10 års kamp er slut for Mohamed

Efter otte måneders betænkningstid følger Integrationsministeriet nu en afgørelse fra FN's menneskerettighedskomite.

Efter 10 års kamp får 20-årige Mohamed El-Hichou nu mulighed for at vælge en uddannelse og tage et arbejde. (© DR)

Halvdelen af sit liv har 20-årige Mohamed El-Hichou kæmpet for at få lov til at bo hos sin far i Danmark.

Nu er det lykkedes. Integrationsministeriet har besluttet at give ham opholdstilladelse - efter 10 år med afslag.

Mohamed El-Hichou er født i Marokko. Han er skilsmissebarn og boede som lille hos sine bedsteforældre. Hans mor giftede sig igen og fik en ny familie, mens faren boede i Danmark.

Ministeriet følger afgørelsen

Da bedsteforældrene døde for 10 år siden, ville faren have sin søn til Danmark. Men Udlændingeservice, byretten og landsretten sagde nej.

Sagen endte for FN's menneskerettighedskomite, som sidste år afgjorde, at Mohamed El-Hichou har ret til familieliv med sin far i Danmark.

Først otte måneder efter at FN's menneskerettighedskomite kom med sin afgørelse, har Integrationsministeriet valgt at følge efter og give Mohamed El-Hichou opholdstilladelse. Efter så lang tid og så mange afslag har Mohamed El-Hichou svært ved at tro, at han nu får papirer på, at han kan opholde sig i Danmark.

Men han er ked af, at det har taget så lang tid:

- Det synes jeg ikke, at jeg fortjener. Og det er ærgerligt, at jeg er gået glip af halvdelen af mit liv, hvor jeg ikke har kunnet lave noget.

- Nu har jeg endelig mulighed for at vælge den uddannelse og det arbejde, som jeg ikke måtte tidligere, siger Mohamed El-Hichou til DR Nyheder.

Afgørelsen vil blive brugt

Han har gennemført 10. klasse og drømmer om at læse til pædagog. Men det var ikke muligt uden en opholdstilladelse og et cpr-nummer. Med papiret fra Integrationsministeriet i hånden vil han nu forsøge at komme ind på pædagoguddannelsen.

- I hvert fald har jeg mange planer, siger Mohamed El-Hichou.

Jytte Lindgård, formand for Udlændingeretsadvokater, mener, at Danmark fortolker reglerne omkring familiesammenføring og børnefamiliesammenføring alt for restriktivt.

Hun forudser, at afgørelsen vil får stor betydning for lignende sager i fremtiden.

- Vi er mange, der vil anføre denne afgørelse, når vi søger Udlændingeservice og Integrationsministeriet om familiesammenføring, siger advokat Jytte Lindgård.

Facebook
Twitter