Seneste Nyt

GUIDE: Sådan bruger du Pinterest - det nye Facebook

Pinterest er nu den 3. mest populære sociale side på nettet. Det er her du gemmer alt det du vil samle på.

Det er kommet en ny dreng i klassen for sociale medier. Pinterest.

Konceptet er enkelt. Gem det du holder af og vil samle på. 100 mio. mennesker gjorde det i februar.

 • 1. Du finder en fed designer-stol på nettet.

 • 2. Du sætter den op på din vituelle design-opslagstavle.

 • 3. Du glemmer nu aldrig den stol du drømmer om - og kan let dele den med dine venner som følger dig på Pinterest.

Det hele bliver vist i et grafisk overblik. Her en samling af kvindetøj.

Selvom Pinterest kun er to år gammel, er det allerede etableret. I USA er det nummer tre på listen over sociale sider med flest besøgende. Kun Facebook og Twitter har flere besøgende end Pinterest (i februar måned).

 • 1. Facebook: 7 mia.

 • 2. Twitter: 182 mio.

 • 3. Pinterest: 104 mio.

En anden måde at måle sociale mediers styrker på, er hvor mange brugere de sender videre fra sig selv til andre hjemmesider. Og allerede nu, sender Pinterest flere brugere videre end Google+, MySpace og LinkedIn gør tilsammen.

Så alt taler for, at den nye dreng i den sociale medie klasse, kun bliver mere populær i 2012.

Du skal have en konto på Pinterest! Kontoen er gratis, dog kan du ikke få den med det samme, men du kan skrive dig op til at få en. Du kan se hvordan herunder.

Det tager typisk kun en dags tid eller to, fra du skriver sig op, til du får adgang. Du kan kun oprette en konto, hvis du i forvejen er på enten Twitter eller Facebook.

Årsagen til at du skal være på Facebook eller Twitter er, at Pinterest vil sikre sig, at du ikke kommer ind på Pinterest UDEN af have nogle venner derinde.

Der er nemlig gennem vennerne de mener, man finder nye og spændende ting.

Det vigtigste er selvfølgelig, hvordan du selv laver den bedste samling.

Når du pinner noget - altså vil gemme et billede fra en hjemmeside - bliver du bedt om at tilføje det til et pinboard, altså dine samlinger. Du kan selv bestemme navnet på dine pinboards. Jeg har blandt andet et som hedder "Mode" og et der hedder "Sociale medier".

Du kan pinne på flere måder. Du kan:

 • Pinne. Atlså gemme noget helt nyt. Det gør du ved at trykke på +Add i øverste højre hjørne på Pinterest. Du skal have kopieret hjemmeside-adressen fra den side, hvor du vil gemme billedet.

 • Repinne - altså gemme det en anden person allerede har gemt - men på dit eget pin board. Det gør du på forsiden.

I videoen herunder gemmer jeg først noget nyt, og derefter repinner jeg noget en anden allerede har gemt. Og i processen opretter jeg også et nyt pinboard. Du kan også vælge at installere Pinterest egen lille bookmark værktøj (øverst på siden) i din browser. Så kan du let pinne alt det du ser på nettet imens du surfer. Se i videoen herunder, hvordan du installerer og bruger den. Find dine samlingerNår du nu er kommet godt i gang med at pinne, så er det bare at huske at gøre det, hver gang du ser noget fedt. Så vil dine samlinger lige så stille vokse. Og inde på Pinterest finder du dine samlinger, hvis du, hvis du går op i højre hjørne og trykker på dit navn og billede. Her har du en række menupunkter.

 • Boards - her finder du dine enkelte samlinger sorteret efter dine kategorier.

 • Pins - her ser du alt hvad du har samlet - uden at det er sorteret efter kategorier.

 • Likes - her kan du se, hvad du har trykket "like" på.

I videoen herunder, kan du se, hvad du kan se under de enkelte menupunkter. Jeg begynder med boards, derefter pins, og så til sidst likes.

Følg det dine venner finderNår du selv er kommet igang med at pinne, er tiden kommet til, at du skal følge dine venner. Fordi du har oprettet din konto ved enten at logge ind med Facebook eller Twitter, ved Pinterest allerede, hvem af dine venner som er på tjenesten. Derfor kan de foreslå dig at følge dem, som allerede også bruger Pinterest. Du finder Pinterest' forslag til, hvem du skal følge, øverst til venstre på siden. Det er også her du kan se dine venners seneste aktivitet. I videoen herunder kan du se, hvordan du kan følge nye venner - og du kan også se, hvordan du kan inviterer de venner, som ikke er på Pinterest. Når du følger en ven, vil du se, det personen finder, på din startside på Pinterest. Herfra kan du så re-pinne de ting du selv vil gemme. Problemer med copyrightDet hele er ikke kun lykkeligt. Pinterest bliver kritiseret, fordi de billeder man deler kan være være beskyttet af copyright. Er billederne beskyttet af copyright er det endda dig selv, som kan blive sagsøgt, hvis du pinner dem på Pinterest - eller bare re-pinner dem. Så man skal lige se sig for. Ejer du en hjemmeside, og vil ikke have, at folk skal kunne pinne dine billeder, så er der råd for det. Du kan læse, hvad du skal gøre nederst på denne side. Privatlivsindstillinger på Facebook - for PinterestNår du er gået igang med at bruge Pinterest, vil du sandsynligvis have givet Pinterest adgang til at dele alt det du finder til dine Facebook-venner. Hvis du ikke automatisk vil dele alt, skal du et smut omkring din profil på Facebook. Du skal gå ind i privatlivsindstillingerne. Dem finder du øverst til højre på Facebook. Inde på Facebooks oversigt over privatlivsindstillinger, skal du gå ind i indstillingerne for Apps og websites, trykke på Pinterest og ændre det som Pinterest deler fra at være "offentligt" til at være "kun mig". Du kan se i videoen herunder, hvordan du gør det. Held og lykke med at samle de bedste ting.

Nyheder

 1. Tre Brøndby-fans idømt fængselstraf for at tvinge trøjer af FCK-fans

  Tre unge Brøndby-fans på 19, 20 og 24 år er blevet idømt fire måneders fængsel, skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  De tre mænd var tiltalt for at have taget en fodboldtrøje fra to FCK-fans ved trusler om vold. Det skete i et S-tog i august, hvor både de tre mænd og de to FCK-fans var på hjem fra en fodboldkamp mellem de to hold.

  Ifølge tiltalen tvang de tre unge mænd de to FCK-fans til at udlevere deres fodboldtrøjer og shorts.

  Retten i Glostrup vurderede ikke, at der var tale om røveri – men i stedet ulovlig tvang.

  Alle tre blev idømt fire måneders ubetinget fængsel, men da en af mændene i forvejen havde en reststraf på fire måneders fængsel, skal han i fængsel i otte måneder.

  Alle tre modtog dommen.

 2. To mænd dømt som bagmænd i prostitutionsnetværk

  To mænd - en russer og en lette - er i dag blevet idømt fængselsstraffe og udvisning for at have ageret bagmænd i et prostitutionsnetværk.

  De er dømt for at have tjent store summer på ukrainske og russiske kvinders sexarbejde i København, Odense og Aarhus. Det oplyser Fyns Politi til Ritzau.

  I forbindelse med dommen blev der konfiskeret et udbytte på 20 millioner kroner samt en Audi A6.

  Den russiske mand blev desuden dømt for at have været i besiddelse af 100 gram kokain samt tre et halv kilo hash "med henblik på overdragelse". Han straffes med fire et halvt år bag tremmer. Han ankede på stedet.

  Det samme gjorde den lettiske mand, der blev idømt tre et halvt års fængsel. En tredje mand var tiltalt for medvirken til rufferi, men han blev frifundet.

 3. Efter stor corona-nedtur er turisterne for alvor vendt tilbage til Spanien

  En kvinde dækker ansigtet for solen under hedebølgen i juni sidste år i Madrid. (Foto: © Susana Vera, Ritzau Scanpix)

  Sidste år blev der serveret sangria og tapas i store mængder for folk fra nær og fjern i Spanien.

  For efter to hårde år under coronaens nedlukninger, begyndte udenlandske turister at vende tilbage til Spanien. Det skriver Reuters.

  Over 71 millioner turister kom forbi i 2022, fortæller den spanske minister for turisme, Reyes Maroto.

  - Det er stadig lavere end rekorden i 2019 (over 83 millioner, red.), men turisterne bliver længere og bruger flere penge end dengang, siger hun.

  Ministeren tilføjer, at hver turist i gennemsnit blev næsten otte dage i landet.

  Da coronarestriktionerne blev lempet i 2021 besøgte 31 millioner turister Spanien, det vil sige under halvt så mange som i 2022.

 4. Efter forurening bliver borgerne i Grindsted nu spurgt om deres helbred

  10.000 borgere i Grindsted får i dag et brev, hvor de kan svare på, hvordan deres helbred er.

  Undersøgelsen skal kortlægge de mulige sundhedsmæssige konsekvenser af forureningen i Grindsted. Det skal ske ved at invitere alle dem, der bor i Grindsted og er fyldt 18 år til en personlig samtale med en læge, hvor de kan tale om deres bekymringer og eventuelle symptomer.

  Invitationer til samtalerne og spørgeskemaer skulle i første omgang have været sendt til folks e-Boks sidste efterår, men de blev forsinket på grund af lang sagsbehandlingstid hos Sundhedsdatastyrelsen. Men her til eftermiddag er invitationerne sendt afsted, siger projektleder og cheflæge Lars Rauff Skadhauge.

  De personer, der får en invitation, har et par måneder til at reagere.

  - Men vi går allerede nu i gang med at indkalde de første borgere, der er interesseret i at få en snak med os og en undersøgelse, siger Lars Rauff Skadhauge.

 5. Beyoncé lancerer verdensturné

  Hvis du vil synge med på ’Single Ladies’ eller ’Crazy In Love’ sammen med selveste Queen B, så skal du en tur udenfor Danmarks grænser.

  Verdensstjernen Beyoncé har i dag lanceret en ny verdensturné. Men Danmark er ikke lagt ind som et stop på touren.

  Koncerten tættest på Danmark bliver den 10. maj i Friends Arena i Stockholm eller i Hamborg den 21. juni.

  Verdensturnéen har fået navnet ”Renaissance”, og koncerten i Stockholm er første stop.

  Annonceringen af verdensturnéen ramte Beyoncés 293 millioner følgere på Instagram tidligere i dag.
 6. Vindfølsomme køretøjer frarådes at passere Vejlefjordbroen

  I går måtte en del broer rundt omkring i landet fraråde kørsel med vindfølsomme køretøjer.

