Ecstasy   Bred kritik af ecstasy-plan
14. august 2000 21:00 Indland
Sundhedsministerens ecstasy-plan er et udviklingsprojekt for Århus og Nordjyllands amter, der stort set selv kommer til at betale regning for projektet. Flere politikere og eksperter har allerede før offentliggørelsen kaldt ministerens plan svag.

Århus og Nordjyllands amter skal med opbakning fra Sundhedsstyrelsen og andre centrale myndigheder gå forrest i amternes indsats mod ecstasymisbrug.

- Formålet med regeringens udspil er at forebygge, at flere unge begynder at bruge ecstasy og lignende stoffer og dermed, at flere unge fanges ind i et narkotikamisbrug, siger sundhedsminister Sonja Mikkelsen.

Det har inden offentliggørelsen være på tale, at Sundhedsministeren ville sætte diskoteker i gabestok, men dén ide er nedtonet i det endelige udspil.

Udspillet skal give både de unge og deres forældre mere viden om ecstasy. Men også skoler, diskoteker og festmiljøer skal bombarderes med information. Skoler af alle slags skal have en rusmiddelpoplitik i samarbejde med forældrene. De unge skal overvåges, og der skal gribes ind. Unge skal rådgive hinanden, stofmisbrugerne skal kigges ud og behandles, og diskoteker skal miste deres bevilling, hvis de trods al umage stadig har stofsalg efter en længere periode.

Tidl. sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD) mener ikke planen gør nok ved problemet:

- Der bliver kun flyttet tre millioner kroner ud i løbet af to år. Vi får ikke meget for de penge. Det er som om man ønsker at kunne sige "så har vi da gjort noget", siger Yvonne Herløv Andersen til TV-avisen.

Enhedslistens sundhedsordfører Frank Aaen:

- Hvis det kun går ud på at starte forsøg i to amter, så skuffer det mig. Jeg havde ventet mig meget mere, siger han til TV-avisen.

Psykiater og misbrugskonsulent Henrik Rindom savner delmål og prioriteringer i sundhedsminister Sonja Mikkelsens (S) plan:

- På nogle punkter kommer man lidt for vidt omkring. Med de midler, der er afsat, så jeg gerne, at der var vægtet nogle enkelte delmål og prioriteret bedre. Jeg så gerne, at den forebyggende indsats og behandlingen var blevet vægtet i forhold til politi- og registreringsindsatsen.

Regeringens udspil, der er blevet til i et samarbejde mellem Sundhedsministeriet, Justitsministeriet, Socialministeriet og Undervisningsministeriet, retter sig især mod de unge, forældre, skoler, ungdomsklubber, gymnasier og "festmiljøer", herunder diskoteker.

Ecstasy-problemerne er eksploderet de sidste par år (TV-avisen 21:00) Ecstasy-problemerne er eksploderet de sidste par år (TV-avisen 21:00)
Interview med sundhedsminister Sonja Mikkelsen, Socialdemokratiet (TV-avisen 21:00) Interview med sundhedsminister Sonja Mikkelsen, Socialdemokratiet (TV-avisen 21:00)
Politikere og eksperter siger fra over for ecstasy-planen (TV-avisen 21:00) Politikere og eksperter siger fra over for ecstasy-planen (TV-avisen 21:00)
Stor skuffelse blandt de unge i Vejle (TV-avisen 18:30) Stor skuffelse blandt de unge i Vejle (TV-avisen 18:30)
Politisk skuffelse over ecstasy-plan (TV-avisen 18:30) Politisk skuffelse over ecstasy-plan (TV-avisen 18:30)
Forskningslektor Karen Ellen Spannow fra Center for Rusmiddelforskning: Der bliver skudt med haglbøsse (Radioavisen 18:00) Forskningslektor Karen Ellen Spannow fra Center for Rusmiddelforskning: Der bliver skudt med haglbøsse (Radioavisen 18:00)
Sundhedsminister Sonja Mikkelsen: Forældre skal være bedre forberedt, når de skal rådgive de unge mod ecstasy (Radioavisen 9:00) Sundhedsminister Sonja Mikkelsen: Forældre skal være bedre forberedt, når de skal rådgive de unge mod ecstasy (Radioavisen 9:00)
Henrik Rindom, psykiater ved Hvidovre Hospital: Sundhedsministerens plan vil ikke få de unge til at holde sig fra ecstasy (Go’Morgen P3) Henrik Rindom, psykiater ved Hvidovre Hospital: Sundhedsministerens plan vil ikke få de unge til at holde sig fra ecstasy (Go’Morgen P3)
Information om Sundhedsstyrelsen om Ecstasy Information om Sundhedsstyrelsen om Ecstasy
Kampagnen:  Kampagnen: "Ecstasy.dk - narkoen over alle"
Læs mere om de unges brug af ecstasy Læs mere om de unges brug af ecstasy
Hård kritik af ecstasy-plan (DR Nyheder Online) Hård kritik af ecstasy-plan (DR Nyheder Online)