Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
SøgForside Tidslinje Hvem er Amdi De tiltalte

Hvem er Amdi?

Et forsøg på at få hold på myten om Amdi må nødvendigvis begynde den 9. januar 1939. Den dag blev han født i Tønder. Ind i en god borgerlig familie, hvor hans far var skoleinspektør af den gamle skole.

På mange måder var Amdi sin far op af dage og det gav mange konflikter. Amdi tog sine første opgør med det borgerlige samfund med sin far. Siden hen har han lagt stærk afstand til faderen og sit meget borgerlige hjem, men aldrig til sin mor.

Hånede medstuderende

Mogens Amdi Petersen blev nysproglig student fra Odense Katedralskole i 1957, hvorefter han begyndte at læse til lærer på Haderslev Seminarium. Fra starten markerede han sig ved at kritisere de lærere, der var for dårlige og håne de medstuderende, som ikke turde sige deres mening.

Langt hår kostede ham job

Han fik lærerjob på Krogsgårdsskolen i Næsby, nord for Odense, hvor hans adfærd og påklædning vakte opsigt. Da han efter to års aspirant tid skulle vurderes med henblik på en fastansættelse, sagde skolekommissionen under stort postyr nej og begrundede det med hans udseende: Det lange hår, skæg, og den islandsk sweater.

Privat var Amdi med til at tage initiativ til Danmarks første kollektiv og endte sammen med syv andre på Hunderupvej 78 i Tarup nord for Odense.
Huset kaldte de det.

Kortvarigt filsofi-studie

I 1966 blev Mogens Amdi Petersen optaget som filosofistuderende ved Odense Universitet, men allerede året efter droppede han studiet og samtidig blev Huset solgt.

Kollektivets beboere planlagde en jordomrejse i en gammel Scania-Vabis bus. Med på turen var flere af de personer, der senere var med i dannelsen af Tvind-skolerne. Erfaringerne fra busrejsen kom til at danne baggrund for Den Rejsende Højskole og Det Nødvendige Seminarium, som Amdi stiftede i 1970 og 1971.

Tvind-systemet gav kapital

Skole på skole blev rejst i Tvind-imperiet op gennem 1970'erne og 1980erne, og Amdis magt og kontrol med skolerne blev styrket.

Det særlige Tvind-system, hvor lærerne ikke får løn, men giver alle deres penge til en fælleskasse, gav Amdi mulighed for at råde over meget store beløb til køb af nye skoler og andre bygninger i Danmark. I udlandet købte han plantager, fabrikker, villaer, lejligheder.

Pressen på nakken

Frem til slutningen af 1970'erne fik Tvind god omtale i pressen. Men da nogle elever på skolerne og seminariet begyndte at klage over disciplinen, over økonomisk udnyttelse, ulykker med ældgamle busser og over snabler i de offentlige kasser, vendte stemningen mod Tvind.

Det fik Amdi til i 1978 at befale, at lærergruppen ikke længe måtte holde avis. Han udtrykte det således:
- Aviser og journalister har ikke noget ordentligt mål. De laver aviser for at tjene penge, og alt det lort de skriver skal ikke få lov at gribe ind i vores liv. Vi vil ikke generes af de undermålere.

Pressen fortsatte med at skrive kritiske beretninger fra afhoppede lærere og elever.

Under jorden

Presset blev for stort. I 1979 går Amdi under jorden. I juni fratrådte han stillingen som forstander for Det Nødvendige Seminarium, og indtil han blev arresteret i lufthavnen i Los Angeles i februar havde han ingen kontakt med nogen uden for Tvind.

Ved besøg i Danmark, kørte han i kortege med tre Mercedes'er med tonede ruder. Ofte kørte en kassevogn forrest, så de kunne spærre vejen, hvis der opstod problemer.

Fremgangsmåden var den, at Amdi landede i en tysk eller hollandsk lufthavn. Derfra kørte han over den danske grænse og så hurtigt som muligt til den sorte jernlåge ved den hundebevogtede adresse: Plagborgvej 13 i Grindsted. Det luksuriøst indrettede danske hovedkvarter for Tvind-toppen.

Enorme besiddelser

Fra Amdi stiftede Tvind til i dag er hans besiddelser og økonomiske engagementer blevet enorme.

Alene UFF-forretninger, hvor han tjener penge på brugt tøj, opererer i mindst 25 lande. Tvinds ejendomsbesiddelser strækker sig fra skoler i Danmark, plantager i Brasilien, kontorer i Wall Street distriktet i New York til hovedkvarteret i Zimbabwe, som Amdi angiveligt havde en plan om at bygge så stort, at det kunne ses fra en rumfærge med det blotte øje.

I Zimbabwe mødtes Amdi jævnligt med landets præsident, Robert Mugabe, og på Wall Street var planen at få bevilget midler fra FN.

Grin med Folketinget

Amdi og Tvind var usårlige. I 1986 tvang en ny lov Tvind til at danne en ny fond. Folketinget ændrede loven, så der kun måtte ydes støtte og trækkes penge fra, hvis pengene gik til humanitære formål, til fremme af forskning og til beskyttelse af naturmiljøet, som det hed i lovteksten.

- Og hvad tror I så, at vores nye fond kommer til at hedde? spurgte Amdi Petersen den forsamlede Lærergruppe.

Svaret leverede han selv:
- Den kommer til at hedde Fonden til støtte for humanitære formål, til fremme af forskning og til beskyttelse af naturmiljøet selvfølgelig.

Præcis de samme ord som i lovteksten fra Folketinget.

Det er denne fond, politiet i Danmark sigter Mogens Amdi Petersen for at have gjort sig skyldig i mandat-svig mod.

Billedserie
Hus-ransagning i Bagdad, Danmark rundt på ét hjul og fodring på sikker afstand i Jordan. Se verden i billeder.
Terrorangreb i London

Terrorangreb i London Med fire bomber mod byens transportsystem angreb terrorister den 7. juli. Læs tema.

Danskere patruljerer i Kosovo

Danskerne i Kosovo
Tema om vores soldater og politifolk på Balkan.

Guide

Hvem betaler, når du ringer hjem fra udlandet?
Eller hvis du modtager et opkald på ferien?
Se vores Mobilguide

Besøg dr.dk/vejret og få mange flere informationer om Danmarks og verdens vejr

Vejret. Besøg dr.dk/vejret og find vejret for netop din by eller dit postnummer

Nyhedsquiz
NYHEDSQUIZ

Nyhedsquizzen: Test din viden om alle ugens nyheder.

Ugens top ti
Top 10

De ti mest læste artikler i uge 27 på DR Nyheder Online.

Service

Nyheder på SMS, PDA, WAP, RSS, nyhedstelefon og meget mere

Få et overblik med det politiske barometer

Hvem går frem? Find svaret i vores oversigt over de seneste meningsmålinger

KFX-kurven i dag

KFX seneste døgn og alle de andre kurser fra Fondsbørsen finder du på dr.dk/penge

 Til toppen    Du er her: