10 gange Frederik har ryddet forsiderne

Kronprins Frederik er livet igennem blevet fulgt tæt af pressen.

Pressemøde på Chateaux Caix efter prinserne kørte galt i Frankrig i 1988. (Foto: Jørgen jessen)

Kronprins Frederik fylder 50 år. Siden han blev født har pressen nysgerrigt fulgt med i hans liv. Vi har her samlet nogle af de største sager, der har bragt ham på forsiderne.

1

Hasteoverført fra Amalienborgs fødestue

Første gang kronprins Frederik ryddede forsiderne, var selvfølgelig den majnat i 1968, da han kom til verden. Kort før midnat, så han lige præcis nåede at blive et søndagsbarn.

Sådan én, der ifølge folketroen har heldet med sig, er begavet og venlig.

Det startede ellers dramatisk, da prinsesse Margrethe efter ni timers fødsel blev hasteoverført fra den interimistiske fødestue på Amalienborg til Rigshospitalet. Flere hundrede havde dagen igennem ventet spændt på slotspladsen, og mange holdt ud, selv da mørket sænkede sig. Men ingen af dem opdagede, at prinsessen i al hemmelighed blev transporteret ud af bagdøren.

Kort efter kom den lille prins til verden ved kejsersnit.

Prins Henrik overnattede på Rigshospitalet hos sin hustru, og Ekstra Bladet kunne bagefter fortælle, at rengøringskonerne havde nægtet at gøre baderummet i værelset rent, fordi rummet "skulle se ud, som da Henrik badede der". Og blandt sygeplejerskerne havde der været kamp om det franskbrød, han havde spist en skive af.

2

En Peugeot slår koldbøtter

Ifølge Ekstra Bladet var det en smule overskyet, men ellers tørt den augustdag i 1988, kronprins Frederik sammen med sin lillebror og to venner kørte galt under en ferie i Frankrig.

Prins Joachim sad bag rettet i den lille Peugeot, da han mistede kontrollen over bilen, som kørte ind i to vejtræer, slog et par koldbøtter ned af en skrænt og landede på taget lige ved bredden af floden Lot.

Kronprins Frederik brækkede kravebenet og fik en flænge i hovedet, og bilen blev totalskadet, men ellers skete der ikke prinserne og deres venner noget.

Dronning Margrethe reagerede med alvor på sagen.

- Jeg hverken kan eller vil skjule, hvor skuffet min mand og jeg er over prinsernes kørsel. Og jeg håber, dette kan bidrage til eftertænksomhed og omtanke fremover, lød det fra dronningen.

Et par dage efter blev prinserne trukket gennem et pressemøde på familieslottet Château de Cayx, hvor Ekstra Bladets journalist blandt andet lagde mærke til drueklaserne, der hang tungt på vinstokkene, og prins Henriks røde sokker, der "lyste langt væk".

Journalisten skrev også, at prins Joachim så så brødbetynget ud, at man ikke kunne lade være med at få ondt af ham.

3

18 meters katastrofe

Fire år senere - i 1992 - var den gal igen.

Kronprins Frederik havde været til en privat nytårsfest på Jazzhouse i København med sin daværende kæreste Malou Aamund. De to satte sig kort efter midnat ind kronprinsens bil.

Malou Aamund, der havde drukket for meget til at køre og desuden ikke havde noget kørekort, nåede at trille 18 meter ned ad gaden, før to betjente bankede på ruden.

Sagen fik store konsekvenser for prinsen.

I udlandet bragte medierne artikler som "Skandaleprinsen har gjort det igen" og "Flere problemer for Turbo-prinsen". Herhjemme var reaktionerne endnu voldsommere.

I seks dage i træk var kronprinsen på formiddagsavisernes forsider - en dag lød det på forsiden af Ekstra Bladet "Fri os for Frederik som konge". Det blev diskuteret, om tronfølgeloven skulle ændres, så den førstefødte ikke automatisk arvede tronen, danskerne blev spurgt, om de stadig mente Frederik egnede sig som konge, og DR sendte et debatprogram, hvor skandalen og monarkiets fremtid blev diskuteret.

4

Maraton-comeback

Stemningen mod kronprinsen blev vendt, da han nogle måneder senere løb sin første maraton og kom i mål i tiden tre timer, 22 minutter og 53 sekunder.

Det var kronprinsens løbemakker og universitetskammerat Erik Albæk, der så, at et maratonløb ville give kronprinsen den oprejsning, han havde brug for.

- Jeg tænkte, at hvis vi nu kan få ham til at løbe maratonløb (...) bare han vil være i stand til at spadsere over målstregen i Købehavn, har han mulighed for at gøre comeback, fortæller Erik Albæk i portrætbogen "Under Bjælken".

Og det fik han ret i. Aviserne skrev dagen efter om "Super prinsen" og konstaterede, at hans tid må "aftvinge respekt".

