Forsøget, der gik galt

Et rutinemæssigt forsøg gik galt - og derefter gik alt galt. Men hvad var det præcist, der skete på Tjernobyl natten til lørdag 26. april 1986?

Reaktor fire, som den så ud i 1996, ti år efter eksplosionen på Tjernobyl-værket i 1986. (Foto: stringer/russia © Scanpix)

Egentlig skulle det bare have været en sikkerhedstest i forbindelse med en rutinemæssig nedlukning af reaktoren.

Ingeniørerne på Tjernobyl ville fastslå, hvorvidt reaktoren - i tilfælde af total strømsvigt under en nedlukning - ville kunne bruge den overskydende energi i turbinerne til at forsyne kølevandspumperne med strøm i det korte tidsrum, der ville gå indtil reserve diesel-motorerne gik i gang.

På grund af et uventet stort behov for strøm fredag eftermiddag måtte nedlukningen udskydes fra kl. 13 om eftermiddagen til senere på aftenen.

Risikabel affære

Et nyt skiftehold mødte ind til midnat, og hurtigt blev kapaciteten sænket fra 1.600 megawatt (MW) til 720 MW.

Det var en risikabel affære. Hvis det mislykkedes og kølevandspumperne var sat ud af funktion, var der risiko for en kernenedsmeltning.

Det var allerede dengang anerkendt, at reaktorer af Tjernobyl-typen var svære at kontrollere på lavt blus. Kun i den slags reaktorer anvendes nemlig et antændeligt - omend svært antændeligt - materiale, nemlig grafit, som moderator.

Sikkerhedsanbefalingerne foreskrev, at man holdt sig over 700 MW.

Brød sikkerhedsforanstaltninger

Klokken 0:28 var kapaciteten 500 MW. Ingen reagerede på overskridelsen, og fire minutter senere var kapaciteten 30 MW.

Den hastige opbremsning førte til en forurening af processen i reaktoren.

Men i stedet for at vente 24 timer med lav kapacitet på, at forureningen fortog sig, beordrede den ledende ingeniør - der allerede var forsinket i testens tidsplan - at aktiviteten øjeblikkeligt blev forhøjet.

Operatørerne trak så godt som alle 205 kontrolstænger tilbage og brød dermed endnu en sikkerhedsforanstaltning.

Kontrolstængerne fungerede som stopklods i reaktoren. Ved uregelmæssigheder skulle de køres ind i reaktorkernen for at standse voldsom energiudvikling.

Ustyrlige kræfter

Klokken var 1:23, da strømmen blev slået helt fra. Trykket i kølerørerne faldt drastisk, og i reaktorkernen begyndte vandet at koge og blive til damp. Reaktoren var ved at køre tør.

Soldater, civile og brandmænd blev gennem fire år sat til at rydde op efter katastrofen (Foto: Sergei Supinsky © Scanpix)

Aktiviteten i reaktoren mangedobledes på splitsekunder og nåede 100 gange sikkerhedsgrænsen, og hvad reaktoren var konstrueret til at kunne klare.

Blot 35 sekunder efter, at forsøget var gået i gang, trykkede operatørerne på den røde nødknap, der skulle køre de 205 kontrolstave tilbage.

De bevægede sig ind mod kernen for at bremse aktiviteten i reaktoren, men kanalerne, de skulle køre ned i, var vredet skæve, fordi reaktoren var ved at blive ødelagt.

Helvede var brudt løs, og kræfterne var ustyrlige.

Eksplosioner og udslip

Temperaturen i reaktor fire steg voldsomt. Så voldsomt, at den antændte grafitten i reaktoren.

Grafit er ellers så godt som umuligt at få til at brænde, det har et smeltepunkt på omkring 3800 grader celsius.

Klokken 1:24 kulminerede det hele.

To eksplosioner løftede det tonstunge cementlåg af reaktoren og sendte en haglbyge af radioaktivt kernemateriale op i luften. Låget faldt ned igen og kilede sig lodret fast i reaktoren, der var brudt i brand.

De ansatte på værket havde netop været øjenvidner til verdenshistoriens hidtil største atomkraft-katastrofe.

Facebook
Twitter