Nicolae Ceausescu, henrettet tidl. rumænsk statsleder

Rumænien gennemgik utallige pinsler under Nicolae Ceausescu's benhårde, stalinistiske og national-kommunistiske styre. Landet blev under hans ledelse til et undertrykkende og delvist lyd.gif (855 bytes) rablende diktatur. Men historien om Nicolae Ceausescu er også historien, om en leders bratte og brutale fald.

Nicolae Ceausescu blev kommunist som helt ung og blev fængslet flere gange for sin politiske overbevisning. Han blev Rumæniens landbrugsminister, da kommunisterne overtog magten i 1947, men gjorde hurtigt karriere i systemet. Da landets tidligere leder døde i 1965, var Nicolae Ceausescu den naturlige efterfølger, og han blev hurtigt Vestens darling som den eneste politiske leder i Østeuropa, der talte Moskva midt imod.

Nicolae Ceausescu lader sig hyldeMen bag Rumæniens grænser var det så som så med populariteten. Nicolae Ceausescu strammede grebet om landet, og accepterede ingen politiske modstandere. Hans frygtede sikkerhedspoliti Securitate holdt et vågent øje med alle borgere. Nicolae Ceausescu gennemførte reformer af landets økonomi, som bragte Rumænien på afgrundens rand.

I december 1989 bredte urolighederne sig i Rumænien. Nicolae Ceausescu vendte rasende hjem fra et besøg i Iran. Han ville med magt bremse urolighederne, der snart rystede hele landet. I bedste diktator-stil arrangerede han en støttedemonstration for sig selv, men undervurderede katastrofalt stemningen i befolkningen og hans eget bagland. Nicolae Ceausescu blev piftet væk fra balkonen, hvor han troede han skulle hyldes.

Fra retssagen mod Nicolae Ceausescu og konen Elena Det overdådige partipalads i Bukarest blev stormet, og diktatoren måtte flygte.
Men flugten endte brat i hænderne på hærenheder og revolutionære, der holdt en kort retssag over ham og konen Elena. Begge blev dømt til døden. lyd.gif (855 bytes) Processen og billederne af den henrettede diktator blev vist på TV over det meste af verden.

1918 - Født i byen Scornicescdti
1923 - Medlem af kommunistpartiet.
1930'erne - Aktivt medlem af det kommunistiske parti.
1936 - Fængslet for sine aktiviteter i kommunistpartiet.
1939 - Gifter sig med Elena Ceausescu.
1940 - Igen fængslet for sine politiske aktiviteter.
1967 Præsident for Rumæniens statsråd, efterfølger Gheorghe Gheorghiu-Dej som partileder.
1974 - 1989 Rumæniens præsident.
1989 - Forsøger at undslippe den rumænske revolution ved at flygte ud af landet, men fanges og skydes sammen med konen Elena Ceausescu.

Den henrettede Nicolae Ceausescu