 |
Socialdemokratiet vil bede regeringen om at sætte en uafhængig undersøgelse af beslutningsgrundlaget for den danske deltagelse i Irak-krigen i gang.
Oppositionen mener, at argumenterne for krigen er smuldret.
Der er indtil videre ikke fundet masseødelæggelsesvåben i Irak.
I går påtog den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, sig ansvaret for, at præsident Bush fejlagtigt har brugt som argument for krigen, at Irak skulle have forsøgt at købe beriget uran i Niger i Afrika. I nat sagde den australske premierminister undskyld fordi nogle af hans argumenter for krigen har vist sig ikke at holde.
Danske regering tavs I Danmark har regeringen været tavs. Det kalder Socialdemokratiet magtfuldkommenhed:
- Vi synes jo, at den danske regering skal gøre som den australske og erkende at grundlaget for at gå i krig var meget tyndt, siger udenrigspolitiske ordfører Jeppe Kofoed.
Socialdemokratiet håber at regeringen vil lade for eksempel Institut for Internationale Studier lave en undersøgelse.
Venstres udenrigspolitiske ordfører Troels Lund Poulsen, afviser på forhånd forslaget.
- Jeg kan ikke se, hvad vi skal med en undersøgelse. Vi traf beslutningen på baggrund af de oplysninger, vi havde på daværende tidspunkt, og på baggrund af FN's resolution 1441. Og jeg mener stadig, det var den helt rigtige beslutning. Det var op til Saddam Hussein selv at dokumentere, at han ikke havde masseødelæggelsesvåben, og det ville han ikke, siger Troels Lund Poulsen.
Socialdemokratiske drillerier Heller ikke Dansk Folkeparti støtter oppositionens ønske om en undersøgelse. Partiets udenrigsordfører Peter Skaarup påpeger, at Danmark alligevel ikke har mulighed for at undersøge og vurdere holdbarheden af oplysningerne fra de amerikanske og britiske efterretningstjenester.
- Det er klart, at vi kommer til at diskutere de nye oplysninger fra CIA i Udenrigspolitisk Nævn, men en dansk undersøgelse har ikke noget formål. Jeg betragter det mest som drillerier fra Socialdemokraternes side, siger Peter Skaarup.
|
 |
 | |