Seneste Nyt

Faktatjek: Minister erkender fejl om gamle danske biler

(Foto: © Mads Claus Rasmussen, Mads Claus Rasmussen / DR)

I disse dage forhandler regeringen om at sætte registreringsafgiften på biler ned. Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er det tiltrængt, fordi danskerne dårligere kørende end vores naboer i Sverige og Tyskland:

- Vi har stadig nogle af de højeste priser på biler. Det betyder, at danskerne ikke skifter bil så hurtigt som andre. Vi har altså ældre biler end de fleste andre europæere (…) Og det er jo egentlig ikke rimeligt, at vi i et af verdens rigeste lande skal være dårligere kørende end vores naboer i Sverige og Tyskland, sagde Simon Emil Ammitzbøll under fremlæggelsen af regeringens forslag.

Men Detektors faktatjek af tallene viser, at ministeren læner sig op ad forkerte tal. Danmark placerer sig nemlig foran både Tyskland og Sverige.

At danskerne skulle have ældre personbiler end de fleste europæere bygger Simon Emil Ammitzbøll på tal fra den Økonomiske Redegørelse fra august i år.

På listen ligger Danmark rent faktisk nummer 21 på en liste med 27 europæiske lande. Statistikken bygger på tal fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA). EEA har dog ikke selv lavet beregningerne. De henviser i stedet for til Det Internationale Institut for Anvendt Systemanalyse (IIASA) i Østrig, men da Detektor kontakter IIASA, kender de intet til beregningerne.

Dr. Jens Borken-Kleefeld, der er ansvarlig for transport-data i IIASA, fortæller, at de slet ikke har den type data, og han undrer sig over, hvorfor de er krediteret hos EEA. Samtidig undrer han sig også over selve resultatet.

Det samme gør lektor ved Danmarks Tekniske Universitet DTU, Ismir Mulalic, som er ekspert på transport:

- Der er flere ting, som undrer mig, blandt andet at Polen ligger meget højt med et meget lavt gennemsnit på bilparken, siger han.

EEA vælger efter Detektors henvendelse helt at fjerne beregningerne fra deres hjemmeside.

Det skriver Kommunikationschef hos EEA, Katja Rosenbohm, i en mail til Detektor:

”Pålideligheden af de data vi benytter i vores beregninger og andre produkter, er meget vigtig for os. I dette tilfælde – særligt i betragtning af den manglende gennemsigtighed i dataet og usikkerhed for nogle lande – har vi fjernet beregningen fra vores website (…) Derfor kan vi ikke anbefale brugen af denne”

For at finde troværdige tal for bilparkens alder i Sverige og Tyskland, som ministeren sammenligner Danmark med, skal man, ifølge transportekspert Ismir Mulalic se på tal direkte fra de nationale statistikbureauer:

- Når vi sammenligner Tyskland, Sverige og Danmark, så ved vi, at definitionen på bilparken er næsten identiske, så vi kan godt sammenligne de tal, forklarer han.

Ved årsskiftet havde Danmarks personbilpark en gennemsnitsalder på 8,9 år, Tysklands på 9,3 år og Sveriges på 10 år.

Ifølge tallene fra de nationale statistikbureauer er altså ikke rigtigt, at vi er ” være dårligere kørende end vores naboer i Sverige og Tyskland”, når det kommer til bilparkens gennemsnitsalder.

Simon Emil Ammitzbøll erkender, at statistikken fra EEA ikke kan bruges, som dokumentation for hans påstand om gamle danske biler:

”Detektors gennemgang viser, at statistikken fra Det Europæiske Miljøagentur desværre kan være fejlbehæftet og ikke udgør et sikkert grundlag for at sammenligne bilparkens alder i forskellige lande. Det er beklageligt, og der er tydeligvis behov for, at der fremadrettet udarbejdes mere konsolideret og veldokumenteret international statistik på bilområdet,” skriver ministeren i sit svar til Detektor.

Men selvom tallene ikke kan bruges, så tilføjer ministeren, at han ikke har ændret holdning til om registreringsafgiften skal sættes ned:

"… det ændrer oplysningerne om de fejlbehæftede internationale statistikker ikke på.”

Ministeriet har efter Detektors faktatjek lavet en tilføjelse til den Økonomiske Redegørelse, hvor de advarer andre mod at bruge tallene.

Se mere i Detektor klokken 21 på DR2

Nyheder

 1. Danmark skal møde Frankrig i VM-finalen i håndbold

  Det bliver Frankrig, som det danske håndboldlandshold skal møde i VM-finalen i Stockholm på søndag.

  Det står klart efter fredagens sene semifinale, som franskmændene vandt 31-26 over de svenske slutrundeværter.

  Tidligere fredag bookede Danmark billet til finalekampen, da det danske herrehåndboldlandshold slog Spanien 26-23.

 2. Tre personer er blevet stukket med kniv i København

  Ved to forskellige hændelser i København er i alt tre personer blevet stukket med kniv i København fredag aften.

  Først blev to personer ramt af knivstik på Nørrebro - nærmere bestemt Nørrebrogade 53. Her er det ene offer alvorligt tilskadekommen, mens den anden umiddelbart ikke er blevet alvorligt skadet, oplyser vagtchef ved Københavns Politi, Martin Kajberg.

  Senere på aftenen blev en enkelt person stukket ned med kniv på Adelgade nær Gothersgade i det indre København. Offeret er her ikke umiddelbart alvorligt tilskadekommet.

  Ved knivstikkeriet på Gothersgade er én person blevet anholdt, oplyser vagtchefen.

  - På nuværende tidspunkt kender vi ikke motivet bag knivstikkerierne. Men der er på nuværende tidspunkt ingen indikationer på, at der skulle være en sammenhæng mellem de to hændelser, siger vagtchef Martin Kajberg.

 3. Antik Herkules-statue er dukket op i Roms kloaksystem

  Statuen af Hercules skulle angiveligt være i naturlig størrelse. Staten er lavet af marmor. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Det var ikke kun skidt og snavs, der gemte sig i rørene under en park i Rom.

  I forbindelse med reparationer af kloaksystemet under parken dukkede der også en antik statue af Herkules op, der blandt andet er en helt i den romerske mytologi.

  Statuen er lavet i marmor og stammer ifølge The Guardian fra tiden mellem 27 år før Kristus og år 476 efter.

  Parken, Parco Archeologico dell'Appia Antica, skriver på sin egen Facebook-side, at udgravningerne i forbindelse med reparationerne af kloaksystemet foregik i 20 meters dybde og blev fulgt af en arkæolog.

 4. Skyderi i Jerusalem: Flere meldes sårede og dræbte

  Angrebet er sket i det østlige Jerusalem, hvor der lige nu er et massivt politiopbud. (Foto: © Ahmad gharabli, Ritzau Scanpix)

  En bevæbnet gerningsmand har fredag aften åbnet ild i nærheden af en synagoge i det østlige Jerusalem.

  Ifølge flere medier - heriblandt Al-Jazeera og Jerusalem Post - er der flere dræbte og sårede, men antallet varierer.

  Ifølge israelsk politi er gerningsmanden blevet skudt og dræbt.

  Angrebet sker, efter at der har været voldsomme sammenstød mellem palæstinensere og israelske soldater på Vestbredden.

  Ifølge de palæstinensiske myndigheder angreb israelske soldater i går en flygtningelejr ved byen Jenin - her er mindst ni dræbt, og 16 personer meldes sårede.

 5. Mor sender besked til betjente, der er anklaget for at være skyld i hendes søns død: 'Jeg beder for jer'

  Tyre Nichols familie og deres advokater på pressemødet. (Foto: © Associated Press / Skærmbillede fra video)

  Politi og myndigheder i USA forbereder sig lige nu flere steder på voldsomme protester i gaderne.

  I nat dansk tid bliver en video nemlig offentliggjort fra en voldsom anholdelse af den unge sorte mand Tyre Nichols, der fandt sted for tre uger siden i byen Memphis i staten Tennessee.

  Tre dage senere døde han, og derfor er de fem sorte betjente, der var involveret i anholdelsen, sigtet for at være skyld i Tyre Nichols død.

  Her til aften var der pressekonference med Nichols familie og deres advokater. Og der talte RowVaughn Wells, Tyre Nichols mor, direkte til de fem betjente:

  - Jeg vil bede for jer og jeres familier, for det her burde ikke være sket. Nu vil vi have retfærdighed for min søn, sagde hun.

  En af familiens advokater Ben Crump takkede myndighederne for, at de fem betjente så hurtigt blev fyret og sigtet. Derfor håber han også, at det vil ske lige så hurtigt ved eventuelle sager i fremtiden.

  - Dette skal være rettesnoren for, hvor hurtigt betjente, sorte eller hvide, skal holdes ansvarlige. Ingen skal længere fortælle os, at vi skal vente i måneder, sagde han.

 6. Tyrkisk ambassade kalder koranafbrænding for hadforbrydelse

  På den tyrkiske ambassade i København ser man gravalvorligt på, at Danmark har tilladt Rasmus Paludan at brænde koraner af fredag.

  En hændelse, som ambassaden "fordømmer på det stærkeste".

  Det skriver ambassaden ifølge Ritzau i en pressemeddelelse, hvori den kalder afbrændingerne for en "hadforbrydelse".

  Paludan meddelte i går, at han ville brænde koranen på tre forskellige adresser i København i løbet af fredagen. Heriblandt foran den tyrkiske ambassade.

  Udmeldingen resulterede i, at den danske ambassadør i Tyrkiet tidligere i dag blev indkaldt til samtale.

 7. Politi offentliggør optagelser, der viser overfald på Nancy Pelosis mand

  Et stillbillede fra optagelserne. Til venstre David DePape og til højre Paul Pelosi. (Foto: © SAN FRANCISCO DISTRICT ATTORNEY, Ritzau Scanpix)

  Politiet i San Francisco har i dag offentliggjort optagelser, der viser dele af overfaldet på den tidligere formand af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosis, mand.

  Optagelserne viser øjeblikket, hvor 82-årige Paul Pelosi bliver slået med en hammer af den mand, der forinden var trængt ind i parrets hjem.

  Optagelserne kommer fra et kropskamera, som én af de politibetjente, der rykkede ud efter et alarmopkald, bar.

  Politiet har desuden offentliggjort overvågningsbilleder og et nødopkald fra Paul Pelosi.

  Den 42-årige canadier David Wayne DePape er blevet sigtet i sagen, men nægter sig skyldig.

 8. Justitsministeren om drabssigtet indsat: 'Sagsbehandlingsfejl af så alvorlig karakter må ikke ske'

  Justitsminister Peter Hummelgaard (S) reagerer nu på de fejl i sagsbehandlingen, der har ført til, at en indsat er blevet sigtet for at have begået et drab i Kolding nytårsnat, mens han var på udgang fra fængslet.

  - Det er en dybt ulykkelig sag, som berører mig meget på vegne af ikke alene offeret, men også offerets familie og pårørende, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

  Kriminalforsorgen har lavet en intern redegørelse af sagen. Undersøgelsen viser, at der er begået en række 'alvorlige fejl', og at sagsbehandlingen omkring mandens udgang ikke er foregået i overensstemmelse med gældende regler og praksis på området.

  - Sagsbehandlingsfejl af så alvorlig karakter må ikke ske.

  - Kriminalforsorgen har meddelt mig, at arbejdet allerede er sat i gang, og jeg har en klar forventning om, at der løbende bliver fulgt op på indsatsen, lyder det fra justitsministeren.

 9. Peruviansk præsident vil fremrykke valg

  Oprindeligt skulle indbyggerne i Peru først stemme om, hvem der skal lede det sydamerikanske land i 2026.

  Men i dag har landets præsident, Dina Boluarte, foreslået at afholde valget allerede i december i år. Det skriver Reuters.

  Tusindvis af demonstranter har i ugevis været på gaden i Peru for at kræve Dina Bolartes afgang. Demonstranterne ønsker, at hendes forgænger bliver genindsat genindsat på posten.

  Flere demonstranter har mistet livet i forbindelse med urolighederne.

  Siden Boluarte i december indtog rollen som præsident, har hun flere gange bedt den peruvianske kongres om at fremrykke valgene. I dag skal politikerne i kongressen behandle et tidligere forslag fra præsidenten om at rykke valget fra 2026 til april næste år.

  Du kan læse mere om den politiske tumult i Peru i artiklen her.

 10. Brand i Sorø: Beboere skal blive indendøre

  Opdateret 27/1, kl. 19.25 med seneste nyt fra politiet.

  På grund af kraftig røg fra en bygning på Ladefogedvej 4 i Sorø, skal beboere boende syd for branden blive indendørs.

  Branden udvikler røg, der er sundhedsskadelig ved indånding, oplyser politiet.

  Advarslen vedrører borgere boende på Bjernede Kirkevej og Bjernede Parkvej, 4180 Sorø.

  Personer i det berørte område skal gå inden døre og søge information hos DR og TV2.

  Der opfordres til, hvis det er muligt, at viderebringe denne meddelelse til andre personer i området. Kontakt kun politi eller alarmcentral i akutte tilfælde.

