Nyheder
19. mar 2021

Forsvaret ophører som milliardkunde hos fynsk koncern tiltalt for ulovligt salg af jetbrændstof

Det er blandt andet Forsvarets kommende F-35 kampfly, som et britisk selskab fremover skal forsyne med brændstof. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er ikke længere et selskab i den fynske milliardkoncern Bunker Holding, der skal forsyne danske kampfly, militærkøretøjer og skibe med brændstof.

Det står klart efter en udbudsrunde, hvor en fireårig kontrakt på 1,2 milliarder danske skattekroner er gået til et britisk selskab. Det skriver erhvervsmediet InsideBusiness, og oplysningerne fremgår også af EU’s udbudsregister.

De sidste fire år har Bunker Holdings datterselskab Unioil Supply været den største leverandør af brændstof til det danske forsvar.

Men samarbejdet har ikke været uden gnidninger, efter DR for to år siden kunne afsløre, at et andet af koncernens selskaber, Dan-Bunkering, er indblandet i en sanktionssag om leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof til russisk militær i Syrien.

- Vi er yderst opmærksomme på forhold, som dem DR har præsenteret, og derfor vil vi nu indlede dialog med vores leverandør, udtalte Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i april 2019 til DR.

Forretningsforholdet vakte også opsigt på Christiansborg, hvor daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev spurgt til Forsvarets syn på sagen.

Efter DR's afsløringer, i juni 2019, kørte indkøbsdirektøren og den CSR-ansvarlige i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse til Middelfart på Fyn for at holde møde med Bunker Holdings topdirektør, Keld R. Demant. Det viser mailkorrespondance og et mødereferat fra Forsvaret, DR har fået aktindsigt i.

Forsvaret har holdt møde om Syrien-sagen med Keld R. Demant, topdirektør i Bunker Holding. (Foto: Dr © Dr)

På mødet krævede Forsvaret blandt andet en uddybning af sagen og en ”aktuel status på den i pressen omtalte politiefterforskning,” står der i referatet. På det tidspunkt var topdirektøren også bestyrelsesformand i både Dan-Bunkering og Unioil Supply.

Men ifølge Keld R. Demant var det ikke lykkedes Bunker Holdings advokat at få et endegyldigt svar fra politiet på, at der overhovedet var en efterforskning. ”Derfor var det ikke muligt for Keld R. Demant at besvare spørgsmålet vedr. politiefterforskning,” lyder det videre i mødereferatet fra Forsvaret.

Tre måneder efter mødet, i september 2019, sigtede Bagmandspolitiet Keld R. Demant, Bunker Holding og Dan-Bunkering for brud på EU’s sanktioner. Og i november 2020 rejste anklagemyndigheden tiltale i sagen med påstand om bødestraf og fængsel.

En uge efter tiltalen blev offentliggjort, var der frist for at komme med bud på den milliardkontrakt, som Bunker Holdings datterselskab, Unioil Supply, de forgange fire år havde haft med det danske forsvar. Men denne gang var Unioil Supply ikke at finde blandt budgiverne. Og nu står det klart, at det fremover er den britiske leverandør Stonewin, der skal skaffe brændstof til militæret gennem forsyningslinjer i Frederikshavn, Fredericia, Korsør og Esbjerg.

I en kommentar til DR oplyser Bunker Holding, at Unioil Supply har haft et godt samarbejde med Forsvaret, men at de af strategiske årsager ikke har budt på den nye kontrakt.

Jeg kan bekræfte, at Unioil Supply ikke længere er leverandør af brændstof til forsvaret.
Svend Olaf Vestergaard, pressechef i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse

- Unioil var allerede før kontraktens udløb i gang med en revision af sin strategi, hvor kapacitet, fokus på udvikling, infrastruktur og forsyning af nye produktløsninger fremover skal danne fundamentet. Dette har ført til, at Unioil det seneste år bevidst har undladt at byde på flere længerevarende kontrakter, skriver koncernen i en mail.

Ifølge Bunker Holding havde Forsvaret i det nye udbudsmateriale ændret på fordelingen af, hvor brændstoffet skulle leveres. Det gjorde det i sidste ende ”uinteressant fra et konkret forretningsmæssigt perspektiv at byde på en ny 4-årig kontrakt.”

Forsvarets- Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) har tidligere oplyst, at de nøje har fulgt udviklingen i Syrien-sagen. I dag lyder det, at de ikke længere har aftaler om brændstofleverancer med nogen selskaber i Bunker Holding-koncernen.

- Jeg kan bekræfte, at Unioil Supply ikke længere er leverandør af brændstof til forsvaret, og at vi har indgået en kontrakt med en anden leverandør, skriver pressechef i FMI, Svend Olaf Vestergaard, til DR.

Dan-Bunkering og Unioil Supply er en del af Bunker Holding-koncernen, der tæller over 60 selskaber.

Syrien-sagen skal for retten til oktober og drejer sig om salg og leverancer af i alt 172.000 ton jetbrændstof, der ifølge anklagemyndigheden er endt i Syrien.

Topdirektør Keld R. Demant er tiltalt for at have medvirket til 8 af i alt 33 handler, selvom han vidste eller havde en bestemt formodning om, at brændstoffet skulle til Syrien. Det fremgår også af anklageskriftet, at han ”undlod at stoppe” leverancerne.

Bunker Holding har tidligere skrevet til DR, at Keld R. Demant ifølge dem alene er tiltalt ”som en konsekvens af hans funktion som den øverste ansvarlige i Bunker Holding og bestyrelsesformand i Dan-Bunkering.”

- Keld R. Demant har ikke været involveret i de omtalte handler, og han kan derfor heller ikke gøres ansvarlig herfor. Vi mener desuden ikke, at virksomheden har overtrådt EU-sanktionerne, lød det i november 2019 i en mail fra koncernen, der i en pressemeddelelse også erklærede sig ”overraskede” over, at Bagmandspolitiet havde tiltalt Dan-Bunkering og Bunker Holding.

I meddelelsen oplyste Bunker Holding desuden, at deres egne, interne undersøgelser ikke havde vist, at personer i Bunker Holding eller Dan-Bunkering var vidende om eventuelle brud på EU’s sanktioner over for Syrien.

Nyheder

 1. 16 min. siden

  Boris Johnson kunne ikke overleve flere møgsager - få et overblik over dem her

  Det er ikke første gang, at Boris Johnson befinder sig i en dyb politisk krise. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Ritzau Scanpix)

  Gang på gang har den britiske premierminister og konservative partiformand Boris Johnson bevist, at han med sin teflonbelægning har kunnet parere alle tidligere politiske kriser.

  Men nu gik det ikke længere.

  Johnson trækker sig i dag som konservativ partiformand, efter flere end 50 medlemmer af den britiske regering - herunder en lang række ministre - er gået af i protest mod ham og hans mange skandaler.

  Derfor er der nu sat et foreløbigt punktum i hans politiske karriere. En karriere, der har været præget af den ene møgsag efter den anden. Få et overblik over dem lige her:

  Det hele startede for 57 år siden, hvor Alexander Boris de Pfeffel Johnson den 19. juni 1964 blev født i New York City i USA.

  Boris Johnson er uddannet i klassiske studier på Oxford University i 1987, men valgte journalistikken. Han startede på avisen The Times, men blev fyret for at have opdigtet et citat fra en ekspert, som i øvrigt var hans gudfar.

  Derefter tog han turen til Bruxelles som korrespondent for den britiske avis The Daily Telegraph indtil 1994.

  1999 markerer det år, hvor Boris Johnson blev medlem af det britiske parlament for De Konservative. Fra 2008-2016 var han borgmester i London. Derefter tog han to år som britisk udenrigsminister, og siden juli 2019 har han kunnet kalde sig for Storbritanniens premierminister, hvor han især har været kendt som ansigtet for Brexit-bevægelsen og at have fået 'Brexit done', som han selv ynder at sige.

  Han har været gift tre gange. I 1987 med Allegra Mostyn-Owen, i 1993 med Marina Wheeler og med hans nuværende kone Carrie Johnson i 2021. Han har i alt syv børn.

 2. 28 min. siden

  Efter OL-skandale: Nej til dansk ønske om ridning i moderne femkamp

  Moderne femkamp bliver formentlig uden konkurrencer i ridebanespringning i fremtiden.

  Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har torsdag afvist en dansk appel, efter at bestyrelsen i Den Internationale Femkampunion (UIPM) sidste år besluttede at fjerne den omdiskuterede disciplin.

  Moderne Femkamp Danmark havde indbragt sagen for CAS, da man ikke mente, at UIMP's bestyrelse havde ret til at foretage en sådan ændring.

  Afgørelsen fra CAS anerkender, at beslutningen ligger inden for bestyrelsens kompetenceområde.

  Beslutningen om at fjerne ridebanespringning blev truffet efter en episode ved OL i Tokyo sidste år, hvor tyske Annika Schleus hest ikke ville hoppe over de opstillede forhindringer.

  Den grædende femkæmper forsøgte med sporer og pisk at få hesten til at makke ret. Hendes træner Kim Raisner tildelte hesten et slag med en knytnæve og udløste dermed en bølge af forargelse.

  Moderne femkamp blev introduceret til OL i Stockholm i 1912 og har traditionelt bestået af svømning, fægtning, ridning, skydning og løb. Det er uvist, hvilken disciplin der skal erstatte ridning.

  Fjernelsen af ridning har dog skabt røre i sporten. Ifølge Reuters blev der i april foretaget en rundspørge, hvor 95 procent af de indkomne svar viste en negativ holdning til ændringen.

  /ritzau/

 3. 49 min. siden

  Københavns Politi har talt med 800 personer, men søger stadig vidner til skyderi i Field's

  Københavns Politi har talt med knap 800 vidner efter skyderiet i Field's i søndags.

  Men de er stadig interesseret i flere beretninger og oplyser på Twitter, at de gerne vil tale med alle. Også dem, der har de mest sparsomme informationer.

  Har du noget, du gerne vil dele med Københavns Politi, kan du kontakte dem på 1-1-4.

 4. 57 min. siden

  Styrelsen for Patientsikkerhed: Vi har talt med 476 personer, der formodes smittet på årets Roskilde Festival

  Årets Roskilde-gængere har taget mere end bare en uforglemmelig oplevelse med sig hjem fra årets festival.

  Ondt i halsen og hosten kan nemlig skyldes andet og mere end urinstøv og fællessang til Thomas Helmig.

  Flere har nemlig også taget covid-19 med hjem. Det vides ikke, hvor mange der er smittet på festivalen, men Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til DR Nyheder, at de har været i kontakt med tæt på 500 personer.

