Hørte du også målene, før du så dem: Måske snart slut med forsinkelse på stream-tv

Britiske BBC har opfundet en løsning, der giver dig målene på tv, før du hører dem fra din nabo.

Under sommerens VM-slutrunde oplevede mange, at naboens jubelbrøl afslørede scoringer eller redninger i kampene, før begivenhederne udspillede sig på egen skærm. Nu er BBC klar med en løsning, der kan fjerne forsinkelsen ved streamet tv-signal. (Foto: MAX ROSSI © Scanpix)

Under sommerens VM-slutrunde oplevede mange, at naboens jubelbrøl afslørede scoringer eller redninger i kampene, før begivenhederne udspillede sig på egen skærm.

Det gælder især, hvis man fulgte fodboldkampene via streaming fra internettet på eksempelvis Apple TV eller Chromecast, hvor signalet er 20-30 sekunder forsinket i forhold til kabel-tv.

Men det er snart slut. Flere af de største tv-operatører som BBC og danske Yousee er snart klar med løsninger, der allerede fra næste år vil nedbringe forsinkelsen kraftigt.

- En optimal streamingoplevelse - især af sportsbegivenheder - kræver så lidt forsinkelse af tv-signalet som muligt. Derfor er vi også i fuld gang med et større projekt, der er klart i løbet af 2019, og som vil mindske forsinkelsen markant, skriver Jacob Mortensen, direktør i Yousee.

Signalet sendes i bidder

Forsinkelsen ved streaming skyldes, at signalet deles op i mindre bidder, der senere bliver pakket ud og samlet hos modtageren. En proces der sikrer, at streaming-signalet ikke hakker, men som koster sekunder i forhold til tv-signalet.

Derfor kunne mange streaming-seere, hvis naboer så fodbold via kabel-tv, høre Kasper Schmeichel redde Kroatiens straffespark i sommerens ottendedelsfinale, før det skete på deres skærm. Hvilket selvsagt påvirkede spændingen.

Stort problem i England

I fodboldglade England var problemet så stort, så BBC nu er klar med en teknisk løsning, så seerne ikke må lide den samme tort ved næste slutrunde. Teknologien bliver torsdag præsenteret ved en stor tv-messe, IBC, i Holland, skriver BBC News.

Fra BBC lyder det dog, at man har brug for branchens opbakning, hvis løsningen skal rulles bredt ud til alle.

- Vi glæder os til at høre mere om BBC’s løsning. Det lyder super interessant og er selvfølgelig noget, vi vil kigge nærmere på, konstaterer Jacob Mortensen fra Yousee.

DR følger med

Det samme gælder Danmarks Radio, hvor 145.000 seere live-streamede ottendedels-finalen mellem Danmark og Kroatien under VM.

- Vi følger derfor med i markedet og ser på mulige løsninger, der kan eliminere forsinkelsen. Vi er enige med BBC i, at det kræver en indsats fra hele broadcast-industrien at få en fuldstændig løsning, og det ligger noget ude i fremtiden. BBC håber på, at man kan være klar til fodbold-VM i 2022, siger Mikkel Müller, chef for DR Teknologi.

Snart mindre forsinkelse

Han oplyser, at DR på den kortere bane arbejder på en løsning, hvor forsinkelsen bliver mindre, men ikke forsvinder helt.

- Det skal testes grundigt, for en reduktion i forsinkelse af det streamede signal kan potentielt også betyde et mindre robust signal for seere, som ikke har en helt stabil internetforbindelse. Vi forventer, at dette er på plads indenfor 3-6 måneder, konstaterer Mikkel Müller.

Facebook
Twitter