Højdepunkter


 

Bryllupsfester i udlandet
8. maj 2004 06:10
Kronprinsen og Mary Donaldsons bryllup bliver ikke kun fejret i Danmark. Overalt i verden er danske ambassader og klubber i færd med at arrangere bryllupsfester den 14. maj.

Læs her hvad der skal ske - i Asien, Europa og USA.

Italien

Ambassaden i Rom har inviteret danskere til at fejre brylluppet i ambassadør Poul Skytte Christoffersens private hjem. Invitationen er gået ud til alle de danskere, der modtager ambassadens nyhedsbrev, og til en lang række andre, som ambassaden har adresserne på.

Festen står på fra kl. 15.45 - 20.00. Gæsterne kan følge vielsen på storskærm og så bliver der serveret forfriskninger i haven.
mary donaldson

Heller ikke amerikanerne vil gå glip af det kongelige bryllup
© colourpress.com/JJ Film/Mads Jørgensen

USA

Også i Washington spreder bryllupsfeberen sig. Ambassaden er med fra morgenstunden via tv-satellit. Washington er seks timer bagefter Danmark.

Der bliver budt på dansk morgenbord til ambassadens ansatte og deres familier, arbejdskontakter i Verdensbanken og medlemmer af Den Danske Klub. Også de tasmanske repræsentanter fra den australske ambassade er inviteret. Ialt regner man med ca. 150 personer.

Festen fortsætter om aftenen, hvor ambassadens parkeringsplads bliver pyntet op til bryllupsfest. Sammen med den australske ambassade bliver der holdt en reception for op mod 600 amerikanske kontakter.

Norge

I Norge bliver der ikke arrangeret et fælles arrangement via ambassaden.

Det skyldes ifølge ambassadør Sten Lilholt, at der findes mellem 20.000 - 25.000 fastboende danskere spredt ud over et geografisk stort område. Ambassaden vil ikke diskriminere medlemmerne og blot invitere nogle få udvalgte.

Frankrig

I Danmarkshuset i Paris skal den til gengæld have hele armen. Ambassaden har et ganske særligt forhold til det danske kongehus. Det var her kronprins Frederik i 1998 var udstationeret i et år som ambassadesekretær.
kronprinsen i Paris

Kronprins Frederik i Paris, hvor han arbejdede i 1998.
Foto: Stine Norden, © Scanpix

Ambassaden venter et stort rykind af gæster, der kommer til at følge begivenheden på storskærme fra kl. 14 og hele aftenen ud. På facaden mod Champs-Elysees vil Dannebrog vaje side om side med det australske flag. Foruden de mange danske og franske gæster vil også mange australiere dukke op for at fejre brylluppet.

Danmarkssalen på ambassaden er blevet pyntet af danske skolebørn fra skolen i den danske kirke og fra den danske afdeling på Lycée International i St. Germain en Laye. Begge de store restauranter i huset vil være fyldt med feststemte inviterede.

Spanien

I Madrid fejrer ambassadens personale og deres familier brylluppet hjemme hos ambassadør Christopher Bo Bramsen.

Her har man installeret en satellitforbindelse til DR TV, så man kan følge den direkte transmission. Ambassadens personale får en halv fridag.

Singapore

I den lille østat på ækvator bliver der tale om en midnatsforestilling. Singapore er nemlig seks timer foran Danmark. Alle danskere, der har lyst, samles i Sømandskirken, der er nært knyttet til ambassaden. Her begynder arrangementet med spisning og fra kl. 21.00 lokal tid er der direkte tv fra Danmark.

Arrangementet slutter kl. 00:30 lokal tid når Frederik og Mary har vinket fra balkonen på Amalienborg Slot.

Storbritannien

Den Danske Kirke i London viser brylluppet på storskærm med en indlagt middagspause. Om aftenen tager man fat på transmissionen fra bryllupsmiddagen på Fredensborg Slot.
busser

Der bor omkring 50.000 danskere i Storbritannien

Den Danske Klub overvejer et lignende arrangement.

På KFUK bliver der holdt bryllupsfest om lørdagen, hvor man viser et sammendrag af vielsen. Derefter bliver der serveret middag og festen slutter på et diskotek i West End.

På ambassaden bliver brylluppet vist for de ansatte, for lejerne i bygningen, det danske turistråd og det dansk/engelske handelskammer.

I Edinburgh afholder Danish Scottish Society et cocktail party, hvor deltagerne udover en buffet og drinks også får mulighed for at se vielsen på video.

Japan

I Tokyo er det den danske restaurant Café Daisy, der danner rammerne om arrangementet. Restauranten er allerede begyndt at servere australske vine. Og fra 1. maj vil man kunne købe en særlig fire retters royal bryllups menu.

Den 20. maj bliver der holdt bryllupsfest, hvor alle danskere kan komme og se brylluppet på storskærm.

Tyskland

I Berlin planlægger ambassaden et arrangement for både danskere og tyskere med tv-skærme og mad og drikke.
Print artikel Send som mail
Seneste nyt
Mary og Frederiks gaver udstilles (13:29)
På bryllupsrejse uden pressen (16:42)
Kronprinsepar hjem til travl uge (18:42)
Brudens far: Jeg ved ikke hvor de er (21:44)
Mary bar Ingrids slør (15:52)
Tæt kapløb om seerne på bryllupsdagen (15:04)


Højdepunkterne
 
Se eller gense alle højdepunkterne fra det kongelige bryllup

Panorama
 
Oplev 360° kongelig vielse i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongelig brudevals i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongeligt bryllupstelt i vores samling af panorama-billeder

Mød Mary
 
Kom på besøg hos Mary på Tasmanien i DRs dokumentar om hende 

Festkjolerne
 
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup

Din Mening
Finder pressen Frederik og Mary på deres bryllupsrejse?
Ja
Nej
Ved ikke

Om afstemninger

 

Quiz

 
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet