10 millioner kontroller ved grænsen: Under en promille afvises

Det svarer til, at politiet i gennemsnit afviser seks personer om dagen.

10.085.677.

Så mange gange har politiet kontrolleret personer ved den dansk-tyske grænse, siden regeringen efter den store flygtninge- og migrantstrøm indførte grænsekontrol i starten af 2016.

Det viser de nyeste tal fra Rigspolitiet.

Tallene viser også, at politiet har afvist i alt 7599 personer i løbet af de tre år, hvilket svarer til, at politiet i gennemsnit afviser seks personer om dagen.

Blandt de afviste var de største nationalitetsgrupper sidste år syrere, afghanere og irakere.

- Det, at der er knap 8000 mennesker, som er blevet afvist ved den danske grænse, viser mig, at der er grund til at have grænsekontrol, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det er eddermame længe siden, jeg har set en flygtning

Regeringen har netop forlænget den midlertidige grænsekontrol med et halvt år mere, men i grænselandet deler kontrollen vandene - her er der nemlig stor uenighed, om det kan betale sig at have grænsekontrol.

En af dem, der ikke synes om grænsekontrollen, er Lorens Nielsen, der bor blot 200 meter fra grænsen i Kruså og kan se den fra sit hjem.

- Jeg kan jo se, hvad der foregår. Det er fair nok, at man oprettede den til at starte med, for der kunne jeg jo se flygtninge komme gående med rygsæk forbi huset. Men det er eddermame længe siden, jeg har set en flygtning gå forbi nede ved mig, siger han og fortsætter:

- Mange af os hernede er meget utilfredse med den. Det er jo hæmmende i hverdagen, siger han.

Men nede ved grænseovergangen har Kim Gellett og hans kone Sussi Gellett en helt anden opfattelse af grænsekontrollen. De krydser grænsen hver uge og har ikke noget problem med at have passet med i handskerummet.

- Vi er glade for, at den er her, os der bor hernede. Jeg er overbevist om, at den har en præventiv effekt, siger Kim Gellett.

Hans kone supplerer:

- Da den ikke var der, oplevede vi også, at der stod asylansøgere i vores baghave. Der var en ung mand, og det eneste, han kunne sige, var 'asyl'.

Færre flygtninge og migranter i Europa

Ifølge FN er tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa på det laveste niveau i årevis. Den er lavere end før den store flygtninge- og migrantstrøm i 2015, hvor mere end en million mennesker flygtede eller migrerede til Europa. Sidste år registrerede FN's Flygtningeorganisation 141.471 flygtninge og migranter, der havde taget turen over Middelhavet - til sammenligning var det tal 225.455 i 2014.

Alligevel mener integrationsministeren, at grænsekontrollen er nødvendig.

- Vi skal være så sikre, som vi overhovedet kan på, at der ikke rejser illegale mennesker ind i Danmark. Men det handler også om den terrortrussel, som vi er underlagt. Det er jo sådan, at risikoen for terror stadig er alvorlig. Ikke bare i Danmark, men i en række EU-lande, siger Inger Støjberg.

Kan blive i tvivl, om pengene kunne bruges bedre

Siden grænsekontrollen blev indført i januar 2016 har politiet brugt 275 millioner kroner på grænsekontrollen. Og selv om ægteparret Gellett ved grænsen i Kruså er glade for grænsekontrollen, er Sussi Gellett alligevel i tvivl, om pengene kunne bruges bedre.

- Jeg er lidt delt, for selvfølgelig synes jeg, at det er rart, at den er her. Den giver tryghed. Men jeg synes måske også, at det er lidt spild af penge. De penge kunne nok være brugt på noget andet, siger hun.

Christiansborg er Inger Støjberg sikker på, at de 275 millioner er brugt rigtigt.

- Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at det er godt givet ud, at vi har grænsekontrol, siger ministeren og fortsætter:

- Og når vi har grænsekontrol, hvilket både jeg, regeringen og et stort flertal i folketinget mener, at vi skal, så koster det selvfølgelig også.

Sussi Gellets mand, Kim Gellett, er heller ikke i tvivl. Han håber, at den midlertidige grænsekontrol på et tidspunkt bliver permanent.

- Det har jo en virkning. Jeg er glad for, at der er grænsekontrol.

200 meter derfra mener Lorens Nielsen det modsatte. Han håber, at politikerne snart stopper med at forlænge grænsekontrollen.

- Jeg synes, det er overflødigt. Vi har mange tyske naboer, og jeg synes, det er skræmmende, at man skal have pas med for at besøge dem.

Den nuværende grænsekontrol løber som udgangspunkt frem til midten af november, hvor der igen skal tages stilling til forlængelse.

Ud over Danmark har Tyskland, Østrig og Sverige ligeledes midlertidig grænsekontrol

Fakta om grænsekontrol

  • Den midlertidige grænsekontrol blev indført den 4. januar 2016 og er siden blevet forlænget flere gange

  • Senest blev den forlænget den 12. april i år og fortsætter indtil videre frem til den 12. november i år.

  • Grænsekontrollen betyder, at man risikerer at skulle vise pas, når man krydser grænsen fra Tyskland til Danmark.

  • Det er både politiet, hjemmeværnet og forsvaret, der står for at udføre grænsekontrollen.

  • Danmark er en del af det såkaldte Schengensamarbejde, der er et samarbejde mellem flere europæiske lande med det formål at skabe et fælles område uden indre grænser.

  • Hvis den midlertidige grænsekontrol skal gøres permanent, er Danmark nødt til at forlade Schengen-samarbejdet, da samarbejdet som udgangspunkt ikke tillader grænsekontrol mellem Schengenlandene.