Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

13. maj 2002 08:00 Udland Senest opdateret : 13. maj 2002 08:00
Mordet på Pim Fortuyn
Pim Fortuyn
Fortuyns politiske hovedbudskab har været, at 16 millioner mennesker i Holland er nok. Der er ganske enkelt ikke plads til flere.
Foto: AP,  © AP Graphics

Fakta om Holland
zoom
Indbyggertal: 15,981 mio (99)
Etnisk sammensætning: 94 pct. hollændere
Areal: 41.526 kvkm (inkl. vandarealer)
Hovedstad: Amsterdam (1999: 1,144 mio)
Statsform: Kongedømme
BNP pr. indbyg.: USD 23.100 (99)
Sprog: hollandsk (off.), frisisk
Religion: 34 pct. rom.-katolsk, 25 pct. protestantisk
Valutaenhed: 1 euro = 100 cent (1,11 euro = 1 USD, 26. april 02)
Kilde: Polinfo

Mandag den 6. maj 2002 blev hele Europa rystet, da den hollandske højrepolitiker Pim Fortuyn blev skudt ned og dræbt blot ni dage før parlamentsvalget.

Her på siden har vi samlet de vigtigste artikler og indslag om situationen i Holland før og efter valget.

Den 54-årige Pim Fortuyns dannede sit eget parti, Lijst Pim Fortuyn (LPF) i marts i år, og ved kommunalvalget den 6. marts fik partiet 34 procent af stemmerne i Hollands næststørste by, Rotterdam, hvor det har hovedsæde.

Fortuyns politiske hovedbudskab har været, at 16 millioner mennesker i Holland er nok. Der er ganske enkelt ikke plads til flere, som ikke vil tilpasse sig den hollandske kultur. Fortuyn har især rettet sin vrede mod muslimer, og han er citeret for at kalde islam en "tilbagestående kultur".

Fortuyns skarpe ordvalg har forstærket debatten om en højrebølge i Europa, der har taget til efter Jörg Haider, Pia Kjærsgaard og Jean-Marie Le Pens markante valgresultater i henholdsvis Østrig, Danmark og Frankrig.

Uenighed om politikeres sikkerhed
Efter mordet har man herhjemme blandt andet diskuteret, om politikernes sikkerhed skal øges, og om flere politikeres markante afstandtagen fra den yderste højrefløj er skyld i, at højrepolitikere føler sig truet. Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, der selv har oplevet at blive overfaldet af autonome på Nørrebro i København, har krævet, at danske politikeres sikkerhed skærpes. Det har Poul Nyrup Rasmussen (S) og Marianne Jelved (R) derimod afvist.

Pim Fortuyn tegnede sit parti i en grad, der får mange analytikere til at spå det få chancer på længere sigt. Men efter parlamentsvalget den 15. maj er LPF Hollands næststørste parti.f. 1948 i det nordvestlige Holland. Bosat i Rotterdam.

I 1970erne indledte han sine sociologi-studier i Amsterdam. Senere blev han professor i Sociologi på Universitetet i Groningen.
Fortuyn brød med den mere traditionelle opfattelse af højreorienterede europæiske politikere via sin seksualitet; han var erklæret homoseksuel. Han levede et ekstravagant liv med privatchauffør og italienske jakkesæt, og beskrives i det hele taget som "flamboyant".
Gennem de sidste 10 år prægede han med mere eller mindre succes den hollandske opponion med artikler, bøger og andre politiske indlæg.

Pim Fortuyn

Hovedbudskabet i Forntuyns politik er, at 16 mio. mennesker i Holland er nok. Der er ganske enkelt ikke plads til flere som ikke vil tilpasse sig den hollandske kultur.

Det er især muslimer, Forntuyn langer ud efter. Han er citeret for at kalde islam en "tilbagestående kultur".

Til Jyllands Posten sagde Fortuyn i april:
"Set med moderne briller er islam bagud. Kristendom og jødedom har været igennem oplysningstidens og humanismens store vaskemaskine, men det er absolut ikke tilfældet med islam"

Fortuyns politik

Oluf Palme: Det politiske mord, der har fået størst betydning og mest spalteplads herhjemme i nyere tid er uden tvivl mordet på den svenske statsminister Oluf Palme i 1986.
28. februar 1985 var Palme i biografen med sin kone. Da de kom ud fra biografen skød en ukendt gerningsmand, og Palme døde af sine kvæstelser.
Mordet på Palme er aldrig blevet opklaret.

Massimo Biagi: Den 19. marts i år blev rådgiveren for den italienske arbejdsminister skudt ned foran sit hjem.
En fraktion under terrorgruppen De Røde Brigader tog skylden for drabet.

Politiske mord

Februar 2002: Pim Fortuyn kalder islam "tilbagestående" og smides efterfølgende ud af partiet Leefbaar Nederland ("Et Holland man kan leve i").

Marts 2002: Pim Fortuyn danner sit eget parti, Lijst Pim Fortuyn (LPF). Partiets fundament er stop for immigration af især muslimer, og ved kommunalvalget 6. marts vinder LPF 34% af stemmerne i Hollands næststørste by, Rotterdam, hvor partiet har hovedsæde.

April 2002: Mindre end en uge efter en kritisk hollandsk rapport har placeret ansvaret for massakren i Srebrenica i 1995 på den hollandske regering, beslutter Wim Kok's regering at træde tilbage.

Kronologi

 

 Læs også: 

Ny regeringsleder i Holland (05-07-2002)

Pim Fortuyn bisættes i dag (10-05-2002)

Fortuyns parti næststørst i Holland (16-05-2002)

Skarpe anklager mod Wim Kok (14-05-2002)

Politi: Måske tre bag mord på Fortuyn (11-05-2002)

Hollandsk valg trods politikerdrab (07-05-2002)

Mistænkt i Fortuyn-sag fængslet i 10 dage (08-05-2002)

Holland: Valgkampen afblæses (10-05-2002)
 Links: 

Pim Fortuyns hjemmeside
Print artikel Send som mail

Udland:
 
 
Tysk dom alvorligt tilbageskridt i kamp mod terror
Irak får første lån fra verdensbanken i 30 år
800 bådflygtninge ankommet til Italien
600.000 evakueret fra kinesiske kystområder
Dødstal efter London-terror nu 56
Bush: Den, der afslørede CIA-agent, bliver fyret

Aktuelle temaer:
     
 
Terrorangreb i London
De danske soldater på Balkan
Velfærdsreformer på dagsordenen
Bush på lynbesøg i Danmark
Guide: Når du bruger mobilen i udlandet
 
 Til toppen    Du er her: Forside / Udland