Kronologi over livstidsfanger
15. marts 2001 15:00 Indland
Med livstidsdommen over Peter Lundin sidder 17 personer nu idømt livsvarigt fængsel.

Idømmes man livsvarigt fængsel, løber straffen, indtil man benådes. Det vil gennemsnitligt sige, at forbryderen afsoner 16 år og ni måneder i fængsel. Det viser den seneste opgørelse fra Direktoratet fra Kriminalforsorgen, der har set på, hvor længe de livstidsdømte, der er blevet benådet fra august 1985 og frem til nu, har siddet i fængsel.

En enkelt dømt trækker dog gennemsnittet voldsomt op, nemlig livstidsfangen Palle Sørensen, der afsonede over 33 års fængsel for drabene på fire politifolk i 1965. Uden hans straf ligger gennemsnittet på 15 år og fire måneder, oplyser kriminalforsorgen.

Af de 17 fanger, der nu sidder i livstidsfængsel, har en enkelt siddet i fængsel i over 24 år. Af de benådede slap en enkelt med kun at sidde i fængsel i 12 år.

Det kan dog ske, at de benådede må vende tilbage til fængslet. Det gjaldt bl.a. den 42-årige Jørgen Rosenbæk Jøgensen, hvis benådning blev ophævet i 1999, efter at han begik røveri mod en ældre kvinde på Østerbro i København. Han var oprindeligt idømt fængsel på livstid for et lejemord på en narkoprostitueret i 1980.

Rækken af livstidsdømte repræsenterer en stribe af de groveste forbrydelser herhjemme. De seneste 10 år har følgende personer fået dommen "fængsel på livstid" afsagt ved danske domstole:

2001: Peter Lundin idømmes livsvarigt fængsel for drabene på Marianne Pedersen og hendes to sønner. Ligene blev aldrig fundet.

2000: Lars Lee Leif Anborg-Nielsen for at have dræbt og derefter sexmisbrugt den 10-årige Susan Rasch Ipsen i Tranumparken i Brøndby Strand.

1999: Pavel Przenioslo. Den 22-årige mand dræbte sin ven i et opgør om udbyttet fra et røveri. Derefter skød han vennens gravide kæreste og hendes far for at slippe af med vidnerne. Kvinden overlevede som ved et mirakel, men blev stærkt handicappet.

1999: Chris Riise Bundgaard for tre drab i narkomiljøet i Farum og København. To af drabene var blevet henlagt som narkodødsfald, indtil han meldte sig selv.

1998: Den 39-årige Hells Angels-rocker Vagn Smidt for drab og tre drabsforsøg på medlemmer af Bandidos. Han åbnede ild mod sine rivaler ud for en restaurant i Liseleje under rockerkrigen.

1998: Hells Angels-rockeren Jørgen "Fehår" Nielsen for medvirken til drab og fem drabsforsøg i forbindelse med nedskydningen af Bandidos-medlemmet Uffe Larsen ved lufthavnen i Kastrup i 1996.

1998: Bandidos-prøvemedlemmet Niels Poulsen for at have affyret en panserværnsraket ind i klubhuset hos Hells Angels i København midt under den årlige Vikinge-fest. To blev dræbt og 18 såret.

1997: Højesteret idømte børnelæge Elisabeth Wæver livsvarigt fængsel som den første kvinde i 50 år for på Bornholm at have sat ild på sin elskers hjem, så hans 42-årige hustru og to drenge på fire og syv år omkom.

1993: Jens Hammershøi Vittrup for at have voldtaget og dræbt den 22-årige medicinstuderende Betina Jørgensen Kjær i Odense.

1992: Den dengang 36-årige vinduespudser Erik Karl Geldam for rovmordet på to ældre mennesker. Han blev dømt for at skære halsen over på en 76-årig mand og en 68-årig kvinde, begge på Amager.

1991: Højesteret idømte den dengang 33-årige Peder Dinesen Fur livsvarigt fængsel for drabet på den seks-årige Joachim. Han blev fundet i udkanten af Randers, hvor han var dræbt med adskillige knivstik.

Kræver ens regler på ældreområdet
Danmark reducerer ikke Kosovo-styrke alene
Kraftig opstramning i trafikken
Næsten normal rejsetid fra fredag
Påsejling kunne ikke være afværget
Udland: seneste nyheder
Jordan. Attentatmand anholdt
Ingen afklaring om forfatningsudkast
WHO øger sit budget i Afrika
Endnu et blodigt døgn i Irak
Rømningen af Gaza-bosættelser er slut