Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

Flodbølgerne i Asien Til tema forsiden
 
 
DR Nyheder Online har efterlyst øjenvidneberetning
DR Nyheder Online har efterlyst øjenvidneberetninger fra området i Asien.
 
Øjenvidneberetninger fra Asien
31. december 2004 14:50 Indland
 
  Øjenvidnet Flemming Christiansen, som er på ferie ved Phuket med familien: Alle restauranter på vores strand er skyllet væk (Radioavisen 12:00)
 
  DR Nyheder har på mail modtaget en del øjenvidneberetninger (Radioavisen 12:00)
DR Nyheder Online efterlyser øjenvidneberetninger fra området i Asien, som er ødelagt efter det voldsomme jordskælv og efterfølgende flodbølge. Er du kommet hjem fra Asien, så vil vi også meget gerne høre din historie.

Du kan sende dine egne oplevelser fra indtastningsboksen i denne artikel. Har du billeder eller lign. kan du maile dem til nyheder@dr.dk

De enkelte beretninger her på siden er uredigerede, men vi kan ikke garantere, at alle indsendte beretninger bliver lagt på siden.

Erling Jepsen skriver om Sri Lanka
Vi boede i Unawatuna - en lille fiskerby i det sydlige Sri Lanka. Vores hotel (Banana Garden) laa, lige som mange andre hoteller paa denne strand, bogstaveligt talt helt ned til vandet med mindre end 5m fra vandkanten til vores vaerelses-doer.

Den 24. laeste vi i vores guide-bog at den 26. dec er en helligdag og offentlig traffik ville derfor vaere begraenset, paa det grundlag besluttede vi (modvilligt) at rejse videre ind i landet til Kandy, allerede den 25. dec.

- Vores hotel er nu, sammen med alle andre bygninger paa stranden vaek. Jeg er ikke i tvivl om at vi ikke ville have haft en chance havde vi blevet boende. Vi taeker tit paa hvor heldige vi er, og sender en tanke til dem vi laerte at kende - baade turister og lokale - hvoraf mange ikke var saa heldige.

I Sri Lankas stoerre byer som Colombo og Kandy gaar livet videre i den vante gang. Ud over humpende udlaendinge paa shopping-tur i badetoej og "Tuk Tuk's" der koerer rundt med hvide flag ser man ikke de store tegn paa forandring. Men det er selvfoelgelig noget som har beroert alle.

Per Butler skriver fra Phuket
Der ryddes nu op. Selv om min kone og flere af de fastboende stadigvæk er frivillig hjælp på nødcenteret i Phuket Town, så er oprydningsarbejdet i fuld gang og der arbejdes effektivt. Følg linket og få overblik over oprydningsarbejdet.

Med varme hilsener og godt nytår Per Butler http://www.wildkingdomtours.com/WKT%20-%20Tsunami.htm

Johnny Henriksen skriver fra Phuket
Min kone og jeg er i Patong. Vi har det godt. Men vi kan ikke faa nogle informationer fra vores rejseselskab Tyrkiet eksperten. Vi ved ikke hvornaar vi kan komme hjem til DK.

Hvordan kan Udenrigsministeret undlade at udstede ordre til at sende alle dansker hjem naar vi kan se at vores hotel bliver tomt for andre nationer.

Jørn Klitgaard Østergren skriver
Deevana Patang, 28.12.2004 Vi er paa Deevana Patong hotel, hvor alt fungerer, hotelpersonalet er bare fantastiske, men vores rejsebureau er det modsatte, de kommer godt nok en-to gange om dagen, men de kan intet fortaelle os konkret og lover at vende tilbage med svar paa vores spoergsmaal, eks. kom de ikke her til aften, men sendes en fax hvor de skrev at der ingen fare er og at de oensker os god ferie. Mens svenskerne evakueres af deres ambassader, samt vi har hoert at tyskerne, amerikanerne, australien, england er igang med at evakuere deres startsborgere, mens vi intet har hoert fra Tyrkiet experten, MENS Startour, Apollo mfl. har sat besked op til deres gaester omkring hvorledes de kommer til DK, vores rejsebereau har intet fortalt os, rygtet fra ekstra bladet er ogsaa kommet herned, at ejeren af rejsebereauet er paa ferie. Vi er alle lidt frusteret da vi ikke ved om vi skal hjem paa torsdag/fredag.

Alle har det OK, men vi er begyndt at kede os, da vi intet kan fortage os, ud over at se paa oedelaeggelser over alt, det hele fra vandkanten og 200-300 meter op er skyllet vaek at vandet, jeg har gaaet og filmet det meste. Men man bliver lidt ked af at se alle de oedelaeggelser, mange har mistet deres levebroed.

MVH Jørn Klitgaard Østergren

Sune Kroell skriver fra Bangkok
Jeg bor I bangkok, men har ikke umiddelbart maerket noget til haendelsen. Faktisk undrede det mig at gaa forbi Nana, et af de populaere turistomraader i byen, og se turister paa jagt efter souvenirs stort set som normalt, samt godt fyldte Ladybars og med villige pige og glade mandlige turister. For thaiernes vedkomne, undrede det mig meget igaar at skulle lede laengere efter en restaurant som viste nyhederne, istedet sad folk og fulgte livligt med i den engelske fodbold liga, eller sang karokee.

Hvis min nabo lige havde mistet sit hjem og familie, ville jeg da ikke bare side og synge en sang. Min bror, hans kamerat og jeg, sendte idag penge til en noedhjaelp konto som var blevet oprettet af de thailandske myndighederne. Haaber det kan hjaelpe nogle af de fattige mennesker som pludselig er blevet hjemloese.

Julie Tolstrup Nissen skriver fra Kuala Lumpur
Jeg opholder mig pt. i Malaysia, jeg forlod Penang d.24.dec. for at tage til Kuala Lumpur og fejre julen. D.26 besoegte jeg Twin Towers, men midt i koen opstod der problemer og taarnene blev lukket. Ingen vidste hvorfor, og der blev ikke givet nogle informationer, det var foerst sent samme aften det gik op for os hvad der var sket, da vi gik paa nettet for at skrive hjem.

Hernede kan man ikke maerke det, godt nok har vi fundet ud af at der har vaeret efterskaelv i de omraader vi har opholdt os i, men vi har intet maerket. Heller ikke de lokale synes at vaere synderligt beroerte, der er ikke nogen trykket stemning, som man ellers kunne have forestillet sig.

Jakob Moerkenborg skriver
I Bangkok, har vi ikke maerket det store til rystelserne, men en del af hoejhusene i Bangkok har faaet mindre skader, kan bl.a. beraette at Empire Tower paa Sathorn Rd., som huser Maersk's hovedkontor i Bangkok, har faaet mindre revner, og har problemer med vvs i bygningen. Det er dog ikke noget alvorligt. Efter hvad vi har hoert, har de vist ligenende problemer i flere af hoejhusene i Bangkok. Men som sagt, intet alvorligt!

Familien Senderovitz skriver
Vi er heldige og var paa tur med baad da boelgerne kom. Vi moedte en stor bolege paa 3 til 4 meter, alle holdt vejret, og det gik fint. Vi boede paa Bangla Resort paa Karon og ved intet om tilstanden der. Vi er nu paa hotel i Krabi by. Alt vel.

Julie Klitbo skriver fra Phuket evakueringscenter:
Vi boede i Patong og chekkede tidligt ud fra hotellet fordi vi skulle til havnen og over p[ et af oerne ... alt var fint fra morgenstunden - vi maerkede et par rystelser ved hotellet men ingenting naevnevaerdigt. Fra Chalong bay tog vi speedbaadene ud til vores respektive oer og det blev hurtigt et mareridt ... jeg kan ikke fortaelle histoprien kort, og I har nok ogsaa hoert lidt af hvert. Vi var 5 speedbaade ude paa en gang ... kun 2 klarede den tilbage til havn - der er ca 20 mennesker om bord paa hver. Alle oerne, Rayan, Phi Phi, Coral m.fl er virkelig haardt ramt. Vi sidder paa evakueringscenter i Phuket by ... Thaierne har vaeret utrolig hjaelpsomme og hjaelper os alle det bedste de kan her fra evakueringscenteret. Der er til gengaeld rigtig mange soergelige skaebner her, mange der har mistet familie, saagar set dem drukne og vaeret helt hjaelpeloese. Det staar vaerst til ude paa oerne. Jeg maa af flere skal til ... her er kaotisk.

