Højdepunkter


 

Fra politik til kærlighedsbryllup
15. april 2004 01:11
Frederik og Mary på strand
© colourpress.com
Kølig planlægning på baggrund af politiske interesser lå tidligere bag kongelige ægteskaber. Her var der i den grad tale om arrangerede ægteskaber.

- Det er først i vor egen ellers så uromantiske tid, at arrangerede ægteskaber er kommet i miskredit, at de end ikke bruges i de få resterende dynastier i Europa, oplyser museumsinspektør Vivi Jensen fra Koldinghus.

Hun mener dog ikke, at årsagen er hensynet til de kongeliges følelser, men derimod det faktum, at kongefamilierne ikke længere spiller nogen politisk rolle.

En klar politisk handling
- Tidligere tiders kongelige ægteskaber drejede sig med en moderne forenkling om indvandrerkvinder og tvangsægteskaber. Men som andre forenklinger fortæller den kun en del af historien, oplyser hun i Skalk:

- Et kongeligt ægteskab var ikke en privat familiebegivenhed, men en politisk handling, der var udtryk for en alliance mellem to slægter, og som regel også to lande.

Efter folkestyrets indførelse i 1849 blev de udenrigspolitiske alliancer indgået i stats- og udenrigsministeriet, og ikke af arrangerede ægteskaber mellem børn af de regerende fyrsteslægter.

Det konkrete formål kunne være at sikre landets grænser, enten i form af støtte i kampen mod fjender, eller besegling af en fredstraktat med et ægteskab.

Et liv som fornemt gidsel
Fyrstedøtrene var en vigtig brik i det diplomatiske spil, og selv om de var dyre i medgift var det som regel prisen værd at få dem afsat til en regerende fyrste.

Den unge kvinde blev på den måde sit nye lands førstedame og dets fornemste gidsel. Hendes tilstedeværelse skulle sikre, at hendes slægt ikke krænkede hendes nye land.

Også før fjernsynets og de trykte mediers tid var interessen for en kongelig brud meget stor, og hjemlandet og det nye land konkurrerede om, hvem der kunne udvise den største pragt.

Hendes følge og udstyr skulle være rigt og strålende, og modtagelsen skulle vise, at hendes nye land ventede hende med længsel.
Print artikel Send som mail
Seneste nyt
Mary og Frederiks gaver udstilles (13:29)
På bryllupsrejse uden pressen (16:42)
Kronprinsepar hjem til travl uge (18:42)
Brudens far: Jeg ved ikke hvor de er (21:44)
Mary bar Ingrids slør (15:52)
Tæt kapløb om seerne på bryllupsdagen (15:04)


Højdepunkterne
 
Se eller gense alle højdepunkterne fra det kongelige bryllup

Panorama
 
Oplev 360° kongelig vielse i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongelig brudevals i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongeligt bryllupstelt i vores samling af panorama-billeder

Mød Mary
 
Kom på besøg hos Mary på Tasmanien i DRs dokumentar om hende 

Festkjolerne
 
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup

Din Mening
Finder pressen Frederik og Mary på deres bryllupsrejse?
Ja
Nej
Ved ikke

Om afstemninger

 

Quiz

 
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet