Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

Tragedien i Roskilde Til tema forsiden
 
 
Roskilde Festival 2000
Ulykken skete mens Pearl Jam spillede på Orange scene.
Foto: DR, © DR
 
Ingen kan straffes for festival-ulykke
11. juni 2002 16:44 Indland
 
  Finn Tonnesen, Far til et af ofrene for tragedien: Jeg tror ikke på rapporten (Radioavisen 9.00)
Der bliver ikke rejst tiltale mod nogen i forbindelse med dødsulykken på Roskilde festivalen for to år siden. Det er konklusionen i den redegørelse som Statsadvokaten for Sjælland Erik Merlung i dag har afleveret.

Ulykken på Roskilde Festival 2000 kostede ni unge mænd livet, og er en af de alvorligste i Danmark. Straks efter tragedien opstod der kritik af sikkerhedsforanstaltningerne på festivalen.

Intet strafbart

»Der er ikke skabt en rimelig formodning om, at der er begået strafbare forhold, hverken i forbindelse med behandlingen af ansøgningen om tilladelse til afholdelse af festivalen, i forbindelse med selve ulykken eller i forbindelse med den efterfølgende redningsaktion.«

Statsadvokat Erik Merlung

Rekonstruktioner af hændelsesforløbet gav et billede af manglende kommunikation og uklar ansvarsfordeling mellem de involverede parter og myndigheder.

Undersøgelse baseret på 450 interviews
Nu har statsadvokaten med bistand fra Rigspolitichefens Rejseafdeling bl.a. foretaget afhøring og genafhøring af mere end 450 personer. Undersøgelsen slår fast, at der opstod rod med hensyn til, hvem der skulle gøre hvad efter ulykken.

"Efter min vurdering gik der alt for lang tid fra det tidspunkt, hvor vagterne erkendte situationens alvor og til musikken standsede. Hovedårsagen hertil er efter min opfattelse manglende klare retningslinier for hvem der gør hvad. Udarbejdelse af sådanne retningslinier og kommunikation af disse til de udførende personer, er efter min opfattelse en ledelsesmæssig opgave," skriver Erik Merlung i rapporten.

- Festivalledelsen må således bære en del af ansvaret for, at der går ca. 20 minutter fra den store gruppe publikummere vælter og til musikken standser, hedder det.

Intet strafbart
Selv om forvirringen var stor, og ansvarsfordelingen i minutterne efter ulykken var meget rodet, så var der dog ikke tale om strafbare forhold, fastslår Merlung:

"Det er statsadvokatens opfattelse, at der ikke er skabt en rimelig formodning om, at der er begået strafbare forhold, hverken i forbindelse med behandlingen af ansøgningen om tilladelse til afholdelse af festivalen, i forbindelse med selve ulykken eller i forbindelse med den efterfølgende redningsaktion. Statsadvokaten har derfor besluttet, at der ikke vil blive rejst tiltale mod nogen personer i sagen."

Statsadvokaten har arbejdet halvandet år med rapporten. Det var tidligere justitsminister Frank Jensen (S) som bad statsadvokaten om en uvildig undersøgelse, efter at han havde modtaget flere klager fra de pårørende.

Klagerne var utilfredse med den undersøgelse som Roskilde Politi havde lavet af ulykken - en undersøgelse, der placerede ansvaret for ulykken på publikum.

Vi skal lære af erfaringerne
Statsadvokatens redegørelse indgår i en samlet vejledning om sikkerhed ved musikfestivaler som Justitsministeriet og Kulturministeriet samarbejder om at lave.

Vejledningen ventes i løbet af efteråret. Justitsminister Lene Espersen er tilfreds med det resultatet:

- Statsadvokatens redegørelse vil naturligt indgå i vurderingen af, om de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der i dag er truffet ved de enkelte festivaler, er tilstrækkelige, siger hun.Roskilde Festival:

Roskilde Festival har eksisteret siden 1971.
I 1978 købte man et orange tour-telt af Rolling Stone, og det blev til Orange Scene - festivalens logo.

I 2000 var der omkring 90.000 publikummer ved Roskilde Festival.
Halvdelen af publikum skønnes at være danskere, mens omkring 17.000 kommer fra Tyskland, ca. 11.000 fra Sverige, ca. 11.000 fra Norge, ca. 2.000 fra Finland - og resten fra andre lande.

Gennemsnitsalderen for gæsterne på Roskilde Festival er 23 år.

Se Festivalens hjemmeside: http://www.roskilde-festival.dk/

Festivalen

Ulykken skete natten til 1. juni 2000, mens den amerikanske gruppe Pearl Jam stod på Festivalens største scene, Orange Scene. Det skønnes at omkring 50.000 tilskuere stod på pladsen under koncerten, og de ni omkomne blev alle kvalt i menneskemængden.

De omkomne var en 17-årig dreng fra Varde, en jævnaldrende dreng fra Søborg ved København og en 22-årig mand fra Århus. De øvrige er en 23-årig hollænder fra Heusden, en 26-årig tysker fra Hamburg og tre svenskere: en 22-årig Malmø-bo, en 20-årig mand fra Linköbing og en 21-årig mand fra Falkenberg.

Siden ulykken har flere forsøgt at redegøre og analysere skyldspørgsmål og hændelsesforløb:

Politiets første redegørelse om ulykken (17. juli 2000)
Kulturministeriets arbejdsgruppe vedr. sikkerheden ved musikfestivaler
Politiets anden redegørelse om ulykken (19. december 2000)

Ulykken

Selv om forvirringen var stor, og ansvarsfordelingen i minutterne efter ulykken var meget rodet, så var der dog ikke tale om strafbare forhold, fastslår Merlung:

"Det er statsadvokatens opfattelse, at der ikke er skabt en rimelig formodning om, at der er begået strafbare forhold, hverken i forbindelse med behandlingen af ansøgningen om tilladelse til afholdelse af festivalen, i forbindelse med selve ulykken eller i forbindelse med den efterfølgende redningsaktion. Statsadvokaten har derfor besluttet, at der ikke vil blive rejst tiltale mod nogen personer i sagen."

Konklusionen

Andre rockkoncerter, som har været ramt af dødsulykker:

30. maj 1999:
I Minsk i Hviderusland omkommer 54 mennesker under en udendørskoncert. Et pludseligt uvejr får de mange koncertgæster til at løbe mod en undergrundsstation - på vejen falder flere og mases af den løbende menneskemængde.

18. juli 1995:
Under en koncert i Arad i Israel lukkes alt for mange mennesker ind i et alt for lille koncertlokale, og 2 mennesker trampes ihjel under koncerten.

5. december 1979:
Det engelske band The Who giver en indendørs-koncert med 18.000 tilskuere. Nødudgangene i koncert-lokalet er afspærret og under koncerten går folkemængden i panik. 11 mennesker omkommer.

Rockulykker
Fakta

 


 
Ingen kan straffes for festival-ulykke
Pårørende vil have placeret et ansvar i Roskilde-sagen
Kronologi over forløbet
Ekspert: Roskilde-redegørelse er hvidvaskning
Finn Tonnesen, Far til et af ofrene for tragedien: Jeg tror ikke på rapporten (Radioavisen 11/6-2002)
Leif Skov: Jeg stopper (marts 2002)
Rapport fra festivalpladsen (juli 2000)
Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen: En forfærdelig og tragisk ulykke (juli 2000)
Redegørelse II af 19/12-2000 vedrørende ulykken under Roskilde Festivalen 2000
Roskilde Festival
Statsadvokatens endelige redegørelse for forløbet - udkommet 11. juni 2002 (PDF)
Redegørelse I af 19/7-2000 vedrørende ulykken under Roskilde Festivalen 2000
Rapport afgivet af den af regeringen nedsatte arbejdsgruppe vedr. sikkerheden ved musikfestivaler
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund / Articles