Marina Jensen skriver:
Jeg Marina Ann Perera Jensen, Datter af Maureen Perera Bandulla, der er bosat i Sri Lanka, vil blot fortælle efter telefonsamtale med min mor, at familien har det godt. En del feriesteder på den sydvestlige kyst af Sri Lanka er hårdt ramt, og flere resturanter er simpelhen skyllet i havet! I området ved Negombo ca. 15 km nord for Colombo (det område hvor min familie bor), melder min familie ikke om de store skader, hvilket er heldigt, da alle singhalesere om søndagen plejer at tage til stranden for at hygge med familien, og da dette er det tætteste beboet område på øen. Alle er ved godt mod!

Tine Nygaard skriver
Min bror Jeppe Nygaard og hans kæreste Stine er i Phuket, Thailand. De var på stranden og så flodbølgen, da den kom, men nåede at løbe i sikkerhed og har det godt.

Peter Worsøe skriver:
Vi bor i Patong, og har det godt alle seks. Der er kaos på strandomraedet, men vi bor laengere oppe mod bjergene, så vi har hele tiden vaeret uden for fare. Mange danskere og andre turister er blevet evakueret hertil, fordi her er sikkert. Vi har maerket rystelser og set vandet i gaderne, men er blevet paa vores hotel.

Jens Karing, Penang, Malyasia, skriver:
Se Jens Karings billeder af flodbølgen

Først på eftermiddagen bemærkede vi en lang, hvid linje i havet nord for Penang. Vi diskuterede hvad det mon var. Ved hjælp af kikkerter blev vi klar over, at det var en enorm bølge. Da den kom tættere på, blev det klart at der var flere store bølger, der konstant brækkede meget langt fra land. Vi så små fiskerbåde forsøge at sejle væk fra bølgen, for så at give op, dreje rundt og gå ind i bølgen med fronten først. Bølgerne blev ved med at brække langt fra land, og det var det hvide vi havde set. Vi kunne se en del fiskerbåde komme over de største bølger for at forsvinde bag dem. Desværre kæntrede nogle af bådene, og mindst en blev knust. Efter bådene var kæntrede, så vi folk svømme hen til bådene, men de blev skyllet væk af andre store bølger. Vi så ingen af dem komme ind til land, og vi er bange for at nogen af dem må være omkommet. Da bølgerne nåede land, ramte de stranden med stor kraft. Bølgerne var 3-5 meter høje, og da det i forvejen var meget højvandet, blev huse, små restauranter og mure langs stranden smadrede. Ødelæggelserne ramte især de små træhuse langs kysten. Desuden blev flere fiskefarme skyllet bort, og strandende var bagefter fyldt med træ, møbler, grene og andet vraggods. Værst af alt er de både, der driver rundt i den stærke strøm med bunden opad. Siden det skete, har der været en stadig strøm af ambulancer op og ned langs den nordøstlige kyst på Penang. Den første redningshelikopter kom først til lige inden det blev mørkt. Der er mange rygter om antallet af omkomne og savnede, og nu i aften er der rygter om nye tsunamis (dvs. flodbølger).

Josefine Spindler
Jeg vil oplyse om, at min mor og hendes mand, som rejser med Tyrkiet Eksperten, har ringet hjem (til Østerbro) fra Phuket. De fortæller at de er i god behold og at de befinder sig på Village Resort Hotel, som er blevet evakueringssted for andre hoteller. Deres hotel skulle være et sikkert sted at opholde sig, men de fortæller, at hotellet ved siden af er totalt raseret af vandmasserne. De mærkede rystelserne, da de lå i deres seng på hotellet ved 8 tiden om morgenen, og ved 10 tiden væltede flodbølgen ind over stranden og gaderne dernede, som nu er totalt ødelagt; meget er skyllet væk og busser, biler mv. flyder rundt med bunden i vejret. De får hele tiden rapporteret om stigende dødstal fra CNN. Der bliver bragt folk ind på hotellet med brækkede ben etc. Og der er en meget underlig stemning, folk er meget chokerede.

Per Meistrup skriver:
Jeg opholder mig paa den thailandske ferieo Koh Samui, der er ogsaa et populart feriemaal for danskere, isaer ryksaeksrejsende. I forhold til Phuket ligger Koh Samui i Siambugten paa den modsatte side af fastlandstangen. Her har man intet maerket til rystelserne og alt er som normalt - bortset fra man naturligvis er rystet over beretningerne fra det naerliggende Phuket.

Per Butler, Phuket, skriver:
Undertegnede har rejsebureau på Phuket og i morges ved 11-tiden blev vi ved anråb fra gaden gjort opmærksom på at forlade vores bygning. Vi fik startet bilen og kørte op i bjergene tilsammen med hundredevis af andre på flugt. Her tilbragte vi hele dagen og fulgte med i de thailandske nydhedsprogrammer over bilradioen. Her ved solnedgang er vi vendt tilbage til vores kontor og vi har ikke været berørt af begivenhederne, da vi befinder os ca. 1 km fra havet.

Stemningen er rolig, men mange mennesker der boede på hotel ved stranden, søger nu desperat efter nye overnatningsmuligheder længere oppe i byen. Strandområdet er nu afspærret og ødelæggelserne er omfattende, men mon ikke der kan rydes op relativt hurtigt. Vi havde en storm 09. oktober tidligere i år og her steg vandstanden også og skyllede veje og bjergsider væk. Det tog dog ikke lang tid før der var rydet op efter denne hændelse.

Birger Bro Christensen skriver fra Patong Beach:
Ødelæggelserne og antallet af døde er langt højere end oplyst af de Thailandske myndigheder. Lige efter kæmpebølgen ramte stranden kl. ca. 10.30 beskrev folk at de, da vandet trak sig tilbage, vadede rundt mellem døde. Indtil kl. ca. 12.30 fortsatte myndighederne med at fragte døde bort fra området både i pick ups og lastbiler. Nogle vurderer at der på tidspunktet kl. 10.30 befandt der sig omkring 500 mennesker på stranden og absolut ingen af disse mennesker havde nogen som helst chance for at overleve kæmpebølgen, ligesom den forreste tredjedel af byen ned mod stranden er fuldstændig ødelagt. Når man følger begivenhederne på BBC world stiger det samlede dødstal i landene i den Bengalske Bugt time efter time og i Thailand svarer tabstallet overhovedet ikke til de officielt opgivne tal.

Lennart Holmgren skriver fra Bangkok:
Hej, jeg bor i Bangkok og her har der kun været få rystelser. Jeg sov ihvertfald trygt igennem uden at opdage noget. Folk der bor i højhusene kunne mærke svingningerne. Jeg har haft kontakt med Phuket og de bekendte jeg har, som er på dykkerferie med båd ved Similanøerne har haft lidt rystelser, men ikke yderligere.

Arne Hansen skriver fra nord for Trincomalae:
Alle løb for livet og nogle kravlede op i træer og overlevede, men da deres børn ikke var i nærheden kom de ikke med og bagefter kunne de ikke finde dem - sikkert taget af flodbølgens tilbageløb. Man ventede en ny bølge ved 17-tiden.

Svend Baumgartner-Taarup skriver:
Vi fik kl 11 ca, forbindelse til Karon Beach området til en af vore venner, som har en butik ca. 50 meter fra kysten.

Kl. 10.30 lokal tid ( 04.30 dansk) var der kommet høje råb og mennesker styrtede forbi hans butik. Bag dem kom havet skyllende op gennem gaden som hedder Aroona Karon, og går fra kystvejen ind i landet. Han fik travlt med at at reddet sine "bikes" op på fortovet idet vandet steg op gennem gaden, men da de ligger et stykke inde i gaden, var det ikke steget så voldsomt her.

Han fortalte at vandet var kommet i 3 bølger, som var nået op til hans butik og stod ca i knæhøjde i gaden, hvorfor flere butikker nederst var blevet oversvømmet og fyldt med murbrokker og opskyl fra havets hærgen.

Telefonerne er nede i området, men mobilen virkede i et lille stykke tid her kl 11 dansk tid. Der er flere hoteller ud mod kystvejen, men de er tilsyneladende uskadte, men med murbrokker og snavs overalt. Der er lige bygget et nyt hotel men alle hotellerne ligger forholdsvis højt i forhold til selve stranden og kystvejen langs denne.

Han fortalte at Karon-center var ramt, idet bygningerne ud mod vandet var blevet trykket ind af massserne, og der var flere, der gik og ledte efter savnede, bl.a. en fortvivlet far, der ledte efter sin datter i 4 timer nede foran deres område.

Situationen er kaotisk, men de er ikke ramt så hårdt som Patong, der ligger 5 km. mod nord.