  - Styrelsen for Patientsikkerhed har på nuværende tidspunkt været i dialog med 476 smittede, der i perioden 25. juni til dags dato enten har oplyst, at de formoder at være blevet smittet på Roskilde Festival, eller at de har været smitsomme under deres deltagelse ved festivalen.

 5. I dag kl. 14:44

  Russiske styrker har ramt Kramatorsk i et missilangreb

  Russiske styrker har affyret missiler mod centrum af Kramatorsk, der ligger i det østlige Ukraine.

  Det skriver byens borgmester, Oleksandr Goncharenko, på Facebook ifølge Reuters.

  Borgmesteren skriver, at flere har mistet livet og er kommet til skade i angrebet.

  - Bliv i beskyttelsesrummene, faren er ikke forbi, skriver han i opslaget på Facebook.

  Ukraine har tidligere sagt, at man forventer, at Kramatorsk, der ligger i Donetsk-regionen, vil være blandt de vigtigste mål for russiske styrker, efter de har erobret byen Lysytjansk i søndags i naboregionen Luhansk.

 6. I dag kl. 14:27

  Ørsted skal bygge verdens største havvindmøllepark

  Jeg skal lige love for, at der er vind under Ørsteds vinger.

  Det danske energiselskab har vundet en kontrakt om at bygge det, der står til at blive verdens største havvindmøllepark.

  Ørsted oplyser i en fondsbørsmeddelelse, at de har skrevet kontrakt med det britiske erhvervs- og energiministerium om at bygge vindmølleparken Hornsea 3 i den engelske del af Nordsøen.

  Hornsea 3 får en kapacitet på 2.852 megawatt, hvilket kan betyde strøm til 3,2 millioner husstande i Storbritannien. Ifølge Ørsteds oplysninger skal der opsættes 231 havvindmøller.

  Helt præcis kommer Hornsea 3 til at ligge 160 kilometer ud for kysten i Yorkshire, og Ørsted forventer at vindmølleparken kan tages i brug i 2027.

 7. I dag kl. 14:16

  Johnson trækker sig som formand, men bliver som premierminister: Det sker der nu

  Den britiske premierminister, Boris Johnson, meddelte i dag sin afgang foran Downing Street nummer 10. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

  Efter at have klynget sig til posten gennem utallige møgsager, var den seneste af slagsen alligevel mere end hvad den britiske premierminister Boris Johnson kunne klare.

  - Det står klart nu, at parlamentarikerne i Det Konservative Parti ønsker en ny leder af partiet og dermed også en ny premierminister, meddelte Johnson for kort tid siden.

  Beslutningen kommer efter flere end 50 medlemmer af Det Konservative Parti de seneste par døgn har opsagt deres stillinger i protest mod Johnsons lederskab.

  Johnson vil dog formelt set vil blive på posten som premierminister, indtil der er fundet en afløser.

  - Det er forholdsvis normal praksis, og det var det samme, man gjorde, da Theresa May trådte tilbage i 2019, siger Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britiske forhold.

  Ifølge den britiske forfatning skal der altid være en premierminister på posten, hvis der opstår store internationale kriser, som skal håndteres af regeringen.

  Johnson har som sagt valgt selv at blive på posten, og har også udpeget en række ministre, der skal erstatte de ministre, der de seneste dage har forladt deres stillinger i protest.

  Han har stadig brug for parlamentets opbakning, og de vil sandsynligvis bremse ham, hvis han prøver at få stemt nogle store ændringer igennem, inden der kommer en ny premierminister
  Ole Helmersen, lektor ved CBS og ekspert i britiske forhold

  Men ifølge Ole Helmersen vil overgangsregeringen med Johnson i front ikke kunne gennemføre store indenrigspolitiske beslutninger, før der er en ny premierminister på plads.

  Nu er Boris Johnson jo kendt for ikke altid at agere, som man kan forvente i politik. Kan han alligevel nå at lave lidt rav i den, inden den nye premierminister er på plads?

  - Det er usandsynligt. Han har stadig brug for parlamentets opbakning, og de vil sandsynligvis bremse ham, hvis han prøver at få stemt nogle store ændringer igennem, inden der kommer en ny premierminister, siger Ole Helmersen.

  Medarbejderne i Johnsons parti har de seneste dage opsagt deres stillinger i protest, da det kom frem, at Johnson har løjet omkring at kende til anklager om seksuelle krænkelser mod parlamentarikeren Chris Pincher.

  Tilbage i februar valgte Johnson at forfremme Pincher til en central rolle i Det Konservative Parti, hvor han skulle håndhæve partidisciplinen, selvom han kendte til anklagerne imod ham.

  Johnson havde ellers tidligere afvist at have kendt til anklagerne mod Pincher inden han forfremmede ham.

  Og det er langt fra første gang, Johnson er havnet i politisk stormvejr.

  Så sent som i sidste måned overlevede han en mistillidsafstemning i sit eget parti efter måneders hård kritik i kølvandet på den såkaldte "partygate"-skandale.

  Her var det kommet frem, at den britiske regering ved flere lejligheder havde holdt fester og sammenkomster under den strenge britiske coronalockdown i 2020 og 2021, og dermed brudt de restriktioner, de selv havde indført.

  Johnson overlevede som sagt mistillidsafstemningen, men den nye sag oven i hatten var altså dråben for mange af hans partikollegaer.

  Og hvem skal så påtage sig opgave med at samle og genrejse Det konservative Parti efter Johnson?

  Det er indtil videre svær at sige, men den tidligere finansminister Rishi Sunac bliver nævnt som favorit mange steder og nuværende handelsminister Penny Mordaunt er ifølge Ole Helmersen også et godt bud.

  Et navn, der også bliver nævnt af mange, er forsvarsminister Ben Wallace, der ifølge nyhedbearuet Reuters især er blevet populær efter sin håndtering af krigen i Ukraine.

  - Derudover er det forventeligt, at yderligere en håndfuld kandidater vil melde sig på banen, og så kan det sagtens blive en blodig, ubehagelig og grim valgkamp. Det plejer det at være, siger Ole Helmersen.

 8. I dag kl. 13:52

  Boris Johnson trækker sig som partileder og premierminister

  Boris Johnson trækker sig øjeblikkeligt som leder af Det Konservative Parti. Derudover vil han forlade posten som Storbritanniens premierminister, når hans parti har valgt en ny leder.

  Det har han netop meddelt på et pressemøde efter en række opsigtsvækkende skandaler, der i de seneste døgn har fået flere end 50 partifæller til i protest at trække sig fra hans regering.

  - Det står klart nu, at parlamentarikerne i Det Konservative Parti ønsker en ny leder af partiet og dermed også en ny premierminister, siger han foran sin embedsbolig, Downing Street 10.

  - Ingen er uundværlig i politik.

  Boris Johnson har udpeget en ny regering, som skal fungere, indtil hans efterfølger er blevet valgt. Den konkrete tidsplan for den proces vil blive præsenteret i næste uge.

  Følg med i udviklingen på dr.dk's liveblog.

 9. I dag kl. 13:31

  SAS-piloter klar til at flyve strandede kunder hjem

  De strejkende SAS-piloter melder sig nu klar til gøre en undtagelse fra strejken for at hente strandede chartergæster hjem fra flere ferieområder.

  Undtagelsen skal gælde nogle uger frem, men piloterne vil under ingen omstændigheder have nye gæster med sig ned til de samme destinationer.

  Det skriver SAS Pilot Group i en pressemeddelelse.

  - Vi forstår, at det er uundgåeligt, at vores passagerer bliver ramt af strejken. Men vi piloter er altid fokuseret på at opføre os ansvarligt med passagersikkerheden som højeste prioritet, siger Martin Lindgren, der er formand for SAS Pilot Group i Norden.

  For at hjælpe strandede gæster kræver de strejkende piloter dog samtidig, at SAS trækker sin lockout af piloterne tilbage.

  Samtidig ser SAS Pilot Group det som en forudsætning, at SAS ikke hyrer andre flyselskaber til at flyve nye passagerer til de samme destinationer, som piloterne tilbyder at hjælpe gæster hjem fra, skriver fagforeningen.

 10. I dag kl. 13:02

  Andreas Christensen består lægetjek og trækker i Barcelona-trøjen

  Andreas Christensen har skrevet under på en fireårig kontrakt med den spanske storklub. (Foto: ALBERT GEA © Ritzau Scanpix)

  Mandag blev det officielt, at den danske landsholdsspiller Andreas Christensen skifter til den spanske storklub FC Barcelona.

  Torsdag har danskeren så bestået sit lægetjek og underskrevet en kontrakt på fire år med den spanske storklub.

  - Jeg er meget stolt. Det har været en drøm for mig, siden jeg var et barn, og så længe jeg kan huske. Jeg kan ikke vente med at komme i gang, siger den danske forsvarsspiller ved præsentationen af ham.

  - Jeg er her for én ting, og det er at vinde. Så vi har den samme drøm, siger Christensen i en besked til Barcelonas fans.

  Den 26-årige dansker har spillet i engelske Chelsea det meste af sin karriere med et enkelt lejeophold i tysk fodbold hos Borussia Mönchengladbach.

 11. I dag kl. 12:32

  Borgmester: Udlændinge kan ikke blive boende i Sandvad

  Udlændingestyrelsens planer om at flytte en særlig gruppe udlændinge fra Sandvad til Vrå er gået i hårdknude, efter det har vist sig, at botilbuddet, der havde vundet udbuddet om at huse dem, ikke havde de nødvendige tilladelser på plads.

  Personerne bor i dag i asylcenter i Sandvad i Vejle Kommune og skal senest være flyttet 30. oktober.

  Men det bliver ikke Vejle Kommune, der kommer til at løse kattepinen, siger Venstre-borgmester Jens Ejner Christensen.

  - Udlændingestyrelsen har jo selv sagt lejemålet op i Vejle. I og med at vi ikke har fået nogen henvendelse – og med al den postyr, der har været omkring centeret i Sandvad – så ser jeg det ikke for sandsynligt, at der er nogen som helst mulighed for, at vi kan forlænge lejemålet i Sandvad.

 12. I dag kl. 12:14

  Justitsministeriet klar med nye retningslinjer: Ministre og embedsmænd må ikke længere slette sms'er

  En række sms'er er blevet slettet under Minksagen. Og det er en situation, som skal undgås i fremtiden.

  Sådan lyder det fra Justitsministeriet, der har lavet nye foreløbige retningslinjer for opbevaring af sms'er.

  Under Minkkommissionens arbejde kom det frem, at statsministeren og flere embedsmænd automatisk havde slettet beskeder fra deres telefoner. Det betød, at kommissionen ikke kunne få adgang til at se dem.

  Men med de nye retningslinjer skal ministerierne sikre, at der løbende bliver taget kopier af arbejdsrelaterede sms'er på ministres, særlige rådgiveres og departementschefers mobiltelefoner.

  De ansattes arbejdsrelaterede sms'er skal også stadig opbevares, hvis de skifter telefon eller fratræder deres stilling.

 13. I dag kl. 12:04

  Kriseramte Sri Lanka får russisk hjælp

  Ét problem kommer som bekendt sjældent alene, og i Sri Lanka har problemerne nu vokset sig så store, at landets premierminister har bedt om hjælp hos Ruslands præsident, Vladimir Putin.

  Den sydasiatiske østat har ifølge The Guardian de seneste måneder oplevet både voldsom inflation og kritisk mangel på fødevarer og benzin efter at være løbet tør for udenlandsk valuta til at finansiere import.

  Det har sendt landet ud i en økonomisk krise, som har fået premierminister Gotabaya Rajapaksa til at indgå en aftale med russerne om leverancer af benzin og diesel.

  Aftalen mellem de to lande er også, at det russiske Aeroflot igen sender fly på vingerne over østaten. Selskabet havde ellers sat en stopper for flytrafikken mellem Moskva og Colombo, efter et russisk fly blev tilbageholdt af den srilankanske domstol på grund af en betalingstvist.

 14. I dag kl. 11:52

  Rusland hævder at have ramt Ukraines Slangeø

  Ukrainske militærfolk hejser et ukrainsk flag på Slangeøen. (Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES © Ritzau Scanpix)

  Ruslands forsvarsministerium hævder at have ramt Ukraines Slangeø i et angreb.

  Det skriver Reuters på baggrund af en udtalelse fra generalløjtnant Igor Konashenkov, der på en pressebriefing sagde, at et russisk krigsfly ramte øen, kort efter ukrainske tropper havde hejst deres flag.

  Rusland forlod den strategisk og symbolsk vigtige ø, der ligger i Sortehavet, for godt en uge siden.

  Ifølge Moskva var tilbagetrækningen af tropperne et udtryk for ”goodwill” og et bevis på, at Rusland "ikke står i vejen for FN's bestræbelser på at organisere en humanitær korridor til at sende landbrugsprodukter ud af Ukraine".

  Ukraines militær beskrev derimod tilbagetrækningen som en militær sejr efter måneders forsøg på at vinde øen tilbage.

  Det har ikke været muligt for DR at bekræfte oplysningerne om det russiske angreb.

 15. I dag kl. 11:23

  Gratis Tour de France-souvenirs gik som varmt brød

  Det var et tæt opløb, da Vejle Kommune i går holdt ’først-til-mølle-auktion’ over de mange Tour de France skilte, der var hængt op i forbindelse med løbets 3. etape fra Vejle til Sønderborg.

  Efter tur kunne de interesserede udvælge sig forskellige skilte og flag - og de der ville have mere end ét Tour-minde med sig hjem, måtte tage en tur ekstra i køen.

  Og den var lang, fortæller teamleder hos ressourcer og genbrug i Vejle Kommune, Henrik Skårup Nielsen.

  - Alt var afsat, da vi havde auktion mellem 13 og 17. Så det gik rigtigt godt.

  Det er ikke kun i Vejle, at Tour-pynten fra den gule folkefest bliver genbrugt. Også i Sjølund ved Kolding er borgerne gået i gang med at omdanne 4000 hjemme-strikkede vimpler til tæpper og muleposer.

 16. I dag kl. 10:55

  12.000 skandinaver risikerer at strande på ferie - uden et sted at bo

  I alt vurderer Apollo, at omkring 25.000 kunder vil blive berørt af strejken. Foto: Dapress/Ritzau Scanpix.

  Ferien risikerer at blive forlænget for 12-30.000 skandinaver, der rejser med selskabet Apollo Rejser, der flyver med SAS-fly.

  Med de strejkende flymekanikere er det svært for SAS at leve op til kravet om, at alle fly skal have et service-tjek hvert tredje døgn. Og bliver flyene ikke serviceret, må de selvsagt ikke lette fra jorden.

  Helt konkret vil SAS - for at leve op til regler om vedligeholdelse hver tredje dag - få flyene gennemgået i andre lufthavne, hvor personalet ikke strejker. Det siger pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji.

  Måske du nu tænker, at et ekstra par dage i solsikre Alanya eller på Rhodos ikke ligefrem lyder som bad news.

  Vi har også overvejet at tage rejsende hjem fra visse destinationer med bus
  Åbent brev fra Apollo Rejser til SAS

  Men salgsdirektør i Apollo Rejser Glenn Bisgaard forklarer, at selskabet ikke kan garantere, at de kan få deres gæster hjem på nye afgange indenfor nogenlunde tid.

  - Vi er bekymret for, at vi ikke kan finde alternativer, hvis de ikke kommer tilbage til forhandlingsbordet og får flyene i gang. For branchen er presset lige nu, ressourcerne er knappe, og der er personalemange.

  - Vi kan ende med, at vi med kort varsel får besked om, at en flyafgang er annulleret. Og så har vi ikke tiden eller muligheden for at finde noget alternativt, siger Glenn Bisgaard.

  Derfor risikerer mange af selskabets gæster at strande på ferien.

  For det andet befinder vi os midt i højsæsonen for skandinaver, der rejser sydpå for at få stillet sulten for sol. Det betyder, at der efterhånden er godt fyldt på hotellerne på danskernes favoritdestinationer.

  Glenn Bisgaard fra Apollo Rejser kalder det ligefrem for "det værst tænkelige tidspunkt".

  - Nogle øer er små, og det kan være mange mennesker, vi lige pludselig skal finde alternative hoteller til. De er også presset på hotelkapacitet, siger Apollos Glenn Bisgaard.

  Derfor er selskabet bekymret for de 12-13.000 gæster, der nu befinder sig på små græske øer og andre destinationer omkring Middelhavet og snart skal videregive all-inclusive-armbåndet til de næste gæster.

  - Det er svært at finde hoteller, de kan bo på. Der kommer andre turister ned, der skal bo, hvor de bor. Vi skal finde alternativer, og det er en kæmpe logistisk udfordring.

  For at sætte skub i løsningen af konflikten mellem flyselskabet og piloterne har Apollo Rejser sendt et brev til SAS, hvor det tegner et billede af, hvor omfattende konsekvenser konflikten har for selskabet - og ikke mindst dets gæster.

  Problemerne som der i brevet bliver peget på, er da også til at få øje på.

  Det er i princippet umuligt at finde erstatningsflyvninger, skriver Apollo i det åbne brev. Desperationen efter fly er ifølge selskabet nu så kritisk, at det har overvejet at sende gæster hjem med bus for at få alle hjem i nogenlunde ordentlig tid.

  - Men selv busser svære at få fat i. Vi ved simpelthen ikke, hvordan vi skal hjælpe alle strandede rejsende med at komme hjem inden for rimelig tid, står der i brevet.

  Hvorfor har Apollo Rejser sendt og bliver ved med at sende folk afsted på ferie, når strejken ikke kommer som lyn fra en klar himmel?

  - Det er svært at spå om fremtiden. Når fly afgår, så afgår de. Der er jo stadigvæk mulighed for, at noget kan afgå i weekenden. Vi håber selvfølgelig, at så få fly som muligt bliver berørt. Det er sådan, reglerne er, siger salgsdirektøren.

  Han oplever, at det er kundernes ønske at komme afsted, hvis der er et fly at komme i nærheden af.

  - Folk vil afsted, når de først har købt rejsen. Alle glæder sig til at komme afsted på sommerferie.

  FORSTÅ KONFLIKTEN

  • Kernen i konflikten mellem arbejdsgiver og lønmodtagere er, at piloterne er utilfredse med, at SAS ansætter nye piloter på billigere overenskomster i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect.

  • Piloter kræver også, at SAS genansætter op mod 450 piloter, som blev opsagt under coronakrisen, før de ansætter nye piloter i datterselskaberne.

  • Piloterne oplyser selv, at de har tilbudt besparelser på 450 millioner svenske kroner, som blandt andet består af, at de går ned i løn, og de vil arbejde mere fleksibelt.

  • SAS har også udtrykt, at det er nogle gode forslag fra piloterne, men at det ikke er nok, hvis spareplanen skal lykkes.

 17. I dag kl. 10:30

  Efter regn først på dagen er der udsigt til en solrig eftermiddag

  Kigger man ud ad vinduet, ser det muligvis gråt ud. Men efter enkelte byger vil udsigten blive mere opløftende.

  Omkring middag begynder det nemlig at klare op fra vest og nordvest med nogen eller en del sol.

  Det pæne vejr når formentlig først Sjælland hen mod aftenen, skriver Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

  Dagens temperaturer vil være mellem 17 og 21 grader, og der vil være let til frisk vind fra nordvest. I aften vil der efterhånden komme en del sol i hele landet.

 18. I dag kl. 10:15

  Britiske medier: Boris Johnson trækker sig i dag

  Flere britiske medier melder nu på baggrund af unavngivne kilder, at Boris Johnson trækker sig som formand for Det Konservative Parti.

  Ifølge BBC vil Johnson annoncere, at han trækker sig inden for de næste timer.

  Boris Johnson er under et historisk stort pres til at gå af, efter over 50 af hans partifæller - herunder en række ministre - har forladt regeringen de seneste to døgn i protest mod hans lederskab.

  BBC's politiske redaktør, Chris Mason, siger, at Johnson vil trække sig som konservativ partiformand i dag og blive siddende som premierminister indtil efteråret.

  Boris Johnson overlevede for en måned siden en mistillidsafstemning i sit eget parti efter måneders hård kritik i forbindelse med den såkaldte partygate-skandale. Her er det kommet frem, at den britiske regering ved flere lejligheder brød sine egne restriktioner under de strenge britiske coronanedlukninger.

  I denne uge landede der så en ny skandale, der blev den sidste dråbe for mange. Her kom det frem, at Boris Johnson var klar over anklager om seksuelle krænkelser mod parlamentarikeren Chris Pincher, da premierministeren tilbage i februar valgte at forfremme Pincher til en central rolle i Det Konservative Parti, hvor han skulle håndhæve partidisciplinen.

 19. I dag kl. 10:12

  Nytiltrådt finansminister opfordrer Boris Johnson til at gå af

  Det er kun 36 timer siden, at Nadhim Zahawi blev gjort til finansminister af Boris Johnson.

  Nu opfordrer han sin chef til at gå af.

  Det fremgår af et brev til premierministeren, som Zahawi har lagt op på det sociale medie Twitter.

  - Du skal gøre det rigtige og gå nu, skriver han.

  Læs mere om den politiske krise, der lige nu udspiller sig i Storbritannien på vores liveblog her.

 20. I dag kl. 10:03

  Printvirksomhed har travlt: Kandidater vil have valgplakater NU

  Mange folketingskandidater har fået ekstra travlt med at forberede valgkamp, siden Radikale Venstre for fem dage siden opfordrede Mette Frederiksen (S) til at udskrive folketingsvalg senest den 4. oktober.

  Printvirksomheden Gripdesign i Brande, der trykker valgplakater, har fået en bølge af henvendelser.

  - Alle vil booke ind nu, så de er sikre på, at de har deres kampagne klar, fortæller direktør Steffen Fløe.

  I ordrebogen står der bestillinger på 30.000 valgplakater. Det passer med den fulde kapacitet frem til starten af september, tilføjer direktøren.

  De Radikales krav om et snarligt valg kom i kølvandet på Minkkommissionens redegørelse, der udtalte hård kritik af statsministeren i sagen om aflivning af mink uden lovhjemmel.

  Partiformand Sofie Carsten Nielsen har meldt ud, at Radikale Venstre vil vælte regeringen, hvis hvis Mette Frederiksen ikke har udskrevet valg inden Folketingets åbningsdag d. 4. oktober.

 21. I dag kl. 09:53

  Betjent missede muligheden for at stoppe skoleskyderi

  En politibetjent havde gerningsmanden i sigtekornet og på skudhold, men det grønne lys fra hans overordnede til at skyde kom aldrig.

  Sådan lyder konklusionen ifølge Reuters i en ny undersøgelse af skoleskyderiet på skolen Robb Elementary School i Uvalde, hvor 19 børn og to lærere blev skudt og dræbt.

  - Den overordnede kunne enten ikke høre ham eller svarede for sent. Betjenten vendte sig for at få det grønne lys fra sin overordnede, og da han vendte sig tilbage mod den mistænkte, var han allerede uhindret gået ind på skolens vestlige gang, står der i rapporten.

  Politiets håndtering af skoleskyderiet i Texas er blevet mødt af massiv kritik, efter det kom frem, at politiet ventede en time med at rykke ind på skolen, og konklusionerne i den seneste undersøgelse vil formentlig være vand på den mølle.

  Rapporten konkluderer nemlig, at betjenten havde loven på sin side og var berettiget til at affyre skud mod den 18-årige gerningsmand, også inden den 18-årige havde affyret skud.

 22. I dag kl. 09:43

  Mere end 21.000 formodede krigsforbrydelser bliver efterforsket i Ukraine

  Mere end 21.000 krigsforbrydelser. Så mange efterforsker de ukrainske myndigheder lige nu ifølge den ukrainske rigsadvokat, Iryna Venediktova.

  Hun oplyser til britiske BBC, at der bliver anmeldt mellem 200 og 300 nye sager om dagen.

  Forbrydelserne er ifølge Venediktova svære at efterforske, fordi det kan være vanskeligt at komme frem til de relevante områder og mennesker.

  Men hun understreger overfor BBC, at russiske soldater, der har dræbt, tortureret eller voldtaget civile, "bør forstå, at det kun er et spørgsmål om tid, før de alle vil komme for retten."

  Rusland er blevet anklaget for en lang række krigsforbrydelser, siden landet invaderede Ukraine den 24. februar, men afviser alle anklager.

 23. I dag kl. 09:28

  Gedekid med rekordlange ører bliver berømthed i Pakistan

  Allerede 10-12 dage efter sin fødsel, kom gedekidet Simba i både nationale og internationale medier, fortæller hans opdrætter, Mohammad Hasan Narejo. (Foto: ASIF HASSAN © Ritzau Scanpix)

  En ny stjerne har vundet manges hjerter i Pakistan.

  Hans navn er Simba, og han er et gedekid med helt usædvanligt lange ører.

  Geden blev født i sidste måned i Karachi, og siden er hans ører vokset til en længde på 54 centimeter, skriver The Guardian.

  Simbas opdrætter Mohammad Hasan Narejo har nu angiveligt kontaktet Guinness World Records for at få dyret optaget i rekordbogen – også selvom der ikke hidtil har været nogen kategori for geder med lange ører.

 24. I dag kl. 09:00

  Landets dyreinternater bugner før højsæson

  Katte, kaniner, hunde, marsvin og fugle. De hjemløse dyr hober sig op på Dyrenes Beskyttelses ti landsdækkende internater allerede inden sæsonen har nået sit højeste.

  Omkring 2.000 dyr er lige nu indskrevet på et internat, og antallet stiger hver dag, skriver dyreværnsorganisationen i en pressemeddelelse.

  Sammenlignet med samme tid sidste år er antallet af bløde ører, våde snuder og poter steget med mere end 30 procent.

  - Det er et sørgeligt højt tal, som desværre er stigende hver sommer. Sidste år havde vi også mange dyr, der havde brug for hjælp, men i år sprænger alle rammer, siger internatchef Karina Fischer.

  Stigningen i antallet af hjemløse dyr, skyldes ifølge Dyrenes Beskyttelse blandt andet, at færre familier i år har meldt sig til at tage sig af dyrene som frivillige plejefamilier.

 25. I dag kl. 08:49

  50 konservative har sagt op i protest mod Boris Johnson

  For landet og tilliden til demokratiets skyld er der brug for et lederskifte, skriver Damian Hinds på Twitter.

  Oprøret mod premierminister Boris Johnson fortsætter i Storbritannien.

  Her til morgen har mindst tre konservative indgivet deres opsigelser. Herunder Brandon Lewis, den britiske Nordirland-minister.

  Dermed har 50 af Johnsons partifæller forladt regeringen de seneste dage, skriver BBC. Flere har offentligt bedt Boris Johnson om at trække sig, men det nægter premierministeren.

  - Al politisk logik siger, at Boris Johnson ikke burde være premierminister længere, lyder det fra Tinne Hjersing Knudsen, DR's Storbritannien-korrespondent.

  Følg udviklingen i Storbritannien på vores liveblog om den politiske krise, der lige nu udspiller sig i landet.

 26. I dag kl. 08:43

  Politiet i Virginia: Afværgede et andet masseskyderi den 4. juli

  Endnu et masseskyderi kunne have kostet amerikanske liv den 4. juli.

  Det fortæller politiet i den amerikanske stat Virginia, der blev tippet om et muligt forestående angreb af en borger. Det skriver CNN.

  - Et telefonopkald til os reddede mange liv den dag, siger politichef Gerald Smith på et pressemøde.

  Ifølge politichefen var angrebet planlagt til at skulle finde sted i Dogwood Dell-amfiteatret i Richmond, hvor der hvert år bliver affyret fyrværkeri for at markere landets uafhængighedsdag.

  Som bekendt kostede et andet masseskyderi på samme dag syv personer livet i Chicago.

  Tippet til politiet i Virginia førte til, at to mænd er blevet anholdt og en række våben beslaglagt.

 27. I dag kl. 07:58

  62 danske atleter jagter guld ved 'de ukendte sportsgrenes' OL

  Torsdag går starten til World Games, der er kendt som de mindre sportsgrenes svar på OL, og det er med 62 danske atleter til start i den amerikanske by Birmingham i Alabama.

  De er fordelt på 14 sportsgrene, som ikke er på OL-programmet, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke ligger stor forberedelse bag, understreger Hans Natorp, formand i Danmarks Idrætsforbund.

  - World Games er de mindre og ofte mere ukendte sportsgrenes OL. Danmark sender både EM- og VM-medaljevindere til World Games i USA. DIF ønsker stort tillykke med kvalifikationen og held og lykke til alle 62 danske atleter, siger Hans Natorp i en pressemeddelelse.

  Der er noget at leve op til i forhold til det seneste World Games i 2017 i Polen, hvor Danmark hentede seks guldmedaljer. Delegationer fra 110 lande har deltagende atleter, der skal kæmpe i 30 sportsgrene.

  Danmark er repræsenteret i ju-jitsu, vandski, bueskydning, styrkeløft, gymnastik, flag football, faldskærmsudspring, petanque, kajak, strandhåndbold, dans, svømning (livredning), orienteringsløb og bowling.

  World Games afvikles ligesom OL hvert fjerde år, men på grund af corona blev det udsat, efter det senest blev afviklet i Polen i 2017.

  World Games afvikles frem til 17. juli.

  /ritzau/

 28. I dag kl. 07:41

  Millioner er samlet ind til forældreløs dreng efter Chicago-skyderi

  Hvad der skulle have været en fest på den amerikanske uafhængighedsdag endte i et masseskyderi under 4. juli-paraden ved Highland Park i Chicago, USA.

  Blandt ofrene var 37-årige Kevin McCarthy og hans hustru, 35-årige Irina McCarthy, der efterlod sig deres toårige søn, Aiden, og nu har en indsamling til ham nået over 2,5 millioner dollar - det svarer til over 18 millioner kroner.

  - Som to-årig er Aiden blevet efterladt i den utænkelige situation det er at vokse op uden sine forældre, siger Irina Colon, som har startet indsamlingen, ifølge AFP.

  Hun fortæller, at andre medlemmer af familien nu vil tage sig af Aiden.

  Onsdag eftermiddag lokal tid havde indsamlingen ifølge nyhedsbureauet AFP rundet 2,52 millioner dollar. Beløbet tæller blandt andet en donation på 18.000 dollar - knap 132.000 kroner - fra milliardæren Bill Ackman.

 29. I dag kl. 07:21

  Netflix vil brygge videre på Stranger Things-succes med spin-off

  Fjerde sæson af Netflix' successerie Stranger Things var knap rullet over skærmen hjemme i stuerne, før streamingtjenesten kunne melde godt nyt ud til fans af den populære science fiction-serie.

  For Stranger Things-universet får nemlig lov at leve videre efter seriens femte og sidste sæson, der ventes at være klar i 2024. Det sker med en spin-off-version, som seriens skabere, brødrene Matt og Ross Duffer, er gået i gang med at udvikle. Det skriver Reuters.

  Seriens spin-off vil foregå i samme univers som hidtil, men vil have fokus på nogle helt andre karakterer, end serien har haft indtil nu, lyder det fra skaberne.

 30. I dag kl. 06:35

  Enlige og lesbiske i fertilitetsbehandling er fordoblet på ti år

  Siden 2012 er der sket en fordobling i antallet af lesbiske par og enlige kvinder, der får hjælp til at få børn.

  Det viser et særudtræk, som Sundhedsdatastyrelsen har foretaget for Kristeligt Dagblad.

  I 2021 var knap 15.500 danske kvinder i fertilitetsbehandling. Af dem var 2.721 enlige, hvilket er mere end dobbelt så mange som i 2012, hvor det tilsvarende tal var 1.316, viser udtrækket.

  Antallet af lesbiske par i fertilitetsbehandling er i samme periode steget fra 315 til 595.

  Ifølge Maria Salomon, der er familieterapeut og fertilitetssygeplejerske ved Rigshospitalet, gælder det for de fleste, at det ikke er lykkedes at finde den rette partner, som deler ønsket om at få børn.

 31. I dag kl. 05:56

  Millioner af familier verden over risikerer hungersnød

  Det går den gale vej med hungersnød i verden. Det viser en ny rapport udarbejdet af FN's Fødevareprogram (WFP) og FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO).

  I 2021 var 239,4 millioner flere mennesker ramt af hungersnød sammenlignet med 2015. Det er en stigning på cirka 41,4 procent.

  Det er blandt andet covid-19-pandemien og krigen i Ukraine, der har påvirket fødevaresikkerheden, siger direktør i WFP David Beasley ifølge Ritzau.

  - Vi står midt i den perfekte storm, som ikke bare kommer til at ramme de fattigste af de fattige - den kommer også til at overvælde millioner af familier, som indtil nu kun akkurat har kunnet holde hovedet oven vande, udtaler David Beasley i en pressemeddelelse fra WFP.

  Værst står det til på det afrikanske kontinent. Her er hver femte indbygger ramt af underernæring.

 32. I dag kl. 05:55

  Ankenævn afviser erstatning til familien - selv om Johan døde, fordi han blev corona-smittet på plejehjemmet

  Video: Jeppe Bruun Christensen - DR Nyheder.

  Hvis en beboer på et plejehjem får corona og dør af det, er det ikke sikkert, de pårørende får erstatning.

  Det viser en sag fra Aarhus, hvor den 92-årige Johan Jørgen Riel fik corona på plejehjemmet Hørgården og døde i marts 2020.

  De pårørende fik i første omgang næsten en halv million kroner i erstatning, men Aarhus Kommune ankede og fik omstødt afgørelsen.

  Det var nemlig ikke sikkert, at han blev smittet ved en sundhedsfaglig behandling.

  Det har datteren Conni Riel svært ved at forstå.

  - Hvis man bliver smittet på et plejehjem, og det kan bevises, så burde det være ligegyldigt under hvilke forhold, det er sket, siger hun.

  Over 2.300 beboere på plejehjem er døde med coronavirus, siden virussen kom til Danmark i februar 2020. De pårørende kan søge erstatning, men får den kun tilkendt, hvis smitten er sket ved en sundhedsfaglig behandling, og ikke hvis smitten skete i forbindelse med personlig pleje og praktisk hjælp.

  Det blev afgørende, da Aarhus Kommune ankede sagen og altså fik medhold i ankenævnet.

  Selvom han blev smittet med corona på plejehjemmet, så vurderer nævnet, at "Johan Jørgen Riel ikke med overvejende sandsynlighed blev smittet med covid-19 i forbindelse med sundhedsfaglig behandling. Det er lige så sandsynligt, at han er blevet smittet i forbindelse med almindelig pleje og praktisk hjælp", lyder det i afgørelsen.

  Det synes jeg virkelig, er mærkeligt. Han er jo blevet smittet på plejehjemmet, og så kan det vel være ligegyldigt hvordan.
  Conni Riel, datter af Johan Jørgen Riel

  Det er den første ankesag om erstatning for coronasmitte på et kommunalt plejehjem, der er blevet omstødt.

  Conni Riels far var udelukkende på Hørgården for at aflaste sin kone, og det var egentlig meningen, at han skulle hjem igen efter 14 dage, forklarer hun.

  Men i marts 2020 blev en af de ansatte testet positiv, og det samme blev Johan Jørgen Riel kort før, han skulle have været hjemme.

  Conni Riels far døde blot tre dage efter han blev smittet med coronavirus på plejehjemmet Hørgården i Aarhus. Men en erstatning på næsten en halv million blev sløjfet, fordi ankenævnet ikke mener, at han blev smittet under sundhedsfaglig behandling. (Foto: Jeppe Bruun Christensen - DR Nyheder)

  Efter tre dages sygdom blev Conni Riel 15. marts 2020 ringet op af ansat på plejehjemmet, der fortalte, at faren var blevet meget dårlig.

  - Hvis vi ringer 112, så vil jeg tro, at han risikerer at dø i ambulancen, sagde medarbejderen. Det skulle han bare ikke, fortæller Conni Riel om samtalen.

  Hun foretrak, at faderen fik lov at ligge i fred og ro, hvis han var på det sidste. Og det var han.

  - Fem minutter efter var han død. Vi nåede ikke at komme derud.

  Johan Jørgen Riel var en af de første plejehjemsbeboere i Danmark, der døde med coronasmitte, og ved bisættelsen var der skrappe restriktioner, så kun 11 familiemedlemmer måtte deltage.

  Et år senere så Conni Riel et tv-indslag om, at pårørende til plejehjemsbeboere, der var døde af corona, kunne søge erstatning, så det gjorde hun på vegne af sin mor. De bad om erstatning for udgifter til begravelsen, der udgjorde 31.500 kroner.

  Conni Riel besøger næsten hver uge sin fars grav. Johan Jørgen Riel blev ramt af coronavirus på plejehjemmet Hørgården i marts 2020 og døde blot tre dage senere. (Foto: Jeppe Bruun Christensen - DR Nyheder)

  Conni Riel blev meget overrasket, da hendes mor fik tilkendt næsten en halv million - 486.000 kroner - af Patienterstatningen, der fandt det overvejende sandsynligt, at hendes far døde, fordi han var blevet smittet med corona på plejehjemmet.

  - Det er da vildt mange penge. Og jeg må indrømme, at jeg tænkte, om det virkelig kunne passe, siger Conni Riel.

  Aarhus Kommune ankede afgørelsen, blandt andet fordi Johan Jørgen Riels efterladte slet ikke kan få erstatning, hvis han blev smittet, mens han fik personlig pleje og praktisk hjælp.

  Loven giver nemlig kun erstatning for smitte ved "sundhedsfaglige behandlinger".

  Aarhus Kommune har gjort op, at Johan Jørgen Riel fik 164 minutter praktisk hjælp, personlig pleje og genoptræning om dagen, mens han var på Hørgården. Og han fik kun 55 minutter om dagen med øjendråber, medicin og andre sundhedsfaglige behandlinger.

  Så kommunens konklusion er, at det er overvejende sandsynligt, at smitten kan være sket, mens personalet lavede ikke-sundhedsfaglige ydelser.

  Conni Riel undrer sig over, at loven skelner mellem sundhedsfaglig behandling og personlig pleje.

  - Det synes jeg virkelig, er mærkeligt. Han er jo blevet smittet på plejehjemmet, og så kan det vel være ligegyldigt hvordan. Det kan være den samme person, der gav forskellige former for pleje. Det handler blot om hvad den person lavede, da far blev smittet.

  Erstatningsordningen er en patient-erstatningsordning. Den dækker kun i de tilfælde, hvor beboeren får sundhedsfaglig behandling. Ordningen dækker ikke, hvis beboeren bliver smittet under almindelig pleje.
  Karen-Inger Bast, direktør, Patienterstatningen

  Det kan være svært at forstå, for reglerne er indviklede, erkender direktøren for Patienterstatningen, Karen-Inger Bast.

  - Det er meget svært at skelne mellem, om en beboer på plejehjem skal have hjælp til almindelig pleje, eller om beboeren samtidig er patient og også skal have sundhedsfaglig behandling, siger Karen-Inger Bast.

  Men det er afgørende, om plejehjemsbeboere er blevet smittet, mens de var patienter, forklarer hun om de generelle regler.

  - Erstatningsordningen er en patient-erstatningsordning. Den dækker kun i de tilfælde, hvor beboeren får sundhedsfaglig behandling. Ordningen dækker ikke, hvis beboeren bliver smittet under almindelig pleje. Det er en ganske vanskelig vurdering.

  Conni Riel kan godt forstå, hvis det offentlige er tilbageholdende med at udbetale store beløb i erstatning, men synes, at afslaget er løst funderet.

  - Hvis ikke mor har krav på erstatning, så skal hun ikke have det. Men dels handler det om et liv, og dels så handler det om en halv million, så ”overvejende sandsynligt” er altså ikke helt godt nok, siger hun.

  Det giver slet ikke mening at skelne mellem sundhedsfaglig behandling og personlig pleje for plejehjemsbeboere, mener Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.

  - Man skal huske på, at stort set alle beboere på plejehjem i dag er der, fordi de har en sygdom, og derfor har brug for ekstra hjælp, pleje og omsorg.

  Det mest fornuftige ville være at flytte hele plejehjemsområdet over i sundhedsloven, så der kun gælder ét regelsæt.
  Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen

  Nis Peter Nissen mener derfor, at reglerne for erstatning bør ændres.

  - Det er fuldstændigt uigennemsigtigt for de pårørende at overskue, hvad det handler om. Det mest fornuftige ville være at flytte hele plejehjemsområdet over i sundhedsloven, så der kun gælder ét regelsæt, siger han.

  Aarhus Kommune skriver til DR Østjylland, at kommunen er "forpligtet til at få efterprøvet ved relevante ankeinstanser, om en afgørelse nu er korrekt eller ej. Og der har det vist sig i den konkrete sag, at afgørelsen fra Styrelsen for Patienterstatning ikke var korrekt."

 33. I dag kl. 05:55

  'Ventetid på 183 minutter': Kasper har kimet SAS ned i 10 timer uden at tale med nogen

  Kasper Bach-Jensens bonusdatter er lige nu i Italien med fem venner, som skal flyve hjem med SAS søndag.

  De i forvejen frustrerede SAS-kunder må vente i timevis, når de ringer til selskabet.

  En strejke mellem SAS og selskabets piloter betyder nemlig, at mange kunder desperat forsøger at få lavet billetter om.

  Der burde måske være lidt flere hænder til at tage telefoner.
  Kasper Bach-Jensen, SAS-kunde

  En af dem, der har hængt i telefonen de sidste par dage, er Kasper Bach-Jensen.

  - På to dage er det omkring 10 timer, og jeg er ikke kommet igennem endnu. Der sker ikke noget.

  - Det virker overhovedet ikke som om, at de tager telefoner, siger han.

  På onsdag skal han selv rejse til Kreta med SAS.

  Samtidig er Kasper Bach-Jensens bonusdatter lige nu i Italien med fem venner, som skal flyve hjem med SAS søndag.

  Derfor vil Kasper Bach-Jensen hjælpe dem med at ombooke deres billetter, så de ikke strander i Italien.

  - De har fået en sms om, at hvis strejken fortsætter, så er flyet højst sandsynligt aflyst. Mere har de ikke fået at vide, siger han.

