DR nyheder - forside

Kontakt nyhedsredaktionerne

Aukens væbner bliver trafikminister
Jacob Buksti. 52 år. Cand. mag. i samfundsfag og historie. Tidligere lektor på Aarhus Universitet fra 1972 til 1986. Blev medlem af Folketinget i 1994 og politisk ordfører fra marts 1998.Da Jacob Buksti (S) var lektor ved Institut for Statskundskab i Århus, plejede han at fortælle de håbefulde politiker- og embedsmandsspirer, at vælgerne kunne være så interesseret i politik, at de stemte selv efter deres død.

Dengang - i midten af 1980`erne - delte Jacob Buksti kontor med Svend Auken, en anden gammel cand. scient. pol. og socialdemokrat, som på det tidspunkt var på vej mod partiets top.

Jacob Bukstis historie handlede om de amerikanske partiers gamle svindelnummer med at lade afdøde personer blive stående på valglisterne som stemmeberettigede. På valgdagen kunne denne spøgelseshær så mobiliseres af en stærk partiforening, hvis en kandidat manglede stemmer.

Den 53-årige Jacob Bukstis udnævnelse onsdag som trafikminister er ligeledes den foreløbige kulmination på genopstandelsen af Svend Aukens tro væbner fra formandsopgøret i 1992. Jacob Buksti blev - bortset naturligvis fra Svend Auken - det mest prominente offer for statsminister Poul Nyrups Rasmussens (S) paladsrevolution det år.

Indtil da ledede Jacob Buksti Socialdemokratiets politisk-økonomiske afdeling på Christiansborg, hvortil Svend Auken havde hentet ham i 1986. Men få måneder efter, at Poul Nyrup Rasmussen på det ekstraordinære landsmøde i Vejle havde væltet Svend Auken, landede fyresedlen på Jacob Bukstis bord.
Den bratte fyring fik på partiets ordinære kongres i september 1992 en delegeret på talerstolen: Hvorfor kunne Poul Nyrup Rasmussen ikke længere bruge Jacob Buksti?

Kemien passede ikke `optimalt` sammen, lød det fra Poul Nyrup Rasmussen, som dog samtidig glædede sig over, at `Jacob har allerede fået et nyt job`.
Men her blev han korrigeret af Jacob Buksti, som meddelte, at han stadig var jobsøgende.

Først ved valget i september 1994 sendte Valbykredsen ham tilbage til Christiansborg, hvor han i første omgang endte som partiets skattepolitiske ordfører.

Og efter valget i 1998 vendte Jacob Buksti for alvor tilbage til magtens inderkreds, da han efter et kampvalg i folketingsgruppen blev valgt som politisk ordfører. Samtidig blev han formand for Folketingets europaudvalg.

Poul Nyrup Rasmussen havde indstillet sin trofaste støtte Jan Petersen til posten. Men efter en kraftig bag-scenen-kampagne fra den gamle Auken-fløj vandt Jacob Buksti valget med stemmerne 31-29.

Det symbolske nederlag for Poul Nyrup Rasmussen blev dengang udlagt på to måder: Det viste enten, Auken-fløjen stadig havde stor indflydelse. Eller også havde folketingsgruppen ganske enkelt valgt Jacob Buksti, fordi han var den bedste kandidat - på trods af modstanden fra landets statsminister.

Rigtig eller forkert, så er den faglige respekt for den tidligere lektor dog vokset i de sidste to år på Christiansborg, så hans navn er blevet nævnt hver gang, at rygterne om en regeringsrokade har svirret. Som oftest har det dog været
Fødevareministeriet, Jacob Buksti er blevet sat i forbindelse med, fordi han på universitetet specialiserede sig i landbrugets organisationer.

Og hvad angår forholdet til Poul Nyrup Rasmussen, så kaldte Jacob Buksti det fornyligt i et interview for `tæt og venskabeligt` - med tilføjelsen.

- Uden at man skal overdrive, naturligvis.

Lyt til portræt af Jacob Buksti fra Radioavisen  

Se også Jacob Bukstis hjemmeside