Fogh fik sit ekstra Færø-mandat

Anders Fogh Rasmussen fik et ekstramandat, da Edmund Joensen fra Venstres søsterparti vandt et mandat på Færøerne. Dermed kan statsministeren mønstre 90 mandater uden hjælp fra NY Alliance og Khader.

Folketingsvalget på Færøerne - far Joannes Poulsen og søn Hans Pauli Poulsen stemmer. (Foto: Jens Kristian Vang © Scanpix)

Statsminister Anders Fogh Rasmussen behøver ikke følge Nasar Khadars udmelding om en dronningerunde efter resultatet af folketingsvalget på Færøerne foreligger.

- Hvis Fogh ikke ønsker en dronningerunde - ja så er der med min støtte altså 90 mandater, som står bag ham, således at han kan fortsætte som statsminister, siger lagtingets formand Edmund Joensen, der vandt Færøernes ene mandat.

Venstres Søsterparti

Edmund Joensen er medlem af Venstres Søsterparti - Sambandspartiet. Traditionelt indgår Sambandspartiets mandat i Venstres Folketingsgruppe.

- Vi har et godt samarbejde med Venstre. Og jeg vil indgå i folketingsgruppen, som mit parti plejer," siger Edmund Joensen.

Endnu har han ikke talt med statsministeren. Men Edmund Joensen anfører, at han snarest vil have en drøftelse med Anders Fogh Rasmussen, hvis det bl.a. bliver aktuelt med en dronningerunde.

Nødigt blande sig direkte

Edmund Joensen gør det dog også klart, at selvom han indgår i Venstres folketingsgruppe, så vil han nødigt blande sig direkte i dansk indenrigspolitik.

- Det er jo sådan, at vi her på Færøerne ikke ønsker, at man fra dansk side blander sig i de sager, vi har overtaget som vores særanliggender, siger Edmund Joensen.

At være endt som tungen på vægtskålen betegner han dog samtidig som en ønskesituation.

Hoydal vil ikke blande sig

Edmund Joensen, der er tidligere lagmand, har før været medlem af Folketinget. I dag er han formand for Lagtinget, og han ved endnu ikke, om han samtidig med denne formandspost også kan være medlem af Folketinget.

Foruden Edmund Joensen valgte færingerne Høgni Hoydal fra Republikanerne i det danske folketing.

Høgni Hoydal, der med stort personligt stemmetal blev genvalgt, indgår i den nordatlantiske gruppe sammen med Grønlands to folketingsmedlemmer. Han vil ikke blande sig i dansk politik, men lægger vægt på bl.a. at oplyse om færøske forhold.

Facebook
Twitter