Jan Hedegaard skriver fra Krabi:
Min hustru og jeg opholder os paa Ao Nang i Krabi regionen. Rygterne gaar. Butikkerne ved strandgaden er oversvoemmede eller skyllet vaek. Flere dykkerskoler savner baade. Nogle rygter siger 500 savnes bare her. Alt er kaos ved stranden og strandgaden. Manglende kommunikation er i oejnefaldende.

Jorgen Hedegaard skriver:
Boede Crissey Village, Sawatdirak Rd, og havde lige forladt verelset da flodbolgen trykkede glasvegen ind og smadrede alt i verelset. Mudder og vand stod 1 meter hojt i verelset, og i haven uden for blev vandskootere, biler og masser af motorcykler presset sammen, selv om der er mindst 300 meter til stranden. Alt var kaos og ingen myndigheder til at hjelpe de forste par timer. Sarede blev slebt vek og civile.

Christian Skjaeran skriver fra Bangkok:
Jeg landede lige lidt over kl. 6 om morgenen lokal tid i Bangkok International Airport og kunne ikke se nogle effekt af dette jordskaelv. En thai ven's soester som befandt sig paa Phuket ringede dog og sagde at det omraade var ramt.

Steen Johansen skriver fra Phuket:
De sydlige strande er hårdt ramt, og der er mange flere døde end 84 og langt flere end 400 sårede.

I Patons sydlige ende er det værst og alle foretninger ud mod kysten er knust, og hoteller er styrtet sammen på nabohotellet, hvor jeg bor brød der en lastbil gemmen muren i 1st sals højde, og vejene er skyllet væk 10 kilometer nord på.

Hotellet rystede kl 830 og kl 11,15 ca kom flodbolgen.

Geir Gåsland skriver fra Phuket:
Jeg vil informere at Kathrine (mor), Josephine (datter) og Helena (datter) Gåsland er på Phuket, mistet alt, men lever. De sidder nu i bjergene i beskyttelse mod den næste flodbølge.
 
Kronologi: Flodbølger
Usædvanlig nytårstale fra statsministeren
Jordens rotation ændret af jordskælv
Øjenvidne til flodbølgen: Sri Lanka er meget hårdt ramt
Øjenvidneberetninger fra Asien
Atter stigning i dødstal efter tsunami
Flodbølgekatastrofen i Sydøstasien dag for dag
Yderligere fire danske ofre identificeret i Thailand
Nordisk politi hjælper i Thailand
Hård kritk af Udenrigsministeriets flodbølge-håndtering
Endnu et flodbølgeoffer identificeret
Nødhjælp på vej
Ofrene mindes - flere får nødhjælp
Ødelæggelser på Phuket i Thailand
Ødelæggelser set fra luften
Tragedien i Asien
Jordskælvet i Asien
Oprydning efter katastrofen
Helvede i Khao Lak
Ødelæggelserne efter flodbølgen er enorme
Identifikation af lig
Flygtningelejre i Banda Aceh
Satellitfotos af Sri Lanka
Flodbølge rammer Penang i Malaysia
Interview med prinsesse Alexandra, protektor for Unicef (Line Baun Danielsen i Hjælp Asien 4. januar 2005)
En norsk amatørvideo af den anden af flere flodbølger, som smadrer et hotel på Phuket (APTN 01:46)
Amatøroptagelser af flodbølgen i Thailand og Indonesien (TV AVISEN 21:00)
Amatørvideo af de ekstremt voldsomme naturkræfter, som var på spil i den indonesiske Ache-provins (APTN 01:25)
Amatøroptagelser af flodbølgen, som rammer hotel på Sri Lanka (01:45) (c) APTN
Amatørvideo af flodbølgen, der rammer Patong Beach, Thailand
Luftfotos fra et af de hårdest ramte områder ved byen Galle, Sri Lanka (APTN 02:08)
En engelsk turist filmer flodbølgerne på Patong Beach fra sit hotelvindue (APTN 01:33)
En turist filmer flodbølgen ved Krabi, Thailand (APTN - 07:00)
Rystede turister fortæller om deres oplevelser i lufthavnen (TV AVISEN ekstra 12:00)
Helikopteroptagelser fra byen Meulaboh, som er lagt i ruiner af flodbølgen (APTN - 00:48)
Alt om Jordskælv hos Videnskab + IT
Hjælp Asien - Danmark samler ind på dr.dk/indsamling
Adresser og links om katastrofen i Asien
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund / Articles