Hvad er forskellen mellem realkredit og SDO?

Fremover skal boligejere ikke bare beslutte om lånet skal være fastforrentet eller flex, men også om det skal være et traditionelt realkreditlån eller et SDO-lån. Men hvad er egentlig forskellen?

Med de nye SDO-lån kan man ikke længere slå op i avisen og se dagens kurs på sit boliglån. (Foto: Katrine Nielsen Jensen © DR)

Når bankerne d. 1. juli får mulighed for at tilbyde boligejere de nye særligt dækkede obligationslån - SDO-lån - så bliver det store spørgsmål blandt forbrugerne sikkert: Hvad bliver prisen? Og vil lånene blive billigere eller dyrere end de traditionelle realkreditlån?

QuickVote: SDO-lån

Svaret vil kun tiden vise - men lånene skiller sig dog ud fra hinanden ved, at der med de nye lån ikke er en direkte sammenhæng mellem lån og obligationer.

De traditionelle boliglån

Et traditionelt realkreditlån bygger normalt på obligationer med samme løbetid - for eksempel 30 år.

Det gør, at man altid kan følge kursen på obligationerne. Og vil man indfri sit lån, så køber man bare obligationerne tilbage til dagskurs eller til max kurs 100.

Den store forskel på det traditionelle realkreditlån og de nye SDO-lån er altså, at SDO-lånene er meget mere uigennemsigtige.

Slut med at slå kursen op i avisen

Banken låner dig så at sige en sum penge og aftaler en rente med dig - men du kan ikke som ved det traditionelle realkreditlån slå op i avisen og se, hvad dagens kurs er.

Det betyder, at banken principielt kan tilbyde den ene kunde én rente, og den næste en anden for det samme lån - alt afhængig af, hvordan den bedømmer kundens kreditværdighed.

Ingen sammenhæng mellem lån og obligationer

Når det gælder et SDO-lån, så er der i princippet ingen direkte sammenhæng mellem lånet og den måde, det er finansieret på.

Det betyder, at banken kan udstede et lån, der svarer til realkreditlånet, men uden at der ligger en obligationsserie bag. Eller lånet kan være finansieret med obligationer med kortere løbetid.

Et 100-årigt lån uden afdrag

Det betyder også, at der ikke som ved traditionelle obligationslån nødvendigvis er nogen grænse for, hvor længe lånet skal løbe eller hvor lang en eventuel afdragsfri periode er. I princippet kan du blive enig med din bank om at tegne et 100-årigt lån uden afdrag.

Til gengæld kan du så ikke som ved traditionelle realkreditlån belåne hele 80 procent af din boligs værdi, men kun 70 procent. Den grænse stiger dog til 75 procent i 2009.

Samtidig kan SDO-lånene måske skabe noget mere usikkerhed i en tid med meget høje boligpriser. Lånet skal nemlig vurderes løbende, fordi det aldrig må overstige de 70 eller 75 procent af ejendommens værdi.

Billigere lån og flere valgmuligheder

Man kan så tænke, om der overhovedet er nogle fordele ved de nye lån? Ja, det kan der være.

Som boligejer giver de nye låns indtog på markedet flere valgmuligheder, og det vil betyde billigere boliglån for nogle danskere.

Bankerne vil formentlig være interesserede i at tilbyde en god rente på SDO-lånet til velstillede boligejere, der i forvejen har noget på kistebunden, i friværdi eller i aktier.

Facebook
Twitter