Kronprins Frederik med løbende livvagt til højre. (Foto: THOMAS SJØRUP)
5

En ud af fire frømænd

Agtelsen for den kommende konge steg endnu mere, da han i 1995 klarede en af de hårdeste militære uddannelser og nu kunne kalde sig frømand.

Kun fire af de oprindelig 13 elever på holdet klarede den hele vejen igennem.

Respekten for kronprinsen blev især tydelig, efter pressen i september blev inviteret til en opvisning, hvor journalisterne med egne øjne kunne se, hvad sådan en frømand skulle kunne, og lederen af uddannelsen kunne forsikre, at kronprinsen ikke havde nydt særlige privilegier.

Det var i frømandskorpset, at kronprinsen fik sit navn Pingo, som pressen straks tog til sig. Og så fik han i øvrigt også sin morfars sabel, som Dronning Ingrid overrakte ham, da han havde gennemført den ni måneder lange uddannelse.

6

Fire måneder i ødemarken uden skiftetøj

Kronprinsens fire måneders ekspedition i Grønland med Sirius 2000 blev også fulgt tæt af pressen.

Inden de tog afsted, jokede kronprinsen med, at han var klar til turen, og at han var glad for, at han fik lov at beholde sin blindtarm, som man tidligere fjernede på folk, inden man sendte dem ud på den slags ekspeditioner.

Turen gik 2.795 kilometer på hundeslæde gennem Grønland i godt minus 40 grader. De seks deltagere i ekspeditionen kørte på tre slæder med 29 hunde, og de havde hverken skiftetøj eller sikkerhedsfolk med.

Kronprinsen har efterfølgende beskrevet oplevelsen af at køre gennem det øde Grønland med ordene: "lidt som at være ude i verdensrummet".

Kronprins Frederik på træningstur med slædehundene som forberedelse til ekspeditionen 'Sirius 2000'. (Foto: KELD NAVNTOFT)
7

Godt kysset, Frede

Da kronprinsen gav australske Mary Donaldson det første offentlige kys, gik pressen helt i selvsving. Overskrifter som "Det første kys", "Kysset alle taler om", "Kysset", "Godt kysset, Frede" fyldte dagblade og ugemagasiner.

I BT bemærkede en journalist, at kronprinsens kys var lidt forsigtigt, hvis man sammenlignede med de kys, hans morfar havde givet Dronning Ingrid.

Dengang blev der ifølge avisen virkelig "kysset igennem", da den daværende kronprins Frederik "med et godt greb i nakken" trak sin elskede Ingrid ind til sig uden at tage hensyn til pressefotografer eller andre.

Kronprinsens kys blev på den måde analyseret forfra og bagfra, for hvad betød det? Var det mon et tegn på en forestående forlovelse? Eller kunne det, som mere forsigtige kommentatorer påpegede, lige så vel være et slags venskabeligt kys?

Mindre forsigtige kommentatorer gik straks videre til at spekulere i mulige bryllupsdatoer, og den "kendte astrolog Jørn Nielsen" spåede i Ekstra Bladet, at 22. august var dagen, hvor det nye par enten ville forlove sig eller gifte sig. Sådan gik det ikke helt.

Parret blev forlovet 8. oktober 2003 og giftede sig året efter 14. maj.

8

Brylluppet

Aldrig har kronprinsen dog fået så meget omtale, som da han 14. maj 2004 giftede sig med Mary Donaldson. Hele kongeriget så med, da den deres nye kronprinsesse gik op af kirkegulvet i Vor Frue Kirke, og kronprinsen fik tårer i øjnene.

Og alle fulgte med, da kronprinsen holdt talen til sin brud, hvor han blandt andet sagde sådan her:

- Jeg var kun to dage gammel i Australien, og vores skæbne var beseglet. Dog stadig ubevidst for os begge, men den udstråling, du har, skinnede klart og stærkt for mig fra vores første møde. Siden da er jeg blevet forblændet og afhængig af den.

Mens brylluppet blev fejret på Fredensborg Slot, fejrede omkring 100.000 det i de Københavns gader, hvor politirapporterne dagen efter kunne fortælle, at 41 var blevet anholdt.

Kronprins Frederik kysser sin brud, Kronprinsesse Mary, under bryllupsmiddagen på Fredensborg Slot. (Foto: Jørgen jessen)
9

Over stormlukket bro

I 2015 ramte kronprins Frederik spalterne, da han to gange kørte over Storebæltsbroen, der ellers var lukket på grund af stormen Egon.

Mens andre bilister holdt i kø ved broen, blev kronprinsens bil vinket gennem køerne af politiet og passerede broen.

Det blev ikke taget vel imod, og formiddagsbladene var de efterfølgende dage fyldt med forargede læserbreve og kommentarer som 'Er han hævet over vejret?' og 'Dødsforagtende brobisse'.

Vreden voksede yderligere, da det kom frem, at politiet blot havde givet kronprinsen lov til at passere køen, men ikke tilladelse til at krydse broen.

Efter et par dage udsendte Kongehuset en meddelelse, hvori kronprinsen beklagede det skete.

Facebook
Twitter