DR nyheder - forside
Kontakt nyhedsredaktionerneUafhængighedsleder
vendt hjem i triumf

24. oktober 12:00
Uafhængighedslederen Xanana Gusmao er vendt hjem i triumf til Østtimor, efter at han i sidste måned blev løsladt fra et fængsel i Indonesien. Han har nedsat et overgangsråd og lovet amnesti til pro-indonesiske militsmænd.

Indonesiske soldater ved FN-bygningen i Dili.Samtidig fortsætter flygtningene i Vesttimor at vende hjem til Østtimor, men det går langsomt. Flygtningene har været udsat for grove krænkelser. De er blevet nægtet mad, og lejrene beskrives som  koncentrationslejre.  Mange flygtninge er blevet deporteret til andre dele af Indonesien, siger Amnesty International.

I Østtimor har den internationale fredsstyrke fundet flere massegrav. Om få dage ankommer de første FN-folk, der skal undersøge krænkelser af menneskerettighederne i Østtimor.

foto1.jpg (14142 bytes)Uroen i Østtimor begyndte, da et overvældende flertal af befolkningen på den tidligere portugisiske ø, valgte at stemme for løsrivelse fra Indonesien.

De pro-indonesiske militser hærgen på Østtimor har skabt en masseflugt. Omkring 600.000 mennesker menes at være flygtet fra deres hjem, ca. to tredjedele af øens befolkning.

Det indonesiske parlament godkendte den 20. oktober formelt Østtimors løsrivelse fra Indonesien.