Fire ud af 14 parlamentarikere sendte et regnskab

DR Nyheder bad samtlige 14 danske parlamentarikere om et regnskab for deres brug af diæter, rejsegodtgørelse og blyantspenge. Det valgte først kun tre af de 14 at fremsende. Senere kom endnu et regnskab.

Europa-Parlamentartikerne er ikke meget for at aflægge regnskab til DR. (© AP Graphics)

Hvor mange penge er det rimeligt, at medlemmerne af Europa-Parlamentet skal have for at klare deres arbejde? Det er et af de spørgsmål, som skaber stor debat hos vælgerne - og hos parlamentarikerne. Se nederst, hvad parlamentarikerne siger til DR om spørgsmålet.

Hvert medlem af Europa-Parlamentet får hver måned et ekstra beløb oven i løn og andre tilskud. Et skattefrit beløb på op imod 100.000 danske skattefri kroner, som ingen fører kontrol med.

Pengene skal parlamentarikerne bruge til at holde kontor for, bo på hotel og spise og til at rejse for.

- Men beløbet overstiger langt de reelle udgifter, parlamentarikerne har, siger Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU, som har sparet over en halv million op alene på sin rejsekonto på lidt over to år. Pengene har han placeret i en fond.

DR Nyheder har bedt alle 14 danske medlemmer af Europa-Parlamentet om at levere et regnskab for, hvordan de anvender tilskud fra EU i form af diæter, rejsegodtgørelse og penge til kontorhold, de såkaldte blyantspenge.

Resultatet blev, at tre af parlamentarikerne sendte et regnskab. Det gælder Hanne Dahl fra Junibevægelsen, Margrete Auken fra SF og Johannes Lebech fra De Radikale. Senere kom også et regnskab fra Socialdemokratiets Dan Jørgensen.

Læs og se her, hvad parlamentarikerne svarede på DR Nyheders spørgsmål om, hvorfor de fremsendte eller ikke fremsendte regnskab og hvor stor åbenhed, de hver især synes, der skal være i forhold til de tilskud, parlamentarikernes får, og som ingen kontrollerer.

Facebook
Twitter