GRAFIK Gæt om gamle spådomme er gået i opfyldelse

Det er svært at spå – især om fremtiden. For ti år siden blev der spået i øst og vest, om parforhold, biler, arbejde, sygdomme og forbrugerelektronik. Gæt med her og se, om spådommene ramte rigtigt.

Hvor meget mælk giver en dansk ko i 2014? Hvor mange biler kører på brint? Hvem har taget magten i samfundet? Og hvor stor er befolkningen i Tyrkiet?

Det er bare et par af de spørgsmål, som eksperter, forfattere, politikere og fremtidsforskere havde svar på for 10 år siden. Men spørgsmålet er, om deres forudsigelser om verden i dag har vist sig at være korrekte eller ej.

Dr.dk's Undersøgende Databaseredaktion har ledt i avisarkivet tilbage i 2004 og 2005 for at finde forudsigelserne om vores liv og verden anno 2014. Redaktionen har fundet 46 mere eller mindre håndfaste bud på, hvordan verden ville se ud i år.

Nogle spådomme er nemme at undersøge, hvorvidt de er opfyldt eller ej. For eksempel forudsigelser om økonomisk vækst, befolkningstallet eller antallet af biler i kø på de danske landeveje.

Svært at definere 'kæmpe stort'

Andre spådomme er mere subjektive. Har kvinderne eksempelvis overtaget magten i samfundet? Eller er børneopdragelse et kæmpe marked for private terapeuter? Her afhænger svaret af, om spådommen er gået i opfyldelse, lidt af definitionen. For hvornår er noget 'kæmpe'? Og hvad er egentlig magt?

På redaktionen har vi forsøgt, så godt det er muligt, at finde svar på, om de 46 forudsigelser er gået i opfyldelse eller ej. Vi har ringet til eksperter inden for områderne, eller tjekket i databaser og autoritative kilder på nettet.

Spot på spådomme

Svarene har vi samlet i den interaktive grafik (ovenfor), hvor du kan dreje hjulet og gætte med på alle 46 spådomme – eller bare snuppe et par. Se om du kan gætte hvilke spådomme, der rent faktisk ramte plet om livet i dag, og hvilke der skød ved siden af målet.

Du kan også dele dit resultat af quizzen på Facebook. Du behøver ikke svare på alle 46 spørgsmål for at dele. Dit resultat kan deles, når du synes, at du er ved vejs ende.

Vi har samlet alle spådomme og faktatjek i en pdf, som du kan se her, hvis du ønsker en uddybende forklaring eller vil se kilderne til både spådommen og faktatjekket.

Facebook
Twitter