Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

  Forsiden

Restaurant Sepp

Kontroversielle Farum

         Kronologi

 Den store nedtur
Måneders beskyldninger om økonomiske uregelmæssigheder i Farum Kommune har kostet Peter Brixtofte alle sine vante politiske ståsteder. Han er blevet væltet som borgmester, smidt ud af Venstres folketings- gruppe og ekskluderet af partiet Venstre. Siden er han igen optaget som medlem af Venstres partiforening i Farum. 1. november besluttede Tilsynsrådet i Frederiksborg Amt at bede Bagmandspolitiet rejse tiltale mod Peter Brixtofte for ulovligt at have optaget lån for i alt 450 millioner kroner uden byrådets viden.

De store lån kommer oven på de mange sager, der er kommet frem om Peter Brixtoftes misbrug af kommunens penge til privat luksusforbrug.

I alt 1285 sider med bilag fra kommunens repræsentationskonto for årene 2000 og 2001 blev offentliggjort den 8. maj 2002.

Dokumenterne sendte chokbølger ud blandt borgmesterens byrådskolleger, borgerne i kommunen og hele samfundet. De fortæller alt om, hvordan Peter Brixtofte har soldet millioner af kommunale kroner op på middage, dyr rødvin, rejser, ugelange hotelophold og sponsorater for Farums ambitiøse sportsklubber. 

Fakta om Peter Brixtofte
Peter Brixtofte har været borgmester i Farum fra 1985-2002. I de seneste år har hans parti, Venstre, haft absolut flertal. Borgmesteren kunne derfor forme kommunen præcist efter eget hoved. Peter Brixtofte er født i 1949 i København og blev siden cand.polit. fra Københavns Universitet. Han kom i Folketinget første gang i 1972 og var skatteminister 1992-93. Venstres folketingsgruppe besluttede 14. maj at ekskludere Brixtofte fra gruppen. Brixtofte mistede endnu et politisk ståsted tirsdag d. 4 juni, hvor bestyrelse for Venstre i Farum ekskluderede ham fra partiet. Udover at have været borgmester er Brixtofte bestyrelsesformand for Farum Boldklub A/S og Bestyrelsesmedlem i Farum Boldklub Holding A/S.

En aften i byen med Brixtofte

En speciel spektakulær aften udspillede 
sig tirsdag aften den 20. marts 2001 
på Brixtoftes foretrukne restaurant, 
Restaurant Sepp.

I løbet af aftenen og nattens første timer
spiste, røg og ikke mindst drak selskabets 
- så vidt det fremgår - 15 deltagere 
for sammenlagt 178.514,50 kr.

Læs mere om den specielle aften 
og se de opsigtsvækkende 
regninger

Peter Brixtofte er under mistanke for at have lavet falske fakturaer for millionbeløb, dobbelt bogholderi og organiseret fup med vin- og madregninger for flere mio. kroner. Derudover er flere mistænkelige sager kommet frem, der alle tegner et billede af en kommune, der mere eller mindre har kørt økonomisk friløb: 

VINSAGEN:
Dokumenter afslører, at Peter Brixtofte konsekvent har brugt af kommunens konti til sit eget luksusforbrug. Ifølge B.T. har Peter Brixtofte fået fabrikeret falske fakturaer til de kommunale regnskaber for at skjule et stort forbrug af rødvine til flere tusinde kr. pr. flaske. Overforbruget er blandt andet foregået på restaurant SEPP, der ligger i ved Farum Park og fodboldklub. Læs mere

BYGGEGRUNDSSAGEN
Brixtofte har angiveligt med fuldt overlæg har påført kommunen tab i forbindelse med køb af et areal i udkanten af Farum. Kommunen skulle betale en procent af byggesummen i strafrente pr. måned til sælgeren, hvis betalingsfristen 1. februar sidste år blev overskredet. Ifølge B.T. blev fristen på Brixtoftes ordre overskredet med én dag, og en check på 325.000 kr. blev dermed udskrevet til sælgeren, der er en nær ven af Peter Brixtofte. Læs mere

