10 år efter bomberne: Danske Mickey husker rædselsnatten på Bali

Mens bomberne sprang på Bali for 10 år siden, befandt danske Mickey Bech sig på øen. Nu tænker han tilbage på den nat, der tog livet af 202 mennesker.

Julie Rasmussen og Mickey Bech vågnede op ved, at ruderne blev blæst ud på deres hotel, da to terrorbomber sprang 200 meter fra deres hotel. I en måned havde de rejst i Indonesien, hvor Mickey Bech er adopteret fra. (© Privatfoto)

Et enormt brag og lyden af glas, der knuses, vækkede Mickey Bech og hans kæreste kort efter midnat den 12. oktober 2002.

Ruderne på deres hotelværelse tæt på Kuta Beach på Bali blev blæst ud, og dele af loftet faldt ned i hovedet på dem.

Det danske par på 25 og 26 år skyndte sig op ad sengen. Endnu anede de ikke, hvad der var sket, men Mickey Bech tænkte, at det måtte være en kraftig gaseksplosion.

Først da de med en lommelygte i hånden havde fundet vejen ud af det mørklagte hotel og kom ud på gaden, gik det op for dem. To bomber var sprunget kun 200 meter fra deres hotel på barerne Sari Club og Paddy's Pub.

- Folk råbte: en bombe, en bombe. Kom væk - det kan være, at der kommer flere, fortæller Mickey Bech i dag.

Nøgne fødder på glasskår

Det syn, der mødte de unge danskere, da de kom ud på gaden, har printet sig fast i Mickey Bechs hukommelse.

- Der var glasskår og røg over det hele. Folk råbte og skreg og løb forblødte og med brandsår i hovedet. Nogle løb på bare tæer gennem skårene - de skulle bare væk derfra, siger han.

Sammen med de andre løb Mickey og Julie ned mod stranden, hvor de mødte et andet dansk par, der boede på et resort 500 meter væk. Mickey og Julie turde ikke vende tilbage til deres eget hotel, så de besluttede at overnatte på resortet.

Derfra ringede de hjem til deres forældre i Danmark og fortalte, at de ikke var kommet noget til.

To dage i undtagelsestilstand

Da bomberne sprang, havde Julie og Mickey rejst rundt i Indonesien i en måned. Et ørige, som Mickey Bech blev adopteret fra, da han var 14 måneder gammel. Der var kun to dage tilbage, índen de skulle hjem til Danmark. Men pludselig føltes to dage som lang tid.

- Vi ville bare gerne hjem, men det var umuligt at få billetter fra Bali til Danmark, fortæller Mickey Bech.

Det unge var nødsagede til at blive på Bali, der var i chok, særligt efter at det kom frem, at bomberne havde dræbt flere hundrede og såret endnu flere.

Dagen efter angrebet begav Julie og Mickey sig tilbage på deres hotel for at hente deres bagage.

- Alt var spærret af. Der var store huller i jorden og en masse hvide lagner, hvor der lå døde under. Det var lidt uhyggeligt, men det var godt for os at komme tilbage til det sted for at se det.

Maveonde reddede parret

I dagene, mens de ventede på at komme hjem, tænkte Julie og Mickey meget over, at det kunne have været dem. De kunne have været døde - ligesom de 202 andre og de tre danske piger Cecilie Lærke, Lise og Anette.

Parret havde planlagt at tage hen på Sari Club for at sige farvel til Bali og Kuta Beach.

- Vi havde hørt, at det var et rigtig skandinaversted og aftalt, at vi skulle derhen, så vi kunne afslutte ferien med god maner, fortæller Mickey.

Planen gik imidlertid i vasken, fordi Mickey fik ondt i maven og kvalme, efter at parret havde spist aftensmad. Derfor endte de med at gå hjem under dynen i stedet.

- Gudskelov fik jeg det dårligt, så vi ikke kom derhen. Det er rystende at tænke på, at vi kunne være havnet samme sted.

Bomber på afstand

Tilbage i Danmark forsøgte Julie og Mickey at sprede det budskab, at man ikke skulle lade sig skræmme af bomberne.

De mente, at gjorde man det og undlod at rejse, ville terrorbevægelsen al-Qaeda, som viste sig at stå bag bomberne, opnå det, de ønskede.

Mickey var god til at lægge afstand til rædselsnatten på Bali, men det var sværere for hans kæreste, fortæller han:

- Hun var meget ramt af det efterfølgende. Ved høje lyde kunne hun blive bange. Men vi fik talt tingene igennem, og med tiden blev det bedre. Nu tænker hun ikke så meget på det, men i går kom hun og sagde, at nu er det 10 år siden, at det skete. Men vi snakkede ikke så meget om det.

Rejser stadig

Et år efter bombeangrebet blev Mickey og Julie gift. I dag er Mickey fleksjobkonsulent i Hvidovre Kommune, og han og Julie bor med deres tre børn på 8, 6 og 2 år i Brønshøj.

(Foto: Mickey Bech © Privatfoto)

Mickey mener ikke, at oplevelsen på Bali for 10 år siden har påvirket familien negativt.

- I begyndelsen kom vi lidt tættere på hinanden. Og nu rejser vi mere end før i tiden. Vi elsker at tage til Thailand og til Østen, men vi tager ikke steder hen, hvor det er usikkert.

På Bali og flere andre steder i verden bliver 10 året for terrorbomberne markeret i dag ved flere ceremonier.