Fogh: Ny regering sidst i næste uge

Sidst i næste uge vil Anders Fogh Rasmussen have en ny ministerliste klar. Mange spekulationer om ny superminister for miljø, klima og energi og nye ministernavne.

Connie Hedegaard regnes for sikker deltager i den ministerliste, Fogh vil præsentere omkring fredag 23. november. Men gætterier går på, at hun bliver ny "superminister" for miljø, klima og energi. (Foto: Jakob Dall)

Sidst i næste uge venter statsminister Anders Fogh Rasmussen at have en ny regering klar. Den ventes på forhånd både at indeholde nye ministerier og nye navne. Et gæt er Connie Hedegaard som ny superminister for miljø, klima og energi.

- Vi kommer et stykke ind i næste uge, inden de politiske drøftelser er afsluttet, og først da tager vi stilling til spørgsmålet om regering og den slags, sagde Fogh torsdag før første møde i Venstres nye folketingsgruppe.

Ministerliste næste fredag ?

Statsministeren tilføjede, at den nye regering er færdig "i pæn tid" inden Folketinget samles til sit første møde tirsdag 27. november. Dermed ventes en ny ministerliste klar omkring fredag 23. november.

Imens summer både Christiansborg-miljøet og pressen af rygter, forlydender og gætterier om, hvordan den nye regering kan komme til at se ud. Der pusles både med andre ministerier og nye navne.

Connie Hedegaard som "superminister"

Det er lykkedes regeringen Fogh og især den Konservative miljøminister Connie Hedegaard at hente FN's klimatopmøde i december 2009 til København. Derfor er der forlydender om, at Connie Hedegaard også skal lede et nyoprettet ministerium for klima og energi.

Hedegaard bliver altså ifølge denne skitse "superminister" for det samlede område. Et stærkt signal til FN-topmødet om, at Danmark prioriterer miljø og klimaproblemerne højt.

Måske en juniorminister

Men det bliver også en både krævende og tidkrævende opgave, ikke mindst fordi der også er arbejdet med at forberede FN-topmødet i København. Derfor er der spekulationer om, at der kan tænkes udnævnt en "juniorminister".

I så fald er det muligt, at Venstre i ligelighedens navn vil insistere på at få posten - ikke mindst fordi statsministeren selv personligt har engageret sig i klimadebatten.

Efter valget i 2001 blev Venstres Bertel Haarder udnævnt til Europaminister. Han skulle sammen med Udenrigsministeriet forestå det vigtige arbejde med EU-topmødet i København i december 2002 - et projekt, der lå statsminister Anders Fogh Rasmussen meget på sinde.

Lene Espersen som ny udenrigsminister

Eftersom både Connie Hedegaard og Lene Espersen betragtes som kandidater i den Konservative "arvefølge" efter Bendt Bendtsen, spekulerer Berlingske Tidende i, at også justitsminister Lene Espersen skal have et tungere job.

Lene Espersen nævnes derfor som mulig ny udenrigsminister, mens Per Stig Møller kunne blive ny kulturminister. Det ville opfylde hendes højeste ønske, skriver bladet, mens Per Stig Møller slap for det belastende rejseliv.

Kilder siger imidlertid, at Lene Espersen har små børn, som hun ikke vil forlade, og at Udenrigsminister-posten betyder meget fravær både fra hjemmet. Den betyder også fravær fra de Konservatives interne politiske miljø. Og det er ikke nemt at varetage sine interesser i partiet, hvis man ikke er hjemme.

Måske ny finansminister

Blandt Venstres ministre er der især fokus på Lars Løkke Rasmussens Indenrigs- og Sundhedsministerium. Her gættes der på en opdeling og to nye ministernavne, mens Lars Løkke Rasmussen får en ny fremtid som finansminister efter Thor Pedersen.

Det vil være et logisk trin på karrierestigen for Lars Løkke Rasmussen, der er Venstres næstformand og klar arvtager til posten som partiformand efter Anders Fogh Rasmussen.

Måske slut for Familie- og Forbrugerministeriet

Familie- og forbrugerministeriet, der blev oprettet i august 204, har i sin korte levetid haft tre ministre og er ikke blevet den store succes.

Derfor kan ministeriet måske tænkes nedlagt og den konservative minister Carina Christensen flyttet til en anden opgave.

Flere "sultne" unge

Især i den store Venstre-gruppe er der flere "sultne" unge MF'ere, der godt kunne tænke sig at prøve kræfter med en ministergerning.

Blandt dem er Søren Pind, tæt på Venstres liberale kernegruppe, gruppenæstformand Inger Støjberg, politisk ordfører Troels Lund Poulsen og kulturordfører Ellen Trane Nørby.

Dertil kommer som outsider den tidligere Århus-borgmester Louise Gade.

Spænding om Folketingets formandspost

Posten som Folketingets formand, der nu er ledig efter Venstres Chr. Mejdahl, kan måske være med til at skabe "luft" og nye muligheder i ministerlisten. Især hvis Venstre stiller med undervisningsminister Bertel Haarder som kandidat.

Den 63-årige Bertel Haarder er idag nummer 4 i Folketingets anciennitets-rækkefølge efter Svend Auken, Niels Helveg Petersen og Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren blev torsdag spurgt, om han gerne så en partifælle på Folketingets formandspost:

- Ja. Men jeg vil ikke gå nærmere ind i det på nuværende tidspunkt, svarede Fogh. - Det er naturligt, at der er drøftelser mellem partierne om at finde en formand, der nyder bred opbakning i Folketinget.

Også kandidater hos Konservative og Radikale

De Konservatives kandidat som Folketingets formand er den 65-årige gruppeformand Helge Adam Møller, der er nummer 6 på Folketingets anciennitetsliste.

Ny Alliances leder Naser Khader har foreslået de Radikales tidligere partileder, den 64-årige Marianne Jelved. Hun erklærede sig glad for at være bragt i forslag.