FARUM PARK-SAGEN
Klagenævnet for Udbud har afgjort, at kommunen ikke overholdt EU's udbudsregler i forbindelse med byggeriet af Farum Park og Arena i 1999. Afgørelsen kan betyde, at en række venstre-politikere i Farum Byråd kan gøres økonomisk ansvarlige for, at byggeriet til 600 millioner kroner blev så dyrt. Læs mere

TURIST-SAGEN
De meget omtalte velfærdsrejser, hvor pensionister på kommunens regning fik en tur sydpå, fungerede angiveligt som en pengemaskine for Farum Boldklub A/S. Farum Kommune har angiveligt betalt overpris for rejserne til Alletiders Rejser, der som modydelse blev sponsor for Farum Boldklub. Læs mere

LØNFUPSAGEN:
Farum kommune har i årevis aflønnet privatansatte medarbejdere i aktieselskabet Farum Boldklub A/S med offentlige lønkroner. Blandt andet fik en driftschef i Farum Park løn fra kommunekassen. Formålet var at spare boldklubben for store lønudgifter på skatteydernes bekostning. Læs mere

JYSK RENGØRING-SAGEN
Da finansminister, Thor Pedersen, var direktør for Jysk Rengøring indgik han en sponsoraftale med Farum Boldklub. Selskabet havde samtidig kontrakt med Farum Kommune om rengøring. Da ISS overtog Jysk Rengøring, opsagde de kontrakten med Farum Boldklub - og mistede kontrakten med rengøring for Farum kommune. Thor Pedersen vil have sagen belyst til bunds.

FALCK-SAGEN
Natreceptionisten på Farum Park er vagtmand fra Falck Securitas. Farum Park har bare ingen kontrakt med Falck, det har derimod Farum kommune. Hotellet for altså tilsyneladende en fordel for andre hoteller på skatteborgerne i Farums regning.

SKANSKA-SAGEN
Da entreprenørfirmaet Skanska ombyggede en gammel håndboldhal til Farum Arena skrev de en regning ud på 9 millioner mere end den faktiske pris. Til gengæld tegnede de en sponsoraftale med håndboldklubben Farum-Ajax på 10 millioner kroner. Kommunekassen agerede altså pengemaskine for sportslivet.

JULEMANDS-SAGEN
I en økonomisk oversigt for Farum Boldklub A/S for årene 2000-2005, som Peter Brixtofte udarbejdede 19. november 2000, har han en post på indtægtssiden, der slet og ret kaldes `Julemanden`. Ingen ved hvem og hvilke penge. der ligger bag.

DET HEMMELIGE LÅN
Peter Brixtofte(V) optog egenhændigt og uden byrådets et lån på 250 millioner kroner i maj 2001. Pengene blev brugt til køb af Farum Kaserne og andre store jordkøb. Ingen andre fra byrådet i Farum blev oplyst om lånet.

Billedserie
Hus-ransagning i Bagdad, Danmark rundt på ét hjul og fodring på sikker afstand i Jordan. Se verden i billeder.
Terrorangreb i London

Terrorangreb i London Med fire bomber mod byens transportsystem angreb terrorister den 7. juli. Læs tema.

Danskere patruljerer i Kosovo

Danskerne i Kosovo
Tema om vores soldater og politifolk på Balkan.

Guide

Hvem betaler, når du ringer hjem fra udlandet?
Eller hvis du modtager et opkald på ferien?
Se vores Mobilguide

Besøg dr.dk/vejret og få mange flere informationer om Danmarks og verdens vejr

Vejret. Besøg dr.dk/vejret og find vejret for netop din by eller dit postnummer

Nyhedsquiz
NYHEDSQUIZ

Nyhedsquizzen: Test din viden om alle ugens nyheder.

Ugens top ti
Top 10

De ti mest læste artikler i uge 27 på DR Nyheder Online.

Service

Nyheder på SMS, PDA, WAP, RSS, nyhedstelefon og meget mere

Få et overblik med det politiske barometer

Hvem går frem? Find svaret i vores oversigt over de seneste meningsmålinger

KFX-kurven i dag

KFX seneste døgn og alle de andre kurser fra Fondsbørsen finder du på dr.dk/penge

 Til toppen    Du er her: