Grønland sejler - politikerne tier

Alkoholmisbrug, sexmisbrug, omsorgssvigt, selvmord, tvangsfjernelser - listen over elendigheden i Grønland er lang. Men politikerne vil ikke tale om det sociale kollaps.

I en af Grønlands små bygder sidder der en lille dreng og leger med tom emballage. Der rapporteres om børn, som går sultne i seng. Langt flere børn end i resten af Norden lever i egentlig fattigdom. (Foto: Morten Krüger)

Det smukke Grønland kæmper med massive sociale og menneskelige problemer, som truer landet med et socialt kollaps.

DR Dokumentar sender i aften dokumentaren: Flugten fra Grønland, som viser de elendige forhold.

Men de danske politikere vil ikke svare på spørgsmål. Socialministeren, undervisningsministeren og statsministeren har afvist at medvirke.

Misbrugte unge

Der er ellers nok at forholde sig til.

En tredjedel af de grønlandske piger under 15 år er misbrugt seksuelt. For drengene er det ni procent. 25 procent af de unge på Grønland har forsøgt at begå selvmord. Det er et af verdens største selvmordstal.

Den danske valgkamp begyndte med diskussionen om de få afviste asylbørn og deres elendige forhold. På Grønland er tusindvis af børn forhutlede. Forskellen på rig og fattig er større end i USA.

Berusede unge

DR1 Dokumentaren har fået lov til at køre en tur med det grønlandske politi en fredag aften. Og det er hård kost at se, hvordan mange grønlandske børn vokser op.

Seerne kan ved selvsyn opleve elendigheden, når politiet må tvangsfjerne børn og køre stærk berusede 13-årige på politistationen. Hændelser, der ulykkeligvis ikke er ualmindelige.

Dårlig skolegang

Problemerne taler også sit tydelige sprog i uddannelsessystemet. 68 procent af en årgang på HTX falder fra, og på det almene gymnasium er tallet over 40 procent.

Resultatet af det store frafald ser man også på de videregående uddannelser, hvor under to procent får en uddannelse på universitetsniveau, mens tallet i Danmark til sammenligning er på 16 procent.

Og som DR1 Dokumentaren viser, tyder meget på, at en stor del af de unge, der tager en videregående uddannelse, fravælger Grønland.

Frigørelsen betyder alt

På toppen af det politiske liv sidder regeringspartiet Siumut (Socialdemokratiets søsterparti), og der har de siddet i alle de 30 år, Grønland har haft hjemmestyre.

Lars Emil Johansen er en central figur i grønlandsk politik. Han har beklædt en lang række af de vigtigste poster i Hjemmestyret og sidder i dag som grønlandsk medlem af Folketinget, medlem af Landstinget og medlem af Selvstyrekommisionen mellem Grønland og Danmark. Han har en vigtig dagsorden:

- Frigørelse. Friheden. At sikre det grønlandske folk større frihed end at være underdanig overfor et dansk udenrigsministerielt embedsværk, der har behandlet Grønland, som om vi er umælende mennesker, som om vi ikke er i stand til at tænke selv, siger Lars Emil Johansen.

3,2 milliarder

Men Danmark yder bloktilskud til det grønlandske hjemmestyre i form af 3,2 milliarder kroner eller 60 procent af de penge, som grønlandske politikere bruger hvert år. Alligevel vil de danske politikere ikke blande sig.

Måske er det vores dårlige samvittighed som kolonimagt, som får politikerne til at forholde sig i baggrunden. Alt imens Grønland sejler.

Se dokumentaren: Flugten fra Grønland på DR1 klokken 20.

Facebook
Twitter