Sidens topdekoration
Spacer  
Spacer
Lise Nørgaard, forfatter:
Hvorfor overhovedet fejre dagen?
Dagen har nok ikke den store relevans for børn og unge. Men for os, der levede den gang, har dagen stor betydning. Vi kan huske glæden ved at blive befriet efter fem år.
Jeg ville være glad, hvis der var flere, der havde lyst til at mindes og være bevidste om dagen. Men man kan jo ikke tvinge nogen til at synes, det er relevant. Min bedstefar talte ikke om andet end krigen i 1864, og det synes vi børn jo var lidt komisk. Sådan har mange det nok også i dag, når vi ældre taler om anden verdenskrig.
Jeg var på Roskilde Dagblad den dag, vi blev befriet. Vi havde brædder for vinduerne, så der ikke sivede lys ud fra lokalerne. Da befrielsen var en realitet, rev vi brædderne af og hev mørklægningsgardinerne ned. Mange af mine venner, som var frihedskæmpere, der måtte gå under jorden, dukkede op, og der var stor gensynsglæde.
Hvad bør være hovedbudskabet om besættelsen til den opvoksende generation?
Hovedbudskabet bør være, at det ikke er nogen selvfølge, at man har sin frihed. Man må have medfølelse med de nationer, der ikke har den frihed.
Vi gamle hønisser fra den tid opfatter meget i verdenssituationen anderledes. Da Muren faldt havde østtyskerne jo i årtier prøvet at leve spærret inde i et kæmpe fængsel. Den følelse, de må have haft, da Muren faldt, den følte vi, der havde prøvet at leve under en besættelse, meget stærkere end de, der aldrig har prøvet det. Vi tænkte meget på de mennesker, der nu fik deres frihed.
Hvordan fejrer du selv befrielsen?
Jeg sætter lys i vinduerne, som jeg altid har gjort, og så går jeg en tur med hunden og undrer mig over hvor få lys, der er i vinduerne. Folk glemmer nok at gøre det, og det skal jeg ikke bebrejde nogen.

Hvad mener andre om befrielsens betydning i dag:

Søren Krarup, sognepræst, mf, Dansk Folkeparti:
"Befrielsen vil blive fejret lige så længe, der er noget, der hedder Danmark. Om et par hundrede år vil man fejre den på samme måde, som man i dag fejrer stormen på København."
Læs mere.
Anders Fogh Rasmussen, statsminister, Venstre:
"Befrielsen i 1945 er en af de vigtigste begivenheder for Danmark i det 20. århundrede. Besættelsen formede på godt og ondt det danske samfund..."
Læs mere.
Hanne Vibeke Holst, forfatter:
"Vi skal fejre dagen, absolut. Krigen er vigtig for vores forståelse af danskhed, og for hvem vi er. Det er vigtigt at huske, at krige opstår, selv om vi lever i en fredsperiode."
Læs mere.
Søren Fauli, filminstruktør:
"Vi ønskede ikke, at tyskerne var her. De forsvandt, og vi blev frie. Så hvis man ser frihed som en religion, så er det en meget vigtig dag."
Læs mere.
Claus Bryld, professor:
"Den internationale sejr over nazismen og Hitler-Tyskland er det vigtigste. Den lagde grundlaget for en positiv udvikling i Vesteuropa og Skandinavien."
Læs mere.

Anette Warring, ph.d.:
"Man kan derfor bruge besættelsen til at spørge sig selv: Hvad ville jeg have gjort, og hvad kan jeg lære af den i dag."
Læs mere.

Thøger Seidenfaden, chefredaktør, Politiken:
"Det er jo det voldsomste, som er overgået Danmark i mands minde, selv om det selvfølgelig er færre og færre, der har en personlig erindring om det."
Læs mere.

Peter Øvig Knudsen, forfatter og journalist:
"Det enkelte menneske må være parat til at tage stilling til, hvordan han eller hun synes, det er rigtigt at handle i den situation og ikke bare bevidstløst og ansvarsløst lade begivenhederne ske."
Læs mere.


gBook2 Error:
Denne komponent er spærret for afvikling fra det aktuelle domæne (dr.dk:80)
Kontakt forum'ets administrator, der vil kunne lukke op for dette forum fra Administrator-menuen (Indstillinger/Generelt)

Spacer
Lidt af hvert
Spacer
Spacer

Hør befrielsesbudskabet som det lød den 4. maj 1945 (cirka 2 min. og 38 sek. inde i klippet).

Tidslinjen over befrielsesugen giver dig overblik over de vigtigste begivenheder
Få afprøvet din viden med vores quiz
Ofte stillede spørgsmål om befrielsen besvares her
Tænder du lys i vinduet for at markere befrielsen?
Spacer
Spacer
Ja, altid
Ja, når jeg husker det
Nej
Ved ikke

Spacer
P1 stiller skarpt på befrielsen
Spacer
Spacer
P1 sætter fokus på tiden, hvor det danske folk igen blev frit
Spacer
P1 om folkestrejken
Spacer
Spacer
Historien om da danskerne for alvor fik den tyske besættelsesmagt på hælene
Spacer
Med tyske øjne
Spacer
Spacer
I tre uger viser DR2 dokumentarprogrammer, film og interviews, der fortæller historien om krigen set med tyske øjne...
Spacer
Besættelsen set med børns øjne
Spacer
Spacer
Barndomshistorier: TEMA om besættelsen
Spacer
Nationalmuseet
Spacer
Spacer
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet
Spacer
Spacer