidentkandidat ved valget næste år.

    Senest er der tale om 60-årige Chris Christie, der tidligere har været guvernør i New Jersey, skriver Reuters.

    Chris Christie har indgivet de nødvendige dokumenter til USA's føderale valgkommission, som der skal til, før man kan stille op til Republikanernes primærvalg i kampen om at blive partiets spydspids i præsidentvalgkampen.

    I går var det tidligere vicepræsident Mike Pence, der var parat til at kunne stille op, ligesom en række andre republikanere og et par demokrater har annonceret det.

    Christie er en af de republikanere, der har kritiseret den tidligere præsident Donald Trump. Trump har tidligere meddelt sit kandidatur.

    Ifølge avisen New York Times har Christie blandt andet udtalt, at den tidligere præsident gik over grænsen i kraft af sine handlinger, der gik forud for angrebet mod Kongressen i 2021.

  23. Belarus misser forsøg på at blive del af FN's Sikkerhedsråd

    Tirsdag er fem lande valgt ind i FN's Sikkerhedsråd for en toårig periode, der starter 1. januar 2024.

    Det skriver Reuters.

    De fem lande er Algeriet, Guyana, Sierra Leone, Sydkorea og Slovenien.

    Som det eneste land, havde Slovenien en modkandidat, og det var Belarus.

    Belarus er ikke populært hos mange vestlige lande på grund af dets tætte forhold til Rusland. Og det var heller ikke populært nok i sikkerhedsrådet til at få en plads blandt i alt 15 lande.

    Fem af landene - Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA - er faste medlemmer, mens de ti andre vælges, så alle dele af verden repræsenteres lige og for to år ad gangen - fem nye om året.

    Danmark lancerede sidste år sit kandidatur til FN's Sikkerhedsråd for perioden 2025 og 2026.

  24. Ødelagt dæmning kommer ikke i vejen for modoffensiv, siger Zelenskyj

    Sprængningen af den ukrainske dæmning Nova Kakhovka kommer ikke til at ødelægge Ukraines planer om en modoffensiv.

    Det skriver den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, på beskedtjenesten Telegram.

    - Eksplosionen af dæmningen vil ikke påvirke Ukraines evne til at generobre sine egne territorier, siger han.

    Han siger også, at han har talt med højtstående kommandører i det ukrainske militær, der har forsikret ham om, at hæren er klar.

  25. Fodboldstjernen Karim Benzema skifter til Saudi-Arabien

    Karim Benzema indgår en treårig kontrakt med Al Ittihad fra Saudi-Arabien. Det oplyser klubben på Twitter. (Foto: © Pierre-Philippe Marcou, Ritzau Scanpix)

    Efter dage med spekulationer blev det tirsdag officielt. Fodboldstjernen Karim Benzema skifter til Al Ittihad i Saudi-Arabien.

    Den tidligere Real Madrid-stjerne, der sidste år blev kåret som verdens bedste fodboldspiller, har skrevet under på en treårig kontrakt med sin nye arbejdsgiver.

    Karim Benzema spillede for Real Madrid i 14 år og vandt 25 trofæer, inden han i sidste uge meddelte sit exit fra Spanien.

    Nu skal han altså boltre sig i en ny liga. Her kan han komme til at stå overfor sin tidligere holdkammerat - den portugisiske superstjerne Cristiano Ronaldo, der sidste år skiftede til Al Nassr på en lukrativ aftale.

  26. Tidligere minister vraget som borgmesterkandidat - Her er Aalborgs næste borgmester

    Lasse Frimand Jensen (S) er søn af Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen (S). (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    Aalborgs næste borgmester bliver Socialdemokratiets Lasse Frimand Jensen.

    Det er netop blevet offentliggjort på et møde i partiets Aalborg-afdeling.

    Aalborgs nuværende borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) forlader nemlig posten før tid - 31. juli i år.

    38-årige Lasse Frimand Jensen er søn af tidligere overborgmester i København Frank Jensen (S) og har siddet i byrådet i Aalborg i ni år, som han desuden er gruppeformand for. Og så er han formand for Port of Aalborg.

    Han har slået folketingsmedlem og tidligere udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) i det, som Nordjyske kalder en "tæt afgørelse" om, hvem der skal være partiets lokale spidskandidat - og dermed borgmesterkandidat.

    Møller Mortensen vil fortsat være kandidat ved kommunalvalget i 2025.

  27. Stridende golftours slår pjalterne sammen i nyt selskab

    De har været rygende uenige, men nu er de pludselig blevet gode venner.

    PGA Tour og DP World Tour er således blevet enige med udbrydertouren LIV Golf og dens ejer, den saudiarabiske investeringsfond Public Investment Fund.

    Sammen har de stiftet et fælles selskab, der skal pleje deres fælles kommercielle interesser og "forene golf globalt", skriver PGA Tour i en pressemeddelelse.

    Parterne med de traditionelle organisationer PGA Tour og DP World Tour på den ene side og LIV Golf på den anden har ligget i strid i efterhånden et par år.

