Højdepunkter


 

Genbrug af familieklenodier
24. marts 2004 13:04
Dronning Margrethe ved sit bryllup med prins Henrik og kong Frederik 9. Hendes slør, kniplinger, broche og diadem stammer fra dronning Ingrid.
© Scanpix
Både dronning Ingrid, hendes tre døtre, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie, og deres døtre, Alexandra og Alexia, bar et særligt slør ved deres bryllup.

Desuden var nogle tilhørende kniplinger syet ind i deres kjoler på forskellig vis.

Både slør og kniplinger er bragt ind i kongefamilien af dronning Ingrid, og ligesom flere andre familieklenodier stammer de fra den nu afdøde dronning Ingrids mor.

Kronprinsesse Margareta af Sverige døde, da datteren Ingrid var ti år, og hun nåede ikke at blive dronning af Sverige.

Slør og kniplinger bestilte Margareta hos irske kvinder i England til sit eget bryllup. Som om hun havde forudset sin egen tidlige død havde hun bestemt, at brudesløret skulle dække hende, indtil det øjeblik kisten blev lukket.Ingrid skrev beskrivelser til de ting, der udstilles på Amalienborgmuseet. I teksten til brudekjolen er kniplinger og slør omtalt.
© DR
Så skulle det fjernes, og både slør og kniplinger skulle datteren Ingrid have. Hun bar dem til sin hofdragt og siden til sit bryllup.

Brudekjole og tilbehør udstilles på Amalienborgmuseet, bortet fra slør og kniplinger, som opbevares i den opridelige æske i kongefamilien.

Myrter fra Fredensborg
Ingrids mor tog nogle myrtestiklinge med fra sit barndomshjem i England til sit nye hjem i Sverige, og dronning Ingrid tog stiklinge herfra med til Danmark, og de vokser nu på Fredensborg.

Siden dronning Ingrids bryllup med kong Frederik 9. i 1935 har myrter fra den samme moderplante været en fast bestanddel i brudebuketter i det danske kongehus. Ingrid selv bar myrtekviste flettet til en lille krone.

Ingrids mor, Margareta spillede også en rolle, når det gælder bryllupsdiademet og den margueritbroche, som dronning Margrethe bar foran på sin brudekjole.

Et særligt Cartier-diadem har fået tilnavnet "bryllupsdiademet" i kongefamilien. Dronning Ingrids mor fik det i bryllupsgave af den egyptiske vicekonge på det tidspunkt, men Ingrid bar ikke selv diademet til sit bryllup, men derimod kronen af myrtekviste.

Siden bar først prinsesse Anne-Marie Cartier-diademet ved sit bryllup i Athen i 1964, og det samme gjorde tronfølger Margrethe og prinsesse Benedikte i henholdsvis 1967 og 1968. Også Benediktes datter Alexandra og Anne-Maries datter Alexia bar diademet ved deres bryllupper.

Margueritbrochens historie
Margueritbrochen på dronning Margrethes brudekjole havde en fremtrædende plads, og den var lånt af moderen, dronning Ingrid.

Hun fik kort før sit bryllup brochen af sin far, den senere kong Gustav den Sjette Adolf af Sverige, til minde om moderen. Ingrid bar brochen på sin højre skulder til sit bryllup, og siden hele livet.

På dronning Margrethes 60-års fødselsdag i 2000 gav dronning Ingrid brochen til sin datter.

Som sædvanlig var dronning Ingrid elegant ved sine tre døtres bryllupper, og kjolernes farver var valgt med omhu. Der var hver gang tale om brudens yndlingsfarve.

Ved dronning Margrethes bryllup var dronning Ingrid klædt i pastelblåt, ved prinsesse Benediktes bryllup var farven rubinrød og farven var grøn ved Anne-Maries bryllup.

(Kilde: Merete Wilkenschildt: "Kongelige bryllupper gennem 500 år" og Gerda Petri, Amalienborgmuseet)
Print artikel Send som mail
Seneste nyt
Mary og Frederiks gaver udstilles (13:29)
På bryllupsrejse uden pressen (16:42)
Kronprinsepar hjem til travl uge (18:42)
Brudens far: Jeg ved ikke hvor de er (21:44)
Mary bar Ingrids slør (15:52)
Tæt kapløb om seerne på bryllupsdagen (15:04)


Højdepunkterne
 
Se eller gense alle højdepunkterne fra det kongelige bryllup

Panorama
 
Oplev 360° kongelig vielse i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongelig brudevals i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongeligt bryllupstelt i vores samling af panorama-billeder

Mød Mary
 
Kom på besøg hos Mary på Tasmanien i DRs dokumentar om hende 

Festkjolerne
 
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup

Din Mening
Finder pressen Frederik og Mary på deres bryllupsrejse?
Ja
Nej
Ved ikke

Om afstemninger

 

Quiz

 
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet