Højdepunkter


 

Hvor længe har det været tilladt at gifte sig borgerligt?
28. april 2004 10:30

Hvem var den første kongelige der giftede sig borgerligt i Norden? Og hvor længe har det været tilladt? Hvor længe siden er det at to kongelige har giftet sig?
(Camilla)

Merete Wilkenschildt: Ser vi tilbage på de oldenborgske konger i Danmark, må jeg straks nævne Frederik 4. Han giftede sig efter sin dronnings død med Anna Sophie Reventlow i 1721, og Anna Sophie blev således den første ikke kongelige (men dog adelig fødte) dronning.

Mange år tidligere havde kongen iøvrigt giftet sig med hende til "venstre hånd", d.v.s. at eventuelle børn ikke havde arveret til den danske trone, og at de kongelige hustruer ikke kunne ophøjes til dronninger. Bigami? Javist. Også Frederik 7.'s tredie ægteskab med Louise Rasmussen, der blev ophøjet til grevinde Danner, i 1850 var "til venstre hånd".

For en kongelig i alle de nordiske lande var det at gifte sig borgerligt lig med at miste arveretten til de respektive troner. Det er der adskillige eksempler på i alle tre lande.

Svarene på dine spørgsmål er meget omfattende, og jeg kan derfor stærkt anbefale dig at læse Bo Bramsens klassiker "Huset Glücksborg", hvor der også er nyligt àjourførte let læste stamtavler i bind 1. Her kan du se, hvor længe siden det er, at to kongelige har giftet sig. Lad mig eksempelvis nævne vores egen kong Frederik 9. og dronning Ingrid, da de giftede sig i 1935 var han dansk kronprins og hun svensk prinsesse. I 1964 havde vi også et "ægte" kongeligt bryllup mellem hellenernes kong Konstantin og danske prinsesse Anne-Marie.

Da vores egen tronfølger, prinsesse Margrethe i 1966 forlovede sig, havde Henri de Monpezat titel af greve og blev præsenteret som sådan ved hoffet. Altså var han ikke borgerlig, om end han ikke var kongelig.

Borgerlig var imidlertid svenske Silvia Sommerlath, der i 1976 giftede sig med Sveriges konge Carl 16. Gustaf, og apropos de svenske bernadotter, som blev hentet fra Frankrig til Sverige og som siden 1818 har siddet på den svenske trone, så var den første, Sveriges Karl 14. Johan født borgerlig ligesom sin dronning Désirée.

Med til den nordiske kongelige ægteskabshistorie hører også norske Sonja Haraldsted, der i 1968 giftede sig med Norges kronprins Harald, nu Harald 5. Det varede som bekendt mange år, før de to fik lov til at få hinanden.
Print artikel Send som mail
Seneste nyt
Mary og Frederiks gaver udstilles (13:29)
På bryllupsrejse uden pressen (16:42)
Kronprinsepar hjem til travl uge (18:42)
Brudens far: Jeg ved ikke hvor de er (21:44)
Mary bar Ingrids slør (15:52)
Tæt kapløb om seerne på bryllupsdagen (15:04)


Højdepunkterne
 
Se eller gense alle højdepunkterne fra det kongelige bryllup

Panorama
 
Oplev 360° kongelig vielse i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongelig brudevals i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongeligt bryllupstelt i vores samling af panorama-billeder

Mød Mary
 
Kom på besøg hos Mary på Tasmanien i DRs dokumentar om hende 

Festkjolerne
 
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup

Din Mening
Finder pressen Frederik og Mary på deres bryllupsrejse?
Ja
Nej
Ved ikke

Om afstemninger

 

Quiz

 
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet