Fra lille dampskibsselskab til Danmarks største virksomhed

A.P. Møller grundlagde Dampskibsselskabet Svendborg i 1904. Otte år senere startede han endnu et rederi - Dampskibsselskabet af 1912. De to rederier er i dag fusioneret til A.P. Møller - Mærsk.

Dampskibsselskabet Svendborg åbner sit første kontor i Arnold Peter Møllers barndomshjem, Villa Anna, i Svendborg. (Foto: A.P. Møller - Mærsk © A.P. Møller - Mærsk)

Kaptajn Arnold Peter Møller og hans far Peter Mærsk Møller grundlagde Dampskibsselskabet Svendborg i 1904.

Otte år senere, i 1912, startede Arnold Peter Møller sin anden virksomhed - Dampskibsselskabet af 1912. Det grundlagde han i København som en konsekvens af, at Dampskibsselskabet Svendborg var for konservativt og ikke ville investere i nye skibe.

I dag er de to selskaber fusioneret i A.P. Møller - Mærsk. Det skete i 2003, og virksomheden er i dag Danmarks ubestridt største. Men der er også sket en hel del fra 1904 til i dag.

I 1918 kommer skibsværft til

Fra starten hvor virksomheden udelukkende beskæftiger sig med skibsfart, har A.P. Møller - Mærsk nemlig udviklet sig til en international virksomhed, der ud over skibsfart og fragt beskæftiger sig med alt fra olie og gas over luftfart og industrivirksomhed til supermarkeder.

De første skridt væk fra egentlig skibsfart bliver taget i 1918. Her beslutter Arnold Peter Møller ikke bare at sejle, men også at bygge skibe. I 1918 grundlægges skibsværftet i Odense.

I 1928 udvides virksomheden igen. Denne gang opretter rederiet den første liniefart mellem USA og Fjernøsten.

Mærsk tager til USA under krigen

Under Anden Verdenskrig sejler flertallet af A.P. Møllers skibe under amerikansk eller britisk flag. Ved afslutningen af krigen har 148 Mærsk-søfolk mistet livet, og flåden har mistet 25 skibe.

Mærsk Mc-Kinney Møller er under krigen taget til USA, hvor han varetager virksomhedens interesser og får opbygget et stærkt netværk.

I 1960'erne og 1970'erne går det stærkt.

A.P. Møller får retten til den danske undergrund

I 1962 får A.P. Møller en aftale med staten om at udnytte olie- og gasforekomsterne i den danske undergrund.

To år senere bliver forretningen udvidet med Dansk Supermarked, der bliver etableret i samarbejde med F. Salling A/S.

I dag har Dansk Supermarked supermarkedskæderne Bilka, Føtex og Netto.

I 1970 går selskabet i luften med Mærsk Air. Samtidig udvider man forretningsområdet med en del industriselskaber - DISA, Maersk Medical, Roulunds og Mærsk Data.

Mærsk Data bliver solgt til IBM i 2004, mens Mærsk Air bliver købt af det islandske Sterling i 2005.

Facebook
Twitter