  Da DR onsdag forsøgte at komme igennem til SAS, var ventetiden mindst en time.

  Men det er tilsyneladende billigt sluppet. På Facebook og Trustpilot melder vrede SAS-kunder om ventetider, der er meget længere.

  I videoen her forsøger Kasper at ringe op til SAS. Ventetiden er 183 minutter:

  Og selvom Kasper Bach-Jensen ikke rigtig tror på, at han nogensinde kommer igennem, så prøver han at hænge på i telefonkøen igen i dag.

  - Det er meget frustrerende. Efter fem timer begynder man at snakke med på den der gentagne stemme, der kommer på telefonsvareren.

  - Der burde måske være lidt flere hænder til at tage telefoner, når nogen prøver at få hjælp, siger han.

  SAS regner med, at omkring halvdelen af selskabets flyafgange er aflyst.

  Det risikerer at ramme omkring 30.000 passagerer om dagen, og der er dermed rigtig mange SAS-kunder, som lige nu har brug for hjælp.

  Det forklarer pressechefen for SAS i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji.

  - Der er højt tryk på kundeservice. Vi gør alt, hvad vi kan for at sætte ekstra personale ind, siger hun.

  Den hurtigste måde at få information er derfor ifølge pressechefen lige nu på SAS' egen hjemmeside.

  For telefonerne har i de seneste døgn nærmest været lagt ned af kø, der har strakt sig over flere timer, anerkender Alexandra Lindgren Kaoukji.

  - Det har været mange timer. I gennemsnit er det lige nu en time, men det har været op til fire timer, siger hun.

  Pressechefen for SAS i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji.

  Du siger, at I vil indsætte mere personale til at tage telefoner. Hvornår vil kunderne kunne mærke det?

  - Det sker løbende. Man må forstå, at vi er nødt til at lære personalet op. Vi kan ikke bare sætte hvem som helst til at tage telefoner. For så bliver kundernes frustration i stedet, at vi ikke giver korrekt information.

  Hvis man som kunde har brug for hjælp i forbindelse med den her strejke eller decideret er strandet i udlandet, hvad skal man så gøre?

  - Først og fremmest skal man gå ind på vores hjemmeside. Søg information om dit fly, og hvad der gælder for dig. Det er ikke alle fly, der er aflyst.

  - Vi har også oprettet et nødnummer for dem, som er strandet i udlandet. Det findes også på hjemmesiden, siger pressechefen for SAS i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji.

 34. I dag kl. 05:50

  Youtube får kritik for at fjerne våben-videoer for langsomt efter skyderi i Field's

  Det kan være svært for Youtubes algoritmer at opdage ulovligt indhold hurtigt nok, siger ekspert. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

  Et par dage før skyderiet i indkøbscenteret Fields, hvor tre personer blev dræbt og flere sårede, uploadede den formodede 22-årige gerningsmand en række videoer til Youtube.

  På videoerne kunne man se manden posere med våben. Blandt andet holdt han våben mod tindingen. Ifølge flere medier, heriblandt Jyllands Posten, blev videoerne uploadet to dage før skyderiet i Fields.

  Videoerne overholdt ikke Youtubes egne retningslinjer. Techselskabet tillader nemlig ikke indhold, der promoverer eller forherliger selvmord.

  Det bekræfter Youtube overfor DR.

  Men videoerne og kontoen blev først fjernet og lukket flere timer efter skyderiet.

  Den slags videoer er ofte et råb om hjælp.
  Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien.

  Det burde være sket tidligere, lyder det fra blandt andre politisk konsulent og ansvarlig for det digitale område hos Børns Vilkår Sørine Vesth Rasmussen:

  - De her techgiganter bliver nødt til at tage et større ansvar og reagere hurtigere, når der ligger de her videoer online på deres platforme, siger hun

  - Hans videoer nåede at blive delt på blandt andet Twitter. Så der var mange, der nåede at finde ud af, hvem gerningsmanden var, fortsætter Sørine Vesth Rasmussen.

  DR har spurgt Google, der ejer Youtube, om hvorfor videoerne ikke blev fjernet hurtigere. Det vil de på nuværende tidspunkt ikke uddybe.

  Platformen svarer følgende:

  - YouTube bruger kombination af automatiske filtre og menneskelig gennemgang til at fange problematisk indhold så hurtigt som muligt. Videoer, der promoverer eller forherliger selvmord, er i strid med YouTubes retningslinjer.

  - Efter den tragiske begivenhed i Field's blev de omtalte videoer tjekket og fundet i strid med retningslinjerne og således fjernet fra platformen. Senere blev den formodede gerningsmands konto lukket. YouTube fortsætter med at følge situationen og samarbejde med myndighederne, skriver Youtube.

  Videoerne fra den formodede gerningsmand, der er etnisk dansker, er langt fra det eneste eksempel på, at der bliver lagt spor på nettet før tragiske skyderier.

  Få et hurtigt overblik over skyderiets forløb her:

  Den 18-årige amerikaner, som for to måneder siden skød og dræbte 19 børn og to lærere på Robb Elementary School i byen Uvalde i delstaten Texas, delte eksempelvis kort inden angrebet sine planer på Facebook.

  Ifølge Livsliniens direktør, Jeppe Kristen Toft, kan videoer som dem, den formodede gerningsmand bag Field's-skyderiet lagde op, få en negativ indflydelse på andre.

  - Vi ved fra erfaring og forskning, at meget eksplicitte videoer af selvskade og selvmordsadfærd kan smitte og inspirere, siger han.

  - De sociale medier og udbyderne skal reagere langt hurtigere og sørge for at få dem fjernet. Og så skal man tage det som et udtryk for, at den slags videoer ofte er et råb om hjælp, fortsætter han.

  Men det er ikke altid nemt for techgiganterne at opdage sporene i tide.

  Lektor i datalogi ved IT Universitetet i København Leon Derczynski har undersøgt nogle af den formodede Fields-gerningsmands videoer ved hjælp af blandt andet billedgenkendelses-sofware fra Google, der ejer Youtube.

  Mange danskere deltog tirsdag i Københavns Kommunes mindehøjtidelighed for ofrene for søndagens skyderi ved indkøbscenteret Fields. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Han forklarer, at det formentlig er begrænset, hvor mange faresignaler Youtubes algoritmer har kunnet opfange i videoerne.

  I videoerne, som den 22-årig mand har lagt op, kan man se ham stå med både en riffel og et håndvåben.

  - Algoritmerne genkender for eksempel kun håndvåbnet og ikke riflen. Og når riftlen bliver sat op til hovedet, bliver det enten ikke genkendt, eller også bliver det i stedet genkendt som et musikinstrument, siger Leon Derczynski.

  - Mit gæt er, at der ikke er mange lignende billeder i det datasæt, som softwaren bliver trænet med. Derfor har den svært ved at afkode billederne korrekt, fortsætter han.

  Jeg vil beskrive det her som harmfuldt indhold. Det er helt klart noget, som foruroliger folk.
  Leon Derczynski, lektor på IT Universitetet i København

  Men der er ingen tvivl om, at indholdet er stødende ifølge Leon Derczynski.

  - Jeg vil beskrive det her som harmfuldt indhold. Det er helt klart noget, som foruroliger folk, siger han.

  Hvert minut bliver der uploadet 500 timers video på Youtube. Dermed er der enormt meget materiale, som Youtubes algoritmer skal gennemtjekke.

  Ifølge Ekstra Bladet havde den formodede gerningsmands Youtube-kanal kun syv abonnenter.

  - Det er meget dyrt at bruge billede-genkendelse. Derfor kan det være svært at argumentere økonomisk for at bruge ekstra meget tid på en tilfældig video, en ung mand har lagt op, og som ikke har fået særlig mange views, siger Leon Derczynski.

  Redningspersonale med skalbårer foran indkøbscentret Field's. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson)

  Udover algoritmer bruger Youtube også mennesker til at moderere deres indhold.

  - Før hen var det faktisk mest mennesker, der kiggede på det her. Men det var en meget hård arbejdsopgave, og flere hundrede fik posttraumatisk stressforstyrrelse af det, siger Leon Derczynski.

  Politiet har bekræftet, at den formodede gerningsmand var kendt i psykiatrien. I videobeskrivelsen omtaler han medicin, som blandt andet bruges til behandling af psykiske lidelser.

  Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så kan du kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11 til 05.

  Opdateret kl. 06:57 med svar fra Youtube.

 35. I går kl. 23:32

  Boris Johnson afviser skotsk selvstændighedsafstemning

  Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har travlt i disse timer, hvor ministrene ryger ind og ud ad regeringens svingdøre.

  Han har dog også haft tid til at forfatte et brev til Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, hvori han gør hende det klart, at det ikke er tid til at genbesøge det spørgsmål, som skotterne for bare otte år siden gav et nej til.

  Han mener nemlig ikke, at det er tid en afstemning om skotsk selvstændighed fra Storbritannien.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  I brevet, som kan læses på regeringens hjemmeside, skriver Johnson, at "nu hvor landet har så hidtil uset mange udfordringer både hjemme og ude, er det ikke tid til at vende tilbage til det spørgsmål, som klart blev besvaret af den skotske befolkning i 2014".

  - Skotland vil få muligheden for at vælge frihed. Jeg håber, det bliver til en folkeafstemning den 19. oktober 2023, og hvis ikke, så når der er parlamentsvalg igen. Det skotske demokrati vil ikke være denne eller andre premierministres fange, skriver hun.

 36. I går kl. 23:15

  England vinder åbningskampen til EM foran 68.000 tilskuere på Old Trafford

  Hjemmebanefavoritterne fra England fik tæt på den perfekte start på EM-slutrunden. (Foto: Franck FIfe © Ritzau Scanpix)

  Foran et feststemt hjemmepublikum vinder England med 1-0 over Østrig i åbningskampen ved EM.

  Allerede efter 16 minutter bragte Arsenals Bethany Mead englænderne foran på et mål, hvor der var stor tvivl om, hvorvidt bolden overhovedet var inde.

  Men efter et VAR-gennemsyn blev målet anerkendt, og de engelske kvinder kunne lade sig tiljuble over slutrundens første mål.

  De over 68.000 tilskuere kunne gennem kampen se hjemmebanefavoritterne dominere over det østrigske landshold, der forgæves forsøgte sig at kombinere gennem Englands høje pres.

  Det lykkedes sjældent, og kampbilledet blev derfor præget af stor engelsk overlegenhed.

  På trods af flere mindre målchancer til begge hold, så forblev Bethany Meads mål det eneste i kampen.

  Danmark tager på fredag hul på slutrunden med kampen mod Tyskland. Kampen kan ses på DR1 med optakt fra kl.20 og kampstart kl.21.