  I dag gælder den opfordring igen på Vejlefjordbroen. Det skriver Vejdirektoratet på Twitter her til eftermiddag.

  Ifølge Vejdirektoratet forventes vinden at aftage sidst på aftenen.

 7. Jakob Ellemann-Jensen blev undersøgt på Riget efter ildebefindende: ’Jeg har det godt igen’

  Vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er tidligere i dag blevet undersøgt på Rigshospitalet, efter hvad han selv kalder et ”ildebefindende.”

  Ifølge Venstre-politikeren har han det dog godt igen.

  - Der er heldigvis ikke noget alvorligt at melde, og jeg har det godt igen. Jeg forventer derfor at være tilbage i arbejdstøjet igen i morgen, og så kommer jeg selvfølgelig til at være ekstra opmærksom på mit helbred i den kommende tid, skriver han på Facebook.

  Ifølge opdateringen på Facebook oplevede Jakob Ellemann-Jensen svimmelhed og hovedpine i formiddags, efter at have holdt møder.

  (© (Screendump fra Facebook))
 8. Flere anholdt efter dødeligt angreb i Pakistansk moské

  Flere end 100 personer blev dræbt i den voldsomme eksplosion. (Foto: © ABDUL MAJEED, Ritzau Scanpix)

  Pakistanske myndigheder har nu anholdt flere personer, der er mistænkt for at have forbindelse til den voldsomme eksplosion, der i mandags dræbte mere end 100 personer i Peshawar i det vestlige Pakistan.

  Det skriver CNN.

  Der pågår lige nu en massiv efterforskning, og der vil blive anholdt flere i den nærmeste fremtid. Det siger byens politichef, Mohammad Aijaz Khan, ifølge mediet.

  Han siger desuden, at politiet især er i gang med at undersøge, hvordan gerningsmanden - eller -mændende - i første omgang fik adgang til moskéen.

 9. Kulturministeren vil finde penge til Nyborg Slot

  Nyborg Slot. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Restaureringen af Nyborg Slot har længe stået stille, men nu skal der ske noget.

  Kulturminister Jacob Engel-Schmidt mødtes i dag med en række fynske folketingsmedlemmer og siger til DR Fyn, at ministeriet vil finde penge til at få projektet på skinner. De vil samtidig kigge på den nødvendige lovgivning.

  - Lige nu er slottet uden puls, men vi har givet det hjerteslag. Næste skridt er at komme i dialog med Nyborg Kommune og relevante fonde, så vi sammen kan løfte projektet, siger Jacob Engel-Schmidt.

  Tidligere har A.P. Møller Fonden trukket 60 millioner kroner ud af restaureringen, som man regner med kommer til at koste 350 millioner kroner.

 10. FBI er i gang med at gennemsøge Bidens sommerbolig i Delaware

  Præsident Joe Biden har sagt, at han samarbejder fuldt ud med myndighederne. (Foto: © JONATHAN ERNST, Ritzau Scanpix)

  FBI er i gang med en planlagt gennemsøgning af den amerikanske præsident, Joe Bidens, sommerbolig i delstaten Delaware for potentielt klassificerede dokumenter.

  Det oplyser Bidens personlige advokat, Bob Bauer, i en skriftlig udtalelse, skriver Reuters.

  - Vi samarbejder med gennemsøgningen, ligesom vi har gjort de andre gange, siger Bauer og tilføjer, at der vil komme mere info, efter gennemsøgningen er slut.

  I løbet af januar er der flere gange blevet fundet klassificerede dokumenter fra Bidens tid som vicepræsident under Barack Obama.

  FBI fandt tidligere på måneden klassificerede dokumenter under en gennemsøgning af Bidens hjem i Delaware. Du kan læse mere om sagen her.

 11. Knuthenborg Safaripark forbereder stor dinosaur-udstilling

  På udstillingen kan man også opleve verdens bedst bevarede eksemplar af dinosauren Allosaurus. Mere end 90 procent af knoglerne er de oprindelige.

  Normalt er det de levende dyr, folk rejser til Knuthenborg Safaripark for at opleve.

  Men til foråret håber parken, at flere stendøde dyr kan lokke gæster til.

  Knuthenborg Safaripark forbereder nemlig en mere end 1000 kvadratmeter stor udstilling, hvor man blandt andet kan opleve seks dinosaurer.

  Blandt andet vil den uhyre sjældne Archaeopteryx, der ifølge parken er den direkte forbindelse mellem dinosaurer og fugle, blive udstillet.

  Dinosauren er kun udstillet få andre steder i verden. I dag er der kun fundet 12 eksemplarer i verden.

 12. Somalia afholder regionalt topmøde for at diskutere kampen mod al-Shabab

  Somalia har i dag været vært for et regionalt topmøde mellem dem, Kenya, Etiopien og Djibouti.

  Under mødet skulle de fire lande diskutere, hvordan de kan nedbringe den militante gruppe al-Shababs aktiviteter i Afrika.

  Det skriver Al Jazeera.

  I mødet deltog Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, Kenyas præsident, William Ruto, Djiboutis præsident, Ismail Omar Guelleh samt Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed.

  Ifølge mediet diskuterede de fire ledere sammen et fremtidigt militært offensiv mod al-Shabab.

  Den militante gruppe erklærede sig i 2015 loyale over for Islamisk Stat, og det er ikke mere end et par uger siden, at mindst fem civile mistede livet, da gruppen stormede en regeringsbygning i Somalias hovedstad, Mogadishu.

  Skærmbillede fra Twitter.
 13. Drabstiltalt sosu-hjælper lider af personlighedsforstyrrelse

  I Retten i Randers er det i dag kommet frem, at den 60-årige sosu-hjælper, der er tiltalt for at have forgiftet flere beboere på et plejehjem, lider af en personlighedsforstyrrelse. Det skriver Ritzau.

  Læger har i en mentalundersøgelse vurderet, at der sandsynligvis er tale om en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse.

  Ifølge Ritzau er den kendetegnet ved, at personen er dominerende, er tilbøjelig til at fremhæve sine egne kvaliteter og mangler omtanke for andre.

  Det er samme type personlighedsforstyrrelse, som blev brugt om den sygeplejerske, der i 2017 blev dømt for fire drabsforsøg mod patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.

  Retslægerådet deler vurderingen af, at kvinden lider af en personlighedsforstyrrelse. Men de finder ikke, at sosu-hjælperen er eller har været sindssyg eller psykotisk.

  Derfor mener Retslægerådet, at kvinden kan få en almindelig straf, hvis hun findes skyldig.

  Det forventes, at der vil blive afsagt dom i sagen i slutningen af februar.

 14. Mand får forvaring for voldtægter under sin fangeflugt

  En 33-årig mand idømmes forvaring for to grove voldtægter og et røveri, han begik i marts 2022 under en flugt fra fængsel.

  Dommen er faldet onsdag ved Københavns Byret, skriver Ritzau.

  Både voldtægterne og røveriet fandt sted natten til den 19. marts sidste år.

  Først røvede manden en kvinde for telefon og nøgler i kvindens opgang og tvang hende med en kniv for struben til at følge efter sig. Hun vristede sig fri og undslap.

  Lidt over en time senere samme aften truede han to 21-årige kvinder med kniv ved et boligbyggeri for studerende på Amager. Han voldtog efterfølgende begge kvinder.

  Forbrydelserne skete, 24 dage efter at han var flygtet fra Nørre Snede Fængsel, der ligger i Midtjylland.

 15. Hollandske myndigheder har konstateret et tilfælde af kogalskab

  De hollandske myndigheder har konstateret et tilfælde af kogalskab. Det skriver det hollandske nyhedsbureau ANP ifølge Reuters.

  Sygdommen blev konstateret i en død ko mandag, og i dag er eksperter i gang med at undersøge prøver, der er taget fra dyret. Her undersøges det, om der er tale om en såkaldt atypisk eller typisk form for kogalskab.

  Den atypiske variant af kogalskab opstår i dyrets krop på grund af høj alder. Den klassiske variant smitter gennem foderet, skriver Ritzau.

  Særligt i 1990'erne spredte sygdommen syg blandt dyr i Storbritannien og andre europæiske lande.

  Kogalskab rammer typisk dyr som kvæg, får, geder og katte. Mennesker kan smittes med sygdommen gennem oksekød.

 16. 23-årig idømmes 12 års fængsel for drab efter bytur i Aalborg

  Den 23-årige mand, der tidligere i dag blev dømt for drab i Retten i Aalborg, er blevet idømt 12 års fængsel.

  Han har valgt at tage imod dommen.

  Den 23-årige er dømt for drab på en 27-årig mand, der fandt sted den 12. november 2021.

  Efter et sammenstød på en bar i Jomfru Ane Gade blev den 27-årige mand senere på natten overfaldet af den 23-årige mand, der blandt andet stak ham gentagende gange med en kniv.

  Ved overfaldet var også en 24-årig mand, der tidligere i dag blev kendt skyldig i grov vold. Han blev idømt ni måneders fængsel, men da han har været varetægtsfængslet i 15 måneder i sagen, blev han løsladt.

 17. NFL-legenden Tom Brady stopper karrieren

  Tom Brady takker af. (Foto: © Hakim Wright Sr., Associated Press)

  Quarterbacken Tom Brady meddeler i en video på Twitter, at han stopper karrieren.

  45-årige Tom Brady nåede at vinde Super Bowl i amerikansk fodbold syv gange i karrieren. Flere end nogen anden spiller.

  Det er anden gang, at Tom Brady annoncerer et karrierestop. Denne gang er det dog endegyldigt, lyder det i videoen.

  Brady er på mange måder en rekordernes mand. Blandt andet nåede han at spille ti Super Bowl, han blev kåret som mest værdifulde spiller i Super Bowl fem gange.

  Samtidig har han rekorden for flest kastede touchdowns og flest kastede yards i den amerikanske liga.

  (Foto: © (Skærmbillede))
 18. Mand i begyndelsen af 30'erne anholdt i Grønland i forbindelse med kvindes død

  En mand i begyndelsen af 30'erne er blevet anholdt i Grønland i forbindelse med en kvindes død. Det skriver politiet i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Politiet kom på sporet af manden i forbindelse med efterforskningen af sagen, hvor en 80-årig kvinde døde, efter en brand i en boligblok i Nuuk.

  Det er endnu ikke kommet frem, hvad manden er sigtet for. Efter planen skal han senere fremstilles i et grundlovsforhør, hvor en dommer også skal vurdere, om han skal varetægtsfængsles.

 19. Verdensmester i chokolade må dreje nøglen om

  Mikkel Friis Holm på sin chokoladefabrik tilbage i 2016. (© Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix)

  De er tilsyneladende ikke penge nok i at producere chokolade – også selvom man er verdens bedste i sit fag.

  Det må Friis-Holm Chokolade erkende. Selskabet har i dag indgivet konkursbegæring. Det skriver mediet Finans.

  De seneste fem år har Friis-Holm Chokolade tabt over 5,5 mio. kr. efter skat.

  Selskabet blev stiftet af Mikkel Friis-Holm tilbage i 2007. Han har flere gange deltaget i VM i chokolade. Tilbage i 2018 vandt han hele 11 medaljer ved konkurrencen.

  Siden har Friis-Holm Chokolade blandt andet leveret til kendte restauranter som Henne Kirkeby Kro nordvest for Varde og Alchemist i København.

 20. Sundhedsstyrelsen: Ikke behov for flere boosterstik mod corona foreløbigt

  Der er ikke brug for flere bootsterstik mod covid-19 i denne sæson - heller ikke til sårbare grupper.

  - Vi har den højeste vaccinationstilslutning i Europa, og vaccinerne har vist sig at være meget effektive, også for de allerældste og mest sårbare, lyder meldingen fra sektionsleder og overlæge Kirstine Moll Harboe.

  Boostervaccinationsprogrammet begyndte i efteråret, og siden har 92 procent af beboerne på plejehjem og 91 procent af personer over 85 år modtaget et boosterstik.

  Ifølge Sundhedsstyrelsen giver en booster med en af de variantopdaterede vacciner omkring 74 procent bedre beskyttelse mod indlæggelse med corona.

  Styrelsen forventer, at immuniteten vil falde med tiden, og styrelsen vil i løbet af foråret og sommeren 2023 begynde at lave planer for efterårets vaccinationsprogrammer.

 21. Boris Johnson til vestlige ledere: 'Giv Ukraine kampfly, så hurtigt som muligt'

  Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson og Ukraines præsident Zelenskyj, da Johnson besøgte Kyiv den 22. januar 2023. (Foto: © Ukrainian Presidential Press Ser, Ritzau Scanpix)

  Selvom Boris Johnson ikke længere er Storbritanniens premierminister, så er han stadig dybt involveret i krigen i Ukraine.

  Og han mener, at de vestlige ledere skal give Ukraine kampfly så hurtigt som muligt. Det siger han i et interview med TV-kanalen Fox News.

  For nylig var Johnson på besøg hos præsident Zelenskyj, og for tiden er han i USA for at styrke støtten til Ukraine.

  Netop levering af kampfly har flere lande indtil videre været afvisende overfor, men det er en fejl ifølge Johnson.

  - Hver gang vi har sagt, at det ville være en fejl at give dem det udstyr og de våben, så er vi endt med at gøre det alligevel. Og det viser sig at være det rigtige for Ukraine, siger han.

  - Jeg siger bare: Spar tid, penge og liv. Giv Ukraine det, de vil have, så hurtigt som muligt.

 22. Anne Linnet sang ved Ritt Bjerregaards begravelse

  Her ses Anne Linnet synge til begravelsen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Lige nu bliver den tidligere socialdemokratiske minister, overborgmester og EU-kommissær Ritt Bjerregaard begravet fra Vestre Kirkegårds Nordre Kapel.

  Bjerregaards mangeårige veninde Anne Linnet spillede ved begravelsen nummeret "Hun fletter sit hår", som er skrevet til netop Bjerregaard.

  Du kan følge begravelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed live på dr.dk og på DRTV.

 23. Landsret stadfæster dom mod rocker - drab startede bandekonflikt

  Østre Landsret har stadfæstet dommen mod en 43-årig mand, der i byretten blev idømt fængsel på livstid for drab og drabsforsøg.

  Det fortæller anklager Peter Messerschmidt til Ritzau.

  I januar 2021 blev en bil med fire mænd beskudt på Rønbjerg Allé i Hillerød.

  To af mændene blev ramt. En 38-årig mand, der var far til fem børn, blev dræbt. Den anden mand var i livsfare, men overlevede.

  De fire mænd i bilen tilhørte banden NNV-Gruppen, og retten fandt derfor også, at den 43-åriges skud var egnet til at skabe en bandekonflikt - hvilket de også gjorde, skriver Ritzau.

  Den dømte er selv medlem af rockergruppen Bandidos.

  Ved byrettens dom sagde senioranklager Martin Stassen, at det efter hans kendskab var første gang, at en person blev dømt for at starte en konflikt.

 24. KL: Topchef i Nyborg Kommune har tilsidesat sandhedspligten

  Det var en "alvorlig tjenesteforseelse" og regulær fyringsgrund, da et medlem af direktionen i Nyborg Kommune sidste år gav en "mangelfuld" orientering til økonomiudvalget om hård kritik af sin egen person.

  Sådan konkluderer Kommunernes Landsforening (KL) i en redegørelse, som DR Nyheder har fået indsigt i.

  Sagen udspringer af en stor analyse af ledelseskulturen, som Nyborg Kommune gennemførte i 2022.

  På et tidspunkt i forløbet orienterede den ledende embedsmand politikerne om kritiske ”fund” på sig selv. Men det er senere i en advokatundersøgelse kommet frem, at denne orientering langt fra gav et retvisende billede af situationen.

  Derved har embedsmanden "tilsidesat sandhedspligten" og givet Nyborg Kommune "en saglig afskedigelsesgrund", vurderer KL.

  Embedsmanden, der nu selv har opsagt sin stilling, ønsker ikke at kommentere sagen.

