Du bliver dagligt udsat for større eller mindre doser af luftforurening, der kan skade dit helbred.
Men der er adskillige råd, du kan følge for at skåne dine luftveje mest muligt mod udstødning, røg fra brændeovne og andet, der forurener luften omkring dig.
På dr.dk har vi samlet 10 råd sammen med hjælp fra Astma & Allergi Danmark, Det Økologiske Råd og Danmarks Lungeforening. Rådene kan du læse her:
1
Bor du tæt på en trafikeret vej, så undgå at åbne dine vinduer mod gaden i myldretiden og luft ud mod gården eller haven.
2
Når du kigger efter ny bolig, så undlad at købe hus eller lejlighed tæt på en trafikeret vej. Ifølge Danmarks Lungeforening bliver man udsat for markant mindre luftforurening, hvis man bor mindst 50 meter væk fra en trafikeret vej.
Vil du udsætte dig selv for så lidt luftforurening som muligt, skal du flytte på landet.
3
Tag cyklen frem for bilen. I en bil er du nemlig tættere på andre bilers udstødningsgasser, der trænger ind i kabinen gennem ventilationsanlægget.
4
Undgå stærkt trafikerede veje i myldretiden og prøv i stedet for at finde en alternativ "grøn" rute. I København kan du som cyklist bruge de grønne cykelruter, som du kan se her.
5
Hvis du alligevel kører i bil, så sluk for ventilationsanlægget og rul vinduerne op, når du holder i kø eller kører i tunneller.
6
Undgå at løbe eller udøve andre krævende udendørs aktiviteter på steder, hvor der er høj luftforurening - for eksempel i nærheden af en trafikeret vej i myldretiden. Bor du i København, kan du finde grønne løberuter her.
7
Bor du i et område med mange brændeovne, skal du være opmærksom på, at forureningen herfra ofte er højest om aftenen. Bliver du generet af røgen fra din nabos brændeovn eller -fyr, så prøv at tage en snak med naboen for at se, om I i fællesskab kan løse problemet.
Hvis det ikke er muligt, kan du kontakte din kommune, der skal tage sig af sager om klager over røggener. Du kan læse om Brændeovnsbekendtgørelsen og kommunens muligheder hos Miljøstyrelsen.
8
Tjek den daglige luftudsigt i radio, på tekst tv eller internettet og planlæg din dag efter det. Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet laver dagligt en luftudsigt, så du kan se, hvordan luftforureningen er her og nu og tre dage frem i dit område. Du kan tjekke luftudsigten her.
9
Skal du ud og rejse, kan du undersøge, om der er høj luftfourening på destinationen. Skal du ud at rejse i et EU land, kan du tjekke luftforureningen på knowyourairforhealth.eu
10
Luftforurening er ikke kun et udendørs problem. Stearinlys er en stor kilde til forurening af indeklimaet. Ifølge Det Økologiske Råd er det ikke dokumenteret, hvor sundhedskadelige partiklerne fra stearinlys er, men råder alligevel folk til at tænde så få stearinlys som muligt.
Derudover er det en god ide at lufte ud, efter at du har haft stearinlys tændt.