Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

Gidseldramaet i Beslan Til tema forsiden
 
Gidseldramaet i Beslan
8. september 2004 09:52 Baggrund
En soldat bærer et barn i gidseldramaet, der har kostet op mod 400 mennesker livet.
Foto: Sergei Chirikov, © Scanpix

I den russiske republik Nordossetien er man ved at begrave ofrene for den hidtil største gidselaktion i Ruslands historie.

Gidseltagningen i Beslan
1. sep.
På årets første skoledag belejrer en gruppe terrorister Skole nr. 1 i Beslan. Omkring 1000 mennesker, hovedparten børn, holdes herefter i fangenskab af gidseltagerne.
2. sep.
Gidseltagerne afslutter kontakten til doktor Roshal, den børnelæge, der har forhandlet med gidseltagerne, uden at der er indgået nogle aftaler.
2. sep.
Gidseltagerne løslader 32 kvinder og børn, og de russiske myndigheder udelukker, at der vil blive anvendt vold for at ende gidseltagningen.
3. sep.
Klokken 10.50 dansk tid afhenter det russiske Katastrofeministerium ligene af 15 mennesker, som blev dræbt, da terroristerne belejrede skolen. Et par minutter efter lyder der skud og eksplosioner fra skolen.
3.sep.
Et lille antal børn flygter fra skolen, mens gidseltagerne skyder efter dem. Russiske tropper skyder mod terroristerne. Mange børn bliver ramt af skud, men ingen ambulancer er klar til at tage sig af de sårede.
3. sep.
En række eksplosioner fra skolens tag får taget til at styrte sammen.
3. sep.
De russiske styrker stormer skolen støttet fra luften af fire kamphelikoptere.
3. sep.
Kl. 11.40 lykkes det russiske soldater at sprænge hul i muren ind til skolen. Hundreder af nøgne og halvnøgne børn og voksne strømmer ud. Også disse beskydes af gidseltagerne.
3. sep.
Gradvist trænger de russiske soldater ind i skolen. Dusinvis af lig bliver båret ud, og sårede bliver fragtet til hospitalet.
3. sep.
Det officielle dødstal er nu oppe på 330, men det russiske nyhedsbureau Itar-Tass anslår, at dødstallet kommer op i nærheden af 600. De russiske myndigheder oplyser at 27 gidseltagere er dræbt.
4. sep.
Dagen igennem forhøjer myndighederne antallet af døde, og indbyggerne i Beslan kan nu komme ind i den sønderskudte skole og lede efter ligene af deres pårørende.
4. sep.
Vladimir Putin, beordrer Nordossetiens grænser lukket i jagten på medskyldige til gidseltagerne. Putin er fast besluttet på at optrappe den hårde linje over for de tjetjenske separatister for at imødegå stigende kritik mod den russiske ledelse for manglende evne til at sikre befolkningen mod terror.
5. sep.
Indbyggerne i Beslan begynder at begrave ofrene for gidseltagningen.
5. sep.
Russisk tv viser billeder af en ubarberet og tæt bevogtet mand, som beskrives som leder af den tjetjenske gruppe, der stod bag gidseltagningen
5. sep.
Indbyggerne i Beslan mistænker lokale politibetjente for at have medvirket til gidseltagningen. Teorien går på, at betjentene kan være bestukket til at medvirke.
Op mod 400 mistede livet, da der udbrød kampe mellem russiske soldater og militante gidseltagere, som havde taget forældre, lærere og elever som gidsler på en skole i den russiske republik Nordossetien.

Det officielle tabstal er 338, men flere uafhængige kilder siger, at det meget vel kan være højere.

Årets første skoledag
Gidseldramaet startede onsdag 1. september. En ceremoni i anledning af årets første skoledag var netop ved at være færdig, da en gruppe på 32 bevæbnede mænd og kvinder trængte ind på en skole i byen Beslan.

Børn og voksne blev herefter taget som gidsler og tvunget ind i skolens gymnastiksal. Gidseltagerne påstod, at de havde mineret området.

Tæt på gidseldramaet
DR's korrespondent Poul F. Hansen var tæt på gidseldramaet i Beslan. Oplev hans reportager her.
Øjenvidne til en tragedie
Nogle timer efter gidselaktionens start indledte de russiske myndigheder forhandlinger med gidseltagerne. Det var usikkert, hvor gidseltagerne kom fra, og hvilke krav de stillede. De russiske myndigheder har dog tidligere tilbageholdt krav fra gidselstagere, hvis det drejede sig om tjetjenske forhold.

Det har senere vist sig, at gidseltagerne krævede tjetensk selvstændighed.