  Hvis man har opholdt sig i røgfanen og efterfølgende bliver dårlig, skal man kontakte nærmeste læge eller akutmodtagelse.

  Der udsendes yderligere informationer via Danmarks Radio, TV2, på tekst-tv og politi.dk. Der udsendes kun beredskabsmeddelelse igen når man igen kan åbne døre og vinduer.

 11. Brøndby IF sender klubbens anfører til USA

  Fodboldklubben Brøndby IF har solgt deres anfører, Andreas Maxsø, til Colorado Rapids, der spiller i den amerikanske liga, MLS.

  Et skifte, som er meget fortjent, lyder det fra klubbens sportsdirektør, Carsten V. Jensen.

  -Da Andreas kom tilbage til os i efteråret 2019, havde ingen af os forventet, at han skulle være her i over tre år. Vi gav dengang hinanden håndslag på, at når den rette mulighed opstod, så ville vi som klub ikke stå i vejen. At vi så har kunne nyde godt af Andreas' evner i tre år har blot været fantastisk, og det er fuldt fortjent, at han nu har fået en spændende mulighed i MLS, som han ønsker at forfølge, siger han til klubbens hjemmeside.

  Andreas Maxsø nåede at spille 120 kampe som anfører for Brøndby, hvor han blandt andet har været med til at vinde et dansk mesterskab.

 12. Amerikansk justitsminister: Tre personer med forbindelse til iransk regering planlagde drab på journalist

  Merrick Garland på dagens pressemøde, der blev afholdt i Washington D.C. (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Ritzau Scanpix)

  Tre personer, der angiveligt er medlemmer af en organisation med forbindelser til den iranske regering, er i USA blevet anklaget for at have planlagt et mord på en journalist og aktivist.

  Det har den amerikanske justitsminister, Merrick Garland, fortalt på et pressemøde fredag, skriver Reuters.

  De tre personer skulle ifølge de amerikanske anklager være medlemmer af en østeuropæisk kriminel organisation, som skulle have forbindelser til den iranske regering.

  - Offeret offentliggjorde den iranske regerings krænkelse af menneskerettigheder, diskriminerende behandling af kvinder, undertrykkelse af demokratisk deltagelse og udtryk og brug af vilkårlig fængsling, tortur og henrettelse, sagde Garland på pressemødet.

  De amerikanske myndigheder har ikke sat navn på det mulige offer, men Reuters hentyder til, at vedkommende længe har været en kritiker af det iranske krav om, at kvinder skal tildække sig.

 13. Finsk zoo er endt i pengeproblemer: Overvejer at sende pandaer retur til Kina

  • Lumi og Pyry har siden januar 2018 boet i den finske zoologiske have. (Foto: © Lehtikuva, Ritzau Scanpix)
  • Ähtäri Zoo håbede, at de to pandaer og anlægget her kunne lokke gæster til. (Foto: © Lehtikuva, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Det er ikke kun i Danmark, at det kinesiske panda-diplomati har sat sine poter.

  Det er også sket i Finland, hvor de to pandabjørne Lumi og Pyry har gået rundt i Ähtäri Zoo siden 2018.

  Men nu er den finske zoologiske have endt i pengenød og har ikke længere penge til at tage sig af dyrene. Derfor overvejes det nu, om pandaerne skal sendes retur til Kina, skriver Reuters.

  Den privatejede zoologiske have havde håbet, at pandaerne ville lokke mange besøgende til, men coronapandemien betød en nedgang i antallet af gæster, og derfor er haven i stedet endt med en stor gæld.

  Den endelige beslutning om, hvorvidt pandaerne skal returnes til Kina, træffes ifølge Ahtrari Zoo i slutningen af februar.

 14. Mand idømt fængsel for at smugle 12 kilo amfetamin via Rødby

  En 36-årig mand er ved retten i Nykøbing Falster blevet idømt otte års fængsel for at have indsmuglet 12 kilo amfetamin.

  Det oplyser Anklagemyndigheden i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi på Twitter.

  Den store mængde amfetamin er ifølge Anklagemyndigheden blevet smuglet ind via Rødby.

  Manden er foruden fængselsdommen også blevet udvist af Danmark og har fået permanent indrejseforbud.

  Dommen er anket.

 15. 34-årig kvinde kendt skyldig i voldtægt af teenager - anklager undrer sig over straffen

  En 34-årig kvinde er ved Retten i Randers i dag blevet kendt skyldig i voldtægt, fordi hun har haft samleje og andet seksuelt forhold med en dreng på 14 år.

  Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Kvinden er blevet idømt 10 måneders fængsel. Tre af de ti måneders fængsel blev gjort ubetinget.

  Den dom er senioranklager Rosa Pape dog ikke umiddelbart tilfreds med, og anklagemyndigheden vil nu overveje, om man vil anke dommen.

  - Det undrer mig, at straffen ikke er strengere, når man ser på den strafskærpelse, der trådte i kraft 1. marts sidst år vedrørende seksuelle forhold med mindreårige, siger Rosa Pape, der har ført sagen på vegne af anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.

  Den 34-årige kvinde nægter sig skyldig og ankede dommen.

 16. Norge har fundet 'betydelige' mængder mineraler og sjældne metaller på havbunden

  I forvejen har de både rige mængder olie og laks. Og nu kan et nyt fund måske polstre den norske pengepung endnu mere.

  En ny undersøgelse fra de norske myndigheder viser nemlig, at der tilsyneladende gemmer sig ”betydelige mængder" af både mineraler og sjældne metaller på den norske havbund.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Fundet har både vist store mængder magnesium, nobium, kobolt og sjældne mineraler, lyder det fra det norske Oljedirektoratet, der står bag undersøgelsen.

  På havbunden er der blandt andet fundet 38 millioner ton kobber. Det svarer ifølge Reuters til næsten dobbelt så meget kobber, som der bliver udvundet på verdensplan om året.

  Lige nu diskuteres det i Norge, om der skal åbnes op for minedrift til søs. Det vil kræve godkendelse fra det norske Storting.

 17. Én person har mistet livet, efter voldsomme regnmængder har ramt New Zealand

  Billederne viser oversvømmelser fra Auckland, der er New Zealands største by.

  Voldsomme mængder regn har fået myndighederne på den nordlige ø i New Zealand til at erklære undtagelsestilstand.

  Det skriver avisen The New Zealand Herald.

  Én person har mistet livet i det voldsomme vejr, som særligt har ramt Auckland, der er landets største by, og den øvre del af den nordlige ø.

  Lufthavnen i Auckland har meldt, at hverken internationale eller indenrigs fly kan lande eller lette fra lufthavnen før middag lørdag lokal tid.

  Det voldsomme vejr har desuden betydet, at flere motorveje er oversvømmet, og flere bilister er strandet uden mad eller indkvartering.

 18. Rasmus Paludan har brændt koranen af foran den tyrkiske ambassade i København

  Politiet var mødt talstærkt op, da Rasmus Paludan nåede til den tyrkiske ambassade i København.

  Den dansksvenske politiker Rasmus Paludan har netop brændt et eksemplar af koranen af foran den tyrkiske ambassade i København.

  Paludan meddelte i går, at han ville brænde koranen på tre forskellige adresser i København i løbet af fredagen. Tidligere i dag brændte han en koran foran en moské i Københavns nordvestkvarter.

  Den danske ambassadør i Tyrkiet blev tidligere i dag indkaldt til samtale i Tyrkiet på baggrund af Rasmus Paludans koranafbrænding i København i dag.

  I sidste uge brændte Rasmus Paludan en koran nær den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

  Afbrændingerne er blevet en del af et storpolitisk spil om et muligt svensk Nato-medlemskab, efter Tyrkiets præsident har udtalt, at lande som tillader koran-afbrændinger, ikke længere skulle forvente landets støtte til deres Nato-medlemskab.

 19. Danmark blandt EU-lande, der opfordrer til at begrænse statsstøtte

  Lige siden den såkaldte ’Inflation Reduction Act’ blev vedtaget i USA i sensommeren har det skabt panderynker i EU.

  Blandt andre hos den europæiske EU-Kommissions formand, Ursula von der Leyen, der mener, at den enorme amerikanske pakke på milliarder af danske kroner kan true med at skævvride konkurrencen for europæiske virksomheder.

  Inflation Reduction Act’ indeholder blandt andet en enorm bunke penge, der skal bruges på at støtte investeringer i amerikanske virksomheder.

  Von der Leyen har foreslået fire indgreb, der skal styrke muligheden for at konkurrere med USA. Blandt andet skal EU-regler om statsstøtte ændres, så europæiske virksomheder hurtigere og lettere kan få adgang til støtte.

  Men det har fået Danmark og seks andre EU-lande til at sende et fælles brev til den lettiske EU-kommissær for økonomi, Valdis Dombrovskis, skriver Ritzau.

  I brevet advarer de syv lande mod brug af ”permanent” eller ”overdreven” statsstøtte i et forsøg på at hjælpe EU-virksomheder i konkurrencen med USA.

  - Hvis man laver en fuldstændig vilkårlig lempelse af alle statsstøtteregler, så kommer det ikke nødvendigvis til at løse problemet. Plus at der på europæisk niveau også er tale om, at der skal skaffes yderligere fælles finansiering, siger økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).

  Ud over Danmark har Finland, Tjekkiet, Estland, Irland, Østrig og Slovakiet skrevet under på brevet.

 20. Fugleinfluenza blandt spanske mink - dansk risiko er lille

  Lige nu spreder en variant af fugleinfluenza sig i en stor spansk minkbesætning her mindre end en måned efter, at mink kom tilbage til de danske avlere.

  Der er dog umiddelbart ikke nogen grund til bekymring for de danske minkavlere. Det vurderer Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær biologi ved Københavns Universitet.

  - Det er jo kun ganske få minkfarme, som starter op her i landet lige nu så risikoen for, at virusset også spreder sig til danske mink, er overordnet ikke så stor, siger han til Ritzau.

  Han erkender dog, at virus og minkfarme er en dårlig cocktail, fordi mink er et pattedyr, og det kan gøre det nemmere for virusset at blive overført til mennesker.

  Udbruddet af fugleinfluenza blandt mink i Spanien har fået Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til at kræve en risikovurdering af den aktuelle situation.

  De danske minkavlere modtog mink fra Norge efter to års forbud, men minkavlerne skal efter planen også modtage mink fra Spanien.

 21. REMA 1000 dropper leverandør, der havde tonsvis af gammelt kød på lager

  Dagligvarekæden REMA 1000 dropper nu også at benytte slagterivirksomheden Skare Meat Packers som leverandør.

  Det oplyser REMA 1000 til mediet Fødevarewatch, skriver Ritzau.

  Beslutningen kommer, efter det tidligere på måneden kom frem, at Fødevarestyrelsen ved en kontrol hos Skare Meat Packers blandt andet beslaglagde 250 ton kød, der alt sammen var fra før 2017.

  Salling Group, der blandt andet står bag kæderne Netto, Føtex og Bilka, besluttede kort efter at suspendere samarbejdet med slagterivirksomheden.

 22. Forsvarsordførere har tiltro til våbenkøb: 'Forsvaret er meget glade for systemet'

  I Danmarksdemokraterne og i Venstre har de helt tiltro til det system, Forsvaret ønsker at købe.

  - Forsvarschefen var med på vores tur til Letland, og han sagde, han var en glad mand. Og soldaterne så også ud til at være vældig tilfredse, siger forsvarsordfører Lise Bech (DD).

  Ifølge Mads Fuglede, som er forsvarsordfører i Venstre, så er der tre årsager til, at afgørelsen netop er faldet på et artillerisystem og raketkastesystem fra den israelske våbenproducent Elbit Systems.

  Han fremhæver både prisen, som han dog ikke kan huske nøjagtigt, og leveringshastigheden.

  - Men den vigtigste faktor er nok, at Forsvaret er meget glade for systemet, siger han.

  Indkøbet har medført kritik fra flere eksperter. Kritikken går blandt andet på, at kun tre andre lande benytter samme system - Rumænien, Cameroun og Aserbajdjan.

  Derudover er der ifølge eksperterne også mangler ved våbensystemerne.

  Over for Ritzau afviser Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), der har indledt forhandlingerne med Elbit Systems, blankt kritikken.

 23. Kvinde blev holdt indespærret og voldtaget - kæresten får tre års fængsel

  I flere dage blev en kvinde holdt indespærret og voldtaget af sin kæreste i parrets daværende fælles lejlighed i Brøndby. Det har Retten i Glostrup fastslået i en dom.

  Den 48-årige mand har fået tre års ubetinget fængsel. Han har siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen i maj.

  - Det er meget voldsomt, det som kvinden er blevet udsat for - og hendes vidneudsagn har været helt centralt for, at manden blev dømt, siger specialanklager Henrik Uhl Pedersen i pressemeddelelsen.

  Han oplyser desuden, at kvinden først lykkedes med at flygte fra lejligheden efter fire dage. Under frihedsberøvelsen begik manden også vold mod hende.

  I sagen indgår også tilfælde af vold og vidnetrusler mod kvinden året før. Ved dommen er hun i øvrigt blevet tilkendt en godtgørelse på 100.000 kroner.

  Manden overvejer stadig at anke til landsretten.

 24. Tyrkiet kalder dansk ambassadør til samtale før Paludan-protest

  Tyrkiet har indkaldt den danske ambassadør i Tyrkiet til samtale. Det bekræfter Udenrigsministeriet over for DR.

  Det kommer, efter den dansksvenske politiker Rasmus Paludan har annonceret, at han i dag vil afbrænde koranen foran den tyrkiske ambassade i København.

  - Danmark har et godt forhold til Tyrkiet, og det ændrer denne sag ikke på. Vores opgave er nu at tale med Tyrkiet om, hvordan vilkårene er i Danmark med vores åbne demokrati, og at der er forskel på Danmark som land - og vores folk som sådan - og så på enkelte personer, som har stærkt afvigende synspunkter, lyder det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

  Danmark og Sverige er de seneste dage havnet i Tyrkiets søgelys, efter Paludan sidste uge brændte en koran af i nærheden af den tyrkiske ambassade i Stockholm i Sverige.

  Koranafbrændingerne er efterhånden blevet en del af et storpolitisk spil om et muligt svensk Nato-medlemskab.

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, udtalte efter koranafbrændingen i Stockholm, at lande som tillader dette, ikke længere skal forvente Tyrkiets støtte til deres Nato-medlemskab.

 25. Mikkel Bjørn bliver Dansk Folkepartis nye ligestillingsordfører

  Mikkel Bjørn ser ikke Lars Boje som formand for Nye Borgerlige, derfor forlod han partiet til fordel for Dansk Folkeparti. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Mikkel Bjørn Sørensen kunne ikke se sig selv i Nye Borgerlige, efter udsigterne til at Lars Boje Mathiesen skulle blive hans næste formand.

  Han valgte derfor at blive medlem af Dansk Folkeparti i stedet, som nu er blevet et mandat rigere på Christiansborg.

  På et gruppemøde i dag har Mikkel Bjørn fået ikke mindre end seks ordførerskaber. Han er blevet ordfører for kultur, medie, kirke, ligestilling, nordisk samarbejde og indfødsret.

  Han fortsætter desuden som formand for Folketingets indfødsretsudvalg, oplyser partiet i en pressemeddelelse.

  Han ser også frem til som ligestillingsordfører at skulle tage aktivt del i ligestillingsdebatten. Efter han har overtaget ordførerposten fra Pia Kjærsgaard (DF), er han også blandt de få mandelige ligestillingsordførere.

  Der er kun én anden mandlig ordfører på ligestillingsområdet, og det er den kommende Nye Borgerlige formand, som Mikkel Bjørn forlod, Lars Boje Mathiesen.

 26. Djokovic smadrer semifinalemodstander og spiller sig i tiende finale i Australien

  For tiende gang i karrieren er serbiske Novak Djokovic klar til finalen i Australian Open.

  Fredag middag dansk tid vandt den 35-årige serbiske tennisspiller nemlig sin semifinale mod amerikanske Tommy Paul, der er nummer 35 på verdensranglisten.

  Efter et tæt første sæt endte serberen med at vinde komfortabelt med 7-5, 6-1 og 6-2 i sæt.

  I finalen skal den serbiske tennisstjerne spille mod græske Stefanos Tsitsipas, der tidligere på dagen slog sin semifinalemodstander.

  Finalen i Australian Open spilles søndag formiddag.

 27. Hovedmand får 14 års fængsel for indsmugling af hash og kokain fra Danmark til Norge

  Tre mænd på 39, 44 og 50 år er fredag blevet dømt i en sag om indsmugling af kokain og hash fra Danmark til Norge. Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

  Det længste dom går til den 44-årige mand. Han får 14 års fængsel for at indsmugle 24 kilo kokain fra Danmark til Norge i december 2019. Desuden skal han i løbet af 2020 og 2021 have indsmuglet cirka 1,2 ton hash til Norge.

  - Der er tale om en alvorlig sag, hvor narkotika systematisk blev smuglet over en landegrænse over en længere periode, og det er derfor tilfredsstillende, at retten har idømt gerningsmændene lange fængselsstraffe, siger specialanklager hos NSK Lise Hebsgaard.

  De to andre fik henholdsvis 4 år og 2 år og 6 måneders fængsel for blandt andet at have været med til at planlægge indsmuglingen.

  To lastbilchauffører er tidligere blevet dømt i sagen. En tredje mand er desuden dømt for at overdrage hash til en chauffør.

 28. Kriminalforsorgen om drabssigtet indsat: 'Der er begået alvorlige fejl'

  Der er begået alvorlige fejl i sagsbehandlingen.

  Sådan skriver Kriminalforsorgen i sagen om en af deres indsatte, som nu er sigtet for at have begået et drab i Kolding nytårsnat.

  Den nu drabssigtede 35-årige mand sad fængslet for en tidligere forbrydelse.

  Han var på udgang fra fængslet, da han ifølge politiets mistanke begik den alvorlige forbrydelse.

  - Vurderinger i sagen er ikke blevet foretaget i overensstemmelse med gældende regler og praksis, lyder det i en pressemeddelelse.

  Kriminalforsorgen har lavet en intern redegørelse af sagen, og den viser en række fejl.

  Af hensyn til tavshedspligt i sagen kan Kriminalforsorgen ikke udtale sig i detaljer om de specifikke fejl.

  Direktoratet skriver dog i pressemeddelelsen:

  - Drabet i Kolding nytårsnat er en dybt ulykkelig sag, som politiet nu efterforsker. På baggrund af den konkrete sag iværksættes nu yderligere sikkerhedsinitiativer.

  Blandt andet vil Kriminalforsorgen i 2023 gennemgå praksis på en række centrale områder for at øge sikkerheden og udarbejde tjeklister, der styrker sagsbehandlingen.

  Samtidig har Kriminalforsorgen indskærpet, at man ved udgange og prøveløsladelse har markant øget fokus på, om den indsatte har et misbrug af alkohol og stoffer.

  Den 35-årige sidder nu varetægtsfængslet i drabssagen

  Han er sigtet for at have stukket en 26-årig mand i ryggen med kniv flere gange. Den 26-årige afgik siden ved døden på Kolding Sygehus.

 29. Laveste antal optagne på erhvervsuddannelser i ti år

  64.000 elever startede i 2022 på en erhvervsuddannelse. Det er det laveste antal i mere end ti år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  Antallet er et fald på 13 procent i forhold til 2021, hvor 73.000 startede på en erhvervsuddannelse.

  - Alle alarmer blinker hos os. Vi så gerne, at der blev færdiguddannet dobbelt så mange. Kampen om talenterne er benhård, siger Liselotte Christensen, der er HR- og kommunikationschef for XL-BYG, til Ritzau.

  I 2012 blev 94.000 elever optaget på en erhvervsuddannelse.

  Kontor, handel og forretningsservice er det fagområde inden for erhvervsuddannelserne, der har oplevet det største fald i 2022.

 30. Kvindelig dansk statsborger tiltalt for at fremme terrororganisation

  En 26-årig kvinde med dansk statsborgerskab rejste i 2017 til Afghanistan og hjalp frem til 2021 terrororganisationen Islamisk Stat i Khorasan-provinsen (ISKP).

  Kvinden blev anholdt, da hun kom retur til København i december 2021 og har siden siddet varetægtsfængslet. Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

  Hun er nu tiltalt for at være rejst til Afghanistan, hvor hun ifølge Anklagemyndigheden har fremmet ISKP's virksomhed ved sin tilstedeværelse og som mor til mindreårige børn og hustru til personer, som var aktive i terrororganisationen.

  På den måde har hun hjulpet ISKP med at kunne opretholde sin position i området, lyder det i pressemeddelelsen.

  Sagen er berammet ved Retten på Frederiksberg fra den 21. august 2023.

 31. Sveriges statssekretær trækker sig efter sag om ulovligt ålefiskeri

  Den svenske statsminister Ulf Kristerssons højre hånd, statssekretæren Peter Magnus Nilsson, trækker sig nu fra posten.

  Nilsson blev for halvandet år siden taget på fersk gerning i gang med at fiske efter ål. Ålen er kritisk truet og derfor ulovlig at fange i Sverige.

  Sagen blev kun værre, da han forsøgte at lyve sig ud af problemerne over for både fiskerimyndigheder og politi. Nu har sagen vokset sig så stor, at han ser sig nødsaget til at trække sig fra stillingen.

  Ulf Kristersson udnævnte Nilsson til statssekretær 27. oktober sidste år. Før det havde han arbejdet som både journalist, redaktør og debbatør.

  - Jeg vil gerne takke Ulf Kristersson for hans tillid, hans varme lederskab og glade humør. Jeg har et fantastisk personale, som det var sjovt at arbejde sammen med. Jeg har lært meget på ganske vist alt for kort, men meget intens tid, siger Nilsson til Aftonbladet.

Mere fra dr.dk