  Samme melding kommer fra Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

 25. Libanon devaluerer sin valuta for første gang i 25 år

  Libanon har i dag devalueret sin officielle valutakurs for første gang i 25 år, og har svækket det libanesiske pund med 90 procent.

  Pundet er dog stadig et godt stykke under markedsværdien, skriver Reuters.

  Det libanesiske pund er styrtdykket i værdi siden 2019, hvor en finansiel nedsmeltning indtraf efter årtiers korruption og dårlig forvaltning i Libanon, skriver nyhedsbureauet.

  Den nye officielle kurs er på 15.000 pund per amerikanske dollar. Før i dag lå kursen på 1,507 pund per dollar.

  Verdensbanken har kaldt den økonomiske krise i Libanon en af de værste i moderne tid. Krisen har blandt andet betydet, at mange libanesere ikke kan hæve deres egne opsparinger i banken.

 26. EU-Kommissionen åbner for lettere adgang til statsstøtte for grønne virksomheder

  Hvis EU skal blive ved med at være et attraktivt sted for grønne virksomheder, bliver medlemslandene nødt til midlertidigt at lempe deres ellers strikse statsstøtteregler, så de langt lettere kan poste skattekroner i europæiske solcellefirmaer, vindmølleproducenter og andre vedvarende energiprojekter.

  Det mener Europa-Kommissionen, som blandt andet også vil gøre det enklere og hurtigere for grønne virksomheder at få tilladelse til at bygge eksempelvis nye fabrikker og produktionsanlæg i Europa.

  Ellers risikerer europæerne at blive overhalet indenom af ikke mindst amerikanerne, der nu for alvor er stemplet ind i det globale kapløb om at blive førende inden for den grønne omstilling.

  - En bedre adgang til finansering vil gøre det muligt for vores vigtige cleantech-industrier at opskalere hurtigt, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

  EU-landenes stats- og regeringschefer skal diskutere det nye udspil, når de i næste uge mødes til topmøde i Bruxelles.

 27. Erdogan: Sverige er ikke velkommen i Nato, så længe landet tillader Koran-afbrændinger

  Sverige skal ikke sætte næsen op efter tyrkisk opbakning til medlemskab af Nato, så længe landet tillader afbrændinger af Koranen.

  Det udtaler den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge Reuters i en tale.

  - Sverige skal ikke gøre sig den ulejlighed at prøve på nuværende tidspunkt. Vi vil ikke sige "ja" til deres Nato-ansøgning, så længe de tillader afbrænding af Koranen, siger Erdogan.

  Meldingen kommer i kølvandet på dansk-svenske Rasmus Paludans koranafbrænding foran den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

  Sverige og Finland har sammen søgt om Nato-medlemskab, efter at Rusland invaderede Ukraine den 24. februar sidste år.

  En optagelse i Nato kræver accept fra samtlige 30 nuværende medlemmer af forsvarsalliancen. Kun Tyrkiet og Ungarn mangler at give grønt lys til de to nordiske landes medlemskab.

 28. Norsk flyselskab går konkurs med milliardgæld

  Et fly fra flyselskabet Flyr i Oslo. (Foto: © Gorm Kallestad, Ritzau Scanpix)

  Det norske flyselskab Flyr begærer sig selv konkurs.

  Det fremgår af en kendelse fra tingsretten i Oslo ifølge mediet E24, skriver NRK.

  Dermed står selskabets 407 ansatte ifølge mediet til at miste jobbet.

  Af kendelsen fremgår det, at gælden til Flyr lyder på 2,44 milliarder norske kroner, omkring 1,7 milliarder danske kroner.

  Tidligere på ugen kom det frem, at selskabet ikke kunne rejse tiltrængt kapital og derfor skulle vurdere sine muligheder for overlevelse, skriver Ritzau.

  - Flyr fik ikke succes med en ny finansieringsplan, og bestyrelsen konkluderede tirsdag aften, at der desværre ikke er alternativer til videre drift, fremgår det af en meddelelse på Flyrs hjemmeside.

 29. Antallet af langtidsledige er på laveste niveau siden 1996

  Antallet af langtidsledige fortsætter med at falde, og i december 2022 var tallet lavere end nogensinde. Her blev der registreret 11.000 langtidsledige.

  Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ifølge Ritzau.

  Det er det laveste antal siden 1996, hvor man første gang begyndte at registrere antallet af langtidsledige.

  Siden april 2021 er langtidsledigheden faldet med næsten 30.000 fuldtidspersoner.

  Langtidsledigheden defineres af, at den ledige har været uden job i mindst 80 procent af tiden det seneste år.

 30. 23-årig fundet skyldig i drab ved Jomfru Ane Gade efter bytur

  En 23-årig mand er onsdag fundet skyldig i drabet på en 27-årig mand ved Jomfru Ane Gade i Aalborg den 12. november 2021.

  Det har et enigt nævningeting afgjort ved Retten i Aalborg. Det skriver Nordjyske.

  En 24-årig mand er desuden kendt skyldig i grov vold.

  De tre mænd havde haft et sammenstød på en bar i Jomfru Ane Gade tidligere på aftenen, og da han var på vej hjem, fulgte de to mænd efter ham og overfaldt ham på en parkeringsplads.

  Overfaldet endte med, at den 23-årige trak en kniv og stak den 27-årige flere gange. Et af knivstikkene ramte hans hjerte.

  Manden ringede selv til en ambulance. Han fik hjertestop, blev genoplivet, men afgik ved døden seks dage senere.