Blodig fredag
To dage efter starten på gidselaktionen syntes situation fastlåst. Men fredag 3. september skete der en dramatisk udvikling. Her er situationen, som nyhedsbureauerne rapportede den minut for minut:

Krisen - time for time
Få overblik over, hvad der skete i gidseldramaet i Beslan - time for time.
Klik her
 • Ca. 11.22: Et antal gidsler flygter fra skolen.
 • Ca. 11.42: Taget på bygningen bryder sammen efter en række eksplosioner. En embedsmænd siger, at gidseltagerne skød på de flygtende gidsler.
 • Ca. 11.57: Russiske soldater er på vej ind i skolen. På samme tid rapporteres om endnu en eksplosion fra skolen. Terroristerne forsøgte at flygte ved at blande sig med gidslerne, men de blev jagtet af soldater og beskudt.
 • Ca.13:25: Sikkerhedsstyrker angriber den bygning, hvor 13 gidseltagere menes at have forskanset sig.
 • Ca. 14:15: DR's korrespondent Poul F. Hansen rapporterer om mange dræbte og sårede. Han har set mindst 20 dræbte inden for meget kort tid.
 • Ca. 14.45 Lederen af af gruppen af gidseltagere meldes skudt.
 • Ca. 14.50 ITV News korrespondent, der opholder sig inde i skolen, melder op mod 100 dræbte i skolens gymnastiksal.

Læs mere: Gidseldramaet time for time

Interaktivt kort
Gidseldramaet i Beslan
Skole åbnet for slægtninge
Søndag 5. september - to dage efter den blodige afslutning på gidseldramaet - blev skolen åbnet for slægninge, efter at den var blevet undersøgt for efterladte miner og sprængstoffer.

I den sammenstyrtede gymnastiksal, hvor 1000 børn, forældre og lærere blev holdt som gidsler i næsten tre dage, lagde slægtningene blomster på gulvet.

Nogen kunne ikke holde følelserne tilbage og klyngede sig grædende til hinanden.

En atletisk mand med kort, hvidt hår hævede pludselig sine arme mod himlen:

- Hvad er det, vi har gjort mod Gud? Vi har ikke fornærmet ham på en måde, der kan retfærdiggøre at lade en sådan tragedie ramme Ossetien, lød de fortvivlede ord fra manden, der mistede to børn, da gidseldramaet på kaotisk, voldelig og blodig vis nåede sin afslutning.

Billeder fra Beslan
Nogle børn blev båret ud, mens andre selv kunne gå, da den russiske skole blev stormet.
Se billedserie
Farlige rygter
Nu er man begyndt at lede efter en forklaring på gidseldramaets blodige udgang.

Ifølge DR Nyheders korrespondent i Beslan, Poul F. Hansen, går der mange rygter i området. Flere af rygterne puster til hadet mellem befolkningsgrupper.

- Desværre handler de farligste rygter om, at det skulle være ingusjetere, der står bag aktionen, og det opildner folk til at ville hævne sig. Når myndighederne fremviser en gidseltager i tv så er det et forsøg på at dæmpe de rygter og vise, at man vil være åben om hvad der er sket, fortæller Poul F. Hansen.

Ruslands præsident Vladimir Putin har erklæret mandag 6. september og tirsdag 7. september for nationale sørgedage. Overalt i Rusland vil der blive flaget på halvt ligesom alle underholdningsprogrammer i tv er aflyst. • Beslan ligger i Nordossetien, som er en russisk republik på nordsiden af Kaukasus i det sydligste Rusland.

 • 8000 km2, 660.000 indbyggere.

 • Området er tæt befolket af op mod 100 forskellige folkeslag og rummer desuden flygtninge fra Sydossetien og fra krigen i Tjetjenien.

 • Det er en af Ruslands fattigste egne.
 • Beslan

  31. august 2004:
  Mindst 10 mennesker blev dræbt og 51 kvæstet, da en kvindelig selvmordsbomber sprængte sig selv i luften i nærheden af en undergrundsstation i Moskva.
  25. august 2004:
  89 mennesker mistede livet, da to fly med få minutters mellemrum styrtede ned i Rusland. Islamiske ekstremister har taget ansvar for flystyrtene og siger, at de er hævn for Ruslands krig mod Tjetjenien. Ved begge fly findes der rester af sprængstof.
  6. februar 2004:
  41 mennesker på vej til arbejde blev dræbt, da en bombe eksploderede i en undergrundsbane i Ruslands hovedstad, Moskva. Mindst 122 mennesker blev kvæstet, heraf flere alvorligt.
  9. december 2003:
  En kvindelig selvmordsbomber detonerer et sprængstofbælte foran hotel National i det centrale Moskva. Seks andre dræbes og 14 såres.
  5. december 2003:
  Mindst 44 dræbes og over 50 såres ved en eksplosion i et lokaltog i Stavropol-regionen. Ifølge myndighederne stod tre kvindelige og en mandlig selvmordsbomber bag.
  Terror i Rusland

 • Område i Ruslands nordlige Kaukasusregion. 15000 km2, 0,5-1 mio. indb. Folketallet kendes ikke pga. flygtningestrømme.

 • Har siden 1700-tallet været i konflikt med Moskva. Der er jævnligt kampe i området, senest de to russisk-tjetjenske krige, 1994-96 og 1999.

 • Russerne ser konflikten som en kamp mod terrorisme og ser tjetjenerne som en voldelig og kriminel folkegruppe. Tjetjenerne ser den som en lang, fortsat befrielseskrig.

 • Tjetjenien erklærede sig selvstændigt 1991, men det blev ikke accepteret af Moskva. Siden den blodige krig 1994-96, og dens fortsættelse fra 1999, har området været præget af lovløshed, vold og social opløsning.

 • Sjamil Basajev er en tjetjensk leder, der af Rusland opfattes som terrorist. Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass antager Basajev for at være hjernen bag gidseltagningen i Beslan.

 • Tjetjenien

 • Store gidseldramaer i forbindelse med konflikten i Tjetjenien:
  1995:
  Oprørere tager flere hundrede gidsler i et fireetagers hospital i den russiske by Budennovsk. Flere end 100 bliver dræbt under oprørernes angreb og det følgende mislykkede kommandoraid for at befri gidslerne.
  1996:
  Tjetjenske rebeller tager hundredevis af gidsler da på et hospital i Kizlyar i Dagestan. Gidslerne bliver fraget i bus til den tjetjenske grænse. Efter voldsomme kampe mellem russisk militær og rebellerne lykkedes det for de fleste af rebbellerne af flygte. Flere gidsler omkommer.
  2001:
  To gidseltagere tager 31 buspassagerer som gidsler i Sydrusland nær grænsen til Tjetjenien. Alle gidsler reddes, mens den ene gidseltager dræbes under befrielsesaktionen.
  2002:
  Midt under en forestilling i Dubrovka-teatret i Moskva - tager omkring 40 tjetjenske oprører næsten 1000 mennesker gidsler. Gidseldramaet endte tre dage efter (26. oktober), da russiske sikkerhedsstyrker sendte bedøvende gas ind i teatret og derefter stormede teatret. Ved aktionen døde mindst 129 af gidsler og alle gidseltagere.
 • Gidseltagninger
  Fakta om gidseldramaet


   
  EU beder Rusland forklare tabstal
  Fortsat kaos dagen derpå i Beslan
  Verden udtrykker afsky over gidseltagere
  Øjenvidne til en tragedie
  Civile udløste gidseltragedien i Beslan
  Alle gidseltagere dræbt eller fanget
  To nationale sørgedage i Rusland
  Gidseltagere truer med at dræbe skolebørn
  32 gidseltagere dræbt
  Over 100 gidsler på skole i Rusland
  Sakajev: Ingen tjetjenere bag gidseltagning
  Gidseldramaet i Beslan - time for time
  Mange dræbte i russisk gidseldrama
  Rusland vil slå til mod terrorister overalt
  Putin: Vi giver ikke efter
  Soldater fjerner bomber fra skole
  Flere gidsler frigivet fra russisk skole
  Dødstallet stiger fortsat
  DRs øjenvidne: Talrige dræbte og sårede
  Tre er anholdt for gidseltagning
  Blodig afslutning på gidseldrama i Rusland
  Kendt terrorist bag gidselaffæren i Beslan
  Mange dræbte og sårede ved befrielsen af gidsler i Beslan
  Udenlandsk kritik af Putin
  260 savnes fortsat efter gidseldrama
  Ingen magtanvendelse mod gidseltagere
  Russisk Røde Kors beder om hjælp
  Russisk tv fremviser fanget gidseltager
  Beslan-terrorister var narkomaner
  På sygehuset i Beslan kæmper man for at redde de sårede børn (TV-avisen 18:30)
  Putin besøger Beslan (TV-avisen 12:00)
  Interview med TV-Avisens korrespondent i Moskva, Henrik Lerche: "Der kan være en historisk forklaring på, hvorfor Beslan" (TV-avisen 21:00)
  En tilfangetagen gidseltager vises frem på russisk tv (TV-avisen 21:00)
  Den kendte terrorist Basajev menes at være bagmand (TV-avisen 18:30)
  Kaukasus har i århundreder været en krudttønde (TV-avisen 18:30)
  Børn pint til døde (TV-avisen 18:30)
  Akhmed Sakajev siger til BBC, at gidseltagerne ikke var tjetjenere (TV-avisen 18:30)
  DR's korrespondent Henrik Lerche, Moskva: "Putin har erkendt, at myndighederne ikke var forberedt godt nok" (TV-avisen 18:30)
  DR's korrespondent i Moskva, Henrik Lerche: "Folk er bange for, at det kan ske igen" (TV- avisen 12:00)
  Konflikten i Tjetjenien er gammel og har raset gennem mange år. (TV-avisen 21:00)
  Interview med Carsten Mørk, tidligere jæger-soldat: "Aktionen var præget af usædvanlig dårlig timing og dårlig planlægning"(TV-avisen 18:30)
  Stormløbet kom som et lyn fra en klar himmel (TV-avisen 18:30)
  Børnene i skudlinien (TV-avisen kl. 18.30)
  Video-billeder fra Beslan (TV-avisen 8:00)
  Beslan og omegn - godt to uger efter den blodige terroraktion på en skole (Tv-Avisen 21:00, 20.9.04)
   Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund