10 eksempler: Sådan har toppen af dansk erhvervsliv været med til at skaffe test, sprit og værnemidler

Lego, Novo Nordisk, Ørsted, Mærsk og Carlsberg er blandt de store virksomheder, der har samarbejdet med myndigheder om værnemidler og testudstyr under coronakrisen.

Novo Nordisk, Mærsk, Carlsberg, Lego, Bestseller, Dansk Industri og Dansk Erhverv.

De er alle en del af det private erhvervslivs

superliga
. Samtidig er de blandt de store danske virksomheder og interesseorganisationer, der trådte til, da hylderne med værnemidler var ved at være tomme i marts måned.

Siden har de store virksomheder og interesseorganisationer haft et tæt samarbejde med offentlige myndigheder. På flere områder så tæt, at eksperter kalder det "usædvanligt" og "exceptionelt".

DR
har herunder samlet 10 eksempler på, hvordan toppen af det private erhvervsliv har bidraget med indkøb og produktion af værnemidler, medicinsk udstyr og test til at undersøge for coronavirus.

De tre eksperter,

DR
har talt med, kalder det positivt og succesfuldt, at dansk erhvervsliv trådte til, da det offentlige pandemiberedskab var i
akut
krise.

Men samtidig understreger eksperterne, at det er vigtigt at få kortlagt og

evalueret
åbent, præcis hvilken rolle dansk erhvervsliv har spillet i planlægningen og koordineringen under coronakrisen.

Åbenheden er ifølge eksperterne vigtig for at sikre, at samarbejdet er foregået ordentligt.

1

Private aktører med i statens krisestyring

Anne H. Steffensen (tv) er adm. direktør i Danske Rederier. Og Lars Frelle-Petersen (th) er direktør i Dansk Industri. De har begge spillet en central rolle i regeringens kriseberedskab ledet af Rigspolitiet.

Dansk erhvervslivs store interesseorganisationer Dansk Industri, Dansk Erhverv og Danske Rederier har været inviteret helt ind i statens kriseberedskab. Det viser oplysninger fra erhvervslivet selv og dokumenter, som DR har fået indblik i.

I begyndelsen af marts 2020 blev direktør i interesseorganisationen Dansk Industri, Lars Frelle-Petersen, udpeget til at indgå i Den Nationale Operative Stab (NOST), der skal sikre koordinering mellem

myndighederne
i en krisesituation, og som ledes af
Rigspolitiet
.

Her skulle Lars Frelle-Petersen ifølge Dansk Industri fungere som koordinerede led mellem

myndighederne
, sundhedsvæsnet og industrien.

Det tætte bånd mellem Dansk Industri og de offentlige myndigheder kom ifølge Dansk Industri også til udtryk 11. marts. Det var dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) om aftenen

varslede
på et
pressemøde
, at Danmark ville lukke ned på grund af coronakrisen.

Inden udmeldingen ringede finansminister Nicolai Wammen (S) til Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen og sagde ”nu gør vi det”. Det fortæller Dansk Industri i et nyhedsbrev.

Udover Dansk Industri har også Dansk Erhverv og Danske Rederier været en del af enheden NSR Forsyning under NOST sammen med politidirektører og sundhedsmyndigheder. NSR Forsyning har haft til opgave at skaffe værnemidler og udstyr til sundhedssektoren under coronakrisen.

Direktør i Dansk Erhverv, Betina Hagerup, har i den forbindelse udtalt, at ”En ekstraordinær situation kræver

ekstraordinære
løsninger. Det er aldrig før set, at de private aktører trækkes helt ind i kernen af det nationale beredskab.”

Et hidtil fortroligt dokument fra

Rigspolitiet
viser, hvordan organiseringen af NSR Forsyning så ud 30. marts 2020.

Her fremgår det, at Anne H. Steffensen, der er direktør i Danske Rederier, har spillet en central rolle i den stabsfunktion, der har haft fokus på at få transporteret værnemidler og testudstyr til Danmark.

Derudover har hun også haft en funktion i forhold til at få produktion af håndsprit i gang i Danmark.

Direktør i Dansk Industri, Lars Frelle-Petersen, har haft en central funktion i forhold til at skaffe værnemidler og sætte produktion af værnemidler i gang i Danmark.

Og en specialkonsulent i Dansk Erhverv, har haft til opgave at sikre kommunikation og visitation i forhold til at gennemgå

henvendelser
fra danske virksomheder, der kunne levere værnemidler og medicinsk udstyr til det danske
sundhedsvæsen
, viser det nu offentliggjorte dokument.

Samtidig står ansatte i Carlsberg og Ørsted nævnt som nøglepersoner i forhold til at skaffe håndsprit sammen med

myndighederne
. Og en ansat i Novo Nordisk står som nøgleperson i forhold til testkapacitet sammen med personer fra Sundhedsministeriet, Region Hovedstaden og Statens Serum Institut.

2

Donation fra Bestseller

Direktør Anders Holch Povlsen og koncernen Bestseller står bag en donation på 100.000 test for antistoffer fra den kinesiske producent Livzon (Arkiv). (Foto: Joachim Ladefoged)

I marts gav en

anonym
donor 100.000 testkit til landets regioner fra den kinesiske producent Livzon. Formålet med testkittene var, at sundhedsvæsnet kunne teste for, om personer havde
antistoffer
mod coronavirus. Donationen havde en værdi på 4,5 millioner kroner.

I begyndelsen af maj kom det frem, at det var Anders Holch Povlsen, ejeren af det store, danske tøjfirma Bestseller, der stod bag donationen gennem fonden Bestseller Foundation.

- Jeg og vores virksomhed har ingen som helst kendskab til medicinalindustrien eller Livzon, men da krisen udviklede sig i marts, var vi i løbende dialog med vores ledelse i Kina, og om hvordan coronakrisen var

håndteret
der, har Anders Holch Povlsen udtalt i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden, hvor han uddybede:

- Kollegerne i Kina forstod ikke strategien i Danmark, og da de stødte på dette firma i Kina, der var anerkendt og kunne levere antistoftest, så besluttede Bestseller Foundation, at vi ville være operative og hjælpe med en donation. Det var midt i marts, hvor regionerne nærmest løb tør for testkapacitet, og alt så sort ud.

Efter donationen fra Bestseller Foundation besluttede Danske Regioner og Region Hovedstaden i fællesskab at købe 1,4 millioner testkit fra Livzon for en pris på 60 millioner kroner.

Testene er blevet brugt til at måle

antistoffer
hos bloddonorer og
sundhedspersonale
.

I april fortalte Politiken, at de indiske sundhedsmyndigheder havde droppet antistoftestene fra Livzon. Og Statens Serum Institut har vurderet, at testene fra Livzon kun har en sensitivitet på 77 procent, og derfor vil instituttet ikke bruge dem.

20. maj oplyste Region Hovedstaden så, at den vil have Livzon til at erstatte leverancen af de 1,4 millioner antistoftest, som regionerne har købt ind i fællesskab, fordi de har vist en følsomhed på kun 69 procent.

Foruden donationen af de 100.000 test fra Livzon, har Anders Holch Povlsen fra Bestseller oplyst til Jyllands-Posten, at han står bag en donation på 40 millioner kroner, der er gået til regionerne under coronakrisen.

3

Hemmelig donation

Den kinesiske virksomhed BGI åbnede i 2010 sit europæiske hovedsæde i København. Under coronakrisen har en dansk virksomhed, der ønsker at være anonym, doneret testmaskiner fra BGI til det danske sundhedsvæsen. Billedet er fra 2012, hvor BGI fejret sine første to år i Danmark. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

En

anonym
dansk virksomhed har doneret seks testmaskiner sammen med 200.000 test fra den kinesiske medicinalvirksomhed, BGI.

Maskinerne er fragtet fra Hong Kong og er blevet placeret på Herlev Hospital, Hvidovre Hospital, Slagelse Hospital, Sygehus Lillebælt, Aalborg Universitetshospital og Århus Universitetshospital.

Testmaskinerne og udstyret har en samlet værdi af cirka 35 millioner kroner, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danske Regioner. - Vi er meget taknemmelige for de mange tilbud om hjælp, vi oplever fra erhvervslivet. Både når det drejer sig om konkrete donationer som denne, og når det handler om rent faktisk at fremskaffe varer på et presset

globalt
marked, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner, i
pressemeddelelsen
fra 23. april.

I meddelelsen står også, at "regionerne løbende kan bestille og købe endnu mere udstyr, så maskinerne vil kunne teste flere end de 200.000, som der nu er modtaget udstyr til".

Region Hovedstaden har siden oplyst til Politiken, at regionen efter donationen har "købt yderligere testudstyr til maskinerne fra BGI".

4

Lægemiddelstyrelsen gav opgave til private organisationer

Da det i slutningen af marts stod klart, at der manglede værnemidler i Danmark, bad Lægemiddelstyrelsen interesseorganisationerne Dansk Industri og Dansk Erhverv samt brancheorganisationen Medicoindustrien om en tjeneste.

Det fortæller direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, blandt andet om i klippet herover, som er fra et

pressemøde
om corona den 24. marts 2020.

Lægemiddelstyrelsen ville gerne samarbejde med de tre aktører om at koordinere et nationalt samarbejde om at omstille dele af Danmarks industriproduktion til værnemidler som isolationsdragter, mundbind og håndsprit.

Dansk Industri beskrev selv, at opgaven også havde det formål "at frasortere

henvendelser
og ideer – ofte fra enkeltpersoner – som ikke kan lade sig gøre."

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, udtalte sig sådan her i forbindelse med henvendelsen fra Lægemiddelstyrelsen:

- Vi går fra DI's side ind og tager denne opgave på os, så travle myndigheder ikke skal bruge tid på tvivlsomme projekter. Vi står over for en alvorlig og altomfattende samfundsopgave, som virksomhederne - og DI som deres organisation - meget gerne bidrager til at løse.

- Samarbejdet er endnu et stærkt eksempel på, hvor vigtigt privat-offentligt samarbejde er for et velfungerende samfund. Også i en så ødelæggende krisesituation som denne.

5

Samarbejde om spritfabrik

Kronprins Frederik besøger Re Energy, som fremstiller ethanol til håndsprit i Kalundborg i samabejde med Carlsberg, Ørsted og staten. Besøget fandt sted den 15. maj 2020. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Under coronakrisen har staten oprettet et

midlertidigt
konsortium under
Rigspolitiet
sammen med Carlsberg, Ørsted og virksomheden Re Energy.

Konsortiet står for nødproduktion af ethanol, som bliver brugt i desinfektion som håndsprit og har fået særlig opmærksomhed fra både kronprinsen og statsministeren.

Re Energy er et helt nyt firma, som blev etableret 30. marts 2020 af erhvervsmanden Karsten Ree.

31. marts købte Re Energy et bioethanolanlæg i Kalundborg af virksomheden Ørsted. Anlægget har ligget hen siden 2017.

2. april ansøgte Re Energy Miljøstyrelsen om at få lov til at producere ethanol på anlægget i Kalundborg. Ethanol bliver brugt i håndsprit.

Dagen efter afgjorde Miljøstyrelsen, at Re Energy i en

begrænset
periode fra 7. april til 30. september kan producere ethanol med hjælp fra Carlsberg, uden at der skal gives særskilt miljøgodkendelse.

Produktionen af ethanol på anlægget i Asnæs gik hurtigt i gang med hjælp fra Carlsbergs bryggeri i Fredericia, der sørger for, at der hver uge bliver fragtet 1,4 millioner liter alkobase til Re Energy.

Carlsberg Fonden og Novo Nordisk Fonden har givet 17,5 millioner kroner til produktion af ethanol på anlægget i Asnæs. Målet er, at anlægget skal producere 36.000 liter ethanol i

døgnet
.

15. maj besøgte kronprins Frederik Re Energy i Kalundborg. I den forbindelse udtalte Dansk Industris direktør og repræsentant i NSR Forsyning, Lars Frelle-Petersen:

- Det var en stor glæde at kunne fremvise et flot resultat af danske virksomheders og fondes samarbejde for kronprinsen. Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet har vist samfundssind og sammen med Ørsted og Re Energy leveret et stort bidrag til at få Danmark igennem krisen. Det kan vi som land godt være stolte af.

Det Danske Kongehus lagde også en

omtale
af
kronprinsens
besøg ud på sin Instagram-profil med billeder taget af DI:

Samme dag som kronprinsen besøgte Re Energy besøgte statsminister Mette Frederiksen Carlsbergs bryggeri i Fredericia, der producerer den alkobase, der fragtes til anlægget i Kalundborg for at lave håndsprit.

Erhvervsminister Simon Kollerup har også haft rosende ord for samarbejdet:

- Som erhvervsminister er jeg utrolig stolt over at se, hvordan danske virksomheder står sammen, tager ansvar og hjælper til, hvor der er brug for det. Vi befinder os i en situation, der kræver

ekstraordinære
tiltag
og nye samarbejder på tværs for at løse vores udfordringer, siger han i en pressemeddelelse fra Carlsberg.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden, at de deltagende parter i det

midlertidige
konsortium ikke vil tjene penge på produktionen af ethanolen.

Og ifølge direktør i Re Energy, Henrik Maimann, er planen, at Re Energy skal producere bioethanol, når produktionen af ethanol til håndsprit er færdig.

6

Mærsk og luftbroen

A.P. Møller - Mærsk A/S hovedkvarter ligger på Esplanaden i København. Virksomheden har stået for en luftbro mellem KIna og Danmark. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

I begyndelsen af april etablerede Mærsk en luftbro mellem Danmark og Kina, og Mærsk kom til at stå for at facilitere indkøb og levering af mindst 24 sendinger af værnemidler og medicinsk udstyr i samarbejde med Danske Regioner.

I en pressemeddelelse, som Region Hovedstaden udsendte 2. april, sagde administrerende direktør i A. P. Møller Holding, Robert M. Uggla, at han var "glad for muligheden for at bringe Mærsks netværk, sourcing og transportkompetencer på banen og hjælpe danskerne med de i tiden helt essentielle værnemidler og respiratorer".

8. april landede det første store fragtfly i Københavns Lufthavn med værnemidler, og det fortalte Robert M. Uggla om på Twitter:

Da det store fragtfly landede i Københavns Lufthavn, var kronprins Frederik til stede og roste indsatsen på

Instagram
.

Også Danske Regioner gik på sociale

medier
for at fortælle om fragten fra Kina.

Som respons på Danske

Regioners
tweet
spurgte en Twitter-bruger ind til, hvad det vil sige, at Mærsk har faciliteret flere ladninger af værnemidler.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), svarede på Twitter, at ”Mærsk har doneret 20 millioner kroner, hvilket svarer til indkøb og fragt af cirka halvanden flytransport med værnemidler ud af de omkring 20 transporter, vi forventer fra Kina. Det er vi meget taknemmelige for.”

Det er A. P. Møller Fonden, der har doneret de 20 millioner kroner.

Mærsk har dedikeret en hel hjemmeside til luftbroen, og ifølge Mærsk har flyene i luftbroen leveret 277 tons personlige værnemidler til danske og svenske sundhedsarbejdere fra begyndelsen af april og indtil 13. maj.

Da manglen på værnemidler nu er blevet mindre kritisk, gik fragten af værnemidler i midten af maj over til søtransport. Næste last når frem til Danmark i slutningen af juni.

7

DSV og logistikken

Øverste chef for transport- og logistikvirksomheden DSV, Jens Bjørn Andersen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

I marts måned havde NSR Forsyning under NOST behov for at få skaffet værnemidler fra Kina til Danmark. Og indsatsen fra Mærsk var ikke nok.

- Vi skulle med andre ord lynhurtigt finde de rigtige

producenter
af personlige værnemidler ude i Kina og få styr på logistikken hjem til Danmark, og det var det, som blandt andet førte os til DSV.

Sådan fortæller Svend Larsen, der til daglig er politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi, men har været leder af NOST under

Rigspolitiet
, i en nyhed på danske DSV’s hjemmeside.

Den store transport- og logistikvirksomhed DSV beskriver, hvordan virksomheden har etableret forsyningskæder af personlige værnemidler fra hovedsageligt Kina, men også fra USA, Australien og flere lande i Europa.

I Kina har der ifølge C20-virksomheden siddet en gruppe af DSV-folk med speciale i

eksport
, som har opbygget forsyningskæder fra
producenter
af personlige værnemidler.

Og "i Danmark er en række eksperter inden for luftfragt, søfragt, vejtransport og lagerlogistik placeret 'on site' ude i regionerne og kommunerne for at supportere de offentlige indkøbsorganisationer i deres arbejde", skriver DSV på sin hjemmeside.

Kenni Nielsen, der er centerchef for forsyningsstaben i

Rigspolitiet
, udtaler i DSV's artikel, at
Rigspolitiet
har haft mulighed for at overvåge DSV's forsyningskæder:

- Lige fra indkøbsordren er givet til varerne ligger på lager i Danmark. Monitoreringen har skabt gennemsigtighed, tryghed og bidraget til en langt større forsyningssikkerhed, fordi vi har kunne handle ud fra et samlet billede.

8

Lego og Grundfos har omlagt produktion

Lego er blandt de store virksomheder, der omlagde sin produktion for at producere værnemidler eller medicinsk udstyr til det danske

sundhedsvæsen
, da det offentlige meldte ud, at der var brug for flere værnemidler i marts.

Lejetøjsproducenten Lego gik i gang med at producere 13.000 visirer dagligt. En historie, der gik verden rundt, og blev fortalt til de 5,7 millioner følgere, Lego har på

Instagram
., som det ses i billedet herover.

Også Grundfos, der producerer pumper, gik i marts i gang med at producere ansigtsvisirer til

sundhedspersonale
i Danmark.

9

Novo Nordisk Fonden og TestCenter Danmark

Novo Nordisk Fonden har doneret 250 millioner kroner til projektet TestCenter Danmark, der går ud på at udvide antallet af test for corona til 20.000 pr. dag. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

TestCenter Danmark er endnu et eksempel på et tæt samarbejde mellem

myndighederne
og og erhvervslivet - her Novo Nordisk Fonden.

Mens der i marts var kritik af, at

myndighederne
ikke testede befolkningen nok for coronavirus, opstod ideen til det, der blev TestCenter Danmark.

TestCenter Danmark blev rullet ud i maj og er et samarbejde mellem blandt andre Statens Serum Institut, sundhedsministeriet, Danske Regioner og Novo Nordisk Fonden.

Målet med TestCenter Danmark er, at 20.000 danskere skal testes for coronavirus i

døgnet
i 16 hvide telte, der er stillet om rundt i landet. Testene bliver herefter fragtet til Statens Serum Institut, hvor de bliver analyseret.

Et af landets 16 telte, hvor man kan blive testet for corona, ligger på Aalborg Kaserne. Her kan man også blive testet for, om man har antistoffer mod corona i blodet og dermed har været smittet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

TestCenter Danmark vil både teste for coronavirus og for

antistoffer
, som kan vise, om en person har været smittet med coronavirus.

Viceadministrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, Niels Peder Nielsen, har udtalt til Berlingske, at Novo Nordisk Fonden havde en samtale med Sundhedsministeriet og Statsministeriet den 26. marts om at støtte TestCenter Danmark.

Dagen efter besluttede Novo Nordisk Fondens bestyrelse at donere 250 millioner kroner til at etablere TestCenter Danmark under Statens Serum Institut.

Det var først mere end tre uger senere, den 21. april, at planen om TestCenter Danmark blev meldt offentligt ud. Her fortalte regeringen en ny teststrategi, der går ud på at teste langt flere danskere.

Samtidig med, at den nye strategi blev meldt ud, oplyste Danske Regioner, at Novo Nordisk Fonden ikke bare har doneret 250 millioner kroner til TestCenter Danmark, men også "har bistået med mandskab og teknologi til etablering og gennemførelse af test".

28. april lagde Novo Nordisk Fonden denne video ud, hvor fonden fortæller om TestCenter Danmark med faglig direktør ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.

Novo Nordisk Fonden har oplyst, at den udover de 250 millioner kroner til TestCenter Danmark har bevilget støtte på knap 85 millioner kroner til 40 forskellige Covid-19-projekter – herunder flere danske forskningsprojekter.

10

Novo Nordisk laver test med Rigshospitalet

Novo Nordisks laboratorium i Måløv uden for København, hvor der bliver arbejdet med at udvikle test. (Foto: novo nordisk)

Og vi bliver i Novo Nordisk-regi, for virksomheden Novo Nordisk har også været med til at udvikle en ny test for coronavirus sammen med

Rigshospitalet
og den fynske virksomhed Pentabase.

Novo Nordisk og

Rigshospitalet
gik i marts sammen om et
pilotprojekt
i et af Novo Nordisk' laboratorier i Måløv uden for København for at undersøge, om virksomheden fremover kunne være med til at udføre test for det danske
sundhedsvæsen
.

I dokumentet over organiseringen i NSR Forsyning under

Rigspolitiet
bliver Novo Nordisk nævnt som en nøglevirksomhed inden for test. Og det har virksomheden vist sig at blive i forhold til at øge testkapaciteten i Danmark.

I slutningen af marts gik Novo Nordisk igang med køre test for corona gennem sit laboratorium. I den forbindelse sagde Lars Wichmann Madsen, funktionschef i forskning og udvikling hos Novo Nordisk, sådan her i en pressemeddelse udsendt af Region Hovedstaden:

- Et hurtigt og effektivt samarbejde med Rigshopitalet betyder nu, at vi er klar til teste for coronavirus hos Novo Nordisk. Vi går i gang med at teste fra i dag, hvor en række medarbejdere fra vores forskningsafdelinger i Måløv har meldt sig til at bidrage til kampen mod corona, så vi sammen med personale fra det danske

sundhedsvæsen
kan være med til at øge kapaciteten for tests i den kommende tid.

I en artikel på foreningen Danske Bioanalytikeres hjemmeside understregede vicedirektør på

Rigshospitalet
, Per Jørgensen, den 10. april, at Novo Nordisk ikke har adgang til patientfølsomme data, og at Novo Nordisk ikke har direkte adgang til hospitalernes laboratorisystemer.

Rigshospitalet
har taget imod, at Novo Nordisk betaler både lønninger og laboratorieomkostninger og dermed alle
udgifter
ved analyserne. Per Jørgensen har over for Danske Bioanalytikere
afvist
, at det er konkurrenceforvriderende i forhold til private udbydere:

- I den aktuelle situation, hvor hospitalerne har svært ved at efterkomme efterspørgslen, er Novos hjælp et meget værdifuldt

supplement
, sagde Per Jørgensen 10. april.

Facebook
Twitter