Forside
Indland
Udland
24 timer
Penge
Kriminalitet
Politik
Kultur
EU
Vejret
Baggrund
Billedserier
Lydbilledserier
Lyd/Video
TV
Radio
Sport
Regionalt
International
Nyhedsbrev
Mobil
Kontakt
Søg

Katastrofen i Kolding Til tema forsiden
 
Økonomisk umulighed at flytte fyrværkeriproduktionen ud af byerne
5. november 2004 17:35 Penge
Fyrværkeribranchen anser økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen plan om, at alle fyrværkerivirksomheder skal ud af bymæssig bebyggelse som urealistisk. Heller ikke myndigheder og eksperter i planlovgivning vurderer forslaget som helt enkelt.

- Hvis virksomhederne har de fornødne godkendelser til deres virksomhed, kan der opstå et ekspropriationsproblem - det vil sige, at man skal ekspropriere, siger Peter Pagh, professor på Juridisk Fakultet på Københavns Universitet.

Erstatning for flytning
Det betyder, at virsomhederne skal have erstatning for deres virksomheds reetablering et andet sted. Den løsning kan blive meget dyr for staten, og det afføder et nyt problem.

- Man skal tænke sig grundigt om, før man bare placerer virksomhederne i et industriområde. Hvis man placerer dem ved siden af en fabrik, der arbejder med lak, plastic eller maling, som udvikler giftige dampe ved brand, har man et endnu større problem, siger Peter Pagh, som vurderer, at den sikreste placering af fyrværkerivirksomheder er ude på landet.

Regelsættet undersøges
Beredsskabsstyrelsen udarbejder reglerne for opbevaring af fyrværkeri herhjemme. I øjeblikket gransker styrelsen det eksisterende regelsæt for at vurdere, om der skal laves ændringer.

Konsekvensen af ulykken i Kolding kan blive krav om længere afstand fra fyrværkerilagre til anden bebyggelse, mindre lagre eller lignende. Der kan ifølge underdirektør i Beredskabsstyrelsen Jørgen Holst også blive tale om opdeling af lagerbygninger eller opbygning volde rundt om. Men et decideret krav om udflytning kan styrelsen ikke stille alene.

Unødvendig flytning
Fyrværkeri-fabrikanternes brancheforening mener, at det er både urealistisk og unødvendigt at flytte alle fabrikker og lagre ud til isolerede landområder.

- Man bliver nødt til at holde hovedet koldt og vurdere situationen inden man tager beslutningen. Der er jo meget stor forskel på, hvor stort et varelager de forskellige fabrikker ligger inde med. Og rent økonomisk er den ikke realistisk, da mange fabrikker ganske enkelt ikke ville have råd til at bygge nyt og flytte, siger Lars Schou Hansen, som er talsmand for fyrværkeribrancheforeningen og direktør på LCH Import i Aalborg.

Landområder siger nej
Han peger også på, at det er meget svært at få lov til at lægge en fyrværkerivirksomhed i et landområde.

- Rent praktisk er det meget svært at få en tilladelse til at bygge industriejendomme på landområder. Der er meget politik i det, og det kan være en meget langsommelig affære, siger Lars Schou Hansen og tilføjer:

- Man kan da bare håbe, at ulykken i Kolding nu har fået nogle mennesker til at indse, at det er nødvendigt at lægge nogle virksomheder afsides.

Kommunen stritter imod
To fyrværkerivirksomheder har haft de problemer som Lars Schou Hansen taler om tæt ind på livet. Virksomhederne Fyrværco og Magic Pyroteknik, som begge ligger i Glamsbjerg på Fyn, har gennem længere tid forsøgt at få deres fabrikker placeret i landområder, men begge har mødt modstand og langsommelighed fra kommunen, når de har prøvet at indhente godkendelser til byggerierne. Begge håber, at ulykken vil være et incitament til at gøre godkendelsesprocessen hurtigere og mere smertefri.
 
Forsvaret skal opbevare farligt fyrværkeri
Fyrværkerifabrik i Kolding sprunget i luften
For meget fyrværkeri på lageret, mener politi
150 huse ubeboelige
Kritisk rapport om Seest-ulykken
Husejere i Seest hyrer private byggesagkyndige
Beboere stærkt påvirkede af gensyn
Fyrværkeriulykke koster 750 millioner kroner
Regeringen klar med fyrværkeriplan
Økonomisk umulighed at flytte fyrværkeriproduktionen ud af byerne
Brand på fyrværkerifabrik på Sjælland
Jord og vand forurenet efter fyrværkeribrand
Slut med kæmperaketter
Fyrværkerifabrik sprunget i luften
Billeder fra katastrofeområdet
Seest efterforskningen ligner en skandale (Magasinet Søndag)
Video fra helikopter over katastrofeområdet dagen efter eksplosionerne.
Fyrværkeriekspert Jan Petersen, Beredskabsstyrelsen: Fabrikken var kendt som sikker.
Naboerne har tidligere klaget over fyrværkerifabrikken.
Kolding blev i går ramt af en af de største ulykker nogensinde herhjemme (TV AVISEN 18:30)
Tæt på miljøkatastrofe (TV AVISEN 18:30)
TV AVISEN fulgte familie (TV AVISEN 18:30)
Gribende gensyn (TV AVISEN 18:30)
Jeppe Ligaard fra DR Vejle rapporterer live fra området under en af de største eksplosioner.
Følg den seneste udvikling hos Kanal 94 i Vejle
Se TV-udsendelse om Seest-ulykken (Viden Om)
Redegørelse om ulykken i Seest (Kolding Politi)
 Til toppen    Du er her: Forside / Baggrund / Articles