 37. I går kl. 22:22

  Apple indfører ny funktion som værn mod "nul-klik-hacking"

  En ny funktion, der blandt andet skal give mulighed for, at menneskerettighedsforkæmpere, politiske dissidenter og andre mål for hackingangreb er bedre beskyttet, vil snart være tilgængelig på alle Apples produkter.

  Det skriver Reuters.

  Den nye funktion kommer til at hedder "Lockdown Mode" og kan bruges fra efteråret. Funktionen er blevet skabt, efter to israelske sikkerhedsselskaber har udnyttet fejl i Apples software. Det har betydet, at de nemt har kunnet bryde ind i iPhones, uden at ofret har behøvet trykke på eller godkende noget.

  Softwarefejlen hang hovedsageligt sammen med Messenger-appen, som hackere nemt kunne sende filer til. Med "Lockdown Mode" vil disse beskeder nu blive blokeret.

  Apples repræsentanter forklarer i forbindelse med lanceringen, at den nye funktion er det bedste værn mod "nul-klik-hacking", som dog stadig sker yderst sjældent. Derfor vil de færreste Apple-brugere have brug for at slå funktionen til, fortæller de.

 38. I går kl. 21:55

  Kontroversielle Michael Jackson-sange fjernet fra streamingtjenester

  'Breaking News', 'Monster' og 'Keep Your Head Up' er måske ikke de Michael Jackson-sange, der vækker størst genklang. Men til gengæld har de i de seneste år været blandt de mest omdiskuterede.

  For siden sangene blev udgivet på det posthume album 'Michael' fra 2010 har flere fans insisteret på, at de tre sange ikke var med Michael Jacksons stemme.

  Nu er sangene så blevet fjernet fra alle streamingtjenester. Der skriver Variety.

  - At fjerne sangene er den simpleste måde at komme væk fra snakken om dem en gang for alle, skriver Sony Music og boet efter Michael Jackson i en fælles udmelding, og uddyber:

  - De resterende sange på albummet vil forblive, og intet ved denne beslutning skal tolkes som et udtryk for en bekymring om ægtheden ved de fjernede sange.

 39. I går kl. 21:14

  Kvinde er stukket ihjel under det svenske folkemøde

  En kvinde i 60'erne er onsdag aften afgået ved døden efter at være blevet stukket med kniv i Visby på Gotland i Sverige.

  Det skriver Reuters.

  Det skete under den politiske festival Almedalsveckan, der er den svenske pendant til det danske Folkemøde på Bornholm, som hvert år samler tusindvis af mennesker til politiske taler og arrangementer.

  Ifølge Reuters skete knivstikkeriet tæt på det sted, hvor Centerpartiets leder, Annie Lööf, holdt tale.

  En 33-årig mand er siden blevet pågrebet. Det er uvist, om manden, som ikke er tidligere straffet, kendte kvinden på forhånd.

  Ifølge Ritzau vil svensk politi endnu ikke ikke kommentere mulige motiver. Det vides derfor heller ikke, om overfaldet var politisk motiveret.

 40. I går kl. 21:13

  Barndomsven er dømt for at dræbe Grammy-vindende rapper

  Erick Holder skød sin barndomsven efter at være blevet beskyldt for at være stikker. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske rapper Nipsey Hussle, der i 2019 fik en Grammy for det bedste rap-album, blev skudt mindst 12 gange over hele kroppen i et voldsomt angreb i 2019 foran sin egen tøjbutik i Los Angeles.

  I dag har gerningsmanden, den 32-årige Eric Holder, så fået sin dom for drabet og yderligere to forsøg på drab. Det skriver NBC.

  Eric Holder og Nipsey Hussle voksede ellers op sammen og var begge medlemmer af banden Rollin 60s Neighborhood Crips.

  Under retssagen kom det frem, at Eric Holder skød sin barndomsven, fordi han blev anklaget for at være stikker.

  Derfor bar hans angreb også præg af, at han var i "sine følelsers vold".

  Strafudmålingen finder sted den 15. september.

 41. I går kl. 20:52

  Bosted har ikke tilladelse til at huse gruppe af udsatte udlændinge, selvom Udlændingestyrelse har givet dem opgaven

  (© Grafik: Signe Heiredal/DR Nyheder)

  Artiklen er opdateret den 7/7 klokken 08.13 med svar fra Udlændingestyrelsen.

  Planerne om et center for udsatte udlændinge og asylansøgere i Vrå er truede.

  En særlig gruppe udlændinge, der har skabt store lokale protester, skulle efter planen være flyttet fra asylcentret i Sandved ved Vejle til en landejendom sydvest for Vrå i Nordjylland senest den 30. oktober.

  Det kunne Udlændingestyrelsen i går fortælle i en pressemeddelelse, hvor de samtidig annoncerede, at Botilbuddet Norden havde vundet et udbud om at stå for opgaven med at huse op til 20 udlændinge de næste tre år.

  Jeg synes, det er noget rod, at man udsender en pressemeddelelse og gør en masse mennesker bekymret. Og så viser det sig, at der ikke er styr på det.
  Rikke Biegel, borger i Vrå

  Men nu viser det sig, at botilbuddet kun har tilladelse til at huse maksimalt syv personer på adressen, der var tiltænkt til opgaven, og som indtil nu har fungeret som bosted for andre borgere.

  Byrådsmedlem i Hjørring Kommune Sven Bertelsen (S) ville selv være blevet nærmeste nabo. Han undrede sig, da han i går læste Udlændingestyrelsens pressemeddelelse.

  - Som nærmeste nabo har jeg jo set, at der på stedet altid har boet mellem seks-syv unge mennesker. Derfor fik jeg den tanke, om man egentlig havde tilladelse til flere.

  Og da byrådsmedlemmet gik i gang med at grave, viste det sig, at adressen lå i en såkaldt landzone - og derfor kun havde bevilling på at huse maksimalt syv beboere.

  - Det vil rent faktisk sige, at det nu skal gå den helt naturlige gang igennem plansystemet i kommunen, forklarer Sven Bertelsen.

  - Derfor er vi nødt til som politikere at tage stilling til det her - først i Teknik- og Miljøudvalget. Og lur mig, om der ikke er en eller anden, som sender sagen i byrådet. Så kan alle 31 byrådsmedlemmer tage stilling til, om de synes, vores kommune og bostedet er velegnet til det klientel.

  I et svar fra Udlændingestyrelsen til DR, lyder det blandt andet:

  - Udlændingestyrelsen er først i dag [onsdag red.] blevet gjort opmærksom på de anførte oplysninger og vil nu rette henvendelse til Botilbuddet Norden ApS med henblik på at undersøge betydningen af oplysningerne nærmere.

  De udsatte udlændinge bor lige nu på et asylcenter i Sandvad ved Vejle, hvor der har være mange protester fra lokale.

  Det er rigtig træls, at det center skal ligge så tæt herpå, fordi jeg ved, at der er rigtig mange, der er utrygge ved det allerede.
  Rikke Biegel, borger i Vrå

  Sidst i oktober kunne Ekstra Bladet fortælle, at der blandt de udlændinge, som befandt sig i Sandvad, var tidligere kriminelle. Udlændingestyrelsen meddelte også, at der kunne være beboere, der tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet.

  Da Udlændingestyrelsen i går udsendte deres pressemeddelelse med planerne om at flytte beboerne til Nordjylland, skabte det lynhurtigt voldsomme reaktioner blandt lokale i Vrå.

  Blandt andet hos Rikke Biegel, der kommer til at bo bare 200 meter fra den adresse, hvor planen er at indkvartere de nye beboere.

  - Det er rigtig træls, at det center skal ligge så tæt herpå, fordi jeg ved, at der er rigtig mange, der er utrygge ved det allerede.

  Hun oprettede hurtigt en begivenhed i den lokale Facebook-gruppe, der opfordrede borgere til at troppe op ved et informationsmøde, der skulle være aftalt af Botilbuddet Norden i aften, men nu er blevet aflyst.

  Selvom møddet blev aflyst, mødte der alligevel over 100 borgere op for at drøfte deres utilfredshed med hinanden.

  Borgere fra Vrå og omegn mødte talstærkt op på cykelstien ud for botilbuddet. (Foto: PRIVATFOTO)

  - Det kommer til at have en betydning for, om folk har lyst til at bosætte sig i Vrå. Det ligger lige ud til en cykelsti, som utrolig mange bruger. Jeg frygter, at der kommer til at være ubehagelige oplevelser for folk, der bruger cykelstien, som kommer til at føle sig utrygge, siger Rikke Biegel.

  Og flere borgere har udtrykt bekymring om, at der ikke har været styr på tilladelserne til at huse et større antal personer på botilbuddet.

  - Jeg synes, det er noget rod, at man udsender en pressemeddelelse og gør en masse mennesker bekymret. Og så viser det sig, at der ikke er styr på det, Udlændingestyrelsen har udsendt en pressemeddelelse omkring.

  I Udlændingestyrelsens pressemeddelelse fra i går står der, at beboergruppen, der nu skal flyttes fra Sandvad, er personer, som ”på grund af deres adfærd og/eller pasnings- og plejebehov ikke kan fungere eller rummes på et almindeligt asylcenter.”

  I Sandvad glæder formand for beboerforeningen Kirsten Paugan sig over, at beboerne nu snart bliver flyttet til Nordjylland.

  - Det her handler om, at det er et eksperiment, og det er vi ikke interesserede i at have i vores baghave. Det er en dato og et skriv, vi har ventet på i rigtig lang tid. Det er enormt lettende. Og der er noget mentalt godt i at have det på skrift nu og vide, at der er en udflytningsplan.

  Herunder kan du se optagelser fra én af demonstrationerne i Sandvad tilbage i december sidste år.

  Tidligere har Vrå både huset syriske flygtninge i asylcentre, og lige nu bor der ukrainske flygtninge i byens gamle skole.

  Derfor mener Rikke Biegel ikke, at det er byens tur til at modtage flere.

  - Vi synes ikke, det er vores tur til at tage ansvar, og vi føler ikke, vi er blevet spurgt i denne sag. Vi føler bare, der er kommet en pressemeddelelse, og så står vi tilbage med den information lige nu, hvor kommunen går på sommerferie. Vi føler, det er blevet trukket ned over hovedet på os.

  Det har endnu ikke været muligt for DR at få en kommentar fra Botilbuddet Norden ApS vedrørende den manglende tilladelse til at huse udlændingene på bostedet i Vrå.

 42. I går kl. 20:50

  Ecco kan snart ikke kalde sig kongelig hofleverandør længere: En usædvanlig, men nødvendig beslutning

  Demonstranter troppede op foran foran Ecco på Strøget i København i marts, fordi Ecco ikke vil stoppe salget af sko fra sine butikker i Rusland. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

  Til næste år er det slut for Ecco med at pryde sig med en kongekrone, når firmaet vil sælge sko.

  Det danske skofirma fra Bredebro i Sønderjylland må fra april næste år ikke længere kalde sig kongelig hofleverandør. Det har det danske kongehus fortalt tidligere i dag.

  Siden Rusland valgte at invadere Ukraine, har flere vestlige virksomheder valgt at forlade det russiske marked. Men ikke Ecco. Her står man fast og fortsætter med at holde åbent i skofirmaets over 200 russiske butikker, der giver firmaet et trecifret millionoverskud.

  Beslutningen har ført til kritik af Ecco, hvilket også har fået flere sportskæder til at droppe salget af Eccos produkter. Dog begrunder Ecco beslutningen med, at de tager hensyn til deres russiske ansatte.

  Det danske kongehus ønsker ikke at forklare, hvorfor selskabet fra næste år mister titlen. Og i Sønderjylland er meldingen blot, at Ecco tager kongehusets beslutning til efterretning.

  Men Jacob Heinel Jensen, der dækker den kongelige familie for BT, er dog ikke i tvivl om, hvorfor Ecco mister sin krone. Den ligger i Ukraine og i Rusland.

  Kronprins Frederik har tidligere fortalt, at hans familie var bekymrede på grund af krigen i Ukraine. Her ses han under mindehøjtideligheden for ofrene for skyderiet i Field's sammen med prins Christian. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  - Det er en ganske usædvanlig udmelding.

  - Vi skal huske på, at kronprinsen og dronningen har været ude at udtale sig om krigen, og kronprinsen har sagt, at vi står sammen med det ukrainske folk. Det passer ikke sammen med, at man giver Ecco kongekronen, siger Jacob Heinel Jensen.

  Det er jo en kæmpe mavepuster for ens brand.
  Carsten Herholdt, stifter af The Brand Agency

  Han har i flere artikler i BT dækket kongehusets og Eccos forhold i forbindelse med krigen i Ukraine. Han fortæller, at båndene er stærke, fordi Ecco var med til at finansiere dele af Schackenborg, men også nu står som medejer af slottet. Schackenborg var prins Joachim hjem fra 1993 og bruges stadig som prinsens hjem.

  Desuden ses kongefamilien og familien bag Ecco også privat, siger Jacob Heinel Jensen.

  Han vurderer, at kongehuset er blevet mere værdipolitiske, særligt på grund af kronprinsparret.

  I sagen om Herlufsholm Skole valgte kronprins Frederik og kronprinsesse Mary også at tage to af deres børn ud af skolen, efter Næstved-skolen i en TV2-dokumentar blev udsat for stor kritik på grund af krænkelser og vold. Sådan en kritik hænger ikke fantastisk godt sammen prinsesse Marys Mary Fonden, der bekæmper mobning, forklarer Jacob Heinel Jensen.

  Når kongehuset vælger at trække kronen og titlen som kongelig hofleverandør væk fra Ecco, så er det at pille ved Eccos dna. Det mener Carsten Herholdt, der er stifter af The Brand Agency, som hjælper virksomheder med reklamestrategier.

  - Det er jo en kæmpe mavepuster for ens brand. Både for de ansatte, men også muligheden for at markedsføre sig, siger han.

  Ukrainere demonstrere i København imod Eccos fortsatte arrangement i Rusland i marts. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

  Han vurderer, at mærkatet kan have betydning i særligt Norden, men også i de asiatiske lande, hvor kongehuset og "den danske fortælling" betyder en del i markedsføringen.

  På den anden side er Ecco dog så stort et varemærke, at fjernelsen af kongekronen måske nærmere vil føles som en lille vind end et stygt stormvejr.

  - Faktisk er det ikke sikkert, at det vil påvirke Eccos salg. Ecco er gigantisk og har over 2.000 butikker på verdensplan. Eccos kendskabsgrad er så stor, at mange alligevel nok vil tænke Ecco, når man vil købe sko, siger Carsten Herholdt.

  Ifølge kongehusets hjemmeside kan 103 danske og 5 udenlandske virksomheder kalde sig hofleverandører til det danske kongehus.

 43. I går kl. 20:50

  Brand opstod i flymotor i Københavns Lufthavn

  Politi og redningsfolk drønede ud mod Københavns Lufthavn, hvor der her til aften var udbrudt brand i et passagerfly.

  Politiet skrev i første omgang på Twitter, at de havde fået melding om en "hændelse med et passagerfly", der havde problemer med gaten.

  Det blev dog ikke uddybet, hvad der var sket. Men der er kommet lidt mere klarhed over situationen nu.

  Branden opstod nemlig i en motor på et passagerfly, der holdt ved gaten.

  "Ilden slukket, passagerer er evakueret, og der er ingen tilskadekomne", oplyser Københavns Politi på Twitter.

  Tidligere i dag var Københavns Politi også på pletten, da en mistænkelig kuffert skulle undersøges. Det viste sig, at den var ganske ufarlig.

 44. I går kl. 20:40

  Dreyer siger farvel til Rusland og skifter permanent til FCM

  Efter et kort ophold i russisk fodbold vender Anders Dreyer nu hjem til FC Midtjylland på en permanent aftale. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

  Anders Dreyers eventyr i russisk fodbold har for denne omgang fået et endegyldigt punktum, efter den danske fodboldspiller har skrevet kontrakt med FC Midtjylland til 2026.

  Spekulationerne om Dreyers fremtid har været mange, men nu kan de parkeres.

  I forbindelse med udelukkelsen af russiske klubber fra international topfodbold fik Dreyer i marts muligheden for at komme til FCM på en lejeaftale i resten af den forgangne sæson.

  Den aftale er nu blevet lavet permanent.

  - Jeg ønskede et permanent skifte, og det var Kazan med på. Jeg synes, FC Midtjylland er kommet til et sted, hvor europæisk gruppespil og pokaler er noget, man skal spille med om hvert år, siger Anders Dreyer.

 45. I går kl. 20:21

  For mere end 40 år siden skød han præsident Reagan og tre andre: Nu beder han om tilgivelse

  John Hinckley Jr håber på tilgivelse efter sit attentatforsøg i 1981. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix Denmark)

  John Hinckley Jr. kunne for to uger siden endelig kalde sig en fri mand efter mere end 40 år, hvor han både har siddet bag tremmer og været prøveløsladt.

  Straffen er lang, og årsagen til det er, at han i 1981 skød den amerikanske præsident, Ronald Reagan, og tre af andre i dennes følge.

  Under et interview i ABC-programmet 'Nightline' fortæller han nu, at han er ked af sine gerninger dengang.

  - Jeg tror ikke, at de kan tilgive mig, og jeg bebrejder dem heller ikke for ikke at kunne det, forklarer han.

  Hinckley forklarede under sin anholdelse skyderiet med, at han ville imponere filmstjernen Jodie Foster. Han oplyser, at han intet havde imod præsidenten, som han tilmed mente var god, men at han blandt andet led af "en voldsom depression", da han planlagde skyderiet.

  Alle fire mænd overlevede 1981-attentatet, men to har fået alvorlige følgeskader.

  Pressemedarbejderen James Brady blev skudt i hovedet og sad i kørestol frem til sin død, mens Secret Service-agenten Thomas Delahanty har alvorlige nerveproblemer med venstre arm. Præsidenten slap med en tur på skadestuen i 12 dage.

 46. I går kl. 19:50

  Efterladte genstande fra søndagens skyderi bliver hentet

  Politiet er i dag blevet færdig med undersøgelserne i indkøbscenteret Field's, hvor skyderiet fandt sted i søndags.

  Efter skyderiet har politiet samlet efterladte genstande sammen, som det hele dagen har været muligt at hente.

  Og de efterlade genstande spænder bredt fra varer til tasker, sko og barnevogne.

  - Det er meget tydeligt, at folk har sluppet det, de har haft i hænderne, fortæller Vicepolitiinspektør Trine Fisker fra Københavns Politi.

  En af dem, der i formiddags var på Københavns Politigård for at hente sine ting, var Magdalen Matchenkowska.

  - jeg hentede min taske, pung, min mobiltelefon og trøje, der lå på bordet, hvor vi var ved at spise med mine to piger og min mand, beskriver hun.

 47. I går kl. 19:03

  Omdiskuteret Kyrgios spiller sig i sit livs første Grand Slam-semifinale

  Den australske tennisspiller Nick Kyrgios var rørt efter sejren. (Foto: Neil hall © Ritzau Scanpix)

  Der er mange meninger om tennisspilleren Nick Kyrgios, men efter sejren over Cristian Garin, så er det indiskutabelt, at han nu er i Wimbledon-semifinalen.

  Kyrgios spillede op til sit bedste, hver gang kampen blev sat på en spids, hvilket var nok til at slå Garin i tre sæt med cifrene med 6-4, 6-4, 7-6.

  Tiebreaken i tredje sæt var præget af nervøsitet, hvilket måske skyldes, at Kyrgios stod overfor karrierens største resultat.

  Af den grund var det også en lettere rørt Kyrgios, der udtalte sig overfor publikum på Court 1, da sejren blev en kendsgerning.

  - Jeg troede, at skibet, der skulle tage mig i en semifinale i en Grand Slam-turnering, var sejlet, siger Nick Kyrgios.

  Semifinalepladsen kommer i en periode, hvor der ellers er problemer uden for banen for Kyrgios.

  Tirsdag kom det frem, at tennisstjernen er anklaget for "overfald i hjemmet" tilbage i december. Det har Kyrgios advokat bekræftet.

  I semifinalen skal australieren møde vinderen af kvartfinalen mellem Taylor Harry Fritz og Rafael Nadal.

 48. I går kl. 18:58

  Mistænkt tilstår masseskyderi ved Highland Park

  En time efter det voldsomme skyderi mod en parade 4. juli i en forstad til Chicago under en fejring af den amerikanske uafhængighedsdag, fangede det lokale politi den 21-årige mand Robert E. Crimo.

  Politiet var overbevist om, at han var gerningsmanden, og den overbevisning viser sig nu at holde stik.

  For Robert E. Crimo erkender, at det er ham, som står bag masseskyderiet.

  Det fortæller en advokat fra Lake Countey ifølge Retuers.

  Skyderiet fandt sted ved Highland Park og kostede otte mennesker livet, mens 47 blev såret. Ifølge politiet affyrede Robert E. Crimo over 70 skud mod paraden i angrebet - som han nøje havde planlagt i flere uger.

  Robert E. Crimo står umiddelbart over for en straf på livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

Mere fra dr.dk