    LIV Golf blev grundlagt i 2021 og begyndte at lokke store stjerner fra PGA Tour og DP World Tour med enorme præmiesummer og nye turneringsformater, skriver Ritzau.

    Der har siden været udelukkelser og søgsmål på kryds og tværs, men alt det er nu lagt i graven, oplyser PGA Tour.

    Saudi-Arabien, som Public Investment Fund hører til, beskyldes for såkaldt sportswashing, som har til formål at renvaske landets haltende ry og rygte gennem investeringer i sport, skriver Ritzau.

  28. Regeringen vil beskytte drikkevandet, men SF 'har svært ved at rose den for at gøre det, vi har aftalt for flere år siden'

    Det skulle hellere være kommet i går end i dag. Og faktisk var det allerede aftalt af et bredt politisk flertal i 2019.

    Derfor har SF's politiske ordfører, Signe Munk, svært ved at finde meget ros til regeringen, efter miljøminister Magnus Heunicke (S) i dag siger, at det fra midten af 2024 skal være forbudt at bruge sprøjtegift tæt på drikkevandsboringer, hvor der er risiko for, at giften ender i drikkevandet.

    - Det er svært at rose en regering for at gøre det, vi har aftalt for flere år siden. Vi roser jo heller ikke børn for, at de går i skole, siger Munk.

    Aftalen fra 2019 gav kommunerne frem til og med 2022 til at finde lokale løsninger på at stoppe brugen af sprøjtegift rundt om drikkevandsboringerne. Hvis ikke det skete, ville man indføre et nationalt forbud.

    Også i De Radikale synes de, at regeringen har "sovet i timen" indtil nu, siger miljøordfører Zenia Stampe.

  29. Herning kommune aflyser besparelser: 20 millioner kroner tilbage til de ældre

    Politikerne i Herning Kommune ruller nu deres besparelser på ældreområdet fra januar tilbage, fortæller venstreborgmester Dorte West.

    - Vi snakker om 20 millioner kroner, og det er jo selvfølgelig på den korte bane, siger hun.

    De oprindelige besparelser på 16-18 millioner kroner har medført, at de ældre blandt andet sidder alt for længe og venter på hjælp, når de kalder, eller ligger i sengen til klokken 11 om formiddagen, fordi der ikke er tid til at hjælpe dem op.

    Og afdelingsformand i FOA Midt- og Vestjylland, Susanne Andersen er stadig bekymret.

    - For hvad der så kommer til at ske på den lange bane, siger hun.

  30. Finland udviser ni ansatte på den russiske ambassade

    Den finske regering har besluttet at bortvise ni personer, der er ansat på den russiske ambassade i Finland, skriver finske YLE.

    Det forklares fra regeringens side med, at de udviste personer skulle have arbejdet sammen med efterretningstjenester og handlet i strid med Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser, skriver SVT.

    Den finske sikkerhedstjeneste Supo bekræfter det på Twitter og kalder det et "væsentligt tilbageslag" for russisk efterretningsvirksomhed i Finland.

    (Foto: © Skærmbillede Twitter)
  31. Drabsdømt 53-årig skød sin ekskone: Nu vil han have sin sag prøvet i landsretten

    En 53-årig mand, der sidste uge blev idømt livstid for at have dræbt sin 41-årige ekskone, har anket sagen til landsretten.

    Det skriver Dagbladet Ringkøbing Skjern.

    - Han vil gerne have, at nye dommere og nye nævninge vurderer sagen ud fra sin helhed med nye øjne uagtet den stillingtagen, der var i byretten, fortæller Jens Rask, der er den 53-åriges forsvarsadvokat.

    Manden blev kendt skyldig af et enigt nævningeting ved Retten i Aalborg.

    Drabet skete i 2021, hvor den 53-årige skød kvinden på klos hold med en pistol foran deres to børn ved en opgang på Skelagervej i Aalborg.

    Han er også dømt for psykisk vold og for over flere end 30 gange at have overtrådt et tilhold mod at kontakte kvinden.

    Den 53-årige har i retten erkendt at have skudt sin ekskone, men det var ifølge ham ikke planen, at kvinden skulle dø.

  32. Puff- og elf-bars får børn til at true hinanden

    Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at Pernelle Jensen er formand for unge- og uddannelses-udvalget i Region Syddanmark. Det er nu rettet, da det er i Fredericia Kommune.

    Onsdag får forældre til børn fra 4. til 9. klasse i Fredericia Kommune et brev. For børn og unge truer og afpresser hinanden i forbindelse med salg af puff- og elf-bars.

    - Det er meget foruroligende, at de her ulovlige nikotinprodukter bliver brugt af børn helt ned til 4. klasse, siger formanden for unge- og uddannelses-udvalget i Fredericia Kommune, Pernelle Jensen fra Venstre.

    Puff- og elf-bars kan beskrives som engangs e-cigaretter, der har sliksmag med eksempelvis jordbær, mint eller melon. De er ulovlige, og der er fundet eksempler, hvor en enkelt puff-bar har 200 gange mere nikotin end en almindelige cigaret, siger hun.

Mere fra dr.dk