Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

De Olympiske Lege i Athen Til tema forsiden
 
 
J. A. Samaranch og J. Rogges
IOCs nuværende præsident Jaques Rogge og tidligere præsident Juan Antonio Samaranch ved IOCs møde den 18. maj, hvor de ni byer, der skal konkurrere om OL i 2012 blev offentliggjort
Foto: Olivier Morin, © Scanpix
 
Den tvivlsomme gaveregn
24. maj 2004 10:45 Baggrund
Da den Internationale Olympiske Komité, IOC, i 1007 valgte Athen som værtsby i for de Olympiske Lege i 2004, kom det som en overraskelse for mange.

Athen var oppe mod byer med langt bedre infrastruktur og sportsfaciliteter, for eksempel Stokholm, og politisk ville Cape Town i anledning af 10-året for apartheids ophør have været et langt større politisk tegn at sende til omverdenen.

Spekulationerne om, hvorfor Athen alligevel blev valgt, er mange. Kritikerne peger på korruption og vennetjenester som en væsentlig grund.

Ludere og flybilletter
-Den eneste sikre måde at få OL-værtskabet på er ved at give IOC-medlemmerne alt, hvad de peger på. Kun meget få medlemmer er optaget af, om en by er i stand til at bygge gode sportsfaciliteter, siger journalist Andrew Jennings, der har undersøgt korruptionen i IOC igennem flere år.

Jennings liste af korruptionsbeskyldninger mod IOC-medlemmer er lang og tæller gratis flybilletter, lukrative firmaaftaler, godt betalte universitetsstillinger til familiemedlemmer, og store pengegaver.

IOC bestikkelse
Se Jennings liste over hvad IOCs medlemmer har modtaget i bestikkelse.
IOC bestikkelse
Og det er langt de fleste IOC-medlemmer, der figurerer som modtagere af de mange gaver og tjenester. Ifølge en rapport om omfanget af korruption i IOC drejer det sig om "de fleste" østeuropæiske medlemmer, "mange" fra Sydamerika, og "visse" fra Afrika og Asien, der "i princippet korrupte".

Flere undersøgelser
Der har været skrevet meget om korruptionen og den åbenlyse bestikkelse i IOC. Flere rapporter om problemerne er blevet hemmeligstemplet, og IOC´s daværende præsident, Juan Antonio Samaranch, nægtede ethvert kendskab til de omsiggribende beskyldninger, også efter de blev lækket til offentligheden.

Da Berlins bud på værtskabet for OL 1996 blev afslået, foretog det tyske parlament en undersøgelse af IOC, der konkluderede, at "reglerne i forbindelse med IOC-medlemmernes besøg i ansøgerbyer samt gaver i flere tilfælde bliver overtrådt".

Reformer
Samaranch erklærede, at der måtte ryddes op i IOCs bestyrelse, så tilliden kunne genoprettes. Han gennemførte en række omstruktureringer og udskiftede en håndfuld medlemmer.

Efter omstruktureringen i IOC trak Samaranch sig tilbage som manden, der genoprettede tilliden til IOC og som ærespræsident på livstid.

Om korruptionen er kommet til livs er langt fra sikkert. Ifølge Jennings er der lang vej endnu.


 
OL-forberedelserne koster menneskeliv
IOC vicepræsident dømt for korruption
Den tvivlsomme gaveregn
IOC forsikrer OL
Skærpet sikkerhed ved OL
Athen gør klar til OL
Athen 2004, den officielle hjemmeside
DR Sportens OL-side
Den Internationale Olympiske Komité
Danmars Idrætsforbund
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund / Articles