  Dommen ventes at falde i eftermiddag.

 31. Russisk domstol idømmer journalist otte års fængsel for at sprede 'falske nyheder'

  Den russiske journalist Alexander Nevzorov var ikke til stede, da en russisk domstol idømte ham otte års fængsel. (Foto: © SCHWEIZER FERNSEHEN)

  Den russiske journalist Alexander Nevzorov er blevet idømt otte års fængsel ved en domstol i Moskva for at sprede "falske nyheder".

  Det skriver russiske statsmedier ifølge Reuters.

  Politiet i Rusland indledte en efterforskning af Nevzorov sidste år på baggrund af en række opslag på sociale medier.

  Her beskyldte journalisten Ruslands væbnede styrker for bevidst at have bombet et hospital i den ukrainske by Mariupol.

  Det er en anklage, som Rusland har afvist.

  Nevzorov blev dømt in absentia, hvilket betyder han ikke var til stede under domhandlingen.

  Hans hustru oplyste på Instagram sidste år i marts, at hun og hendes mand befinder sig i Israel.

 32. Sveriges Atletikforbund overvejer EM-afbud på grund af anspændt forhold til Tyrkiet

  EM i indendørs atletik begynder i starten af marts, men Sverige overvejer at droppe sportsbegivenheden.

  Det bliver nemlig holdt i den tyrkiske storby, Istanbul. Forholdet mellem Sverige og Tyrkiet er anspændt blandt andet som følge af den dansk-svenske politiker Rasmus Paludan, der har foretaget en koranafbrænding foran den tyrkiske ambassade i Stockholm. Tyrkiet nægter desuden at give Sverige grønt lys til at blive et Nato-land.

  Sveriges udenrigsministerium advarer svenskere om en forhøjet risiko ved at rejse til Tyrkiet. Det har fået Sveriges Atletikforbund forbundskaptajn Kajsa Bergqvist til at overveje EM-deltagelsen.

  - Vi holder øje med, hvad der sker og er i nær kontakt med det europæiske forbund og den lokale arrangør, så vi får sikkerhed for, at det er sikkert at være der, siger Kajsa Bergqvist til Expressen.

  Hvis situationen eskalerer, vil Kajsa Bergqvist overveje, om svenskerne skal holde sig væk fra EM.

  - Det kan ikke udelukkes, men vi håber ikke, at det bliver sådan.

 33. To år efter militærkup: Borgere i Myanmar bliver hjemme i protest mod styret

  • Gaderne i landets største by, Yangon, er fra morgenstunden stort set rømmet for mennesker. Det samme er tilfældet i den næststørste by, storbyen Mandalay, og i Mawlamyine i den østlige del af Myanmar. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  • En militærvenlig gruppe af aktivister ventes at markere toårsdagen for militærkuppet ved at marchere gennem Yangon senere onsdag. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  • Militærjuntaens magtovertagelse har udløst en lang række sanktioner fra Vesten. Og på toårsdagen for kuppet har både USA, Canada og Storbritannien annonceret en ny omgang sanktioner. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  I dag er det to år siden, at en militærjunta ved et kup overtog magten i Myanmar og væltede den demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi.

  Aktivister har ifølge nyhedsbureauet AFP opfordret borgerne på tværs af landet til at holde deres butikker lukket og blive hjemme i protest mod militærstyret.

  Militæret erklærede nødretstilstand i landet efter magtovertagelsen.

  Nødretstilstanden skulle efter planen hæves med udgangen af januar, men militærjuntaen har signaleret, at den fortsat opretholdes, skriver Ritzau.

  Myanmar har været præget af stor uro siden kuppet og den efterfølgende hårdhændede behandling af særligt afhoppere fra militæret.

  Mere end 2.900 dissidenter er i løbet af de to år blevet dræbt, og mere end 18.000 er blevet anholdt af militæret.

 34. PostNords danske forretning giver stort underskud i 2022

  Efter et stærkt 2021 hos pakkeselskabet PostNord, har virkeligheden været en anden sidste år.

  Selskabet har præsenteret et samlet underskud efter skat på 23 millioner svenske kroner for hele året, skriver Ritzau.

  Til sammenligning endte man med et overskud på knap to milliarder sidste år.

  Den danske del af forretningen er isoleret set endt med et driftsunderskud på 282 millioner svenske kroner og er dermed årsagen til, at forretningen ikke ender med sorte tal på bundlinjen.

  Det er blandt andet den lave forbrugertillid, som har gjort et indhug i PostNords forretning her i landet, siger koncernchef Peter Kjær Jensen til Ritzau.

  Indtægterne i Danmark har også været påvirket af en nedgang i antallet af pakker samt højere udgifter til levering.

  Den svenske del af PostNord har derimod givet et driftsoverskud på 844 millioner svenske kroner i 2022.

 35. Zoo-mysterium i Dallas fortsætter: Sjældne aber fundet i forladt hus

  To sjældne tamariner er blevet fundet i et forladt hus, efter at aberne mandag blev meldt savnet fra den zoologiske have Dallas Zoo i den amerikanske delstat Texas.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Politiet i Dallas skrev i går på det sociale medie Twitter, at aberne var blevet fundet i et skab i det forladte hus i en by ved navn Lancaster cirka 25 kilometer syd for den zoologiske have.

  Tamariner-abernes forsvinden er blot den seneste i en række mystiske hændelser i Dallas Zoo.

  Mandag i sidste uge blev en grib fundet død af unaturlige årsager.

  Ansatte fra den zoologiske have kunne dengang fortælle, at gribben blev fundet med et "usædvanligt sår".

  To uger forinden lykkedes det leoparden Nova at slippe ud af sin indhegning.

  Den efterfølgende efterforskning viste, at nogen havde klippet hul i hegnet.

 36. Kraftvarmeværker og gasforretning driver Ørsteds indtjening op

  Ørsted opnår et driftsresultat på 32 milliarder kroner i 2022. Det er omkring 7,8 milliarder kroner mere end året før.

  Det fremgår af selskabets årsregnskab.

  Det er det største driftsresultat selskabet nogensinde har haft, og det skyldes især det delvise frasalg af havvindmølleparken Hornsea 2.

  Hvis man ikke indregner selskabets frasalg, ligger driftsresultatet på 21,1 milliarder kroner, hvilket er omkring en tredjedel mere end året før.

  Her har blandt andet selskabets kraftvarmeværker og gasforretning givet en højere indtjening, end det var forventet ved årets start, skriver selskabet.

 37. To af landets største virksomheder vil forgylde aktionærer med 20 mia. kroner

  Hvis du har en god del af din aktieporteføjle i de to store danske selskaber Novo Nordisk og Ørsted, så kan du gnide dig i hænderne.

  Begge selskaber har i dag fremlagt regnskaber for 2022 med rekordoverskud, og det kommer aktionærerne til gode.

  Direktionen i Novo Nordisk vil indstille til, at der bliver udbetalt udbytte for i alt 14,8 milliarder efter selskabets generalforsamling, og det kommer endda oveni de cirka 7,5 milliarder, der blev udbetalt i august.

  Hos energikæmpen Ørsted strømmer milliarderne også i kassen, og direktionen vil indstille, at aktionærerne får 5,7 milliarder kroner af overskuddet fra 2022, fremgår det af regnskabet.

 38. Kulturministeren vil blive ked af det, hvis russiske atleter deltager i OL

  Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil "personligt være ked af", hvis russiske atleter deltager ved sommer-OL i 2024 i Paris, hvilket den Internationale Olympiske Komité (IOC) for nylig har åbnet døren for. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet en dør på klem for, at atleter fra Rusland og Belarus kan deltage ved legene i 2024.

  Ideen har mødt kritik fra ukrainsk side, hvilket Danmarks kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), forstår til fulde. Han vil "personligt være ked af" russisk OL-deltagelse, selv om det er under neutralt flag.

  - Jeg forstår godt, at ukrainerne har svært ved at se sig selv konkurrere ved samme OL som atleter fra de lande, der har vist denne store aggression og forsøgt at invadere deres land, siger Engel-Schmidt ifølge Ritzau.

  Han henviser til, at Belarus har hjulpet Rusland i forbindelse med krigen.

  Kvalifikationerne til OL starter i mange sportsgrene nu eller inden længe.

  - Træffer IOC den beslutning, at russiske atleter skal have lov til at konkurrere ved OL, så må det officielle Danmark derefter tage stilling, siger Engel-Schmidt.

  Han vil invitere ordførerne på kultur- og medieområdet til møde om emnet.

 39. Salg af diabetesmidler hjælper Novo Nordisk til kraftig vækst

  Salget af diabetesmidler har hjulpet Novo Nordisk til et overskud på 55,5 milliarder kroner efter skat i årsregnskabet, der netop er udgivet.

  Medicinalselskabet omsatte for i alt 177 milliarder kroner i 2022, hvilket er 26 procent mere end året forinden.

  Alene på diabetes- og fedmeområdet øgede selskabet sit salg med 29 procent til 156,4 milliarder kroner for hele året.

  I 2022 ventede Novo Nordisk en stigning i salget på 11-15 procent, hvilket de har nået.

  Medicinalgiganten med hovedsæde i Bagsværd forventer, at 2023 byder på endnu et godt år med vækst på 13-19 procent.

 40. Eftersøgt radioaktiv kapsel er blevet fundet i Australien

  Kapslen, der blot er seks millimeter i bred og otte millimeter lang, har været intenst eftersøgt på den lange vejstrækning. Der er endnu ingen oplysninger om, præcist hvor kapslen er blevet fundet. (Foto: © AAP/DEPARTMENT OF FIRE AND EMERG, Ritzau Scanpix)

  En forsvunden radioaktiv kapsel er efter flere dages søgen blevet fundet i det vestlige Australien.

  Det oplyser landets minister for nødberedskab, Stephen Dawson, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Det var, eftersøgningsområdets størrelse taget i betragtning, en monumental udfordring at lokalisere dette objekt, og eftersøgningsholdene har bogstaveligt talt fundet nålen i høstakken, siger han.

  Kapslen menes at være faldet af en lastbil fra mineselskabet Rio Tinto under transport mellem Newman og Perth. Det svarer til en tur fra København til Venedig.

  Den radioaktive kapsel er del af et måleinstrument, som kan måle massefylden i jernmalm, og blev samlet op af en underleverandør til mineselskabet 12. januar.

  Men da instrumentet skulle inspiceres 25. januar, var det gået i stykker, og flere smådele manglede.

  Myndighederne har mistanke om, at vibrationer i lastbilen fik skruer til at løsne sig, hvorefter den radioaktive kapsel faldt ud af sin pakke og herefter ud af en åbning i lastbilen.

  Opdateret 8:30 med citat fra Stephen Dawson.

Mere fra dr.dk