Højdepunkter


 

Er Kronborg egnet til bryllup?
1. maj 2004 17:44

Da prins Joachim og prinsesse Alexandra blev gift husker jeg, at der blev gisnet om, at kronprins Frederiks bryllup meget sandsynligt ville blive afholdt på Kronborg Slot.

Grunden til at jeg husker det - og det står stadig helt klart for mig - er at jeg netop fæstnede mig ved tanken, idet jeg ikke husker at nogen kongelige fester tidligere er blevet afholdt på Kronborg Slot.

Er det tilfældet? Ville Kronborg Slot være egnet til et kronprinsebryllup?

(Thomas Jensen)

Merete Wilkenschildt: Der er faktisk blevet afholdt kongelige fester på Kronborg Slot. Lad mig nævne den frokost, som kongeparret gav i februar 1968 i forbindelse med prinsesse Benediktes og prins Richards bryllup den 3. februar 1968. Frokosten fandt sted dagen før. Tjenerne bar gamle Hamlet-dragter, og menuen var tilberedt efter århundredgamle opskrifter.

Den 16. september 1989 var der atter kongelig fest på Kronborg. Og igen blev der serveret en menu efter gamle opskrifter af et tjenerskab i dragter med flæsekraver, og også her var arrangementet dronning Ingrids værk. Nu til ære for Hellenernes tidligere kongepar, Konstantin og Anne-Marie, som to dage senere kunne fejre sølvbryllup.

Endelig: Da dronning Margrethe og prins Henrik fejrede sølvbryllup i 1992, var der atter stor middag på Kronborg Slot, det var den 9. juni, altså dagen før selve sølvbrylluppet. I alt var der 280 gæster.

Så ja, det kan altså lade sig gøre, men jeg tror, at en af årsagerne til at der ikke bliver fest nu på Kronborg kan være, at her mangler i den grad udenoms-faciliteter. For nok vil man kunne sidde mange mennesker og spise, men der skal også være plads til at drikke kaffe efter middagen og til at danse. Endelig er toiletforholdene ikke optimale.

Når dette er sagt, er Fredensborg Slot som kulisse for bryllupsfesten meget naturlig. Kongefamilien elsker at være i Fredensborg, og det nygifte kronprinspar får de første år bolig i dronning Ingrids tidligere bolig på Slottet, Kancellihuset.
Print artikel Send som mail
Seneste nyt
Mary og Frederiks gaver udstilles (13:29)
På bryllupsrejse uden pressen (16:42)
Kronprinsepar hjem til travl uge (18:42)
Brudens far: Jeg ved ikke hvor de er (21:44)
Mary bar Ingrids slør (15:52)
Tæt kapløb om seerne på bryllupsdagen (15:04)


Højdepunkterne
 
Se eller gense alle højdepunkterne fra det kongelige bryllup

Panorama
 
Oplev 360° kongelig vielse i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongelig brudevals i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongeligt bryllupstelt i vores samling af panorama-billeder

Mød Mary
 
Kom på besøg hos Mary på Tasmanien i DRs dokumentar om hende 

Festkjolerne
 
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup

Din Mening
Finder pressen Frederik og Mary på deres bryllupsrejse?
Ja
Nej
Ved ikke

Om afstemninger

 

Quiz

 
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet